Jednu vec ohľadne fruktózy vieme naisto – je ňou spôsobovanie absolútnej metabolickej pohromy v tele človeka. Preto je šokujúcou správou pred časom schválená smernica Európskej únie, ktorá umožňuje výrobcom potravín deklarovať zdravotné prínosy ich výrobkov, ak sa v nich bude nachádzať tento druh cukru.
Od roku 2014 môžu výrobcovia potravín nahradzovať minimálne 30% glukózy a sacharózy vo svojich produktoch fruktózou a následne uviesť na obale tvrdenie o zdraviu prospešných vlastnostiach takto upravenej potraviny. Konkrétne v tom, že fruktóza má pozitívny vplyv na metabolizmus sacharidov a inzulínovú vnímavosť.
Je nad slnko jasné, že po tom, ako výrobcovia vymenia menšie zlo väčším a k tomu to ešte aj spropagujú ako zdraviu prospešné, nevyhnutne sa neskôr spustí lavína chronických ochorení.
K tejto udalosti Sieť pre prídavne látky v potravinách uvádza:
„Po nadobudnutí účinnosti novej vyhlášky EU môžu producenti nápojov a potravín očakávať slušný nárast predaja produktov s vyšším obsahom fruktózy. Uvádzanie zdravotných prínosov fruktózy je pre týchto producentov skutočne prelomovým bodom.“
Tí výrobcovia, ktorí nahradia aspoň 30% glukózy a sacharózy fruktózou, môžu tvrdiť nasledovné:
„Konzumácia potravín s obsahom fruktózy vedie k menšiemu nárastu hladín glukózy v krvi ako konzumácia potravín, ktoré obsahujú sacharózu alebo glukózu.“
Prečo je fruktóza horšia ako iné formy cukrov?
Jedným z hlavných problémov fruktózy je jej izokalorická, avšak nie izometabolická vlastnosť. Čo to znamená? Ide o to, že z fruktózy môžete získať porovnateľné množstvo kalórii ako z ostatných foriem cukru, avšak jej metabolický efekt bude kompletne odlišný.
Je síce pravdou, že to isté množstvo fruktózy vytvorí po jej konzumácii menej kalórii. No považovať ju preto za zdravšiu je hrubo zavádzajúcim tvrdením.
V krátkosti, jej nižší glykemický index je nepodstatný, pretože celkový metabolický efekt fruktózy je deštruktívny. Deklarovanie jej zdravotných prínosov môže v konečnom dôsledku v Európskej únii viesť k špirále chronických chorôb.
Priemyselne spracovaná fruktóza ovplyvňuje váš organizmus podobne ako alkohol, čiže vyústi k rozvoju ochorenia ztukovatelej pečene a k tvorbe závislosti.
Fruktóza, podobne ako alkohol, má okamžitý narkotizujúci účinok. Rovnakým spôsobom ako alkohol vedie k špirále jeho kompulzívnej konzumácie. Fruktóza vytvára silný pocit sladkého pôžitku, ktorý nás vedie ku konzumácii vyššej, než je naše telo schopné zvládnuť.
To napokon povedie k neblahým následkom a poškodeniu viacerých vnútorných orgánov.
Dokonca aj samotný panel EÚ pre diabetické výrobky, výživu a alergény vo svojej správe priznáva, že vysoký príjem fruktózy spôsobuje metabolické komplikácie, ako napríklad dyslipidemiu či inzulínovú rezistenciu.
Čo by ste mali vedieť o metabolizme fruktózy verzus glukózy
Kým fruktóza krátkodobo naozaj vedie k nižšej glykemickej odozve, v porovnaní s inými cukrami z dlhodobého hľadiska vytvára v organizme metabolický zmätok. Tento fakt bol niekoľkokrát predvedený viacerými vedeckými štúdiami. Najnovšia z týchto štúdii bola nedávno publikovaná v časopise Nature.
Uvedená štúdia poukázala na to, že rafinovaná fruktóza i glukóza majú síce rovnakú kalorickú hodnotu, no metabolizujú odlišne, pričom fruktóza spôsobuje viac škody.
