Správy viacerých vedcov uverejnené v rôznych publikáciách venujúcich sa rakovine upriamujú pozornosť na to, že konzumácia sóje potláča rakovinu prsníka. Napriek tomu množstvo iných výskumov nielenže protirečí týmto vyhláseniam, ale ich úplne vyvracia.
Výskumníci v Centre na výskum rakoviny Memorial Sloan Kettering v New Yorku, ktorí sa zaoberajú skúmaním invazívneho karcinómu prsníka, varujú ženy, že pridávanie sóje do stravy urýchľuje šírenie rakovinových buniek v prsníku.
Aziatky síce konzumujú veľa sóje, ale fermentovanej. Preto porovnávanie nízkeho výskytu rakoviny prsníka v Ázii s tamojšou hojnou konzumáciou sóje neobstojí.
Sója obsahuje veľké množstvá prírodných toxínov alebo takzvaných „antinutrientov“. Tie sú silnými inhibítormi enzýmov, ktoré blokujú účinok trypsínu a ďalších enzýmov potrebných na trávenie bielkovín.
Tieto inhibítory sú veľké, tesne poskladané formy proteínov, ktoré sa počas bežného varenia úplne nedeaktivujú. Môžu potom spôsobovať vážne žalúdočné ťažkosti, zhoršené trávenie proteínov a chronický nedostatotok aminokyselín.
V testoch, ktoré boli uskutočnené na zvieratách, strava s vysokým obsahom trypsínových inhibítorov zapríčiňovala zväčšenie a patologické ochorenia pankreasu, vrátane rakoviny.
Sója urýchľuje progres rakoviny prsníka
Výskumníci z Centra na výskum rakoviny Memorial Sloan Kettering porovnávali nádorové tkanivá pred a po 30-dňovom podávaní sójového výživového doplnku. Kontrolná skupina konzumovala placebo.
Výskumom bolo zistené, že u žien, ktoré užívali výživový doplnok so sójou, nastali zmeny v prejavoch určitých génov, o ktorých je známe, že podporujú bunkový rast. Na základe týchto zistení dospeli vedci k záveru, že sójový proteín by mohol potenciálne urýchliť progres ochorenia. V štúdii sa uvádza:
„Tieto údaje vyvolávajú obavy, že sója môže v podsúboroch žien pôsobiť ako stimulant rakoviny prsníka.“
V súčasnosti tisíce žien konzumujú sóju v presvedčení, že tá ich chráni pred rakovinou prsníka. Napriek tomu v roku 1996 výskumníci zistili, že u žien konzumujúcich sójový proteínový izolát, bol zistený zvýšený výskyt epiteliálnej hyperplázie, čo je predpokladom vzniku nádorov.
O rok neskôr sa zistilo, že dietetický genisteín (čo je fytoestrogén) stimuluje bunky prsníka na vstup do bunkového cyklu. Toto je objav, ktorý viedol autorov štúdie k záveru, že ženy by nemali konzumovať sójové produkty na prevenciu rakoviny prsníka.
„To, že sója zabraňuje rakovine prsníka je mýtus,“ hovorí Kaayla T. Daniel, PhD, autorka filmu „Úplný príbeh o sóji: odvrátená strana obľúbenej „zdravej“ potraviny Američanov“.
„Početné štúdie ďalej ukazujú, že sója môže spôsobiť, prispieť alebo dokonca urýchliť progres rakoviny.“
U všetkých účastníčok tejto štúdie boli nedávno vykonané biopsie prsníka a všetky boli diagnostikované v štádiu jedna alebo dva rakoviny prsníka. O dva až tri týždne neskôr bola všetkým naplánovaná mastektómia alebo lumpektómia.
Podľa výskumných pracovníkov zatiaľ nie je jasné, či je takýto progres rakoviny možné zvrátiť.
Vegánky a vegetariánky sú rizikovou skupinou
Podľa vyjadrenia Dr. Jacqueline Bromberg, spoluautorky štúdie, u niekoľkých zo žien s vysokými hladinami genisteínu boli zaznamenané zmeny v špecifikovanom súbore génov, o ktorých je známe, že ovplyvňujú rast buniek rakoviny prsníka, smrť alebo niektoré aspekty patológie rakoviny prsníka.
Tieto zmeny sa prejavili u tých žien, ktoré konzumovali okolo 51,6 gramov sóje denne, čo je ekvivalent asi štyroch šálok sójového mlieka denne.
Výskumníci dospeli k záveru, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú sóju, príjmu do svojho tela takúto dávku denne. Platí to predovšetkým o vegetariánoch a tých, ktorí nejedia mliečne výrobky.
Dr. Bromberg sa vyjadril takto: „Nehovoríme o 20-násobne väčšom množstve sóje. Hovoríme o niečom, čo človek bežne konzumuje.“
Podľa prieskumu z roku 1998 bolo priemerné množstvo sójového proteínu spotrebovaného denne v Japonsku približne 8 gramov u mužov a 7 gramov u žien. To je menej ako dve čajové lyžičky.
