Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoartritída
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Keď zistíte, čo dokáže banánová šupka s obvodom vášho pásu, prestanete ju vyhadzovať

7. marca 2021 autor: redakcia 5 komentárov

 1   27  
  

Keď zistíte, čo dokáže banánová šupka s obvodom vášho pásu, prestanete ju vyhadzovať

Ľudia zvyčajne vyhadzujú banánovú šupku, pretože si myslia, že len dužina obsahuje všetky dobré živiny, minerály či vitamíny.

To však vôbec nie je pravda. V skutočnosti viac než polovica všetkých dôležitých nutričných látok sa nachádza práve v banánovej šupke.

Candida

Preto, ak ste doteraz banánovú šupku vyhadzovali, robili ste veľkú chybu!

V mnohých častiach sveta je zvykom, že tam ľudia konzumujú celé banány, vrátane šupky. Časom tiež prišli na množstvo ďalších spôsobov, ako ju využiť.

Okrem iných vecí je banánová šupka veľmi vhodná na chudnutie. No a práve o tomto jej využití si povieme viac v tomto našom dnešnom článku.

Ako vám banánová šupka pomôže schudnúť

Poďme sa teraz pozrieť na to, čo všetko obsahuje šupka z jedného priemerne veľkého banánu a ako to prospieva chudnutiu:

12% dennej odporúčanej dennej dávky vlákniny – vláknina pomáha tráveniu a znižuje riziko cukrovky. Telo tak lepšie využíva energiu zo stravy a neukladá ju do tukov.

17% dennej odporúčanej dávky vitamínu C – tento vitamín výrazne posilňuje imunitu. Dobrá imunita je základom fyzického aj duševného zdravia, čo je pri chudnutí dôležité.

20% dennej odporúčanej dávky vitamínu B6 – uvedený vitamín je veľmi potrebný pri premene potravy na energiu. Neefektívny metabolizmus vedie k ukladaniu tukov.

12% dennej odporúčanej dávky draslíka – draslík pomáha deleniu buniek, tkanív a obnove orgánov v celom tele.

8% dennej odporúčanej dávky horčíka – horčík je extrémne dôležitý pri telesnej produkcii energie, regulácii glukózy v krvi a udržiavaní zdravého krvného tlaku.

Ak skonzumujete dužinu banánu spolu so šupkou, získate tak dvojnásobok všetkých vyššie uvedených nutričných látok.

Cukrovka

Banány navyše obsahujú aj trochu vitamínu B12 (ktorý sa inak nachádza takmer výlučne v mäse), čo ocenia hlavne vegetariáni.

Aký banán je najlepší – žltý alebo zelený?

Možno ste už počuli rôzne diskusie o tom, či sú lepšie zrelé alebo ešte nie celkom zrelé banány.

Čo sa týka chudnutia, tak tu sa viacej hodia skôr zelenšie banány (samozrejme nie úplne zelené, ktoré sú trpké a nedajú sa veľmi jesť).

Mierne nedozreté banány obsahujú totiž vyšší podiel prebiotík (vlákniny). Zelenšia, respektíve zeleno-žltá šupka banánu okrem toho pomáha zvyšovať hladinu serotonínu a dopamínu v krvi.

Ide o hormóny, ktoré vo vás nabudzujú pocit šťastia a relaxácie, čo je významné hlavne pre kontrolu emočného či impulzívneho jedenia.

Ak vám nechutia nedozreté banány, potom samozrejme môžete konzumovať aj žlté. Vyhýbajte sa však príliš prezretým, pretože tie majú najvyšší podiel ovocných cukrov.

Ako konzumovať banánovú šupku

Vo všeobecnosti platí, že šupky nielen banánov, ale každého ovocia obsahujú vyšší podiel prospešných fytonutrientov. Tie im dodávajú aj horkejšiu chuť.

Pred konzumáciou šupky je vhodné ju dobre umyť namočením vo vlažnej vode na 5 až 10 minút s pridaním octu alebo sódy bikarbóny.

Tým ich zbavíte pesticídov a látok, ktorými ich predajcovia a pestovatelia postrekujú. Banány je najlepšie umyť ešte predtým, než sa ošúpu.

Najlepšie sú bio banány, nakoľko sa pri ich pestovaní nepoužívajú škodlivé pesticídy a iné toxické látky. Avšak aj tie sú chemicky ošetrované počas prepravy, preto sa musia stále dôkladne umyť.

