Chemický priemysel neustále využíva pochybné taktiky na obalamutenie ľudí, ktorí chcú byť zdraví, aby do seba pchali jedy. Zmätok, ktorý existuje okolo tukov a olejov, je zámerný a jeho účelom je zabrániť nám vyberať si zdravšie alternatívy.
Nedávny podvod s margarínom predstavoval margarín ako zdravšiu alternatívu masla. Zdravotnícky establišment tejto lži uveril, a potom si na vylúčení cholesterolu výhodne vybudoval celkom nový podnikateľský segment.
Tým sa začalo ďalšie lukratívne partnerstvo medzi potravinárskym, petrochemickým a farmaceutickým priemyslom, ktoré príhodne vlastnia tí istí ľudia. Jedna skupina profituje z páchania škôd a druhá z celoživotnej liečby následných ochorení.
Epidémia srdcových ochorení sa začala v polovici dvadsiateho storočia, keď maslo a tradičné živočíšne tuky v našej strave nahradili nové, „zdravšie“ rastlinné oleje. Vodcom tohto zdravie ničiaceho pochodu bol výskumník Ancel Keys.
Podvodník Keys
Keys, známy ako otec lipidovej hypotézy, si zo štatistík vybral len to, čo sa mu hodilo, aby vytvoril medzinárodnú štúdiu o chorobe srdca a predstavil ju lekárskym kruhom. Tým podvodne dokázal, že ochorenie srdca spôsobujú nasýtené tuky.
Pojem „medzinárodná“ u Keysa znamenal, že použil výsledky len zo 7 krajín, ktoré dospeli k záverom, aké potreboval. Dokonca svoju pôvodnú štúdiu nazval „Štúdia siedmich krajín“.
Údaje z ďalších desiatok krajín vyškrtol, lebo žiadne z nich lipidovú hypotézu nepodporovali. Väčšina údajov v skutočnosti dokazovala, že medzi nasýteným tukom a cholesterolom nie je žiadny vzťah a dokonca ani medzi cholesterolom a chorobou srdca.
Mnohí ďalší vedci vo výskume v tom čase boli Keysovým podvodným výskumom zdesení, no médiá a ich špičkoví klienti z petrochemického priemyslu si Keysove zistenia osvojili. Prírodné tuky bolo treba nahradiť chemicky pozmenenými tukmi a silne spracovanými rastlinnými olejmi, na základe čoho sa organizoval mladý priemysel biotechnológií.
Toto všetko veľmi príhodne otvorilo dvere priemyselným obrom k získaniu monopolných patentov na prípravu potravín. Proces získavania prirodzene sa vyskytujúcich potravín, ako je maslo, sa patentovať nedal.
Keysov vedecký podvod bol taký majstrovský, že nás dodnes zdravotnícky establišment stále pochmúrne varuje pred tým, aké je maslo nebezpečné. V skutočnosti maslo obsahuje jedinečne prospešný rad živín a tukov, ktoré sú veľmi dôležité pre srdce, mozog a zdravie zubov, kostí a nervového systému.
Nečudo, že Biblia predpovedala, že Kristus bude chovaný na masle a mede, aby poznal, čo je dobré. Väčšina ľudí dnes vie aspoň o nebezpečenstvách hydrogenovaných olejov, no lekári ich naďalej odporúčajú ako zdravú alternatívu.
Klamlivý marketing o kuchynských olejoch
Sójové oleje niektorí maloobchodníci napriek všetkým odhaleniam v poslednom desaťročí, stále propagujú ako zdravú alternatívu. Takmer všetka predávaná sója je dnes geneticky upravená a silne spracovaná.
Slovo „sója“ sa občas objavuje v drobným písmom tlačených textoch na zadnej strane obalov s takzvanými zdravými rastlinnými olejmi, lebo firmy ju konečne začínajú skrývať. Hoci je dnes sójový olej u väčšiny zdravotne uvedomelých ľudí známy ako nezdravý, firmy sú oveľa ochotnejšie zmeniť svoj marketing než svoje neetické praktiky.
Niektoré obaly olejov na prednej strane fliaš smelo uvádzajú veľký nápis „olivový olej“, no pohľad na nálepku často odhalí, že olivový olej je v skutočnosti tou poslednou (najmenej použitou) ingredienciou.
Skutočné a hlavné ingrediencie sú toxickými kombináciami vysoko spracovaného sójového a repkového oleja. Niekoľké odvážnejšie spoločnosti stále zdôrazňujú, že ich produkt je repkový olej, pretože o repkovom oleji ešte všetci nevedia.
Keď sa nebezpečenstvá repkového oleja stanú širšie známe, môžeme si byť istí, že to, čo sa zmení, bude marketing (a nie ingrediencie).
