Súčasný výskum naznačuje, že ocot obsahuje antioxidanty, ktoré spomaľujú predčasné starnutie a znižujú riziko vzniku rakoviny.
Mnohí ľudia považujú ocot za „starý ľudový liek“. Avšak súčasný lekársky výskum poukazuje na účinnosť octu pri zmierňovaní mnohých zdravotných problémov, ako sú obezita, vysoký krvný tlak a ďalšie.
Najpopulárnejší ocot je jablčný. Ako už z názvu vyplýva, jablčný ocot je vyrobený z jablčného muštu.
Presnejšie povedané, jablčný ocot sa vyrába drvením jabĺk a stlačením tekutého obsahu. Jablčný ocot sa bežne používa ako konzervačná látka, do marinád a čatní (indickej prílohy).
Na výrobu jablčného octu potrebujete kvasinky a baktérie, ktoré sa pridajú do šťavy z vylisovaných jabĺk. To aktivuje proces fermentácie, pri ktorej sa cukry menia na alkohol.
Výrobok sa potom premení na ocot pomocou zdravých kyselinotvorných baktérií – je to proces, pri ktorom ocot získa kyslú chuť. Niekedy sa vyrába aj procesom destilácie, ten však nemá také zdravotné účinky. Preto uprednostnite vždy fermentovaný jablčný ocot.
No tu už je 10 dôvodov, prečo by ste mali k10 dôvodov, prečo by ste mali pravidelne užívať jablčný ocot. Pri konzumácii ho vždy užite rozriedený v pohári čistej vody. Zvyčajne sa dávkuje 1 čajová lyžička v približne 2 dl vody. Pri ostatných spôsoboch užitia postupujte podľa postupu uvedeného pri danom bode.
1. Jablčný ocot znižuje hladinu cukru v krvi
Jablčný ocot sa najčastejšie používa na zníženie cukru v krvi. V skutočnosti jablčný ocot pomáha pacientom s cukrovkou 2. typu.
V jednej štúdii konzumácia jablčného octu znižuje hladinu cukru v krvi o 19 až 34 % pri jedle s vysokým obsahom sacharidov.
2. Jablčný ocot pomáha zasýtiť
Výskum ukázal, že jablčný ocot môže zvýšiť pocit plnosti a sýtosti. Konzumáciou menšieho množstva jedla prijímate aj menej kalórií. Na druhej strane, dlhodobá konzumácia jablčného octu môže viesť k strate hmotnosti.
V jednej štúdii účastníci, ktorí pili jablčný ocot, konzumovali o 200 až 275 menej kalórií v priebehu 24 hodín.
3. Jablčný ocot znižuje riziko srdcových ochorení
Kardiovaskulárne ochorenia, ako sú srdcové ochorenia a mŕtvica, sú hlavnými príčinami úmrtí na celom svete. Ocot znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi, ktorý spôsobuje upchávanie ciev.
Kyselina chlorogenová, najsilnejší antioxidant v octe, predchádza oxidácii častíc cholesterolu, čím jablčný ocot znižuje riziko srdcových ochorení.
4. Jablčný ocot môže chrániť pred rakovinou
Uskutočnená bola štúdia, pri ktorej bol ocot aplikovaný krysám.
Zistenia sú sľubné, aj keď sú potrebné ďalšie experimenty. V Číne boli objavené väzby medzi príjmom octu a znížením prípadov rakoviny pažeráka.
5. Jablčný ocot ničí nezdravé baktérie
Jablčný ocot má antibakteriálne vlastnosti, čo je dôvod, prečo sa tento produkt používa ako konzervačná látka.
Ocot sa tiež používa na čistenie a dezinfekciu, ako napríklad pri ušných infekciách, všiach, bradaviciach a hubovitých plesniach na nechtoch.
Hovorí sa, že Hippokrates, staroveký grécky lekár, používal jablčný ocot na čistenie rán pred viac ako 2000 rokmi. Jednoducho povedané, jablčný ocot môže byť použitý ako antibakteriálne činidlo rôznymi spôsobmi.
6. Jablčný ocot môže liečiť bolesť v hrdle
Jablčný ocot dokáže zničiť baktérie, ktoré spôsobujú bolesť hrdla. Vie odstrániť infekciu, ktorá túto bolesť spôsobuje.
Môžete si vytvoriť jednoduché kloktadlo: Použite 1/4 šálky jablčného octu a 1/4 šálky vlažnej vody vždy, keď v hrdle začnete cítiť svrbenie alebo bolesť.
7. Jablčný ocot predchádza tráviacim problémom
Pre odstránenie žalúdočných problémov ľudia konzumujú jednoduchý odvar z jablčného octu pred jedlom.
Na jeho prípravu rozmiešajte 1 čajovú lyžičku medu a 1 čajovú lyžičku jablčného octu v pohári teplej vody. Tento nápoj vypite pol hodinu pred jedlom.
8. Jablčný ocot dokáže vyliečiť upchatý nos
Ak budete trpieť upchatým nosom, použite jablčný ocot.
Ukazuje sa, že vďaka vysokému obsahu draslíka môže jablčný ocot odstrániť hlieny, ktorý sa nahromadil v nose. Jednoducho zamiešajte lyžičku jablčného octu v pohári studenej vody a vypite to.
9. Jablčný ocot eliminuje množstvo lupín
Známy americký lekár Dr. Oz odporúča jablčný ocot pri liečbe lupín, pretože mení pH pokožky hlavy. Predchádza totiž tvorbe kvasiniek, čo pomáha prevencii tvorbe lupín.
Zamiešajte 1/4 šálky jablčného octu s 1/4 šálky vody a túto zmes aplikujte na suché vlasy.
Zabaľte si hlavu do uteráka na 15 minút až 1 hodinu, a potom si vlasy umyte. Tento proces opakujte 2 krát týždenne, aby ste dosiahli optimálne výsledky.
10. Jablčný ocot lieči akné
Ako sme už skôr povedali, jablčný ocot má antibakteriálne vlastnosti, čím pomáha pri kožných problémoch.
Špecifické kyseliny nachádzajúce sa v octe, ako sú kyselina jablčná a mliečna, pomáhajú so zmäkčením kože a vyrovnaním jej pH, čo znižuje začervenanie pokožky a tvorbu akné.
Valentína
V prvom rade odkysľuje!
Ano ocot odkysľuje, ale len jablčný.
Ak budete mať zásadité telo, žiadna choroba vás nezdolá.