Američania a Európania konzumujú množstvá, ktoré tento objem ďaleko presahujú. Vinu na tom má aj pridávanie sójovej múky do pečiva. Mnohí ľudia si potom ani len neuvedomujú, že vo svojom pečive konzumujé veľké množstvá sóje.
Geneticky modifikovaná sója predstavuje ďalšie riziko
Akákoľvek zložka uvádzaná ako sójové bôby alebo sója na ktoromkoľvek zozname zložiek nejakého výrobku je s 93% pravdepodobnosťou geneticky modifikovaná (GMO). Neplatí to v prípade, ak je explicitne uvedené, že pochádza z organického zdroja. Avšak ani bio sóji sa nedá veriť. Sója je totiž veľmi problematickou obilninou.
Ne-bio zdroje sóje sa do mnohých poľnohospodárskych postupov aplikujú s označením ako bio.
Ministerstvo poľnohospodárstva USA (USDA) v roku 2011 odhalilo sprisahanie pri dovoze produktov s falšovanými certifikátmi o ich bio pôvode. Išlo o produkty vyrábané necertifikovanými dodávateľmi v Číne.
Čínska firma použila falšovaný certifikát na to, aby označila nebio obilniny, vrátane sójových bôbov, prosa a pohánky, ako certifikované bio.
Takéto podvody sa stávajú každoročne a odhaliť sa podarí len zlomok z nich. Dokonca aj sójové bôby pochádzajúce z domácej bio produkcie sa v súčasnosti overujú, či ich pôvod nie je GMO.
Ani organická (bio) sója však nezmení toxicitu nefermentovaných zdrojov, ktorými je v takej obrovskej miere zásobený trh s potravinami.
Väčšina sóje nie je fermentovaná
Fytáty obsiahnuté v nefermentovaných sójových produktoch v skutočnosti bránia absorpcii bielkovín a štyroch kľúčových minerálov: vápnika, horčíka, železa a zinku. Ich účinok je v tomto smere silnejší než účinok fermentovaných zdrojov.
Sójové bôby vo svojej prirodzenej forme obsahujú fytochemikálie, ktoré majú na ľudské telo toxické účinky. Tromi hlavnými antinutričnými látkami sú:
- fytáty
- enzýmové inhibítory
- goitrogény
Existencia týchto antinutričných látok je nástrojom vytvoreným prírodou na ochranu rastliny sóje. Zaručuje jej to dostatočne dlhú životnosť na to, aby sa mohla účinne reprodukovať. Fytáty fungujú ako imunitný systém rastliny, ponúkajúc mu ochranu pred slnečným žiarením a inváziou zo strany baktérií, vírusov alebo húb.
Vďaka fytátom rastlina sóje nechutí pasúcim sa zvieratám. Všetky rastliny sú vybavené určitými antinutričnými charakteristikami, ale rastlina sóje je na tieto chemikálie obzvlášť bohatá.
Ak tieto nie sú odstránené rozsiahlou úpravou, napríklad fermentáciou alebo namáčaním, sójové bôby sú a zostávajú jednou z najhorších potravín, ktoré človek môže jesť.
Využiteľnosť čistého proteínu nefermentovanej sóje je 61%, čo je pomerne málo. Najbežnejšia sója (99%), predávaná vo väčších potravinových reťazcoch v podobe sójových mliek a spracovaných potravín je nefermentovaná. To može mať smrteľné následky.
Zdravotné riziká nefermentovanej sóje
Nefermentovaná sója bola výskumníkmi označená ako príčina:
- bolestivého trávenia
- rozpadu imunitného systému
- PMS (predmenštruačného syndrómu)
- endometriózy
- reprodukčných problémov u mužov i žien
- alergií
- ADD a ADHD (porucha pozornosti a porucha pozornosti sprevádzaná hyperaktivitou)
- vyššieho rizika vzniku ochorení srdca a rakoviny
- podvýživy
- straty libida
Fermentované zdroje sóje, akými sú napríklad natto, miso, tempeh a niektoré fermentované druhy tofu sú pravdepodobne jediné druhy sóje, ktoré by mohli ľudia konzumovať, aj to len vtedy, ak tieto produkty nie sú GMO, ale sú skutočne pravé bio.
Často však neexistuje žiadna záruka, že to, čo je napísané na etikete, sa zakladá na pravde. Preto je sóji sa lepšie úplne vyhýbať.
Pri konzumácii potravy sa tráviace enzýmy, ktorými sú amyláza, lipáza a proteáza, vylučujú do zažívacieho traktu, aby podporili rozloženie potravín a uvoľnili živiny na asimiláciu do tela. Vysoký obsah inhibítorov enzýmov v nefermentovanej sóji narúša tento proces a znemožňuje úplné strávenie sacharidov a bielkovín obsiahnutých v sójových bôboch.
Dr.Jozef Tlamka
Vážená redakcia pozývam Vás do Liptovského Mikuláša na diskusiu na uvedenú tému – RAKOVINA do mojej pyramidálnej pracovne….Dr.Jozef Tlamka