Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, či náhodou pitie limonád bez cukru (tzv. „diétne“ alebo „light“ limonády ochutené umelým sladidlom) nemá na naše zdravie škodlivé účinky?
Pitie nápojov s umelými sladidlami totiž zvyšuje riziko mŕtvice a demencie. Inými slovami, umelo sladené nápoje nám doslova udierajú na mozog.
Vedci z Bostonskej univerzity pozbierali štatistické údaje a zistili, že osoby, ktoré pravidelne pijú umelo sladené limonády, majú trikrát vyššie riziko vzniku mŕtvice a demencie.
A čo limonády sladené bežným cukrom? S tými sa tiež spája nemálo problémov. Pozrime sa teraz bližšie na najnovší výskum.
Nápoje s umelými sladidlami zvyšujú riziko vzniku mŕtvice a demencie
Výskumníci pozorovali takmer 3000 dospelých osôb, ktoré mali vo zvyku pravidelne piť limonády. V súvislosti s konzumáciou umelo sladených nápojov vedci dospeli k znepokojujúcim záverom.
Pri analýze osôb starších než 45 rokov, ktoré utrpeli mŕtvicu a osôb starších ako 60 rokov, ktoré utrpeli demenciu vedci zistili, že pitie limonád s umelými sladidlami ako sú aspartám, acetulfám či sacharín viedlo k trojnásobne väčšiemu riziku vzniku mŕtvice či demencie.
Rizikový vplyv konzumácie týchto limonád zostal rovnaký aj po zvážení ostatných rizikových faktorov, ako sú prejedanie sa, zlá strava, nedostatok cvičenia a fajčenie.
„Výsledky uvedených výskumov nie sú definitívne, no treba si uvedomiť, že sú to spoľahlivé a pravdivé údaje, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou potvrdzujú naše domnienky.
Zdá sa, že z konzumácie sladených nápojov nemáme žiaden skutočný úžitok a nahradiť ich nesladenými či umelo sladenými nápojmi nie je žiadne riešenie.
Jediné, čo možno budeme musieť urobiť, je znova si zvyknúť na starú dobrú vodu.“ – MUDr. Sudha Seshadri, autor výskumov seniorov, profesor neurológie a člen fakulty v Centre pre výskum Alzheimerovej choroby na Bostonskej univerzite.
Výsledky výskumu ohľadne nápojov sladených bežným cukrom
Tím výskumníkov z Bostonskej univerzity sa neuspokojil len s vyššie uvedenými zisteniami. Výskumu podrobili aj pravidelné pitie bežných sladených limonád a aký to má vplyv na naše zdravie.
A hoci nezistili, že by cukrom sladené nápoje mali nejakú súvislosť s mŕtvicou či demenciou, stále sa však ukázalo, že tento typ nápojov so sebou nesie svoje vlastné riziká.
Či už sa jedná o „ozajstný“ cukor, alebo máme na mysli kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy a riziká spojené s jeho použitím pri výrobe limonád, závery vedeckých výskumov sú jasné.
Zisk prevážil záujem o zdravie
Škandál cukrovarského priemyslu z 50. a 60. rokov stál na začiatku pohromy v stravovaní. Sfalšované výskumy platené cukrovarským priemyslom ovplyvnili verejnú mienku. Oklamali ľudí a tí uverili, že to „zlo“, ktorému sa treba v strave vyhýbať je tuk a nie cukor.
Dnes už však máme lepšie poznatky a vieme, že zdravé tuky sú nevyhnutné pre zachovanie nášho zdravia. Veľa ľudí však stále nechce prestať s pitím limonád. Nadmerná konzumácia cukru je dobre známa príčina, ktorá stojí za vznikom srdcových chorôb a vážnych poškodení metabolizmu.
Vedci z Bostonskej univerzity však chceli vedieť ako pitie sladených limonád, umelo sladených limonád a ovocných džúsov vplýva na zdravie ľudského mozgu.
Pomocou fotografií magnetickej rezonancie, testov psychických funkcií a za použitia už existujúcich údajov vedci zistili, že každodenné pitie 2 až 3 sladených nápojov alebo limonád vedie k zmenšovaniu hmoty mozgu.
Máme tu na mysli skutočné scvrkávanie mozgu v dôsledku zmenšovania hipokampu. Pravidelná konzumácia limonád tiež urýchľuje starnutie mozgu, výsledkom čoho je slabšia pamäť. To sú rizikové faktory príznačné pre prvé štádiá Alzheimerovej choroby.
Dokonca aj pitie jednej diétnej umelo sladenej limonády denne vedie k zmenšovaniu mozgu.
Pitie diétnych limonád vedie aj k iným problémom
Vedci z Bostonskej univerzity boli prví, ktorí poukázali na súvislosť medzi pitím diétnych limonád a vznikom demencie.
Zoznam medicínskych výskumov, ktoré poukazujú na súvislosť medzi pitím umelo sladených nápojov a hromadou ďalších zdravotných problémov je však podstatne dlhší. Z mnohých môžeme spomenúť:
1. Depresia. Pitie 4 a viac plechoviek denne vedie k 30 percentnému zvýšeniu rizika vzniku depresie.
2. Poškodenie obličiek. Dlhodobá konzumácia diétnych limonád vedie k 30 percentnému zhoršeniu činnosti obličiek.
3. Cukrovka 2. typu a metabolický syndróm. Každodenné pitie diétnych limonád zvyšuje riziko vzniku metabolického syndrómu o 36%, a riziko vzniku cukrovky 2. typu o 67 percent v porovnaní s osobami, ktoré nekonzumujú diétne limonády.
Tri zdravé nápoje, ktoré sú omnoho lepšie než limonády
Prečo by sme mali piť nápoje, ktoré nám skracujú život? Radšej vyskúšajte tieto:
1. Vyskúšajte čaj. Pravidelné pitie čaju môže znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby až o 86%. Nemáte radi čaj? Pitie kávy môže znížiť riziko vzniku depresie o 10%.
2. Kombucha (kombuča). Máte pri pití limonád radi to šumenie? Radšej vyskúšajte nápoj z kombuchy. Tento nápoj, ktorý má pôvod v Číne a známy je ako „elixír zdravia a nesmrteľnosti“, je šumivý a plný probiotík prospešných pre naše črevá.
3. V trende je teraz popíjať tento starodávny tonik. Vývar z kostí zažíva comeback. Cena za šálku vývaru z kostí sa v New Yorku šplhá k 10 dolárom. Naše prababky ho však varili aspoň raz týždenne. Vyskúšajte liečivú silu pitia vývaru na vlastnom tele.
Záverečné myšlienky ohľadom umelo sladených nápojov a rizika vzniku mŕtvice a demencie
1. Pravidelné pitie diétnych limonád sladených umelými sladidlami zvyšuje až trojnásobne riziko vzniku mŕtvice a demencie.
2. Pravidelné pitie jednej diétnej limonády denne prispieva k zmenšovaniu mozgu.
3. Pravidelné pitie diétnych limonád aj limonád sladených bežným cukrom vedie k zmenšovaniu hipokampu a k rýchlejšiemu starnutiu mozgu, čoho výsledkom je oslabovanie pamäte. Tieto uvedené rizikové faktory sú príznakmi počiatočného štádia Alzheimerovej choroby.
4. Namiesto sladených alebo diétnych limonád pite radšej čaj. Pitie čaju môže znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby až o 86%.
Pridaj komentár