Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Štítna žľaza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

60 alkalických potravín, ktoré bojujú s rakovinou, zápalmi, cukrovkou i chorobami srdca

26. marca 2020 autor: redakcia 2 komentáre

 2   89  
  

60 alkalických potravín, ktoré bojujú s rakovinou, zápalmi, cukrovkou i chorobami srdca

pH vášho vnútorného prostredia vie do veľkej miery rozhodnúť o tom, aký zdraví alebo chorí budete. Hodnota nad 7,4 sa považuje za optimálnu. Výrazne nižšie od toho sa už jedná o prekyslenie tela.

Nemýľte si to však s pH krvi, ktorá sa drží vždy vo veľmi úzkom rozmedzí. Pri pH telesných tekutín to však už tak celkom neplatí.


Ako však zabezpečiť,aby pH nášho vnútorného prostredia bolo optimálne?

Jedným z najjednoduchších spôsobov je takzvaná alkalická diéta. To je taká diéta, ktorá sa skladá prevažne z ovocia a zeleniny.

Dnes vám dáme zoznam 60 takýchto alkalických potravín. Čím viac ich budete jesť, tým ľahšie sa pHvášho tela udrží v zdravom pásme.

Vedci uvádzajú, že predchádzaním prekyslenia tela zabránite vzniku rakoviny, zápalov, cukrovky, ochoreniam srdca a množstva ďalších ochorení.


Poďme teda na to. Potraviny si rozdelíme do 5 kategórií:

1. Alkalizujúce potraviny s vysokým podielom bielkovín

Medzi ne patria hlavne nasledovné:

  • čerstvo pomleté ľanové semienka (dlhé státie spôsobuje ich oxidáciu)
  • tofu (len fermentované tradičným spôsobom)
  • mandle
  • proso
  • jedlé gaštany
  • vlašské orechy
  • konopné semienka (dnes sú už považované za super potravinu)

2. Alkalizujúce ovocie

Medzi takéto ovocia patria nasledovné druhy:

  • červený melón
  • mangold (extrémne bohatý na antioxidanty)
  • bobuľové ovocie
  • figy
  • jablká
  • paradajky
  • hrozno
  • tropické ovocia (mangostána – kráľovná ovocia)
  • datle
  • citróny
  • banány
  • limetky
  • mandarínky
  • ananás
  • avokádo
  • marhule
  • banány
  • kokosové orechy
  • pomaranče

3. Alkalizujúca zelenina

Do tejto skupiny zaraďujeme predovšetkým:

  • mrkva
  • zelená fazuľka
  • cibuľa
  • kapusta
  • baklažán
  • výhonky rôzneho druhu
  • špenát
  • horčičné listy
  • huby
  • kvaka
  • zeler
  • pšeničné klíčky
  • cesnak
  • cvikla(červená repa)
  • púpava (listy a korene)
  • uhorka
  • brokolica
  • hrach
  • paštrnák
  • spirulina
  • moringa
  • chlorella
  • karfiol
  • alfa alfa
  • jačmenné klíčky
  • morské riasy
  • jedlé kvety
  • šalátové listy

4. Alkalizujúce korenia

  • sójová omáčka (len tradične fermentovaná)
  • indické kari
  • kurkuma
  • čili papričky
  • škorica
  • zázvor
  • horčica
  • mnohé ďalšie bylinky (bazalka, mäta,tymian a podobne)

5. Ostatné alkalizujúce potraviny

  • molasa (z cukrovej trstiny)
  • minerálne vody (najlepšie s obsahom vápnika a horčíka v pomere 1:1 alebo aspoň 2:1, čím viac horčíka tým lepšie)
  • čerstvé zeleninové šťavy
  • jablčný ocot(je kyslý, ale v tele metabolicky podporuje zásaditosť)
  • včelí peľ
  • probiotiká
  • šťavy z klíčkov a tráv

Samozrejme, tento list nie je vyčerpávajúci. Mnohé ďalšie potraviny majú na telo alkalizujúce účinky.

V tomto článku sme uviedli len tie najznámejšie a najľahšie dostupné potraviny (okrem niektorého tropického ovocia).





Súvisiace články:

  • 17 potravín bohatých na horčík, ktoré znižujú riziko úzkosti, depresie, infarktu a iných chorôb
  • 27 domácich prírodných receptov, ktoré zastavia šedivenie a obnovia farbu vašich vlasov
  • Prečo vzniká prekyslenie tela, ktoré ochorenia spôsobuje a ako ho napraviť
  • Varovné príznaky, že je vaše telo príliš prekyslené a ako ho rýchlo odkysliť


 2   89  
  

Kategória: Strava Značky: pH, prekyslenie, zásadotvorné potraviny

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. PEDRO

    Výborný príspevok. Treba to znovu a znovu písať príp. opakovať luďom, aby to vedeli a s týmito potravinami budú predchádzať rakovine. Je to výborná prevencia.

    Odpovedať
  2. Jarka

    oprava pravopisu: AKÍ ZDRAVÍ, nie aký zdraví – všetko je nominatív množného čísla, čiže sa píše mäkké i.

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • 14 nutných zásad, ktoré musíte dodržať, ak sa chcete zbaviť vrások
  • Zbavte sa zlého dychu, zubného kameňa i baktérií s pomocou jedinej látky
  • Užívate tento liek? Hrozí vám zlyhanie srdca, kolaps, rakovina či demencia

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