Banány patria zrejme medzi najviac podceňované ovocie. Ich typická žltá šupka sa ľahko prehliadne a to hlavne v prípadoch, keď je nablízku nejaké nové exoticky vyzerajúce ovocie, o ktorom momentálne panuje presvedčenie, že je to najnovší liek na všetko.
Faktom však ostáva, že banány sú extrémne chutné a tiež schopné poskytnúť nášmu telu všetky potrebné látky, aby prekvitalo zdravím a silou.
Obsahujú plno vitamínov, vlákniny, prírodné formy cukrov ako sú sacharóza či fruktóza. To je však len časť dôvodov, prečo by ste mali pravidelne konzumovať banány.
Čo by ste mali o banánoch vedieť
Keď banány kúpite, zvyčajne sú ešte zelené alebo niečo medzi zelenou a žltou farbou. Ako vám doma stoja, postupne dozrievajú.
Časom sa na nich začnú tvoriť hnedé škvrny, ktoré sa neustále zväčšujú. Nakoniec zhnednuté banány, ktoré nestihnete zjesť, vyhodíte. Ľuďom prekáža hnedá farba banánov a považujú ich za zhnité.
To dáva zmysel, pretože väčšina ostatného ovocia keď zhnedne, je už zhnitá a nepožívateľná.
Avšak, u banánov platí, že čím viac majú hnedých škvŕn, tým viac majú aj takzvaného TNF faktora. Ide o substanciu, ktorá sa ukázala veľmi účinná v boji s rakovinou.
Špeciálne, táto látka zabezpečuje komunikáciu medzi bunkami nášho imunitného systému a zabezpečuje ich presmerovanie na tie miesta v tele, ktoré sú zapálené alebo infikované.
Výskumy ukázali, že TNF faktor nachádzajúci sa v zrelých banánoch bráni rastu rakovinových buniek a obmedzuje ich šírenie v tele vyvolávaním apoptózy (riadenej bunkovej smrti).
To spolu s vysokou hladinou výživných látok, antioxidantov, vitamínov a minerálov posilňuje imunitný systém a zvyšuje množstvo bielych krviniek.
Preto, keď nabudúce uvidíte hnedý banán, neprejdite okolo neho len tak bez povšimnutia! Namiesto toho ho vložte do nákupného košíka, doma zjedzte a dodajte tak svojmu telu taký mini-posilňovač zdravia a extra energiu.
Ďalšie zdravotné prínosy banánov hodné povšimnutia.
Okrem významu hnedých škvŕn pre ich výrazné posiňovanie imunity, banány majú niekoľko ďalších významných zdravotných prínosov.
Tu je pár najdôležitejších z nich:
1) Pálenie záhy – Banány sú prírodný antacid a ponúkajú úľavu od pálenia záhy. Zjedenie iba jedného banánu okamžite upokojí sliznicu pažeráka.
2) Krvný tlak – Banány znižujú krvný tlak a chránia pred infarktom a mŕtvicou. Obsahujú totiž málo sodíka, no veľa draslíka, čo z nich robí ideálnu potravinu pre srdce.
3) Energia – Konzumácia jedného alebo dvoch banánov pred cvičením vám dodá dosť energie na 1 hodinu cvičenia, či dokonca viac. Nízky glykemický index, vitamíny a minerály, to všetko podporuje výdrž a draslík znižuje výskyt kŕčov.
4) Anémia – Banány dokážu pomôcť ľudom s anémiou, pretože je v nich veľa železa. To stimuluje tvorbu hemoglobínu a červených krviniek.
5) Žalúdočné vredy – Keď máte vredy na žalúdku, veľa potravín je pre vás tabu. Banány však môžete jesť bez toho, aby ste sa obávali, či vám spôsobia bolesti alebo nie. Je to preto, lebo ich jemná, hladká a kašovitá textúra obalí žalúdočnú výstelku a tým ju chráni pred agresívnou žalúdočnou kyselinou.
6) Depresia – Toto ovocie dokáže prekonať príznaky depresie, lebo obsahuje vysoké množstvo tryptofánu, ktoré naše telo premieňa na serotonín. Ide o prenášač mozgových vzruchov, ktorý má na svedomí to, že sa ľudia cítia zrelaxovaní, šťastní a v dobrej nálade.