V tabuľke nižšie nájdete hlavné rozdiely medzi metabolizmom fruktózy a glukózy:
Fruktóza | Glukóza |
100% metabolizmu spočíva na pečeni | Pečeň je zodpovedná len za približne 20% spracovania glukózy |
120 kalórii fruktózy povedie k tvorbe tuku o ekvivalente 40 kalórií | 120 kalórii glukózy vytvorí ekvivalent 1 kalórie tuku |
Fruktóza sa pretvára do voľných mastných kyselín (FFA), do škodlivého cholesterolu VLDL a do triglycedidov vo forme tuku | Každá bunka v tele, vrátane mozgu spotrebúva glukózu. Tá je spálená hneď potom ako je skonzumovaná |
Metabolizmus fruktózy v pečeni vytvára dlhý zoznam odpadových látok a toxínov, vrátane kyseliny močovej zodpovednej za vysoký krvný tlak a dnu | Glukóza sa priamo premieňa v bunkách na energiu |
Mastné kyseliny vyprodukované počas metabolizmu fruktózy sa ukladajú vo forme tuku tak v pečeni, ako aj v kostrovom svalstve. To vedie k inzulínovej rezistencii a stukovatelej pečeni. | Glukóza potláča hormón hladu ghrelin a stimuluje leptin, ktorý tiež potláča hlad. (fruktóza nemá žiaden efekt na ghrelin a nabúrava komunikáciu mozgu s leptinom, čo vedie k prejedaniu) |
Fruktóza je najviac lipofilický cukor. Teda inými slovami, fruktóza sa premieňa na aktivovaný glycerol (g-3-p), ktorý priamo metabolizuje FFA na triglyceridy. Čím viac g-3-p máte, tým viac tuku viažete | Glukóza nemá spomínaný efekt na g-3-p |
Výskumník na rakovinu vydal ostré varovanie
Doktor Lewis Cantley, vedec a vedúci Centra na výskum rakoviny pri Fakulte medicíny Weilla Cornella v New Yorku, vysvetľuje, prečo diéta bohatá na cukor je nebezpečná – a obzvlášť u detí.
Je dôležité vedieť, že faktorom spájajúcim obezitu, cukrovku a rakovinu je inzulínová a leptínová rezistencia. Táto rezistencia a dokonca aj cukrovka 2. typu je dnes pomerne rozšírená medzi deťmi i mládežou. Pred 50 rokkmi to bolo niečo takmer nepoznané.
Ako ďalej uvádza doktor Cantley, cukrovka 2. typu sa niekedy nazýva aj neskorá cukrovka, pretože zvyčajne sa u ľudí objavuje až po 60. roku veku.
Ak teda cukrovka v šesťdesiatke je dôkazom celoživotnej konzumácie cukrov vo väčšom, ako ideálnom množstve, potom rozvoj cukrovky u tínejdžerov je dôkazom toho, že množstvo cukrov v priemernej diéte počínajúc narodením je nadmieru vysoká. Dokonca natoľko vysoká, že jej dôsledky sa dostavujú o desiatky rokov skôr ako tomu bývalo!
Najhoršie na tom je to, že cukrovka v tak mladom veku vysoko zvyšuje riziko rozvoja rakovinového ochorenia u týchto detí v dospelosti. Doktor Cantley varuje:
„Uvedená korelácia medzi skorou cukrovkou typu 2 a konzumáciu cukrov predstavuje 20, 30 či 40 ročnú zvýšenú hladinu inzulínu, čo potenciálne môže viesť k rastu nádorov.
Znepokojuje ma, že pokroky, ktoré dnes robíme v liečbe rakoviny budú vymazané zvýšeným výskytom tohto ochorenia v súvislosti s cukrovkou a obezitou. Čím viac o tom viem, tým viac sa kompulzívne vyhýbam konzumácii cukrov.“
Fruktóza z pohľadu minulosti a dnes
Zamyslíte sa nad tým… Cukor zvykol byť dostupný našim predkom len vo forme ovocia alebo medu a i to iba niekoľko mesiacov v roku.
Porovnajte to s dneškom, keď fruktóza (prevažne vo forme kukuričného sirupu) je pridávaná v podstate do každej spracovanej potraviny a nápoja, dokonca i tých, ktoré by ste za normálnych okolností nepovažovali za potraviny s vysokým obsahom cukru.
Tragicky, aj mnohé umelé mlieka pre dojčatá obsahujú vyše 50 percent cukru! To navykne vaše dieťa na sladkosti takpovediac od prvého dňa a dá do pohybu kolesá budúcej metabolickej disfunkcie.
Ak by ste získavali fruktózu len zo zeleniny a ovocia, teda zo jej prirodzených zdrojov, ako to robievali ľudia pred 100 rokmi, za deň by ste skonzumovali približne 15 gramov. Dnes je priemer 73 gramov na deň, čo je približne o 500 percent viac a váš organizmus jednoducho nedokáže dlhodobo tolerovať takéto zneužívanie.
Okrem toho, v zelenine a ovocí je fruktóza zmiešaná s vlákninou, vitamínmi, minerálmi, enzýmami a ďalšími prospešnými fytonutrientami, ktoré pomáhajú zmierňovať jej negatívny metabolický účinok.