Šupky potom môžete konzumovať nasledovnými spôsobmi:

  1. Odrežte obe konce a šupku rozmixujte v mixéri s ostatnými surovinami pri príprave smoothies.
  2. Šupku môžete chvíľu povariť vo vode a pripraviť si takto banánový čaj.
  3. Banánovou šupkou sa dajú nahradiť zemiaky počas prípravy varených jedál.

Pri jej konzumácii kľudne buďte kreatívni. Lepšie sú však nevarené jedlá, pretože takto si banánová šupka zachová viac svojich prospešných živín.

Cukrovka



Súvisiace články:

  • Keď si prečítate toto, už nikdy nevyhodíte vnútro banánovej šupky
  • 6 dôvodov, prečo by ste nemali vyhadzovať šupy z červeného melóna
  • Čo sa udeje s vaším telom, ak zjete banány s tmavými bodkami
  • Ako rýchlo a ľahko schudnúť s rannou japonskou diétou


 1   27  
  

Kategória: Krása Značky: ab, banány, chudnutie, metabolizmus, tuk

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


Cukrovka

 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Bob

    Viete ako sa sem dopravujú banány? oberú sa úplne zelené, zabalia sa do fólie aj so všetkým bordelom, čo visel na strome – pavúkmi, hmyzom…..nastrieka sa tam konská dávka chemikálií, aby sa po ceste neskazili. Potom sa vybalia, rozvešľajú a nechajú dozrieť za pomoci ďalšej chemikálie. A toto chcete, aby sme jedli? Však nás otrávite a zabijete.

    Odpovedať
    • redakcia

      Práve preto v článku uvádzame, že je potrebné šupky banánov dobre umyť.

      Odpovedať
  2. Eva

    O tych zelenkavych bananoch mam pochybnosti pretoze:
    Konzumacia nezrelych zelenych bananov vedie k zvyseniu kyslosti v zaludka, zacpe a absorcii zivin v crevach. Na druhej strane dostatocne zrele banany, ktore uz zacinaju mat hnede bodky na supke zasobuju vas organizmus vitaminmi, mineralmi a navyse telo odkysluju.
    Neoplati sa kvoli chudnutiu pokazit vysku pH a mat neskor zdravotne problemy.

    Odpovedať
  3. jd

    tak táto rada ma neoslovila vôbec
    čítala som o šupke banánovej už viac článkov…vždy sa však šupka využila alebo len na „natieranie“ z jej vnútornej strany, alebo pridať do vody- ako hnojivo pre kvety. Konzumovať šupky banánov , ktoré ako píše predo mnou Bob, či Eva…by som ja neodporúčala. Ano, tým, ktorý si banán odtrhnu dozretý na strome… ok, no nie banán, ktorý k nám putuje z veľkej diaľky a aby cestu prežil je dopovaný kadečím… neverím, že soda bicarbona to stiahne.

    Odpovedať
  4. jajas

    Dobry den, ked sa opytate niekoho, kto sa narodil v krajine, kde sa toto ovocie pestuje a je domacim ovocim, tak Vam urcite odpovie na otazku: Ake sa banany maju konzumovat, kedy su dozrete? nasledovne: Baban je dozrety, ked sa na nom objavuju hnede skvrny. Mam znameho z Ekvadoru i z Burundi. Obaja to potvrdili a divili sa, ake to my jeme banany 🙂
    To uz nasinec banan s hnedou skvrnou vyhadzuje. V zahranici som videla prave predavat banany viac hnede nez zlte a zelene som nevidela vobec. Dokonca som zostala prekvapena, ked predavali banany s uplne hnedou supkou.
    Az nebude co jest, tak budeme, ted skor nasi potomkovia, vdacny i za prezrete banany a energeticka hodnota z prirodneho cukru sa bude ukrutne hodit! 😀
    Mimochodom, v nedozretom banane je skrob, co je zlozeny cukor, a ten sa dozrievanim rozklada na jednoduche cukry. Takze energeticka hodnota je rovnaka, akurat sladkost nepocitujeme v nedozretych, ale az v dozretych bananoch. Zlozene cukry nie su chutovo sladke, kdezto jednoduche ano.
    Vsetkym dobru chut, jedzte take, ake vam chutnaju! 🙂

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Muž, ktorý odmietol chemoterapiu a napokon prežil všetkých svojich lekárov
  • Obľúbený druh voľnopredajných liekov zvyšuje riziko náhlej zástavy srdca až o 31%
  • Zázračná rastlinka, čo lieči ekzém, psoriázu, dermatitídu a ďalšie kožné alergie

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