Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoporóza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

10 zdravotných dôvodov, prečo by ste mali pravidelne užívať jablčný ocot

14. júla 2022 autor: redakcia 1 Comment

     1  
  

10 zdravotných dôvodov, prečo by ste mali pravidelne užívať jablčný ocot

Súčasný výskum naznačuje, že ocot obsahuje antioxidanty, ktoré spomaľujú predčasné starnutie a znižujú riziko vzniku rakoviny.

Mnohí ľudia považujú ocot za „starý ľudový liek“. Avšak súčasný lekársky výskum poukazuje na účinnosť octu pri zmierňovaní mnohých zdravotných problémov, ako sú obezita, vysoký krvný tlak a ďalšie.


Najpopulárnejší ocot je jablčný. Ako už z názvu vyplýva, jablčný ocot je vyrobený z jablčného muštu.

Presnejšie povedané, jablčný ocot sa vyrába drvením jabĺk a stlačením tekutého obsahu. Jablčný ocot sa bežne používa ako konzervačná látka, do marinád a čatní (indickej prílohy).

Na výrobu jablčného octu potrebujete kvasinky a baktérie, ktoré sa pridajú do šťavy z vylisovaných jabĺk. To aktivuje proces fermentácie, pri ktorej sa cukry menia na alkohol.

Výrobok sa potom premení na ocot pomocou zdravých kyselinotvorných baktérií – je to proces, pri ktorom ocot získa kyslú chuť. Niekedy sa vyrába aj procesom destilácie, ten však nemá také zdravotné účinky. Preto uprednostnite vždy fermentovaný jablčný ocot.

No tu už je 10 dôvodov, prečo by ste mali k10 dôvodov, prečo by ste mali pravidelne užívať jablčný ocot. Pri konzumácii ho vždy užite rozriedený v pohári čistej vody. Zvyčajne sa dávkuje 1 čajová lyžička v približne 2 dl vody. Pri ostatných spôsoboch užitia postupujte podľa postupu uvedeného pri danom bode.

1. Jablčný ocot znižuje hladinu cukru v krvi

Jablčný ocot sa najčastejšie používa na zníženie cukru v krvi. V skutočnosti jablčný ocot pomáha pacientom s cukrovkou 2. typu.

V jednej štúdii konzumácia jablčného octu znižuje hladinu cukru v krvi o 19 až 34 % pri jedle s vysokým obsahom sacharidov.

2. Jablčný ocot pomáha zasýtiť

Výskum ukázal, že jablčný ocot môže zvýšiť pocit plnosti a sýtosti. Konzumáciou menšieho množstva jedla prijímate aj menej kalórií. Na druhej strane, dlhodobá konzumácia jablčného octu môže viesť k strate hmotnosti.

V jednej štúdii účastníci, ktorí pili jablčný ocot, konzumovali o 200 až 275 menej kalórií v priebehu 24 hodín.

3. Jablčný ocot znižuje riziko srdcových ochorení

Kardiovaskulárne ochorenia, ako sú srdcové ochorenia a mŕtvica, sú hlavnými príčinami úmrtí na celom svete. Ocot znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi, ktorý spôsobuje upchávanie ciev.

Kyselina chlorogenová, najsilnejší antioxidant v octe, predchádza oxidácii častíc cholesterolu, čím jablčný ocot znižuje riziko srdcových ochorení.

4. Jablčný ocot môže chrániť pred rakovinou

Uskutočnená bola štúdia, pri ktorej bol ocot aplikovaný krysám.

Zistenia sú sľubné, aj keď sú potrebné ďalšie experimenty. V Číne boli objavené väzby medzi príjmom octu a znížením prípadov rakoviny pažeráka.

5. Jablčný ocot ničí nezdravé baktérie

Jablčný ocot má antibakteriálne vlastnosti, čo je dôvod, prečo sa tento produkt používa ako konzervačná látka.


Ocot sa tiež používa na čistenie a dezinfekciu, ako napríklad pri ušných infekciách, všiach, bradaviciach a hubovitých plesniach na nechtoch.

Hovorí sa, že Hippokrates, staroveký grécky lekár, používal jablčný ocot na čistenie rán pred viac ako 2000 rokmi. Jednoducho povedané, jablčný ocot môže byť použitý ako antibakteriálne činidlo rôznymi spôsobmi.

6. Jablčný ocot môže liečiť bolesť v hrdle

Jablčný ocot dokáže zničiť baktérie, ktoré spôsobujú bolesť hrdla. Vie odstrániť infekciu, ktorá túto bolesť spôsobuje.

Môžete si vytvoriť jednoduché kloktadlo: Použite 1/4 šálky jablčného octu a 1/4 šálky vlažnej vody vždy, keď v hrdle začnete cítiť svrbenie alebo bolesť.

7. Jablčný ocot predchádza tráviacim problémom

Pre odstránenie žalúdočných problémov ľudia konzumujú jednoduchý odvar z jablčného octu pred jedlom.

Na jeho prípravu rozmiešajte 1 čajovú lyžičku medu a 1 čajovú lyžičku jablčného octu v pohári teplej vody. Tento nápoj vypite pol hodinu pred jedlom.

8. Jablčný ocot dokáže vyliečiť upchatý nos

Ak budete trpieť upchatým nosom, použite jablčný ocot.

Ukazuje sa, že vďaka vysokému obsahu draslíka môže jablčný ocot odstrániť hlieny, ktorý sa nahromadil v nose. Jednoducho zamiešajte lyžičku jablčného octu v pohári studenej vody a vypite to.

9. Jablčný ocot eliminuje množstvo lupín

Známy americký lekár Dr. Oz odporúča jablčný ocot pri liečbe lupín, pretože mení pH pokožky hlavy. Predchádza totiž tvorbe kvasiniek, čo pomáha prevencii tvorbe lupín.

Zamiešajte 1/4 šálky jablčného octu s 1/4 šálky vody a túto zmes aplikujte na suché vlasy.

Zabaľte si hlavu do uteráka na 15 minút až 1 hodinu, a potom si vlasy umyte. Tento proces opakujte 2 krát týždenne, aby ste dosiahli optimálne výsledky.

10. Jablčný ocot lieči akné

Ako sme už skôr povedali, jablčný ocot má antibakteriálne vlastnosti, čím pomáha pri kožných problémoch.

Špecifické kyseliny nachádzajúce sa v octe, ako sú kyselina jablčná a mliečna, pomáhajú so zmäkčením kože a vyrovnaním jej pH, čo znižuje začervenanie pokožky a tvorbu akné.





Súvisiace články:

  • Zmes jablčného octu a čiernej rasce: Vyliečte si srdce, tlak, trávenie, dutiny a mnoho iného
  • Ako si vyrobiť Kumys – najlepší ruský ľudový liek na žalúdok a tráviace ťažkosti
  • 9 potravín, vďaka ktorým môže vaše telo omladnúť aj o 20 rokov
  • Tieto bežné potraviny vám pomôžu vyčistiť zanesené cievy a znížiť krvný tlak


     1  
  

Kategória: Strava Značky: akné, cievy, jablčný ocot, lupiny vo vlasoch, srdce

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Valentína

    V prvom rade odkysľuje!
    Ano ocot odkysľuje, ale len jablčný.
    Ak budete mať zásadité telo, žiadna choroba vás nezdolá.

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Táto bylinka úplne vynuluje poškodenie pečene od alkoholu i liekov
  • Výskumníci objavili rastlinu na nevyliečiteľnú rakovinu pankreasu
  • Čo vznikne, ak zmiešate šťavu z červenej repy, jabĺk a mrkvy

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