Ocot, ktorý ľudia poznali už 5000 rokov pred naším letopočtom, sa pôvodne používal ako konzervant potravín. Časom sa zistilo, že sa dá využiť aj v medicíne a od roku 1700 ho používali na liečbu takmer všetkého – od otravy jedovatým brečtanom cez záškrt až po bolesti brucha a cukrovku.
Zatiaľ čo ocot môže byť vyrobený prakticky z akéhokoľvek fermentovaného sacharidu – vrátane hrozna, datlí, kokosu, zemiakov či repy, najčastejšie sa využíva jablčný ocot.
Ďalší zdravý produkt, ktorý nesmie chýbať v žiadnej domácnosti, je olej z čiernej rasce (Nigella sativa, černuška siata), uctievaný už od dávnych čias pre svoje liečivé vlastnosti.
Jablčný ocot i olej z čiernej rasce – ba dokonca oba – môžete použiť ako náhradu za iný ocot či olej a pripraviť si tak chutný šalátový dresing, prospešný pre zdravie celej rodiny. Najprv si však povedzme, čím sú pre nás tieto ingrediencie osožné.
Jablčný ocot je nášmu zdraviu veľmi prospešný
Bežne sa jablčný ocot vyrába dlhou a pomalou fermentáciou, ktorá ho robí bohatým na bioaktívne zložky ako kyselina octová, kyselina galová, katechín, epikatechín, kyselina kávová a mnoho ďalších; tie mu dávajú silné antioxidačné, antimikrobiálne a ďalšie zdraviu prospešné vlastnosti.
„Matka” octu, aminokyselinová usadenina pripomínajúca pavučinku, ktorá sa nachádza v nespracovanom a nefiltrovanom octe, je zárukou, že ocot je vysokej kvality.
Väčšina výrobcov ocot pasterizuje a filtruje, aby predchádzala vzniku „matky“, ale práve tento kalný ocot je najlepší, najmä, ak máte v pláne ho konzumovať.
Džbán nespracovaného, nefiltrovaného jablčného octu je pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti jedným z najlacnejších liekov, ktorý má všestranné využitie. Odporúčame mať ho vždy doma po ruke.
Teraz sa poďme pozrieť na 10 zdravotných prínosov jablčbého octu:
1. Reguluje hladinu cukru v krvi
Ocot je antiglykemický a má priaznivý účinok na hladinu cukru v krvi. Pravdepodobne za to vďačíme podielu kyseliny octovej, ktorá zabraňuje úplnému tráveniu komplexných sacharidov.
Ďalšia teória hovorí, že ocot pomáha inaktivovať tráviace enzýmy, ktoré rozkladajú sacharidy na cukor, čím spomaľuje premenu komplexných sacharidov na cukor.
Dlhšia doba získavania cukru z krvi zabraňuje prudkému zvýšeniu jeho hladiny.
Viaceré štúdie preukázali, že ocot má priaznivé účinky aj pri liečbe cukrovky. Jedna štúdia zistila, že ocot zvýšil citlivosť na inzulín u 19% jedincov s diabetom 2. typu a u 34% pacientov s prediabetom.
2. Zdravie pre srdce
Polyfenoly ako kyselina chlorogénová spomaľujú oxidáciu LDL cholesterolu, zatiaľ čo kyselina octová znižuje krvný tlak.
Ukázalo sa tiež, že ocot znižuje hladiny triglyceridov a cholesterolu VLDL (lipoproteín s veľmi nízkou hustotou) u zvierat.
3. Kontrola hmotnosti
Ocot môže napomôcť úbytku hmotnosti zvýšením pocitu sýtosti, čo je ďalším účinkom pripisovaným kyseline octovej.
Napríklad, keď dobrovoľníci konzumovali malé množstvo octu spolu s jedlom s vysokým obsahom sacharidov (žemľa a džús), za zvyšok dňa skonzumovali menej jedla. Zníženie príjmu bolo zhruba o 200 až 275 kalórií denne – čo môže mať za následok mesačnú stratu hmotnosti o 680 gramov.
4. Upchaté dutiny
Schopnosť jablčného octu rozštiepiť hlien a znížiť jeho obsah v tele môže pomôcť vyčistiť dutiny.
Má tiež antibakteriálne vlastnosti, čo pomáha pri infekciách. Ako na to:
- Pridajte polovicu až jednu lyžičku jablčného octu do šálky teplej, prefiltrovanej vody. Poriadne premiešajte.
- Pomocou preplachovacej kanvičky si nalejte roztok do jednej nosnej dierky a druhú si zapchajte druhou rukou. Aplikujte postupne do oboch dierok.
5. Bolesti hrdla
Antibakteriálne účinky jablčného octu nachádzajú uplatnenie aj pri boľavom hrdle. Zmiešajte asi tretinu šálky jablčného octu s teplou vodou a kloktajte.