Jeden toxický výrobok kuchynského oleja sa dokonca volá omega-3 olej. A to aj napriek skutočnosti, že je doslova nemožné extrahovať čistý omega-3 olej bez toho, aby sa okamžite nerozložil na niečo úplne iné, najmä keď sa k nemu pridá teplo (zo spracovania).
Výsledné neomegové zložky sú nebezpečné. Produkt omega-3 olej je v skutočnosti len repkový olej – ktorý, mimochodom, pri zohriatí stráca všetky svoje omega-3 kyseliny a stáva sa toxickým. Nezabúdajte, že ide o olej určený na varenie.
Na sóju fazuľovú či repku olejnú sa pesticídy používajú len zriedka, lebo obe rastliny sú také toxické, že sa im vyhýba aj samotný hmyz. Repkový olej sám o sebe je pesticíd, oficiálne registrovaný organizáciou EPA (United States Environmental Protection Agency) a sója obsahuje zložky určené konkrétne na ničenie hormónov.
„Množstvo fytoestrogénov nachádzajúcich sa v dennej dávke sójovej detskej výživy sa rovná piatim antikoncepčným tabletkám.“ – Mike Fitzpatrick, toxikológ
Čo vám sójový priemysel nikdy nepovedal
Nič také ako úplne prírodné jedlo pochádzajúce zo sóje neexistuje, lebo sójové bôby sú vo svojom prírodnom stave toxické. Pre sójové jedlá je základom spracovanie, lebo sója je vo svojom prírodnom organickom stave jedovatá (obsahuje prírodné insekticídy).
Žiadne skutočne organické alebo bio sójové produkty na ľudskú konzumáciu teda neexistujú.
Keď vidíte produkt, ktorý sa vyhlasuje za „zdravú, úplne prírodnú sóju“, tak sa v duchu zaprisahajte, že si od tej neetickej spoločnosti nikdy nič nekúpite. Práve dokázala, že vám pokojne ublíži a kvôli zisku o tom bude klamať.
Aby bola sója bezpečná na konzumáciu ľuďmi, musí byť spracovaná istým spôsobom a ani vtedy nie je skutočne bezpečná. Procesy fermentácie, ktoré kedysi používali národy Ázie, sa už dnes nepoužívajú a aj celkové zdravie súčasných Ázijcov rapídne upadá.
Sója sa teraz robí bezpečnou chemickým inžinierstvom vo veľkých továrňach na spracovanie potravín.
Odhliadnuc od všetkých toxických nečistôt a zmien spracovania, samotná sója si uchováva veľa svojich pôvodných jedovatých zložiek, ktoré priamo napádajú štítnu žľazu, napríklad hormóny, ktorých úlohou je narušovať plodnosť.
Obzvlášť náchylné na desivé hormonálne poruchy (akou je napríklad endometrióza) po konzumácii sóje sú ženy. Neexistuje spôsob ako presne stanoviť, koľko potratov a prípadov neplodnosti je priamym dôsledkom jej konzumácie.
„Tofu a ďalšie jedlá zo sójových bôbov obsahujú izoflavóny, trojkruhové molekuly, ktoré sa skeletom podobajú steroidným hormónom cicavcov. White spolu s ďalšími svojimi kolegami-výskumníkmi uvažujú, že estrogénu podobné zložky (fytoestrogény) možno súperia s prirodzenými telovými estrogénmi o estrogénové receptory v mozgových bunkách.
Rastliny si na svoju ochranu pred predátormi vyvinuli veľa rôznych stratégií. Niektoré majú tŕne alebo ostne, zatiaľ čo iné páchnu, majú zlú chuť alebo sú pre zvieratá, ktoré ich konzumujú, jedovaté. Niektoré rastliny sa vydali inou cestou, využívajúc ako spôsob boja proti tvorom, ktoré ich zvyknú obhrýzať, antikoncepciu.
No a práve rastliny ako sója vytvárajú na svoju ochranu orálnu antikoncepciu, hovorí Claude Hughes, Ph.D., neuroendokrinológ zo Cedar-Sinai Medical Center.
