Početné zdravotné účinky a liečivé vlastnosti jablčného octu sú nesporné. V posledných rokoch sa z neho stal doslova hit v oblasti prírodnej a domácej liečby.
Táto bežná kuchynská prísada dokáže zlepšiť vaše celkové zdravie mnohými spôsobmi.
Užívanie a účinky jablčného octu
Jablčný ocot dokáže urobiť s vaším telom priam také malé zázraky – a to tak vo vnútri, ako i navonok.
Môžete ho pridať do rôznych prírodných liekov, šalátov či polievok. Bojuje proti zápalu, páleniu záhy, tráviacim problémom, infekciám a množstve ďalších ochorení.
Podrobnejšie sme o jeho liečivých účinkoch písali napríklad v tomto článku. Po jeho prečítaní určite uznáte, prečo by mal mať jablčný ocot každý z nás po ruke v kuchyni.
No a dnes si povieme viac o tom, ako si ho môžete sami doma vyrobiť. Budete si tak nielen istí jeho kvalitou, ale navyše aj ušetríte nejaké peniaze.
Jeho príprava je v skutku veľmi jednoduchá.
Recept na vlastný jablčný ocot
Na výrobu jablčného octu budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 20 až 50 gramov hnedého cukru (pre viac kyslý ocot pridajte viac cukru)
- 1,5 litra vody
- 0,5 kg jabĺk
Postup
1. Umyte a pekne nakrájajte všetky jablká. Najlepšie je postrúhať ich na tenké pásiky pomocou strúhadla.
2. Nechajte vodu z vodovodu odstáť 24 hodín, aby z nej vyprchal chlór, ktorý by brzdil kvasenie. Prípadne vodu najprv prevarte po dobu 15 minút, čo z nej tiež odstráni chlór a následne ju nechajte vychladnúť.
3. Vodu prelejte do sklenenej nádoby, napríklad do fľaše od zaváranín. Nasypte do nej cukor a zamiešajte, aby sa rozpustil. Cukor je dôležitý pri procese fermentácie, ale v konečnom produkte sa úplne stratí.
4. Vložte nakrájané jablká do nádoby s vodou a cukrom a všetko znova premiešajte.
5. Potom zakryte nádobu gázou a nechajte stáť pri izbovej teplote 20 až 24 °C.
6. Nádoba o 7 až 10 dní začne uvoľňovať skysnutý zápach. Radšej držte nádobu mimo kuchyne, pretože vôňa octu bude prenikavá.
7. Ochutnajte kyslosť jablčného octu a keď bude dobrý, preceďte ho do sklenenej fľaše.
8. Ak máte radi viac kyslý ocot, potom ho nechajte ešte niekoľko dní postáť predtým, ako ho scedíte.
Záver
Ako vidíte, príprava vlastného jablčného octu je veľmi jednoduchá a netrvá dlho, zatiaľ čo zdravotné prínosy tohto kyslastého prostriedku sú ďalekosiahle.
Jablčný ocot môžete použiť na liečbu rôznych zdravotných problémov, nemal by preto chýbať v žiadnej domácnosti.
Pridaj komentár