Výborná pomoc pri bolestiach hrdla je aj zmes jablčného octu, medu a zázvoru. Úľavu od bolesti hrdla ponúka aj Bonnie K. McMillen, zdravotná sestra z Pittsburskej univerzity:
- 1 lyžica jablčného octu
- 2 lyžice vody
- 1 lyžica medu v BIO kvalite
- 1/4 lyžice mletého zázvoru
- dobrovoľné: 1/4 lyžice kajenského korenia
6. Tráviace ťažkosti
Kyslý reflux zvyčajne vyplýva z nedostatku žalúdočnej kyseliny. Obsah kyseliny v žalúdku môžete jednoducho zvýšiť tým, že budete denne užívať 1 lyžicu nespracovaného, nefiltrovaného jablčného octu rozrobeného vo veľkom pohári vody.
Pektín v jablčnom octe pomáha tlmiť kŕče v bruchu. K zdravým črevám môže dopomôcť zmes 2 lyžíc jablčného octu a 1 lyžice medu v BIO kvalite, rozrobených v šálke teplej vody.
7. Podráždenia kože a bradavice
Jablčný ocot pomáha aj pri rozmanitých kožných problémoch, od poštípania hmyzom cez otravu jedovatým brečtanom, spálením sa na slnku až po bradavice. Môžete ho nanášať priamo na postihnuté miesto, alebo si môžete pridať jednu šálku jablčného octu do kúpeľa.
Na liečbu bradavíc si namočte vatový tampónik do octu, priložte na bradavicu a nechajte zakryté pôsobiť cez noc. Opakujte, až kým bradavice nezmiznú.
8. Nárast energie
Jablčný ocot obsahuje draslík a enzýmy, ktoré pomáhajú vyvarovať sa únave. Navyše jeho aminokyseliny môžu pomôcť predchádzať tvorbe kyseliny mliečnej vo vašom tele, čo tiež pomáha predísť únave.
9. Detoxikácia a podpora imunity
Štúdie preukázali, že jablčný ocot môže byť prospešný pri detoxikácii pečene a pomáha tiež vyčistiť lymfatický systém, čo prispieva k zlepšeniu reakcie imunitného systému.
Podľa dokumentu The Truth About Cancer (Pravda o rakovine):
„Jablčný ocot je silný antimikrobiálny prostriedok… Jedna z najnebezpečnejších baktérií, Mycobacterium tuberculosis je odolná voči dezinfekčným prostriedkom, ale zistilo sa, že bola usmrtená kyselinou octovou.
Jablčný ocot je výborným prírodným antimikrobiálnym posilňujúcim prostriedkom, ktorý zbavuje telo škodlivých baktérií a poskytuje imunitnú podporu, čo je obzvlášť prínosné pre pacientov na imunosupresívnej liečbe.“
10. Kandidóza
Premnoženie kvasiniek Candidy v črevách sa spája s viacerými zdravotnými problémami, ako sú kvasinkové infekcie, únava, slabá pamäť, depresie, bolesti hlavy a chuť na sladké.
Zvyčajne sa tieto kvasinky premnožia, keď je vaše telo prekyslené z nadmernej konzumácie spracovaných potravín a cukru, alebo ak vo vašich črevách nie je dostatok zdraviu prospešných baktérií.
Pretože jablčný ocot sa fermentuje pomocou prospešných kvasníc, môže slúžiť aj ako prebiotikum pre zdraviu prospešné baktérie, čo napomáha ich rastu.
Zdraviu prospešné účinky oleja z čiernej rasce
Čierne semienka a olej z čiernych semienok – bežne známe aj ako semienka čiernej rasce, čo nie je úplne najšťastnejší názov, nakoľko existuje ďalšia rastlina s názvom čierna rasca (Bunium bulbocastanum), ktorá však pochádza z úplne iného rodu — sa používajú v tradičnej aj ajurvédskej a Siddha medicíne už odpradávna.
Tinktúra z čiernych semienok sa tradične používala na liečbu tráviaceho traktu, straty chuti do jedla, hnačiek, parazitárnych infekcií a kožných problémov.
Tradične sa semienka čiernej rasce používajú aj na podporu imunitného systému, všeobecnej pohody, trávenia, respiračných problémov, podpory obličiek a pečene a zdravia srdca. V Ázii a na Strednom východe sa tieto semienka už dlho používajú na liečbu astmy, bronchitídy, reumatizmu a iných zápalových ochorení.
Hlavnou účinnou zložkou v čiernej rasci je tymochinón; ďalšie bioaktívne zložky v semienkach sú alfa-hederín, alkaloidy, flavonoidy, antioxidanty a mastné kyseliny.
