Súčasné výskumy potvrdzujú, že ak konzumujeme potraviny, ktoré v tele vytvárajú kyslé prostredie, dochádza k poškodzovaniu pečene, obličiek, srdca a mnohých ďalších orgánov.
Našťastie, efekt prekysľujúcich potravín môžeme eliminovať zaradením do nášho jedálnička takých potravín, ktoré naopak pôsobia zásadotvorne, čiže takzvaných alkalických potravín.
Týmto opatrením dôjde k vzájomnej neutralizácii zásad a kyselín, čím sa v tele obnoví pH rovnováha a zastavia sa procesy vedúce k vzniku mnohých ochorení.
Poďme sa teraz pozrieť na 7 najlepších alkalických potravín:
1. Špenát
Medzi jednu z najhodnotnejších potravín pre naše telo patrí špenát a ďalšie druhy zeleniny ako sú brokolica, šalát, čínska kapusta a podobne.
Táto takzvaná „tmavozeleno listá“ zelenina je plná živín a silných antioxidantov, ktoré prečisťujú a alkalizujú našu krv.
Len 1 pohár (200 ml) špenátu dodá vášmu telo nasledovné látky:
- vitamín K – 1110% dennej odporúčanej dávky
- vápnik – 25%
- horčík – 38%
- draslík – 23%
- vitamín E – 21%
- železo – 35%
- vitamín B2 – 27%
- kyselina listová (B9) – 66%
- vitamín C – 31%
- vláknina – 19%
- mangán – 84%
- vitamín A – 340%
2. Uhorka
Uhorka je zelenina s veľmi vysokým podielom vody a je preto ideálna pre udržiavanie správnej hydratácie tela.
Obsahuje tiež mocné antioxidanty lignany. Ide o polyfenoly nachádzajúce sa v kapuste, karfiole či brokolici s mocnými protirakovinovými účinkami.
Pôsobia hlavne proti rakovine prsníka, vaječníkov, prostaty a močového mechúra. Taktiež pozitívne vplývajú na ochorenie srdcovocievneho systému.
V 1 pohári uhorky nájdete:
- vitamín K – 23% odporúčanej dennej dávky
- vitamín C – 6%
- horčík – 4%
- mangán – 5%
- molybdén – 8%
- draslík – 5%
V porovnaní so špenátom je to síce menej minerálov a vitamínov, no význam uhorky je, ako už bolo spomenuté, hlavne v jej hydratačných a protirakovinových vlastnostiach.
3. Avokádo
Avokádo je extrémne bohaté na kyselinu olejovú, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
Zdravé tuky v avokáde tiež urýchľujú metabolizmus, čo pomáha schudnúť a udržiavať zdravú telesnú váhu. Obsahuje tiež množstvo protirakovinových látok, látok regulujúcich hladinu krvného cukru a protizápalových substancií.
V 1 pohári avokáda nájdete:
- vitamín C – 24% odporúčanej dennej dávky
- kyselina listová (B9) – 30%
- draslík – 20%
- vitamín K – 38%
- vláknina – 40%
- vitamín B5 – 20%
- vitamín B6 – 19%
4. Brokolica
Ak by sme jedli brokolicu každý deň, výrazne by sme si tým zlepšili svoje zdravie, úroveň energie a vitalitu.
O brokolici je dokázané, že jej zložky zastavujú rast rakovinových buniek, podporujú zdravie tráviaceho systému a stimulujú detoxikačné procesy v tele.
Jej antioxidanty posilňujú imunitu, optimalizujú metabolizmus a zlepšujú zdravie srdca, ciev i pokožky.
V 1 pohári brokolice nájdete:
- molybdén – 6% odporúčanej dennej dávky
- mangán – 10%
- bielkoviny – 5%
- vápnik – 4%
- horčík – 5%
- vláknina – 10%
- vitamín B2 – 7%
- kyselina listová – 16%
- vitamín B2 – 7%
- vitamín E – 4%
- vitamín B6 – 8%
- vitamín C – 135%
- vitamín K – 115%
- selén – 4%
- fosfor – 6%
- vitamín B5 – 5%
- vitamín A – 14%
- draslík – 8%
5. Ružičkový kel
Ružičkový kel disponuje silnými protirakovinovými, cholesterol znižujúcimi, detoxikačnými a antioxidačnými vlastnosťami.
Je tiež plný glukosinolátov, ktoré sa v tele menia na potentné protirakovinotvorné substancie.
V 1 pohári ružičkového kelu nájdete:
- vitamín K – 1300%
- vláknina – 12%
- mangán – 27%
- omega 3 kyseliny – 7%
- vápnik – 11%
- vitamín A – 354%
- horčík – 11%
- železo – 9%
- vitamín C – 90%
6. Paprika
Paprika (zelená, žltá a červená) obsahuje množstvo živín, ktoré patria do skupiny karotenoidov.
Pre naše zdravie sú nesmierne prospešné a to zvlášť proti zápalom, cukrovke typu 2, srdcovocievnym ochoreniam, rakovine a makulárnej degenerácii očnej sietnice.
V 1 pohári papriky nájdete:
- horčík – 2%
- kyselina listová (B9) – 11%
- vitamín B6 – 14%
- vitamín B5 – 3%
- draslík – 6%
- vitamín C – 196%
- vitamín A – 58%
- vitamín B3 – 5%
- vláknina – 7%
- mangán – 5%
- vitamín B1 – 3%
- vitamín B2 – 5%
7. Zeler
Zeler je veľmi bohatý na ftalídy, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi a tiež na kumaríny, ktoré predchádzajú vzniku viacerých druhov rakoviny.
V 1 pohári zeleru nájdete:
- vitamín B6 – 4%
- vitamín B2 – 4%
- draslík – 8%
- mangán – 5%
- molybdén – 7%
- vitamín B5 – 3%
- vláknina – 6%
- horčík – 3%
- vitamín K – 37%
- vápnik – 4%
- vitamín A – 9%
- vitamín C – 5%
Záver
Zásadotvorných potravín existuje samozrejme oveľa viac než len tuto spomenutých sedem. Mnohé exotické druhy ako moringa či spirulina sú dokonca ešte účinnejšie.
V našom článku sme sa však snažili zamerať na tie, ktoré sú u nás bežne dostupné a dostanete ich kúpiť v každej predajni s ovocím a zeleninou.
Pridaj komentár