Adžvajen alebo tiež semená Rasce koptskej majú veľa ajurvédskych prínosov a sú okamžitým a účinným liekom na množstvo tráviacich problémov, ako sú kyslosť, nadúvanie, zlé trávenie, bolesti žalúdka, plynatosť, atď.
A nielen to, pár semienok koptskej rasce požutých po ťažkom jedle veľmi pomôže nášmu tráveniu a poskytne okamžitú úľavu od ťažoby v žalúdku.
Okrem toho, že liečia zažívacie problémy, majú semená koptskej rasce aj veľa ďalších zdravotných prínosov a liečivých účinkov.
Pre svoj silný pach sa v sanskrite nazývajú Ugragandha (Ugra – silný, Gandha – pach). Majú prenikavú chuť s ľahko horkým podtónom, ktorý trochu pripomína pamajorán.
Čím sú semená koptskej rasce také zvláštne?
Prospešnosť semien koptskej rasce je možné prisúdiť biochemickým látkam, ako sú tymol, Paracymén, α-pinén, β-pinén, γ-terpinén.
Za ich liečivé vlastnosti sú zodpovedné všetky tieto éterické oleje. Tieto biochemické látky prispievajú k liečeniu rôznych tráviacich problémov.
A nielen to, obmedzujú aj nadúvanie, pôsobia antibakteriálne, antisepticky, liečia choleru, predchádzajú poruchám obličiek, pomáhajú pri chudnutí, prinášajú úľavu pri uhroch, akné, atď.
Ako používať semená rasce koptskej na liečbu tráviacich problémov
Pravidelné užívanie semien koptskej rasce môže zamedziť mnohým tráviacim problémom. Jedzte ich samotné, alebo si urobte zmes pražených rascových a feniklových semien v pomere jedna ku jednej, aby ste ich mohli žuť po každom jedle.
Bude to váš preventívny liek na mnohé tráviace problémy a táto zmes funguje aj ako osviežovač úst.
1. Na kontrolu trávenia a kyslosti
Semená koptskej rasce sú dobrým prostriedkom proti kyslosti a prírodný antacid. Sú prospešné pre žalúdok a prinášajú úľavu sliznici žalúdka od kyslosti a hyperacidity.
Na liečbu kyslosti a prekyslenia je dobrým liekom užívanie 1 čajovej lyžičky semien koptskej rasce so štipkou himalájskej čiernej soli.
Voda z koptskej rasce – môžete tiež povariť 1 čajovú lyžičku semien koptskej rasce v pohári vody po dobu 3 až 4 minút. Zmes preceďte a po vychladnutí pite pre zníženie kyslosti a zlepšenie trávenia.
Od kyslosti a kyselinového refluxu sa človeku môže uľaviť užívaním zmesi pozostávajúcej z 1 čajovej lyžičky semien koptskej rasce, rascovca rímskeho (rímskej rasce) a trochy prášku zo sušeného zázvoru.
2. Na nadúvanie a plynatosť
Najobvyklejšou príčinou nadúvania a brušného rozpínania je nadmerné hromadenie plynu v oblasti brucha. Adžvajen spolu s ostatnými bylinkami podporuje uvoľňovanie plynu a bráni jeho nadmernej tvorbe.
Pri miernom stave postačí na liečenie samotný adžvajen.
Úplnú úľavu od nadúvania a plynatosti prináša užívanie dávky 1 čajovej lyžičky semien koptskej rasce so štipkou himalájskej čiernej soli po každom jedle po dobu troch dní.
Rôzne spôsoby použitia semien koptskej rasce v kuchyni
Celé semená koptskej rasce, prípadne v práškovej forme sa v Indii kvôli svojej silnej aromatickej vôni často používajú v rozličných receptoch. Väčšina indických korenín sú v skutočnosti lieky, plniace účel pridania chuti, a zároveň sú dobré pre zdravie.
1. Semená koptskej rasce sa v indickej kuchyni bežne pridávajú do smažených jedál, napríklad lievancov, pre uľahčenie trávenia.
2. Pridané do jedál bohatých na bielkoviny, ako sú fazuľa, šošovica uľahčujú ich trávenie.
3. Semená koptskej rasce sa môžu pridávať pri pečení rozličných druhov chleba, ako sú bežný chlieb, chlieb pita (okrúhly sýrsky chlieb), čapatí (indický chlieb), paratha (indická placka) alebo naan (druh indického chleba).
4. Na trávenie po obede pomáha pridať do kefíru štipku prášku zo semien koptskej rasce a himalájskej čiernej soli.
5. Pre zachovanie obsiahnutých éterických olejov používajte vždy len čerstvo pomletý prášok zo semien koptskej rasce.
6. Na prípravu čerstvo pomletého prášku zo semien koptskej rasce môžete použiť drviče korenia, napríklad mažiar s tĺčikom.
Upozornenia
Ako všetko iné, aj semená koptskej rasce konzumujte s mierou. Príjem semien koptskej rasce obmedzte na 1 až 2 čajové lyžičky denne, lebo prekročenie tejto dávky môže spôsobiť ťažkosti.
Kvôli horúcemu účinku semien koptskej rasce môže jej užívanie v nadmernom množstve mať celkom opačný účinok, môže napríklad spôsobiť zvýšenie kyslosti, pocit pálenia a vredy v ústach.
Semená adžvajenu/koptskej rasce by ste nemali jesť, keď trpíte nasledovnými stavmi:
- žalúdočné vredy
- vnútorné krvácanie
- ulcerózna kolitída (akútna fáza)
- vredy v ústach
Napriek všetkým prínosom u rozličných tráviacich problémov tu treba poznamenať, že semená koptskej rasce nefungujú na zápchu.
Pri tuhej a suchej stolici sa semenám koptskej rasce treba vyhýbať, lebo môžu spôsobiť ešte väčšiu suchosť fekálnej hmoty. V takých prípadoch zvýšte príjem vody, zahrňte vlákninu a možno požiadajte o niečo na zmäkčenie stolice alebo laxatívum.
Pridaj komentár