Pečeň je po koži druhým najväčším orgánom v našom tele. Áno, hmotnostne je väčšia ako mozog či pľúca. Dáva preto dobrý zmyslel, prečo je spolu s kožou nesmierne dôležitá v procese spomaľujúcom starnutie.
Bez správne fungujúcej pečene by sme dokázali prežiť len jeden či dva dni. Pečeň je tak výkonným orgánom, že dokáže stále pracovať, aj keď 75% z jej objemu je buď poškodených alebo bolo odstránené.
Čo všetko pre nás robí pečeň
Pečeň sa dokáže dobre regenerovať a nahrádzať odumreté, prípadne poškodené bunky. Je tiež veľmi dôležitá pre zdravie tráviaceho traktu.
Krv, ktorá absorbovala z čriev živiny, ale aj toxické látky, prúdi priamo do pečene, ktorá potom filtruje krv a až takto očistenú ju prepúšťa ďalej do krvného obehu.
Ďalšou dôležitou funkciou pečene je kontrola hladiny cukru v krvi. Inzulín z pankreasu hladinu cukru znižuje, kým pečeň do krvi cukor dodáva vtedy, keď klesne pod optimálnu úroveň.
Najčastejšie ochorenia pečene
Existuje veľa druhov ochorení pečene, ktoré môžu výrazne ovplyvniť naše celkové zdravie.
Medzi najčastejšie ochorenia pečene radíme:
- hepatitídy, respektíve žltačky (typu A, B a C)
- rakovina pečene (cirhóza)
- stukovatenie pečene (steatáza)
- fibróza
- zlyhanie pečene
Keďže je pečeň pre nás životne dôležitá, je potrebné sa o ňu dobre starať. Na tento účel poslúžia viaceré prírodné látky a bylinky.
Ako pečeň starne
Po 20 roku života u žien a 25 roku u mužov dochádza k znižovaniu prietoku krvi do pečene. Následkom je postupné znižovanie jej detoxikačných a metabolických funkcií.
Znamená to, že čím ste starší, tým ťažšie je pre vaše telo opravovať poškodenia tkanív spôsobených zápalmi a vystavením rôznych chemických látok či už z jedla, alkoholu, vírusov alebo životného prostredia.
Po 60-ke dochádza k úbytku množstva pečeňových buniek. Napríklad, 80 ročný človek má už len polovicu buniek v pečeni v porovnaní so 40 ročným človekom.
Najlepšie bylinky pre vašu pečeň
Bylinky sú výbornými prostriedkami s prirodzenými liečebnými a regenerujúcimi účinkami priamo od matky prírody.
Tuto nasleduje zopár vysoko odporúčaných byliniek na podporu funkcie pečene a spomalenie prejavov starnutia. Pre najlepší výsledok je ich vhodné užívať v ich prirodzenej, neupravovanej forme.
1) Pestrec mariánsky
Pestrec mariánsky sa považuje za najlepšiu bylinku na peceň, aj proti starnutiu. Pomáha totiž chrániť pečeň pred toxickým poškodením a tiež prispieva k stabilizácii hladiny cukru v krvi.
Ako bylinka proti starnutiu sa používa už vyše 2000 rokov.
Od roku 1960 do súčasnosti bolo publikovaných už vyše 400 vedeckých štúdií , ktoré preukázali jeho silné liečebné účinky na pečeň.
Účinná látka v pestreci mariánskom sa však pri teplotách nad 40˚C ničí, preto sa nesmie užívať ako horúci či teplý čaj. Konzumuje sa zvyčajne priamo vo forme drvenej sušenej rastlinky alebo vo forme doplnku stravy.
Odporúčaná denná dávka je 150 až 300 mg účinnej látky silymarín (resp. 3 až 6 gramov drvených semienok).
2) Sladké drievko
Bežne sa používa na ochutenie cukríkov (tzv. pendrek). Ako rastlinka má však neskutočné ochranné účinky na pečeň. Sladké drievko spolu s pestrecom mariánskym sú známe tým, že dokážu zabrániť žltačke a cirhóze pečene.
Táto rastlinka proti starnutiu pôsobí v tráviacom trakte protizápalovo a antibakteriálne. Odstraňuje totiž potenciálne bakteriálne toxíny.
Počas procesu detoxikácie sladké drievko tiež chráni steny čriev.
3) Listy artičoku
Listy artičoku sú ďalšou veľmi efektívnou bylinkou proti prejavom starnutia a na prečistenie pečene. Chránia pečeň pred toxínmi, znižujú zlý LDL cholesterol v krvi a tiež stimulujú vylučovanie a prietok žlči v žlčovode.
Tento posledný účinok listov artičoka je veľmi dôležitý, pretože nahromadená žlč v okolí pečene môže spôsobiť jej poškodenie.
Na dosiahnutie spomínaného účinku sa odporúča denne užívať 6 gramov listov.
4) Koreň púpavy
Púpava je ďalšou veľmi užitočnou rastlinou proti starnutiu, ale aj zažívacím ťažkostiam. Účinkom je veľmi blízka listom artičoku, pretože zvyšuje prietok žlče a urýchľuje proces detoxikácie.
Je tiež výbornou rastlinkou s protirakovinovými účinkami.
Odporúča sa vypiť jednu šálku čaju z púpavového koreňa (1 až 2 čajové lyžičky) ráno a druhú večer.
5) Koreň čakanky
Čakanka je najlepšia vo forme tinktúry. Pridajte si 20 až 40 kvapiek do vody 3 krát denne (čiže spolu 60 až 120 kvapiek denne).
Ďalšími možnosťami je pitie čaju z čakankového koreňa, prípade jej použitie vo forme praženej kávovej náhrady. Bez ohľadu na to, ako si čakanku pripravíte, je vždy výbornou bylinkou proti starnutiu a na výživu vašej pečene.
Pridaj komentár