Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Štítna žľaza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Ako umelé sladidlá potichu ničia vaše pľúca, mozog a obličky

14. novembra 2021 autor: redakcia 5 komentárov

 1   10  
  

Ako umelé sladidlá potichu ničia vaše pľúca, mozog a obličky

Mnohí ľudia pravidelne konzumujú rôzne nápoje, minerálky či džúsy sladené umelými sladidlami. Veria pritom, že tým robia niečo pre svoju váhu a zdravie.

Musíme vás však vyviesť z omylu. Umelé sladidlá vášmu zdraviu nepridávajú, ale ničia ho.


Podľa expertov by štátne zdravotnícke úrady mali pred týmito produktmi varovať podobne, ako to robia v prípade cigariet, alkoholu či nápojov sladených klasickým cukrom.

Suzan E. Swithers, PhD., profesorka psychológie a neurológie na Purdskej univerzite, hovorí, že by sme mali limitovať nielen príjem cukrov, ale rovnako aj príjem umelých sladidiel.

Preštudovala si viacero súčasných štúdií, ktoré sa zaoberali vplyvom umelých sladidiel na zdravie človeka. Zistila, že až 30% dospelých a 15% detí konzumuje výrobky s obsahom aspartámu, sukralózy či sacharínu.

Ako uvádza:

„V dnešnej dobe sú veľké tlaky na riešenie problémov s nadváhou a obezitou, z ktorých sa stávajú chronické ochorenia.

Pre potravinársky priemysel sa tak vytvára obrovský priestor pre zisk z predaja produktov, ktoré obsahujú málo kalórií.“

Z tejto témy sa dokonca stáva politická diskusia, pretože mnohí politici prichádzajú s návrhmi zaťažiť potraviny s vysokým obsahom cukru extra daňami alebo obmedzovať ich dostupnosť, napríklad v školách či nemocniciach.

Hlavný problém umelých sladidiel

Problém je, že väčšina z týchto opatrení sa netýka umelých sladidiel, keďže sa na ne nazerá ako na zdravšiu alternatívu cukru. To však nie je pravda.

Ukazuje sa totiž, že umelé sladidlá mätú prirodzenú schopnosť tela kontrolovať spracovanie kalórii.

Je tomu tak preto, lebo po ich konzumácii dochádza k oklamaniu organizmu, že skonzumovalo cukor, pričom cukor sa tam v skutočnosti nenachádzal.

Takéto klamanie tela zvyšuje až dvojnásobne riziko rozvoja metabolického syndrómu.

Čo sa deje vo vašom tele po konzumácii umelých sladidiel

Výskumy ukázali, že pravidelná konzumácia umelých sladidiel vedie k nasledovným zdravotným problémom:

1. Cukrovka a metabolický syndróm

Žurnál Diabetes Care (Liečba cukrovky) publikoval v roku 2009 Štúdiu, ktorá ukázala, že konzumácia umelých sladidiel zvyšuje riziko metobolického syndrómu o 36% a cukrovky typu 2 až o 67%.

Umelé sladidlá narúšajú spojenie medzi tráviacim traktom a mozgom, čo vykoľaľuje metabolizmus.


Experti z Vedeckého inštitútu vo Weizmanne v Izraeli zistili, že tieto nápoje dokážu nepriaznivým spôsobom zmeniť vašu črevnú mikroflóru.

Kŕmili myši sladidlami s nulovým obsahom kalórií ako sú sacharín, aspartám a sukralóza. Takto kŕmene myši si časom vyvinuli intoleranciu glukózy.

2. Depresia

Konzumácia viac ako 4 pohárov nápojov s umelými sladidlami denne predstavuje o 30% väčšie riziko cukrovky.

Na druhej strane, vypitie 4 šálok kávy (neprisladzovanej) toto riziko znižuje o 10%.

3. Poškodenie pľúc

Umelé sladidlá zvyšujú riziko astmy a chronickej obštrukčnej choroby pľúc.

Podľa jednej austrálskej štúdie, 13% pacientov s astmou a 16% pacientov s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc konzumovali viac než 2 poháre diétnych nápojov denne.

4. Poškodenie obličiek

Experti na Harvarde skúmali  ľudí, ktorí pili nápoje s umelými sladidlami viac než 20 rokov.

Zistili, že u týchto ľudí to viedlo až k 30% zníženiu funkcie ich obličiek.

 5. Srdcovocievne ochorenia

Štúdia vykonaná na Miamskej a Kolumbijskej univerzite zahŕňala 2000 dospelých, ktorých skúmala počas 10 ročného obdobia.

Došla k záveru, že tí, ktorí konzumovali uvedené nápoje, mali vyššie riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody. Mali tiež oveľa vyššie riziko úmrtia na ochorenia srdca.

6. Poškodenia mozgu

Aspartám, ktorý je často používaným umelým sladidlom v mnohých nápojoch, poškodzuje antioxidačné obranné mechanizmy mozgu.

Jeho dlhodobá konzumácia zvyšuje nerovnováhu oxidačných procesov, hlavne prostredníctvom glutatiónového obranného mechanizmu.

Navyše, ukázalo sa, že aspartám výrazne zvyšuje aj riziko vzniku nádorov na mozgu.





Súvisiace články:

  • Zlá správa pre váš mozog: Tieto obľúbené nápoje môžu spôsobiť mŕtvicu a demenciu
  • Prečo diétna strava namiesto odstránenia nadváhy u detí ju môže spôsobiť
  • 10 vecí, ktoré často robíte a ani neviete, že poškodzujú vaše obličky
  • 7 vitamínov, minerálov a živín, ktoré vo zvýšenej miere potrebuje každý po 40-ke


 1   10  
  

Kategória: Strava Značky: aspartám, cukor, umelé sladidlá

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Milan

    Veľmi pekne sa tu popisuje aké su tie umelé sladidla škodlivé . Tak prečo sa vôbec vyrabajú ? Veď vyrobcovia a aj obchodnici takýmto spôsobom vlastne vedome poškodzujú zdravie ľudí.
    Nikto ma nepresvedči o tom že toto všetko nier je len biznis na ukor ľudského zdravia , ´Podobne je to aj s mnohými liekmi o ktorých sa vie že viac poškodzujú ako pomahajú ľudskému organizmu a predsa sa sa nestiahnu z výroby . Načo o tom vôbec informovať verejnosť ak sa s tym nič alebo takmer nič nerobí. Zbytočne draždite ľudí !!

    Odpovedať
    • redakcia

      No preto, že ak s tým nič nespravia štátne orgány, tak aby aspoň ľudia sa umelým sladidlám vedome vyhýbali.

      Odpovedať
  2. Tibo

    A čo sladidlá na báze stévie????

    Odpovedať
    • redakcia

      stévia je v poriadku, ide o prírodné sladidlo

      Odpovedať
  3. Jurko Janošík

    Je mozne na konci clanku uviest aj zdroje, odkial cerpate informacie?

    „Podľa jednej austrálskej štúdie, 13% pacientov s astmou a 16% pacientov s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc konzumovali viac než 2 poháre diétnych nápojov denne.“

    Ak by nejaka studia ukazala ze napr. „Podľa jednej austrálskej štúdie, 13% pacientov s astmou a 16% pacientov s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc konzumovali na raňajky zeleninu.“, tak by sme tu zeleninu zaradzovali tiež medzi rizikove faktory?

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Prečo diétna strava namiesto odstránenia nadváhy u detí ju môže spôsobiť
  • Lekári varujú pred obľúbeným liekom, ktorý môže zničiť vašu pečeň
  • Je neskutočné, ako zázvorová šťava s každým hltom mení vaše telo

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