Pokiaľ ide o antioxidanty, zistilo sa, že semienka černušky siatej sú oveľa účinnejšie ako vitamín C. V súčasnej dobe vedci potvrdili, že semienka černušky môžu pomôcť aj v týchto prípadoch:
1. Cukrovka 2. typu
V jednej štúdii čierna rasca dokázala zlepšiť toleranciu glukózy rovnako účinne ako metformín. Zistilo sa tiež, že posilňuje účinnosť antidiabetík.
2. Zmierňovanie príznakov astmy
Jedna štúdia potvrdila, že tymochinón je užitočný aj tým, že dokáže redukovať dva zápalové mediátory astmy a ďalšie zápalové procesy.
Iná štúdia zistila, že čierna rasca pôsobí aj ako relaxant a jej účinky sú anticholinergické (redukujúce spazmy v hladkom svalstve) aj antihistamínové (blokujúce alergické reakcie). Preukázalo sa, že tymochinón je účinnejší ako liek na liečbu astmy flutikazón (syntetický glukokortikoid).
3. Zlepšovanie pamäte a znižovanie stresu
Výsledky preukázali, že semienka černušky siatej utlmujú biochemické zmeny vyvolané stresom v závislosti od veľkosti dávky. Pamäť a poznávanie sa tiež zlepšovali v závislosti od veľkosti dávky.
4. Znižovanie škôd spôsobených otravou kadmiom
Môže tiež slúžiť ako profylaktikum proti chemickým bojovým látkam.
5. Ochrana pred aflatoxikózou a zmierňovanie jej príznakov
6. Zmierňovanie príznakov alergickej rinitídy
7. Kandidóza
8. Reumatoidná artritída
9. Rakovina
Olej z čiernej rasce má viac ako 20 farmakologických účinkov
Ako o nej prezrádza jej latinské meno „Panacea”, čo v preklade znamená „všeliek“, černuška siata alebo jej olej má prinajmenšom 20 farmakologických účinkov, čo vysvetľuje jej širokospektrálne využitie:
- antidiabetické
- imunomodulačné
- antimikrobiálne
- spazmolytické
- hepatoprotektívne
- gastroprotektívne
- protirakovinové
- analgetické
- protizápalové
- bronchodilatačné
- renoprotektívne
- antioxidačné
Kulinárske využitie černušky siatej
Čiernu rascu môžete zakúpiť ako semienka alebo ako olej, a oboje sú cenným prínosom do vašej kuchyne.
Obľúbená v severoindickej, pakistanskej a iránskej kuchyni, černuška siata dodáva pokrmu teplú, jemne horkú chuť, ktorá pripomína niečo ako zmes tymianu, oregana a muškátového orieška.
Semienka sa pridávajú aj do kastrólových jedál, jedál pripravovaných na panvici, smoothie a do pečiva. Dá sa z nich urobiť aj čaj, stačí zaliať jednu lyžicu horúcou vodou a nechať lúhovať 10 minút.
Zmes čiernej rasce, medu a cesnaku je výborný posilňujúci liek na tlmenie kašľa a posilnenie imunity, najmä počas sezóny nachladnutí a chrípky, alebo ak máte pocit, že na vás „niečo lezie“.
Majte však na pamäti, že tak ako všetky semienka, aj čierna rasca obsahuje vysoký podiel polynenasýtených tukov. To znamená, že ak ich užívate vo veľkom množstve, membrány vašich mitochondrií sú náchylnejšie na oxidáciu. Preto neužívajte viac ako 1 – 2 čajové lyžičky denne.
Jablčný ocot a olej z čiernej rasce – prísady do zdravého domáceho dresingu
Jablčný ocot aj olej z černušky siatej sa pre ich blahodarné účinky na zdravie oplatí mať vždy poruke.
Popri kulinárskych tipoch na ich využitie, ktoré sme spomenuli vyššie, ponúkame vám zopár možností, ako ich pravidelné užívanie začleniť do svojho jedálnička v podobe domáceho dresingu:
1. Zmixujte jablčný ocot, olej z černušky siatej, šťavu z citrónu, koriander a tahini (sezamovú pastu). Pomer si určite podľa seba, aby ste dosiahli chuť, aká vám vyhovuje.
2. Jednoduchý a chutný dresing, ktorý sa obzvlášť hodí k brokolici, špargli a zeleným druhom šalátu: 1 lyžica jablčného octu, 1 lyžica šťavy z citrónu, 1/2 lyžičky prelisovaného cesnaku, štipka čierneho korenia a zopár najemno nasekaných lístkov čerstvej bazalky.
3. Jablčný ocot a/alebo olej z čiernej rasce môžete použiť ako náhradu iného octu alebo oleja v akomkoľvek recepte na dresing, ktorý už máte osvojený.
Nezabúdajte, že olej z černušky tomu celému dodá korenistú príchuť, takže pozor, aby ste to neprehnali. Začnite vždy s menšou dávkou a sami zisťujte, aký pomer octu, olivového oleja a oleja z černušky vám vyhovuje najlepšie.
Pridaj komentár