Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoartritída
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

5 druhov potravín, ktoré spôsobujú nadúvanie, plynatosť a vypuklé brucho

1. februára 2023 autor: redakcia 2 komentáre

        
  

5 druhov potravín, ktoré spôsobujú nadúvanie, plynatosť a vypuklé brucho

Podľa štatistík problémy s nadúvaním pravidelne zažíva každý desiaty Európan, dokonca aj v prípade, keď neskonzumoval žiadne výdatné jedlá. Nadúvanie môže byť občas až také výrazné, že sa prejaví viditeľným vydutím brucha.

Plynatosť a nadúvanie väčšinou priamo súvisia s našimi stravovacími návykmi, čo znamená, že po vykonaní malých zmien v našej strave tieto problémy zvyčajne rýchlo pominú.


Ak sa však aj po vykonaní týchto zmien náš žalúdok nechce upokojiť, nemusíme hneď utekať k lekárovi či do lekárne (aspoň zatiaľ nie).

V tomto článku bližšie pojednáme o štyroch prirodzených prísadách – presnejšie, o štyroch esenciálnych olejoch, ktoré sa osvedčili ako účinná pomoc práve pri problémoch s plynatosťou a nadúvaním žalúdka.

V závere článku uvádzame ešte zoznam niekoľkých potravín, ktoré nám, ak ich zaradíte do našej stravy, takisto môžu pomôcť pri problémoch s nadúvaním a plynatosťou.

Potraviny, ktoré môžu spôsobovať nadúvanie

Nadúvanie žalúdka a plynatosť v črevách môžu byť spôsobené viacerými potravinami či prísadami, ktoré sa v našej strave vyskytujú celkom bežne. Toto sú niektoré z nich:

1. Fazuľa a šošovica

Fazuľa a šošovica obsahujú skupinu sacharidov, ktoré nazývame oligosacharidy.

Aby naše telo mohlo oligosacharidy stráviť, musí ich najprv v črevách rozložiť za pomoci črevných baktérií. Pri tomto procese často dochádza k nadúvaniu či plynatosti.

2. Niektoré druhy ovocia a zeleniny

Niektoré druhy zeleniny ako je napríklad ružičkový kel, kapusta, karfiol a mrkva majú pomerne vysoký obsah škrobu, ktorý tiež často spôsobuje nadúvanie.

Medzi ovocie s vysokým obsahom prirodzených cukrov patria najmä marhule a slivky, ktoré tiež môžu vyvolávať plynatosť a nadúvanie.

3. Mliečne výrobky

Laktóza (mliečny cukor) je ďalšou častou príčinou nadúvania a pocitu nepohodlia v črevách, najmä ak je náš organizmus na laktózu citlivý.

Inými slovami, je viac než isté, že ak máte laktozovú intoleranciu tak už o nej dávno viete.

4. Sladidlá

Fruktóza je prírodný cukor, ktorý sa pridáva do mnohých priemyselne spracovaných potravín. Veľké percento konzumentov má však problémy ju stráviť.

Okrem fruktózy sa ako sladidlo často používa sorbitol. Sorbitol je však umelé sladidlo a ako taký je nestráviteľný.

Fruktóza a sorbitol môžu byť tiež príčinou vážnych problémov s nadúvaním a preto by sme si mali začať uvedomovať ich prítomnosť a množstvo v jedlách, ktoré konzumujeme. Fruktózu vo veľkom množstve obsahuje aj ovocie.

Rozumným odporúčaním je začať obmedzovať množstvo fruktózy a sorbitolu v našej každodennej strave.

5. Celozrnné obilniny

Potraviny vyrobené z celozrnných obilnín obsahujú more zdraviu prospešných živín a látok, avšak ich konzumácia môže občas viesť k problémom s nadúvaním a plynatosťou.

Celozrnné obilniny majú okrem iného veľký obsah vlákniny, ktorá je nestráviteľná. Ak vlákninu konzumujeme vo veľkých množstvách, môže sa to prejaviť nadúvaním, plynatosťou a dokonca aj zápchou. To je jeden z dôvodov, prečo nám odborníci na výživu neodporúčajú náhle, prudké zvýšenie množstva vlákniny v našej strave.

Z toho vyplýva, že najrozumnejšie je zvyšovať množstvo vlákniny v našej strave postupne, aby sa náš organizmus mohol tejto zmene prispôsobiť.


Dôležité je tiež dbať o dostatočný príjem tekutín – vláknina v našom tráviacom trakte by z neho mohla absorbovať viac vody čomu účinne zabránime práve dostatočným príjmom tekutín.

