Rovnováha je v živote veľmi dôležitá a platí to aj o strave, ktorú konzumujete a o hladinách pH vo vnútri vášho tela.
Pre udržanie si zdravia telo musí mať vyrovnané pH. Hladinu pH krvi si dokáže kontrolovať samo v pomerne úzkom pásme, to však neplatí o ostatných telesných tekutinách a tkanivách.
Preto je potrebné sa o pH vášho vnútorného prostredia starať. No a najlepším spôsobom, ako to robiť, je prostredníctvom stravy, ktorá obsahuje zásadité potraviny.
Ako strava ovplyvňuje telesné pH
Ak konzumujete kyselinotvorné potraviny, telo sa spočiatku snaží brániť tým, že uvoľňuje zásadité minerály z kostí ako sú horčík, vápnik či fosfor, aby dosiahlo opätovnú rovnováhu.
Kosti, zuby, ale aj ostatné orgány potom strácajú dôležité minerály, ktoré ich robia krehkejšími a menej odolnými. Trpí aj naša imunita.
Keď takýto stav trvá dlho, telo potom stráca možnosti regulácie, prekysľuje sa a to je živnou pôdou pre všakovaké ochorenia – od akútnych ako sú nádcha či chrípka až po chronické ako cukrovka či rakovina.
Medzi najviac prekysľujúce jedla radíme: mäso, väčšina obilnín, mliečne výrobky a spracované potraviny, hlavne tie s vysokým obsahom cukru.
Naša strava by preto mala optimálne pozostávať z 20 až 40% kyselinotvorných a 60 až 80% zásadotvorných potravín.
Najdôležitejšie zásadité potraviny
Počet potravín, ktoré v tele podporujú vytváranie zásaditého prostredia je samozrejme viac ako desať.
Dnes vám však chceme ukázať tých 10 najdôležitejších, ktoré sú bežne dostupné, majú jeden z najlepších vplyvov na tvorbu zásaditého prostredia v tele a výborne potláčajú rôzne druhy ochorení.
Ide o nasledovné potraviny:
1. Zrelé banány
Konzumácia nezrelých banánov môže viesť k zvýšenej kyslosti v žalúdku, zápche a zlej absorpcii živín v črevách.
Na druhej strane, dostatočne zrelé banány, ktoré už začínajú mať hnedé bodky na šupke, zásobujú váš organizmus vitamínmi, minerálmi a navyše telo odkysľujú.
2. Špargľa
Špargľa patrí medzi najviac zásadotvorné potraviny vôbec. Jej pH je až 8,5.
Okrem toho je špargľa plná vitamínov, vitamínov, vlákniny a antioxidantov.
3. Avokádo
Napriek svojej delikátnej chuti má avokádo pH hodnotu okolo 8,0. Je preto výbornou potravinou na znižovanie prekyslenia.
Môžete ho konzumovať priamo surové alebo si ho pridávať do šalátov, sendvičov alebo pomazánok.
4. Brokolica
Brokolica je ďalšou vysoko zásaditou potravinou s obsahom silných protirakovinotvorných látok a vlákniny.
Okrem potláčania prekyslenia tela vo vás navyše aj dlhšie udrží pocit sýtosti.
5. Cesnak
Cesnak výborne dochutí vaše jedlo a už aj v malom množstve účinne neutralizuje kyslé potraviny ako sú vajíčka, syry či mäso.
Cesnak je tiež silne antibakteriálny a protirakovinový. Naozaj zaujímavý článok o cesnaku a o tom, čo všetko dokáže, si môžete prečítať tu.
6. Mandle
Mandle a mandľové mlieko sú ďalšou skvelou alkalickou potravinou.
K tomu ešte majú podporné účinky na mozog, trávenie, znižujú cholesterol a podporujú zdravú telesnú rovnováhu.
7. Citróny
Napriek tomu, že citróny sú typické svojou silnou kyslou chuťou, v tele zanechávajú výraznú zásaditú stopu.
Jednoducho si ráno vytlačte šťavu z 1 citróna, zmiešajte ju s čistou vodou a vypite. Ešte lepšie je citrónovú vodu popíjať priebežne počas dňa.
8. Červený melón
S pH 9,0 si červený melón bez pochýb zaslúži miesto na tomto zozname.
Je navyše plný minerálov a vitamínov, ktoré podporujú rovnováhu elektrolytov. Sú tiež bohaté na vlákninu a antioxidanty, ktoré účinne detoxikujú telo.
9. Papaja
Papaja je známe tropické ovocie bohaté na nutričné látky, ktoré sa už dá kúpiť aj u nás.
Podporuje zdravé trávenie a je mocným zásadotvorným činidlom v našom tele.
10. Kajenské alebo štipľavé čili korenie
Okrem toho, že čili korenie má množstvo iných zdravotných prínosov, je aj účinná zásaditá potravina s pH 8,5.
Výborne tiež znižuje krvný tlak, detoxikuje telo, zlepšuje mozgové funkcie a stimuluje cirkuláciu krvi.
poradca
Ešte viac odkyslia naše telo ako hore uvedené potraviny šťavy z mrkvy,cvikly a indický koreň kurkuma v práškovej forme cca 1g rozmiešaná vo vode.
Najviac zo všetkého odkyslí celé telo aktívny pohyb najmenej pol hodiny rýchlejšej chôdze,pri čom nám zároveň zintenzívni látkovú premenu a spusti detoxikačny proces celého tala a tak odstráni z tela všetky kyseliny.
JANA
DO KURKUMY BY SE MEL DAVAT PEPR, ABY SE ROZVINUL KURKUMIN LEPSI UCINEK
Anna
Zabudli sme na jablcny ocot ….je zasadity…
redakcia
Jablčný ocot je kyslý. Každý ocot je kyslý. Jablčný ocot pôsobí na telo liečebne cez iné mechanizmy, nie cez pH (kyslosť/zásaditosť).
Valentína
A ešte jablčny´ocot.
Vlado Pavlík
Sú to,skoro všetko, potraviny, ktoré prijímam.
Zvlášť ma vedia potešiť banány, červené melóny,
mandle, brokolica,
Valentína
Dobre robíš, ale ak sú vypestované klasickým poľnohospodárstvom s pesticidmi+
dobre nerobíš.
Kde ich kupuješˇ? V kauflande? wau