Ľudia zvyčajne vyhadzujú banánovú šupku, pretože si myslia, že len dužina obsahuje všetky dobré živiny, minerály či vitamíny.
To však vôbec nie je pravda. V skutočnosti viac než polovica všetkých dôležitých nutričných látok sa nachádza práve v banánovej šupke.
Preto, ak ste doteraz banánovú šupku vyhadzovali, robili ste veľkú chybu!
V mnohých častiach sveta je zvykom, že tam ľudia konzumujú celé banány, vrátane šupky. Časom tiež prišli na množstvo ďalších spôsobov, ako ju využiť.
Okrem iných vecí je banánová šupka veľmi vhodná na chudnutie. No a práve o tomto jej využití si povieme viac v tomto našom dnešnom článku.
Ako vám banánová šupka pomôže schudnúť
Poďme sa teraz pozrieť na to, čo všetko obsahuje šupka z jedného priemerne veľkého banánu a ako to prospieva chudnutiu:
12% dennej odporúčanej dennej dávky vlákniny – vláknina pomáha tráveniu a znižuje riziko cukrovky. Telo tak lepšie využíva energiu zo stravy a neukladá ju do tukov.
17% dennej odporúčanej dávky vitamínu C – tento vitamín výrazne posilňuje imunitu. Dobrá imunita je základom fyzického aj duševného zdravia, čo je pri chudnutí dôležité.
20% dennej odporúčanej dávky vitamínu B6 – uvedený vitamín je veľmi potrebný pri premene potravy na energiu. Neefektívny metabolizmus vedie k ukladaniu tukov.
12% dennej odporúčanej dávky draslíka – draslík pomáha deleniu buniek, tkanív a obnove orgánov v celom tele.
8% dennej odporúčanej dávky horčíka – horčík je extrémne dôležitý pri telesnej produkcii energie, regulácii glukózy v krvi a udržiavaní zdravého krvného tlaku.
Ak skonzumujete dužinu banánu spolu so šupkou, získate tak dvojnásobok všetkých vyššie uvedených nutričných látok.
Banány navyše obsahujú aj trochu vitamínu B12 (ktorý sa inak nachádza takmer výlučne v mäse), čo ocenia hlavne vegetariáni.
Aký banán je najlepší – žltý alebo zelený?
Možno ste už počuli rôzne diskusie o tom, či sú lepšie zrelé alebo ešte nie celkom zrelé banány.
Čo sa týka chudnutia, tak tu sa viacej hodia skôr zelenšie banány (samozrejme nie úplne zelené, ktoré sú trpké a nedajú sa veľmi jesť).
Mierne nedozreté banány obsahujú totiž vyšší podiel prebiotík (vlákniny). Zelenšia, respektíve zeleno-žltá šupka banánu okrem toho pomáha zvyšovať hladinu serotonínu a dopamínu v krvi.
Ide o hormóny, ktoré vo vás nabudzujú pocit šťastia a relaxácie, čo je významné hlavne pre kontrolu emočného či impulzívneho jedenia.
Ak vám nechutia nedozreté banány, potom samozrejme môžete konzumovať aj žlté. Vyhýbajte sa však príliš prezretým, pretože tie majú najvyšší podiel ovocných cukrov.
Ako konzumovať banánovú šupku
Vo všeobecnosti platí, že šupky nielen banánov, ale každého ovocia obsahujú vyšší podiel prospešných fytonutrientov. Tie im dodávajú aj horkejšiu chuť.
Pred konzumáciou šupky je vhodné ju dobre umyť namočením vo vlažnej vode na 5 až 10 minút s pridaním octu alebo sódy bikarbóny.
Tým ich zbavíte pesticídov a látok, ktorými ich predajcovia a pestovatelia postrekujú. Banány je najlepšie umyť ešte predtým, než sa ošúpu.
Najlepšie sú bio banány, nakoľko sa pri ich pestovaní nepoužívajú škodlivé pesticídy a iné toxické látky. Avšak aj tie sú chemicky ošetrované počas prepravy, preto sa musia stále dôkladne umyť.
Šupky potom môžete konzumovať nasledovnými spôsobmi:
- Odrežte obe konce a šupku rozmixujte v mixéri s ostatnými surovinami pri príprave smoothies.
- Šupku môžete chvíľu povariť vo vode a pripraviť si takto banánový čaj.
- Banánovou šupkou sa dajú nahradiť zemiaky počas prípravy varených jedál.
Pri jej konzumácii kľudne buďte kreatívni. Lepšie sú však nevarené jedlá, pretože takto si banánová šupka zachová viac svojich prospešných živín.
Bob
Viete ako sa sem dopravujú banány? oberú sa úplne zelené, zabalia sa do fólie aj so všetkým bordelom, čo visel na strome – pavúkmi, hmyzom…..nastrieka sa tam konská dávka chemikálií, aby sa po ceste neskazili. Potom sa vybalia, rozvešľajú a nechajú dozrieť za pomoci ďalšej chemikálie. A toto chcete, aby sme jedli? Však nás otrávite a zabijete.
redakcia
Práve preto v článku uvádzame, že je potrebné šupky banánov dobre umyť.
Eva
O tych zelenkavych bananoch mam pochybnosti pretoze:
Konzumacia nezrelych zelenych bananov vedie k zvyseniu kyslosti v zaludka, zacpe a absorcii zivin v crevach. Na druhej strane dostatocne zrele banany, ktore uz zacinaju mat hnede bodky na supke zasobuju vas organizmus vitaminmi, mineralmi a navyse telo odkysluju.
Neoplati sa kvoli chudnutiu pokazit vysku pH a mat neskor zdravotne problemy.
jd
tak táto rada ma neoslovila vôbec
čítala som o šupke banánovej už viac článkov…vždy sa však šupka využila alebo len na „natieranie“ z jej vnútornej strany, alebo pridať do vody- ako hnojivo pre kvety. Konzumovať šupky banánov , ktoré ako píše predo mnou Bob, či Eva…by som ja neodporúčala. Ano, tým, ktorý si banán odtrhnu dozretý na strome… ok, no nie banán, ktorý k nám putuje z veľkej diaľky a aby cestu prežil je dopovaný kadečím… neverím, že soda bicarbona to stiahne.
jajas
Dobry den, ked sa opytate niekoho, kto sa narodil v krajine, kde sa toto ovocie pestuje a je domacim ovocim, tak Vam urcite odpovie na otazku: Ake sa banany maju konzumovat, kedy su dozrete? nasledovne: Baban je dozrety, ked sa na nom objavuju hnede skvrny. Mam znameho z Ekvadoru i z Burundi. Obaja to potvrdili a divili sa, ake to my jeme banany 🙂
To uz nasinec banan s hnedou skvrnou vyhadzuje. V zahranici som videla prave predavat banany viac hnede nez zlte a zelene som nevidela vobec. Dokonca som zostala prekvapena, ked predavali banany s uplne hnedou supkou.
Az nebude co jest, tak budeme, ted skor nasi potomkovia, vdacny i za prezrete banany a energeticka hodnota z prirodneho cukru sa bude ukrutne hodit! 😀
Mimochodom, v nedozretom banane je skrob, co je zlozeny cukor, a ten sa dozrievanim rozklada na jednoduche cukry. Takze energeticka hodnota je rovnaka, akurat sladkost nepocitujeme v nedozretych, ale az v dozretych bananoch. Zlozene cukry nie su chutovo sladke, kdezto jednoduche ano.
Vsetkym dobru chut, jedzte take, ake vam chutnaju! 🙂