To je aj hlavným z dôvodov, prečo je vhodné držať dennú konzumáciu fruktózy zo všetkých zdrojov, vrátane ovocia, pod 25 gramami na deň.
Ak máte nadváhu, inzulínovú rezistenciu, cukrovku, ochorenie srdca, vysoký krvný tlak alebo iné chronické ochorenie, bolo by múdre fruktózu limitovať ešte viac, na 15 gramov na deň.
Prevezmite kontrolu nad svojim zdravím do vlastných rúk a nepodľahnite zavádzajúcim tvrdeniam ohľadne fruktózy
Po prvý krát v histórii choroby „životného štýlu“ ako cukrovka, srdcovo-cievne ochorenia a niektoré typy rakoviny zabíjajú viac ľudí ako infekčné choroby. Podľa stránky GreenMedInfo.com, vedecké štúdie poukázali na súvislosť medzi fruktózou a 78 rôznymi ochoreniami a zdravotnými problémami.
Medzi nimi napríklad:
- vysoký krvný tlak a nokturnálna hypertenzia
- zvýšená tvorba kyseliny močovej a metabolický syndróm
- srdcové abnormality pri súčasnom nedostatku medi
- ochorenia obličiek
- inzulínová rezistencia a cukrovka typu 2
- genotoxický efekt na črevá
- obezita a k nej pridružené zdravotné problémy
- nealkoholická ztukovatelá pečeň
- zúžené lebečné cievy
- metastázy pri rakovine prsníka
- podpora rastu nádorov na pankrease
Denník The New York Times nedávno publikoval zistenie štúdie vykonanej na 30 tisíc mužoch a žien, že minimálne 90 percent ochorení srdca je v dôsledku nesprávneho životného štýlu.
Iná štúdia na 23 tisíc Nemcoch zistila, že ľudia so zdravším životným štýlom mali až o 81% menšie riziko srdcovo-cievných ochorení.
Napríklad len v USA si liečba ochorení, ktorým sa dá predchádzať vyžaduje až sedminu ich hrubého domáceho produktu. Predchádzanie týmto chorobám by sa ročne dalo v USA ušetriť vyše 1000 miliárd dolárov!
Váš životný štýl napokon rozhodne o Vašom zdraví či chorobe
Bohužiaľ, spracované potraviny sú obrovským biznisom s vysokými ziskovými maržami. Dalo by sa dokonca povedať, že s maximalizovanými maržami robením potravín závislými pomocou soli, cukru, tuku a ďalších tajných príchutí.
Potravinový priemysel nemá žiaden záujem o výrobu a predaj zdravších potravín, pokiaľ si to trh vyslovene nevyžiada. Súčasná situácia sa môže zmeniť, avšak len vtedy ak dosť ľudí pochopí základy zdravého stravovania a odmietnu kupovať potraviny plné cukrov.
Ak vám záleží na zdraví vašej rodiny, potom najurgentnejšie odporúčanie pre vás je nahradiť spracované potraviny a polotovary potravinami a jedlami doma pripravenými a za použitia čerstvých ingrediencií.
Nezabudnite – rezistencia na leptin a inzulín je primárnou príčinou obezity, ktorá je následne hlavným rizikovým faktorom pre rakovinu a mnoho ďalších chronických ochorení.
Pre efektívne zvrátenie inzulínovej a leptínovej rezistencie je potrebné urobiť nasledovné kroky:
- Vyhýbajte sa cukrom, zvlášť fruktóze, obilovinám a spracovaným potravinám.
- Konzumujte surové potraviny, ideálne v bio (organic) kvalite.
- Obiloviny nahraďte veľkým množstvom zeleniny, nízkym až stredne veľkým množstvom kvalitných proteínov (opäť najlepšie produktmi ekologického poľnohospodárstva).
- Konzumujte toľko kvalitných tukov, koľko len chcete (saturované a monosaturované). Väčšina ľudí potrebuje 50 až 70% tukov v strave pre optimálne zdravie. Dobrými zdrojmi sú kokos, kokosový olej, avokádo, maslo, orechy a živočíšne tuky.
- Užívajte vysoké množstvá omega-3 kyselín živočíšneho pôvodu, akým je napríklad mäso alebo olej z morských rýb, no nie z veľkých predátorov, v ktorých sa kumulujú ťažké kovy, ako napríklad treska alebo tuniak. Ideálne sú menšie druhy rýb ako sardinky, makrely alebo slede.
Približne 80% z prínosu zdravého životného štýlu pochádza z vhodného stravovania. Zvyšných 20% je z cvičenia, no ide o veľmi dôležitých 20%, pretože cvičenie pôsobí so stravou v tandeme a zosilňuje jej pozitívne účinky.
Pridaj komentár