Púpava je extrémne prospešná rastlinka, ktorá veľmi účinne detoxikuje pečeň, lieči alergie, má močopudné vlastnosti, znižuje cholesterol, stimuluje tvorbu žlča a je tiež extrémne prospešná pre tehotné ženy a ženy po prechode.
Najideálnejším časom na zber púpavy je apríl, teda v čase, keď je jej najviac v stave rozkvitnutia. Zbierať ju však môžete aj v priebehu celého leta a jesene.
Natrhajte si ju však v miestach, ktoré nie sú znečistené, teda mimo ciest a iných zdrojov možnej kontaminácie škodlivými látkami.
Všetky časti púpavy majú medicínske vlastnosti, preto je dobré ju zo zeme vybrať pomocou nožíka celú, vrátane koreňov.
Listy púpavy sú výborné do šalátov a môžete ich zmiešať s vajíčkami alebo zemiakmi. Púpavové listy obsahujú viac vitamínov než paradajky či špenát.
Majú väčšie množstvo betakaroténu ako mrkva a sú tiež bohatým zdrojom ostatých dôležitých výživných látok.
Stonky púpavy prečisťujú krv, zmierňujú problémy so žalúdkom, regulujú metabolizmus a stimulujú funkciu žlčníka.
V rôznych zdrojoch ľudovej medicíny sa odporúčajú aj ako silný liek na cukrovku. No a mlieko zo stoniek, ktoré sa považuje za škodlivé, je naopak výborné na odstraňovanie a liečbu bradavíc.
Kvety púpavy sa zasa používajú na výrobu sirupu, ktorý prečisťuje krv, posilňuje ju, zlepšuje trávenie a zmierňuje prejavy kašľu a nachladenia.
Ako si vyrobiť púpavový sirup
Natrhajte približne 400 púpavových kvetov, vložte ich do veľkého zaváraninového skla (alebo viacero menších) a zalejte ich 3 litrami vody.
Potom pridajte 4 citróny a 4 pomaranče pokrájané na plátky a zmes nechajte postáť 24 hodín.
Na druhý deň preceďte zmes cez látku a tekutinu prelejte do hrnca. Pridajte 4 dcl cukru, zamiešajte aby sa rozpustil, priveďte to do varu a na miernom ohni varte približne 90 minút. Často miešajte.
Po dovarení, keď už sirup zhustne, odstavte oheň a prelejte sirup do sterilizovaných sklenených nádob (lejte pomaly, aby skla nepraskli od tepla).
Tento sirup je výborný na liečbu kašľa, nachladenia a bronchitídy. Môže byť podávaný aj deťom.
Ako si vyrobiť púpavový čaj
Natrhajte listy púpavy a vysušte ich na vzduchu. Z vysušených listov si potom bežným spôsobom pripravte púpavový čaj.
Čaj pite vždy čerstvý, môžete si ho dosladiť medom. Med však pridávajte a čaj miešajte vždy len drevenou, nie kovovou lyžičkou.
Zdravotné účinky púpavy
Mocné liečivé účinky púpavy sú známe už po celé storočia. V súčasnosti však najnovší vedecký výskum ukázal, že jej koreň je aj účinným liekom na rakovinu.
Pre využitie koreňa na liečbu je nutné ho očistiť, ošúpať, narezať na malé kúsky a vysušiť na čerstvom vzduchu pre budúce použitie.
Konkrétne je potrebné ho rozložiť na veľkú tácku alebo plech z rúry, umiestniť na suchom mieste s dostatočným prísunom čerstvého vzduchu a nechať sušiť 13 až 14 dní. Hneď ako sa korienky stanú na dotyk v rukách krehké, sú už dostatočne suché.
Uskladňujte ich v sklenených uzatvárateľných nádobách na suchom a tmavom mieste, maximálne 12 mesiacov.
Koreň púpavy prečisťuje obličky, žlčník, pečeň a lymfatický systém. Využíva sa preto nielen pri liečbe rakoviny, ale aj pri ochoreniach ako:
- žlčové kamene
- artritída a reuma
- zápcha
- žltačka a iné ochorenia pečene
- akné a ekzémy
Koreň púpavy je tiež extrémne vhodný na liečbu ženských ťažkostí, hlavne pri predchádzaní ochorení prsníkov ako sú rakovina, cysty, tumory či problémy týkajúce sa produkcie materského mlieka a kojenia.
Recept na čaj z koreňa púpavy
Vezmite 10 gramov (4 čajové lyžičky) sušeného púpavového koreňa, vložte ho do hrnca a zalejte 0,6 litrom vody.
Priveďte vodu do varu, zmiernite oheň, prekryte prikrývkou a na miernom ohni povarte 5 až 10 minút.
Potom nechajte čaj vychladnúť. Užívajte 3 poháre denne (3 x 2 dcl).
ina
dobry den, ucinkuje koren pupavy aj na rakovinu zaludka ?
dakujem .
Milan
Hlavne na žalúdok
Ján
Najlepšie je sa päsť na lúkach s pupavou alebo aspoň zihlavou. Žihľava je dostupná aj v súčasnej dobe vďaka počasiu v dunajskej nížine.
Kürthy Veronika
Köszönöm a hasznos tanácsot
helena
ano pupava je dobra na vsetko robte si ho kazdy
Věra
Zpracovaný kořen pampelišky najdete i v lékárnách. 🙂
Evka
Kedy treba zberať koreň púpavy ⁉️mesiac⁉️
redakcia
Najlepšie na jar, ale môže byť aj kedykoľvek v priebehu jari, leta a jesene.
PETER
DA SA KOREN LUHOVAT AJ V ALKOHOLE A TAK UZIVAT
PETER
da sa koreň aj lúhovať v alkohole a užívať ho a načo je dobrí
Katka
Prosím vás a môže sa piť caj z koreňa preventívne aj počas dojčenia?