Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Krvny tlak
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Na čo je dobrá biela, na čo žltá a na čo červená cibuľa

21. októbra 2021 autor: redakcia Leave a Comment

     103  
  

druhy-cibule

Skoro každý pozná rôzne druhy cibule. Najčastejšie sa jedná o bielu, žltú a červenú.

Ak sa však ocitnete v supermarkete pred debničkami a máte si vybrať, ktorú cibuľu si kúpite, neraz sa vás zmocňuje pocit neistoty.

Osteoartritída

Začnete si škrabať hlavu a očami prechádzať po jednotlivých druhoch a neviete si vybrať. Určite ten pocit poznáte.

Zvyčajne si vyberiete žltú cibuľu, lebo tá je asi najbežnejšia. No keď potom neskôr rozmýšľate nad všetkými tými možnosťami, začnete rozmýšľať, či ste si dobre vybrali.

Ako sa líši cibuľa

Jednotlivé druhy sa líšia prevažne v týchto črtách:

  • chuť
  • textúra
  • veľkosť
  • tvar
  • farba

Dá sa v tom pomerne ľahko sa stratiť, no nie je dôvod na paniku! V skutočnosti je veľmi jednoduché naučiť sa medzi nimi rozoznávať.

Navyše, ak máte radi varenie, tak je to aj zábava.

Dnes vám prezradíme hlavné rozdiely medzi cibuľami, s ktorými potom môžete ohúriť svojich priateľov.

Nie nadarmo sa cibuľa považuje za jednu z najdôležitejších kulinárskych aj liečivých potravín.

Žltá cibuľa (zvyčajne s hnedou šupkou)

Žltá cibuľa je zo všetkých druhov predávaných bežne v obchodoch najvšestrannejšia.

Cukrovka

Od ostatných sa odlišuje hlavne v tom, že vydrží dlhší čas sa variť aj pri vysokých teplotách, ako je napríklad smaženie cibuľky na masle a podobne. Platí to však aj o polievkach či dusených jedlách.

Preto, ak potrebujete cibuľu pre jedlo, ktoré sa dlhšie varí, potom žltá cibuľa si zachová najviac chuti.

Má tiež vyšší obsah síry než ostatné druhy.

To znamená, že má aj výraznejšiu vôňu a chuť. Je preto lepšie ju pred konzumáciou uvariť. Teda pokiaľ ju nechcete využiť na výrobu sirupu alebo na nejaké iné liečivé účely.

Biela cibuľa

Biela cibuľa má jemnejšiu chuť než žltá, jej textúra je tenšia a pri varení dokonca priesvitná.

Biela cibuľa sa zvyčajne používa v surovom stave do šalátov a omáčok, pretože dobre splýva s ostatnými ingredienciami a nie je tak výrazná či štipľavá.

Jej jemnejšia chuť ju tiež robí ideálnou na konzumáciu za surova napríklad do sendvičov alebo pomazánok.

Červená cibuľa

Zo všetkých druhov je červená cibuľa najlepšia a zároveň najzdravšia pre surovú konzumáciu.

Okrem liečivých látok typických pre cibuľu vo všeobecnosti, obsahuje červená cibuľa aj prírodné farbivá, ktoré pôsobia ako silné antioxidanty.

Navyše má celkom príjemnú chuť a chrumkavú textúru. Výborne dopĺňa sladšie jedlá, ktoré vhodne chuťovo zvýrazní.

Je tiež pomerne obľúbená v reštauráciách, kvôli svojmu peknému sfarbeniu a preto, ako jej mierna chuť zvýrazňuje iné silnejšie chute.

Candida



Súvisiace články:

  • Geniálne využitia cibule, o ktorých ste doteraz ani len netušili
  • 19 domácich receptov, ktoré vám pomôžu vyhladiť vrásky okolo očí
  • Recept ruského lekára: Červená cibuľa robí pre štítnu žľazu divy
  • Neuveríte, čo všetko dokážete vyliečiť s obyčajnou cibuľou


     103  
  

Kategória: Strava Značky: ab, cibuľa

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


Zlepšenie zraku

 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Vedci zistili, že chemoterapia zvyšuje množstvo rakovinových buniek a šíri rakovinu
  • Zbavte sa nafúknutého brucha za 60 sekúnd s pomocou tohto nápoja
  • Odvápni kosti a privolá osteoporózu: 11 dôvodov, prečo sa tejto potravine vyhnite

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