Esenciálne oleje, ktoré pomáhajú zmierňovať nadúvanie a plynatosť

V krátkosti sme si povedali o niektorých potravinách, ktoré najčastejšie stoja za nadúvaním a zvýšeným hromadením plynov v našom tráviacom ústrojenstve. Ďalej si ale povieme o niektorých druhoch olejov, ktoré sú nám účinnou a prirodzenou pomocou pri tráviacich ťažkostiach.

Štyri esenciálne oleje, ktoré sú účinnou pomocou pri problémoch s plynatosťou a nadúvaním:

1. Harmančekový olej

Je známe, že harmančekový olej pomáha zmierňovať zápaly čriev a prináša úľavu pri bolestiach a kŕčoch v bruchu.

Harmanček tiež pomáha pri problémoch s hnačkou, pri chronickom pálení záhy, pri nechutenstve a nevoľnosti, pri kinetóze (morská nemoc) či pri zvracaní. Harmančekový olej by si pre svoje účinky určite zaslúžil väčšiu pozornosť zo strany vedcov a lekárov.

Okrem vyššie opísaných účinkov ešte dodajme, že tento olej pomáha nášmu organizmu zbaviť sa toxických látok.

2. Rascový olej

Rascový olej má povesť zázračného lieku, ktorý poskytuje účinnú úľavu pri kŕčoch v črevách a žalúdočných bolestiach.

Potenciálne tiež pomáha zmierňovať príznaky, ktoré zažívame pri syndróme dráždivého čreva (IBS) – zápcha, hnačka a nadúvanie. Rascový olej by však nemali užívať tehotné ženy.

Rascový olej je tiež možné aplikovať priamo na pleť. V tom prípade by sme sa však mali aspoň polhodinu po jeho aplikovaní vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu.

3. Zázvorový olej

Podľa medicínskeho žurnálu Medical News Today medzi zdraviu prospešné účinky zázvoru patria: úľava od kinetózy (morskej nemoci) a od nevoľnosti, pomáha pri nechutenstve a tlmí bolesť.

Zázvor je tiež známy svojimi účinkami proti nadúvaniu, zmierňuje príznaky plynatosti a pocity nepohodlia v bruchu.

4. Mätový olej

Spomedzi štyroch olejov, ktoré sme uviedli v tomto článku, je práve mätový olej pri problémoch s plynatosťou a nadúvaním ako liek najúčinnejší.

Či už ho užívame v tekutej podobe, vo forme kapslí alebo ho priamo aplikujeme a natierame na pokožku, mätový olej pôsobí upokojujúco na svaly žalúdka a tiež poskytuje úľavu od žalúdočných bolestí a kŕčov.

Tiež sa osvedčil ako účinný pri zmierňovaní plynatosti.

Pamätajte však, že esenciálne oleje sa vždy užívajú len po kvapkách riedené s inými klasickými olejmi, napríklad olivovým alebo slnečnicovým, prípadne rozmiešané v iných potravinách.

Potraviny proti plynatosti

Prinášame zoznam niektorých potravín, ktoré nám pri zaradení do stravy môžu pomôcť zbaviť sa problémov s nadúvaním a plynatosťou:

  • bobuľové ovocie
  • mandľové orechy
  • špenát
  • drvené ovsené vločky
  • arašidové maslo
  • kurkuma
  • strukoviny
  • kokosový olej
  • banány
  • brokolica
  • cesnak

Na záver spomeňme ešte osviežujúci nápoj pripravený zo zeleného čaju a citrónovej šťavy – nielenže pomáha zmierňovať nadúvanie a plynatosť, ale nám aj výdatne pomáha dodržiavať dostatočný pitný režim.





Súvisiace články:

  • 9 potravín, vďaka ktorým môže vaše telo omladnúť aj o 20 rokov
  • 6 cvikov na ploché brucho, ktoré môžete robiť priamo na stoličke
  • 17 potravín bohatých na horčík, ktoré znižujú riziko úzkosti, depresie, infarktu a iných chorôb
  • Aký zdravotný problém znamenajú bolesti v rôznych častiach brucha


        
  

Kategória: Choroby Značky: nadúvanie, trávenie

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Oľga

    Nedá mi nereagovať. Na jednej strane píšete že fazuľa a šošovica nadúvajú, a na druhej strane že proti nadúvaniu treba jesť strukoviny. Tak ako?

    Odpovedať
    • redakcia

      Každý človek je individuálny. Zistite, ako to pôsobí na vás.

      Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Omladnite za 5 minút: Pleťová maska, čo zahanbí aj plastického chirurga
  • Ako sa fyzicky zmení váš mozog po konzumácii kurkumínu
  • Nechcete dostať rakovinu? Tak zjedzte každý deň aspoň 1 z týchto 6 potravín

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