Vyvinuli si zložky napodobňujúce prírodný estrogén. Tieto fytosestrogény môžu rušiť hormóny cicavcov, podieľajúce sa na reprodukcii a raste – čo je stratégia na zníženie počtu a veľkosti predátorov.“ – John MacArthur
Účinky sóje na ľudské zdravie
1. O 250% zvýšené riziko vzniku Alzheimerovej choroby.
2. Zhoršenie kognitívnych schopností.
3. Zmenšenie a predčasná degenerácia mozgu.
4. Vytvára steroidné hormóny.
5. Vytvára zložky podobné estrogénu
6. Vaskulárna demencia.
7. Znižuje v mozgu počet bielkovín viažucich vápnik.
8. Skorá puberta u dievčat a oneskorené fyzické dospievanie u chlapcov.
9. Neprirodzené menštruačné cykly u žien.
10. Podvýživa – sójové bôby majú silné enzýmové inhibítory.
11. Spomalené trávenie bielkovín.
12. Interferencia s mechanizmami závislými na tyrozín kináze požadovaných pre optimálnu činnosť, štruktúru a tvárnosť hipokampu.
13. Potláča tyrozín kinázu, čo zhoršuje vytváranie pamäte.
14. Potláča dopamín.
15. Pohybové ťažkosti typické pre Parkinsonovu chorobu.
16. Potlačená činnosť štítnej žľazy.
17. Deti, ktoré dostávajú sójovú detskú výživu, majú o 200% vyššiu pravdepodobnosť cukrovky.
18. Vrodené vady.
19. Z dôvodu tlmenia činnosti štítnej žľazy sa stáva fluorid oveľa toxickejší.
20. Utlmené vstrebávanie zinku.
Mayonéza a studená pasterizácia
Všetka v obchode predávaná majonéza je pasterizovaná za studena, pretože surové vajcia, ktoré sú na majonézu potrebné, by inak nemohli byť celé mesiace bez chladenia vyložené na policiach obchodov.
Studená pasterizácia je proces úpravy jedla röntgenovým žiarením, ktoré ho sterilizuje.
Akékoľvek „za studena pasterizované“ jedlo je okrem benzénu plné rádiolytických zložiek vyvolávajúcich rakovinu. Je veľmi pravdepodobné, že v čase predaja je stále rádioaktívne. Rádiolytické zložky a vytváranie benzénu sú bežné, očakávané udalosti zakaždým, keď sa bielkoviny vystavia vysokým hladinám radiácie.
Okrem toho, že je rádioaktívna, je v obchode predávaná majonéza vyrábaná hlavne z geneticky upraveného sójového oleja, ktorý je silne chemicky spracovaný.
Navyše majonéza obvykle obsahuje hydrogenované (stužené) oleje a chemicky upravované prísady.
Keďže sa toxíny v majonéze viažu v rôznych tukoch a keďže sa ľudské telo chráni tým, že toxíny ukladá vnútri tukových buniek, ľahko sa dá vydedukovať, že v obchode predávanú majonézu telo rýchlo premení na telesný tuk.
Prečo by mali vegetariáni a vegáni namiesto sóje konzumovať konope
Pri vegetariánskej a vegánskej strave chýbajú ľuďom dôležité živiny, bielkoviny, tuky a aminokyseliny.
Dospelí majú na také rozhodnutie sami za seba právo, no rodičia, ktorí držia na vegetariánskej strave svoje deti, sa previňujú ich chronickým týraním. Vegetariánska strava by mala byť u detí zakázaná, a to isté platí pre vegánsku stravu.
Keď sa ľudia rozhodnú byť vegetariánmi alebo vegánmi, zvyčajne využívajú na kompenzáciu svojho nedostatku bielkovín produkty zo sóje.
Sója je pre telo hrozná a nehodí sa na konzumáciu ľuďmi. U detí kŕmených detskou výživou s obsahom sóje sa v neskoršom veku s ďaleko vyššou pravdepodobnosťou vyvinú hormonálne ochorenia, ako sú endometrióza a choroby štítnej žľazy.
Estrogénu podobné zložky obsiahnuté v sóji brzdia vývoj tým, že sa tvária ako estrogén. Vytvárajú nerovnováhu ľudských hormónov; najmä u žien.
Neustále rastúce používanie sóje v dnešných spracovaných potravinách je jeden z dôvodov, prečo mladé dievčatá vstupujú do puberty v skoršom veku než kedykoľvek predtým.
Široko dostupnými alternatívami sa stali potraviny na báze konope. Konopa siata neobsahuje THC, účinné narkotikum nachádzajúce sa v jej blízkom príbuznom kanabise (marihuane). Na vlastníctvo výrobkov z konopy sa preto nevzťahujú žiadne právne postihy.
Ide o zázračnú rastlinu obsahujúcu podobné množstvá bielkovín ako výrobky zo sóje, nemá však žiadne z rizík sóje. Obalu zbavené semená konope obsahujú približne 31% bielkovín v porovnaní s 35% u sóje.
Bielkovina z konope je široko dostupná vo vyšších koncentráciách. Vyrába sa prírodným spôsobom prostým lisovaním a mletím konopných semien.
