Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoartritída
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Čo by ste mali vedieť o arzéne a olove nachádzajúcich sa v ryži

1. decembra 2019 autor: redakcia 5 komentárov

 6   12  
  

Arzén a olovo: Prečítajte si toto predtým, než nabudúce zjete ryžu

Ryža je v mnohých krajinách sveta základnou potravinou. Otázka teda znie, či niektoré jej druhy nie sú pre človeka nebezpečné?

Tak napríklad, obavy z olova v ryži sú založené na vedeckom výskume. Výskumníci pred časom prišli so štúdiou, ktorá odhalila vysoké hladiny olova v importovanej ryži.


Čo ukázali testy ryže

Ako sa však neskôr ukázalo, výsledky testov mohli byť skreslené chybným testovacím zariadením.

Prvý, kto prezentoval alarmujúce výsledky testov, bol Tsanangurayi Tongesayi, doktorant na Monmouth Univezite v New Jersey v roku 2013.

Vykonal testy ryže dovezenej z Číny, Taiwanu, Butánu, Indie, Thajska a Talianska, ktoré ukázali mieru kontaminácie olovom na úrovni 6 až 12 častí na milión (ppm).

Je to takmer 10 násobne viac, než je považované za bezpečné.

Avšak, keď sa neskôr testy opakovali, aby mohla byť štúdia publikovaná v Žurnále vied prírodného prostredia a zdravia, úroveň už bola len 1 časť na milión, čo je nepomerne menej ako v predošlých meraniach.

Výskumník preto odoslal meracie zariadenia späť výrobcovi, ktorý neskôr potvrdil, že prístroje boli zle nakalibrované.

Výskumníci sa stále pokúšajú zmerať skutočné zamorenie ryže olovom pomocou iných metód, no nateraz sa zdá, že olovo problém nepredstavuje.


Ryža a arzén

Iná situácia je však s arzénom. V tomto prípade sa opakovane potvrdilo, že až 60% ryže a produktov z nej dostupných na trhu vykazuje prekročené limity.

Natíska sa tu otázka, odkiaľ sa v ryži arzén berie?

Arzén sa môže prirodzene vyskytovať vo vode, pôde a kameňoch, pričom jeho výskyt sa v jednotlivých lokalitách líši. Je tiež súčasťou niektorých pesticídov.

Arzén má tú vlastnosť, že sa môže ľahko dostať do potravinového reťazca kvôli jeho akumulácii tak v rastlinách, ako aj v živočíchoch. Po jeho skonzumovaní ľuďmi má potom výrazne negatívny vplyv na zdravie.

Arzén je hlavným dôvodom, prečo by ste sa mali snažiť obmedzovať vašu konzumáciu ryže.

Ak však ryžu obľubujete a nechcete sa jej vzdať, potom sa aspoň snažte zadovážiť si také druhy, ktoré vykazujú menšiu mieru kontaminácie arzénom.

Záver

Z testov vyplýva, že medzi ryžu s nižším výskytom arzénu patrí napríklad ryža z Kalifornie. Prípadne sa zamerajte na také značky, ktoré o sebe cielene tvrdia, že obsahujú nízke hladiny tohto toxického kovu.

U arzénu v ryži sa nestačí spoliehať na označenie „bio“ alebo „organic“, pretože bio ryža sa môže kľudne pestovať na pôde a vode s vysokým prirodzeným výskytom tohto prvku.





Súvisiace články:

  • Výstraha: Odhoďte hračky fidget spinner. Úrady varujú, že deťom môžu vážne ublížiť
  • 7 potravín z Číny, ktorým sa musíte vyhnúť. Sú plné toxínov a karcinogénov
  • Nebezpečná umelá ryža je všade! Zistite, ako rozpoznať pravú od falšovanej
  • Falošné potraviny sú všade: 4 spôsoby, ako odhaliť ryžu obsahujúcu plasty


 6   12  
  

Kategória: Strava Značky: ryža, toxíny

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. miki

    Ešte by bolo dobre vedieť, vysledky testov na slovensku, ked boli prevedene.

    Odpovedať
  2. Rudolf

    Rudo
    Dnes je to módny trend vymýšľať, že akýkoľvek prvok z mendelejevej tabuľky prvkov najmä z toho dôvodu, že vraj každý je s napr. s podozrivým názvom -napr. arzén po Arzenovi Lupinovi…! ) Dnes sa už chémia učí asi iba v Rusku a preto dnes „bez učenia vzdelaní“ experti z EÚ vymýšľajú „skripaľovčiny“ .. a dnešná moderná tzv. ekologická mládež už v samotnej chémii vidí zlo, hoci každý človek je „zložený“ z chemických prvkov – hlavne z C H O a N !!!!!
    Miki chce vedieť výsledky testov v SR……. a už v podstate nastolil smer, že treba aj v SR napr. všade zisťovať aké prvky z mendelejevej tabuľky prvkov a prečo niečo na slovensku obsahuje !!!
    PS. Ale chémia nie je politika !!! Je to veda vied,!!! a preto neznalosť chémie je v už EÚ cielená…. a hoci človek sa skladá z chem. prvkov a tých je objavených už viac ako 100, a každý z nich je podozrivo „chemický“ a teda nebezpečný !!
    Môže to byť pravda, pretože ak Ťa trafí Pb ( napr. olovená guľka..) , alebo dostaneš Fe tyčou po hlave a pod., .. ……..nepomôžu ani výsledky testov zo SR na Pb, Fe,…,
    Pozn. Chémiu sa dá aj vhodne použiť aj napr. v domácnosti, kde manželia ovládajú aspoň základy chémie,
    pretože napr. ak manžel napíše odkaz napr. „Cu“ , tak manželka, ktorá vie čo znamená značka Cu
    samozrejme vie, že treba kúpiť rum, pretože to potrebuje na ochutenie napr. špecialít, atď

    Odpovedať
  3. Eva Tomanová

    Eva
    No moc ste nám nepomohli, odkiaľ máme vedieť jej kvalitu? Ja kupujem Basmati ryžu a dúfam, že je
    to najkvalitnejšia ryža , ale overiť si to nemám kde.
    Ďakujem

    Odpovedať
  4. Ladislav Sloviak

    Z dnešného príspevku o ryži som nijako nezmúdrel – obsahuje ryža dostupná zo supermarketov na Slovensku škodlivé olovo a arzén, alebo nie?

    Odpovedať
  5. Milan

    Ako tu čítam, zistujem že ked nebudem nič jest,piť ani dýchat ,budem načisto zdravý.

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Zlá správa pre váš mozog: Tieto obľúbené nápoje môžu spôsobiť mŕtvicu a demenciu
  • Najzdravšia protizápalová polievka: Každý jej dúšok pomáha kĺbom, mozgu a pečeni
  • 8 prírodných vecí na ischias (zápal sedacieho nervu): Skúste ich namiesto liekov proti bolesti

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