7) Zápcha – Ak máte zápchu, jedzte banány. Je v nich veľa vlákniny, ktorá bude stimulovať posun stravy v črevách a uľaví tak od zápchy. Taktiež pomáha pri hnačke, lebo zahusťuje hmotu v črevách. Niekedy však môže tento efekt prevážiť nad vlákninou a u niektorých ľudí zápchu zhorší. Vyskúšajte preto najprv, ktorým spôsobom funguje u vás.
8) Nervy a postmenštruačný syndróm – Keď počas menštruácie sa cítite náladová alebo vystresovaná, zjedzte banán. Pomáha regulovať krvný cukor a je bohatý na vitamíny skupiny B, ktoré prirodzeným spôsobom upokojujú nervový systém a ľudí zrelaxujú. Výsledkom je potom celkovo lepšia nálada.
9) Kontrola telesnej teploty – Keď zjete banán počas horúceho dňa, schladí vás znížením vašej telesnej teploty. Tak isto funguje aj pri horúčke.
ok2
Banány opět podražily a je jich na pultech nadbytek….To je asi ten hlavní důvod propagovat je v tuto dobu….
Mili
Máte pravdu, že si to nenecháte líbit. Server domacaliecba je určitě finančně zainteresovaný u všech producentů a prodejců banánů. Huráááá…
Věra
Tak, tak! Byznys je byznys a ty, čtenáři to buď sežereš i s navijákem, nebo zapřemýšlíš vlastním mozkem 🙂 🙂 🙂
Lida
Vždyť jsou často v akci.
Peter J
Tak z tých chemikálií, čím to striekajú zomriete!
Lukáš
……….po přečtení vašeho zdůvodnění , proč jíst banány , jsem si řekl , že je to pravé ovoce pro mně , po přečtení dvou komentů nade mnou jsem hodně zapochyboval o vhodnosti konzumace banánů , a hlavně těch hodně hnědých , když si uvědomuji , že banány jsou podtržené , zelené , když je sklízejí a na dlouhou cestu postříkají kdoví čím , hlavně však nějakou chemikálií , která se může dostat přímo do dužniny , kterou jíme a teď babo raď jak se rozhodnout ?…………….
Michal
Banány majú vysoký, a nie nízky glykemický index,…
majsinka
Pýtam sa čo v dnešnej dobe nie je postrekované alebo napichané chemikáliami aj mnohé ,,BIO“ potraviny sú len označené nálepkou a predražené takže ak si mám vybrať vyberiem si niečo čo je zdravé a banány určite sú mám to odskúšané pomáhajú na tlak, zníženie cukru a chuti po sladkom a majú mnoho dalších plusov napr. ukľudnujú podráždený žalúdok atď. Takže komentár že ,,z toho zomriete“ je smiešny pretože človek by už nejedol nič len klíčky a trávu a ešte aj ta je pokvapkaná kyslím dažďom 😀 takže asi tak. Treba vyskúšať keď pomôže na konkrétny zdr. problém tak fajn ak nepomôže tak určite neuškodí.
Lida
To máte pravdu co není dnes postříkané,jíme ve všem samou chemii.
Igor Beno
Chcem odpovedať na predošlý názor a plne sa s ním stotožňujem, že „BIO“ potraviny sú označené iba nálepkou. Majú distribútori takzvaný Bio produktov výhodu v tom,že ich nikto nevidí ako prevádzajú nočný postrek…. Samozrejme, že nie všetci pestovatelia sú v pestovaní nepoctiví ale distribútori a súkromní predajcovia to už je zas iná káva. Preto sa pýtam čo nám zostáva, keď vďaka Čarnogurskému, ktorý zlikvidoval poľnohospodárstvo ako také. Vo svete malo vysoké uznanie a vážnosť. Nechcem tu rozoberať aký bol zámer nie len poľnohospodárstve! Dovoľte mi sa ospravedlniť všetkým poctivým, žiaľ nemajú v obzvlášť veľkú šancu
a mám zato,že všetci pomaly a isto zapadáme do želaného súkolia mocenstva.
