pH vášho vnútorného prostredia vie do veľkej miery rozhodnúť o tom, aký zdraví alebo chorí budete. Hodnota nad 7,4 sa považuje za optimálnu. Výrazne nižšie od toho sa už jedná o prekyslenie tela.
Nemýľte si to však s pH krvi, ktorá sa drží vždy vo veľmi úzkom rozmedzí. Pri pH telesných tekutín to však už tak celkom neplatí.
Ako však zabezpečiť,aby pH nášho vnútorného prostredia bolo optimálne?
Jedným z najjednoduchších spôsobov je takzvaná alkalická diéta. To je taká diéta, ktorá sa skladá prevažne z ovocia a zeleniny.
Dnes vám dáme zoznam 60 takýchto alkalických potravín. Čím viac ich budete jesť, tým ľahšie sa pHvášho tela udrží v zdravom pásme.
Vedci uvádzajú, že predchádzaním prekyslenia tela zabránite vzniku rakoviny, zápalov, cukrovky, ochoreniam srdca a množstva ďalších ochorení.
Poďme teda na to. Potraviny si rozdelíme do 5 kategórií:
1. Alkalizujúce potraviny s vysokým podielom bielkovín
Medzi ne patria hlavne nasledovné:
- čerstvo pomleté ľanové semienka (dlhé státie spôsobuje ich oxidáciu)
- tofu (len fermentované tradičným spôsobom)
- mandle
- proso
- jedlé gaštany
- vlašské orechy
- konopné semienka (dnes sú už považované za super potravinu)
2. Alkalizujúce ovocie
Medzi takéto ovocia patria nasledovné druhy:
- červený melón
- mangold (extrémne bohatý na antioxidanty)
- bobuľové ovocie
- figy
- jablká
- paradajky
- hrozno
- tropické ovocia (mangostána – kráľovná ovocia)
- datle
- citróny
- banány
- limetky
- mandarínky
- ananás
- avokádo
- marhule
- banány
- kokosové orechy
- pomaranče
3. Alkalizujúca zelenina
Do tejto skupiny zaraďujeme predovšetkým:
- mrkva
- zelená fazuľka
- cibuľa
- kapusta
- baklažán
- výhonky rôzneho druhu
- špenát
- horčičné listy
- huby
- kvaka
- zeler
- pšeničné klíčky
- cesnak
- cvikla(červená repa)
- púpava (listy a korene)
- uhorka
- brokolica
- hrach
- paštrnák
- spirulina
- moringa
- chlorella
- karfiol
- alfa alfa
- jačmenné klíčky
- morské riasy
- jedlé kvety
- šalátové listy
4. Alkalizujúce korenia
- sójová omáčka (len tradične fermentovaná)
- indické kari
- kurkuma
- čili papričky
- škorica
- zázvor
- horčica
- mnohé ďalšie bylinky (bazalka, mäta,tymian a podobne)
5. Ostatné alkalizujúce potraviny
- molasa (z cukrovej trstiny)
- minerálne vody (najlepšie s obsahom vápnika a horčíka v pomere 1:1 alebo aspoň 2:1, čím viac horčíka tým lepšie)
- čerstvé zeleninové šťavy
- jablčný ocot(je kyslý, ale v tele metabolicky podporuje zásaditosť)
- včelí peľ
- probiotiká
- šťavy z klíčkov a tráv
Samozrejme, tento list nie je vyčerpávajúci. Mnohé ďalšie potraviny majú na telo alkalizujúce účinky.
V tomto článku sme uviedli len tie najznámejšie a najľahšie dostupné potraviny (okrem niektorého tropického ovocia).
PEDRO
Výborný príspevok. Treba to znovu a znovu písať príp. opakovať luďom, aby to vedeli a s týmito potravinami budú predchádzať rakovine. Je to výborná prevencia.
Jarka
oprava pravopisu: AKÍ ZDRAVÍ, nie aký zdraví – všetko je nominatív množného čísla, čiže sa píše mäkké i.