Konope obsahuje všetky dôležité aminokyseliny, ktoré dokázala veda identifikovať a vysoké množstvá omega-3 kyseliny, látky, ktorá chýba v takmer každej strave Západu. Vegetariáni by si mali všimnúť, že konope obsahuje ešte viac omega-3 mastných kyselín než vlašské orechy, ktoré sú vegetariánmi vyhlasované za ich najlepší zdroj.
Vegetariáni majú často problém s výdržou a práve tú, ako sa dokázalo, veľmi zlepšuje konope; najmä v kombinácii so železom. Konopa pomáha tiež tým, ktorým chýba vláknina a ktorí majú bezlepkovú diétu.
Čitatelia by si mali byť vedomí toho, že táto správa nenaznačuje, že by sa nejaká vegetariánska strava mala považovať za ideálnu. Uvádza len, že nahradiť sóju konopou by bolo veľmi múdrou voľbou. Múdre by tiež bolo dať si pre získanie biologicky využiteľného železa, ktoré telo dokáže naozaj využiť, občas steak.
Pre užitočné železo a bezkonkurenčne najlepšiu formu vitamínu A (retinolu) skutočne žiadna dobrá náhrada červeného mäsa neexistuje.
Pozor na výživových pseudo-odborníkov propagujúcich sóju
Mnohí samozvaní výživoví odborníci vo svete, ale aj v Česku či na Slovensku, stále propagujú sóju ako ideálnu zdravú potravinu. Dávajte si na nich pozor a nenaleťte im.
Taktiež nejeden výrobca zdravých potravín predáva sójové výrobky zákazníkom, ktorí sa venujú vegetariánstvu. Je znepokojujúce vidieť, ako otvorene vyhlasujú sóju za zdravú potravinu.
Každý, kto si nájde chvíľu čas vyhľadať si na internete informácie o sóji, okamžite uvidí nespočetné množstvo správ o sójou spôsobenej neplodnosti, potratoch, predčasnej puberte, obezite, hypotyreóze, endometrióze a nezabudnime ani na rakovinu.
Pri pravidelnej konzumácii sóje sa u žien môže vyvinúť trvalý prípad predmenštruačného syndrómu, či prípadne niečo ešte horšie.
Ľudia konzumujúci sóju sa aspoň nemusia báť zvyškových pesticídov, lebo sója fazuľová ako rastlina hmyz sama hubí. Tiež doslova všetka sója je geneticky modifikovaná.
„Sója sa tradične pripravovala a konzumovala v kvasenej forme (miso, tamari a tempeh). Fermentovaním sa v sóji znižujú množstvá kyseliny fytovej (ktorá môže komplikovať vstrebávanie minerálov, ako sú vápnik, železo a zinok) a sója sa tak stáva stráviteľnejšou a poskytuje prospešné mikroorganizmy.“
Výrobcovia sójových produktov dokonca aj sami pripúšťajú, že nimi propagovaná zdravá potravina odoberá telu vápnik, železo a zinok a spôsobuje nedostatok viacerých minerálov. Zabudnú sa však často zmieniť o tom, že tiež znižuje absorpciu horčíka, medi a vitamínu B12, všetko veľmi dôležitých látok pre zdravie kardiovaskulárneho systému.
Nebezpečná kyselina fytová v sóji sa dá znížiť spracovaním, no nestratí sa. Ďalej sa opomenujú zmieniť o tom, že sója sa už viac nekvasí (nefermentuje) tradičnými metódami kedysi používanými v Ázii.
Nová „fermentácia“ sa robí chemicky a geneticky upravenými baktériami, aby sa, koľká irónia, geneticky upravená sója stala menej toxickou. Ide o druh spracovania potravín, ktorý si vyžaduje ochranný odev.
Záver
Narušená schopnosť tela vstrebávať živiny je najobvyklejšia cesta k vážnym chronickým ochoreniam. V skutočnosti sa o geneticky upravených baktériách a kvasniciach vo svojich sójových produktoch výrobcovia zmieňujú ako o „prospešných mikroorganizmoch“.
Prakticky každý, kto za uplynulých 10 rokov čítal o sóji, vie, že bola dokázaná jej extrémna škodlivosť pre zdravie. Človek by si teda mohol položiť otázku, odkiaľ výrobcovia týchto produktov získavajú svoje informácie.
michal
Psal to neználek který doporučí raději farmacii, jíme soju 20 let a jsme vpohodě znám 90 leté kteří se sojou živili a byli zdraví skoro nepotřebovali lékaře, a nemají rakovinu !!! ani alzhemera !!! to mají ti co po obědě si dávali mléko nebo masné zákusky ,známe případy že ani na záchod netrefili.