Praje všetkým pekný deň.
Šarlot
Ak by ozaj dodržiavali bio postup,tak nikdy nezaeobia! Bio jedine Ak zo svojej záhradky aj keď už všetko je zdegerenované, aj semená…Viď aký veĺký je rozdiel v obilninách…teraz ti nesiahajú pomaly ani po členky…Dosrali všetko čo mohli…A banány okĺudnujú aspoň vtedy moje😅
Magdalena Kajanová
…pre pána I. Beňa a tiež všetkých, ktorí toto sledujú. Súählasím s ním, má 100% pravdu.
Fero Hora
Banány sú fakt zdravé a super potravina, či pochúťka, ale akurát pre opice a ľudí žijúcich v horúcom podnebom pásme nie pre človeka zo stredu európy.
zuzana
nejedzme nič a budeme zdravý ,ako buk haha…
Mili
😁😁😁😁😁 jasně máš pravdu, na tebe si nepřijdou, dej si klobásku nebo buřta ze supermarketu…
Bohuslav
Najlepšie rady napríklad na schudnutie sú tie, že čo máte jesť. Posledný komentár, že „nejedzte nič, haha“ je asi ten najlepší. Ak budete jesť málo takmer nič, je to aj tak dosť, ak nie ste anorektici. Vtedy schudnete, detoxikujete sa, pre Vás bolieť kľby, hlava a možno aj tá rakovina ustúpi. Máme genofond, ktorí sa za posledných 10.000 rokov zmenil iba o 5%, čo znamená, že raz treba hladovať, raz sa poriadne najesť, raz utekať, raz leňošiť, chodiť bosí a pod. Raz som držal diétu, že som jeden deň nič nejedol, len pil vodu, druhý deň som jedol čo hrdlo ráči. Schudol som 35 kg. Cítil som sa ako Boh. Bohužial rodina a lekári ma odhovorili, že by som mal jesť 5x denne v malom, kila sa vrátili spolu s ischemickou chorobou srdca, cholesterolom a vysokým tlakom. Takže tak.
deni
tak rodina nieje encyklopedia a doktori tiez chcu len svojich pacientov pestovat. treba sa dat toubcestou ktora vasmu telubvyhovuje a 24h hladovky a jest 2x denne max a 16-18 h nejest je uz davno dokazane ako najefektivnejsie aj pre zdravie. v minulosti nebolo obzerstvo a snakovanie 5xdenne…niesme na totoo stavani. treba jest radsejnraz a poriadne ako bulshitove sacharidy na kazdom kroku
Sona
Z vlastnych skusenosti mozem povedat, ze najlepsie sa schudne nie z diet, ale dat si dlhsiu pauzu, aspon 10 dni nic nejest, len pit, a schudla som 5 kg, ktore sa mi roky nevratili (viac som nepotrebovala schudnut) zostala som na vahe stat. Banany jem pravidelne, stolicu mi reguluju, ak ich nemam, mam problemy, takze na banany nedam dopustit. Co dnes predavaju zdrave, vsetko obsahuje emulgatory, ale v podstate, ked chceme existovat, nemame na vyber. Pekny den☺☀
Zdravuška
Neviem prečo sa tu dohadujeme čo jesť a čo nie, …jednoznačně,…prababička mi ako malej dievčine stále prizvukovala, že treba papať hlavne to, čo rastie v zemi-oblasti-podnebí, kde sme sa narodili. A to aj stále platí. A čo takto – čevená repa – cvikla, kapusta, cícer, celer, fazuľa, …atď. ?
Andrej
Masť z domáceho prasiatka vlastnoručne výchovného, škvarky, nešlo, hurky, všetko bez konzervantov, mestský ľudia ani nevedia ako to chutí a keď simkupia samé éčka
Maja
Tak veru, súhlasím s Vami :-))
Mili
jasně, tak šupšup a hezky papat a neodmlouvat!
ross
presne tak !
Jozef
nejedzme nič tak ako to povedala zuzana ,,,,
Jozef
mimochodom ,,,, od hladu sa ešte nikto neposral