Cesnak bezosporu patrí medzi najzdravšie potraviny na planéte. Tento prírodný zázrak je schopný vyliečiť množstvo ochorení – od akútnych až tie po chronické.
Vďaka týmto svojim medicínskym vlastnostiam je využívaný nielen v kulinárstve, ale aj v ľudovom liečiteľstve takmer na celom svete.
Na čo všetko sa zvykne používať cesnak
Tradične sa cesnak používa na znižovanie vysokej hladiny cholesterolu v krvi, kontrolu krvného tlaku, liečbu koronárnych ochorení srdca, stimuláciu prekrvenia a predchádzanie srdcových infarktov.
Jeho pravidelná konzumácia kontroluje hladinu zlého LDL cholesterolu tým, že zabraňuje a spomaľuje produkciu hormónu angiotensínu.
Cesnak tiež výborne dokáže zrelaxovať a povoliť pnutie v stenách krvných ciev, čím predchádza ich kôrnateniu a riziku prasknutia.
Ako sa ukazuje, nástup účinku cesnaku je pomerne rýchly – zvyčajne už po prvých 24 hodinách dochádza v tele k množstvu zmien.
Podľa expertov, ak budete jesť 6 opečených strúčikov cesnaku každý deň, vo vašom tele sa začnú diať nasledovné veci:
až 1. hodina – Cesnak je strávený žalúdkom a začína sa vstrebávať v črevách do krvného obehu.
až 4. hodina – Účinné látky z cesnaku ničia rakovinové bunky a predchádzajú ďalšiemu poškodzovaniu buniek voľnými radikálmi.
až 6. hodina – Metabolizmus začína využívať prospešné látky z cesnaku, odbúravajú sa nahromadené nadbytočné tekutiny a tuky z celého tela.
až 7. hodina – Antibakteriálne vlastnosti cesnaku začínajú pôsobiť a ničiť všetky patogénne baktérie nachádzajúce sa vo vnútri rôznych telesných tkanív.
až 10. hodina – Látky z cesnaku spúšťajú procesy na bunkovej úrovni, ktoré chránia telo pred oxidačnými vplyvmi.
až 24 hodina – Vďaka synergickým efektom viacerých aktívnych látok váš organizmus nastupuje na proces hĺbkovej očisty, ktorý vedie k:
- posilneniu imunitného systému
- posilneniu kostí
- zníženiu krvného tlaku
- predĺženiu dĺžky života buniek
- eliminácii únavy
- regulácii hladiny cholesterolu
- prevencii kardiovaskulárnych ochorení
- zabráneniu vstupu ťažkých kovov do organizmu
- zlepšeniu atletickej výkonnosti
Poznámka
Možno ste sa počas čítania tohto článku zamysleli, prečo cesnak nejesť surový, ale pečený.
Je totiž pravdou, že pečením sa časť niektorých účinných látok v cesnaku zmenší, no nie úplne a nie všetkých.
Tepelná úprava je potrebná z toho dôvodu, lebo surový cesnak už aj v malom množstve môže dráždiť sliznicu žalúdka. A tomu je potrebné sa vyhnúť.
Záver
Ako vidíte, konzumácia cesnaku je nielen múdra, ale v súčasnosti už aj odporúčaná mnohými expertmi.
Preto sa snažte ho konzumovať pravidelne. Keď už nie 6 strúčikov, tak aspoň jeden, no každý deň. Predídete tak mnohým chorobám a vyliečite tie, ktoré už máte.
j
6 opečených cesnakov.. to sa myslia celé hlávky, či šesť strúčikov..
redakcia
strúčikov
Jozef
tak to dajte aj do nadpisu. Náhodou bude niekto jedávať celých 6 cesnakov a bude mu zle
redakcia
v článku je uvedené, že sa jedná o strúčiky
Patricia
ty strouzky se maji osmazit na oleji,nebo upect v troube?A jak dlouho se to pece?
redakcia
V rúre alebo na grile. Pečie sa dokým nezmäknú, závisi od teploty.
Majorová
Česnek je zdravější v přirozeném stavu, proto je lepší jej oloupat a stroužky rozmačkat jako to děláte do polévky , ale dát je do měkkého tvarohu, stačí úplně 2 stroužky česneku na 1/4 kg tvarohu, malinko jej můžete ochutit solí, můžete přidat i nadrobno nasekanou pažitku.
Takto to strávíte i bez podráždění sliznic.
Silvester
Ja si každé rano k raňajkám dám do jogurtu 3 strúčiky roztlačeného cesnaku,2 lyžičky medu a1 lyžičku mletého konopi pomiešam a jem s rožkom veľká mňamka,upravil sa my krvný tlak po mesiaci zo 180 na130 a spodný na 70.
Věra
Česnek je zdravý, o tom není třeba pochybovat. Ale je dobré se připravit i na to, že náš pot jím načichne a budeme ve společnosti dosti nápadní. 🙂
Milan
Tých 6 strúčkov,1 červená cibulka,1 menšia cvikla,3 zemiaky,kúsok gazdovskej slaninky,oregáno,bazalka,sol,kmín,upiect v remoske-jedlo pre bohov.Skúste,uvidíte.Cviklu krájajte tenšiu ako zemiaky,upečú sa potom rovnako.
Karol
V jednom článku sa píše,tepelnov prípravou sa zničia všetky zdravotne prospešne látky a v ďalšom príspevku,že pečený cesnak zdravší.Tak ako to je v skutočnosti?
redakcia
Závisí na tom, čo od cesnaku chcete. Cesnak je napríklad (okrem iného) dobrým zdrojom síry. Ak chcete síru, tak ho musíte zjesť viac. No a viac sa dá zjesť iba vo varenom stave, pričom varenie síru neničí. Ak chcete od cesnaku skôr jeho antibakteriálne, antivírusové či iné účinky, potom je lepší surový.