Aj vám sa už zrejme stalo, že vám doma v špajze začal cesnak klíčiť alebo to, že vám cibuľa zmäkla, prípadne úplne zhnila.
Dnes vám prezradíme jednoduchú a lacnú metódu, ako si udržíte váš cesnak a cibuľu čerstvé čo najdlhšie, bez problémov aj celé mesiace.
Čo budete potrebovať
Na správne uskladnenie cibule a cesnaku bidete potrebovať nasledovné veci:
- cibuľu a cesnak, ktoré sú tvrdé a bez náznakov počítajúcej hniloby
- hnedé papierové vrecká
- kancelársky dierkovač
- spinky
Postup
Pri skladovaní postupujte podľa týchto krokov:
1. Na začiatok vezmite papierové vrecká a pomocou dierkovača do nich narobte dierky v ich vrchnej polovici.
2. Dierky môžete urobiť v akomkoľvek vzore. Zvyčajne sa to robí tak, že vrecúško niekoľkokrát preložíte a potom naraz doň urobíte niekoľko dierok. Dierky by mali byť od seba vzdialené zvyčajne okolo 3 až 4 cm.
3. Dierky nemusia byť perfektné rozložené, jednoducho stačí, aby tam boli pre dostatočný prívod a cirkuláciu vzduchu.
4. Vrecká teraz naplníte cibuľou alebo cesnakom až po úroveň, kde začínajú dierky. Cesnak a cibuľu spolu nemiešame, dávame ich do oddelených vreciek.
5. Vrch vrecúška prehnite a pridržte spinkami.
6. Vrecúška potom uskladnite tak ako to normálne robíte – teda v špajze alebo v kuchynskej skrinke na potraviny.
Dôležité je, aby ste vrecká neprepchali. Vzduch potrebuje cirkulovať tak v okolí vrecúšok, ako aj v ich vnútri.
Dobre je vrecká poukladať do plastových košíkov tak, aby pekne stáli a neprevrátili sa, no zároveň vrecká na seba nenatlačte, aby pomedzi nich mohol prúdiť vzduch.
Táto metóda vám pomôže výrazne predlžiť životnosť cibule a cesnaku. Celková doba sa však môže líšiť od teploty, vlhkosti a svetelných podmienok miesta uskladnenia.
Zopár ďalších tipov
Čo sa týka teploty, tak najvhodnejšia je chladná teplota, no nie príliš chladná alebo mrazivá. Optimálne je okolo 18 až 20 stupňov Celzia. Vtedy vydržia cibuľa a cesnak okolo 3 mesiace, možno aj viac.
Vhodnejšie je tiež suchšie a tmavé miesto.
Cibuľa by sa nemala nikdy držať v chladničke, pretože prílišný chlad ju zmäkčí a cibuľa tiež ovplyvní chuť okolitých potravín.
Taktiež nepoužívajte plastové vrecká. Nedostatok cirkulácie vzduchu totiž urýchli ich klíčenie, či dokonca hnitie.
No a poslednou radou je, aby ste spolu neskladovali cibuľu a zemiaky, pretože vypúšťajú plyny, ktoré urýchlia ich vzájomnú skazu.
Pridaj komentár