Ryža je v mnohých krajinách sveta základnou potravinou. Otázka teda znie, či niektoré jej druhy nie sú pre človeka nebezpečné?
Tak napríklad, obavy z olova v ryži sú založené na vedeckom výskume. Výskumníci pred časom prišli so štúdiou, ktorá odhalila vysoké hladiny olova v importovanej ryži.
Čo ukázali testy ryže
Ako sa však neskôr ukázalo, výsledky testov mohli byť skreslené chybným testovacím zariadením.
Prvý, kto prezentoval alarmujúce výsledky testov, bol Tsanangurayi Tongesayi, doktorant na Monmouth Univezite v New Jersey v roku 2013.
Vykonal testy ryže dovezenej z Číny, Taiwanu, Butánu, Indie, Thajska a Talianska, ktoré ukázali mieru kontaminácie olovom na úrovni 6 až 12 častí na milión (ppm).
Je to takmer 10 násobne viac, než je považované za bezpečné.
Avšak, keď sa neskôr testy opakovali, aby mohla byť štúdia publikovaná v Žurnále vied prírodného prostredia a zdravia, úroveň už bola len 1 časť na milión, čo je nepomerne menej ako v predošlých meraniach.
Výskumník preto odoslal meracie zariadenia späť výrobcovi, ktorý neskôr potvrdil, že prístroje boli zle nakalibrované.
Výskumníci sa stále pokúšajú zmerať skutočné zamorenie ryže olovom pomocou iných metód, no nateraz sa zdá, že olovo problém nepredstavuje.
Ryža a arzén
Iná situácia je však s arzénom. V tomto prípade sa opakovane potvrdilo, že až 60% ryže a produktov z nej dostupných na trhu vykazuje prekročené limity.
Natíska sa tu otázka, odkiaľ sa v ryži arzén berie?
Arzén sa môže prirodzene vyskytovať vo vode, pôde a kameňoch, pričom jeho výskyt sa v jednotlivých lokalitách líši. Je tiež súčasťou niektorých pesticídov.
Arzén má tú vlastnosť, že sa môže ľahko dostať do potravinového reťazca kvôli jeho akumulácii tak v rastlinách, ako aj v živočíchoch. Po jeho skonzumovaní ľuďmi má potom výrazne negatívny vplyv na zdravie.
Arzén je hlavným dôvodom, prečo by ste sa mali snažiť obmedzovať vašu konzumáciu ryže.
Ak však ryžu obľubujete a nechcete sa jej vzdať, potom sa aspoň snažte zadovážiť si také druhy, ktoré vykazujú menšiu mieru kontaminácie arzénom.
Záver
Z testov vyplýva, že medzi ryžu s nižším výskytom arzénu patrí napríklad ryža z Kalifornie. Prípadne sa zamerajte na také značky, ktoré o sebe cielene tvrdia, že obsahujú nízke hladiny tohto toxického kovu.
U arzénu v ryži sa nestačí spoliehať na označenie „bio“ alebo „organic“, pretože bio ryža sa môže kľudne pestovať na pôde a vode s vysokým prirodzeným výskytom tohto prvku.
miki
Ešte by bolo dobre vedieť, vysledky testov na slovensku, ked boli prevedene.
Rudolf
Rudo
Dnes je to módny trend vymýšľať, že akýkoľvek prvok z mendelejevej tabuľky prvkov najmä z toho dôvodu, že vraj každý je s napr. s podozrivým názvom -napr. arzén po Arzenovi Lupinovi…! ) Dnes sa už chémia učí asi iba v Rusku a preto dnes „bez učenia vzdelaní“ experti z EÚ vymýšľajú „skripaľovčiny“ .. a dnešná moderná tzv. ekologická mládež už v samotnej chémii vidí zlo, hoci každý človek je „zložený“ z chemických prvkov – hlavne z C H O a N !!!!!
Miki chce vedieť výsledky testov v SR……. a už v podstate nastolil smer, že treba aj v SR napr. všade zisťovať aké prvky z mendelejevej tabuľky prvkov a prečo niečo na slovensku obsahuje !!!
PS. Ale chémia nie je politika !!! Je to veda vied,!!! a preto neznalosť chémie je v už EÚ cielená…. a hoci človek sa skladá z chem. prvkov a tých je objavených už viac ako 100, a každý z nich je podozrivo „chemický“ a teda nebezpečný !!
Môže to byť pravda, pretože ak Ťa trafí Pb ( napr. olovená guľka..) , alebo dostaneš Fe tyčou po hlave a pod., .. ……..nepomôžu ani výsledky testov zo SR na Pb, Fe,…,
Pozn. Chémiu sa dá aj vhodne použiť aj napr. v domácnosti, kde manželia ovládajú aspoň základy chémie,
pretože napr. ak manžel napíše odkaz napr. „Cu“ , tak manželka, ktorá vie čo znamená značka Cu
samozrejme vie, že treba kúpiť rum, pretože to potrebuje na ochutenie napr. špecialít, atď
Eva Tomanová
Eva
No moc ste nám nepomohli, odkiaľ máme vedieť jej kvalitu? Ja kupujem Basmati ryžu a dúfam, že je
to najkvalitnejšia ryža , ale overiť si to nemám kde.
Ďakujem
Ladislav Sloviak
Z dnešného príspevku o ryži som nijako nezmúdrel – obsahuje ryža dostupná zo supermarketov na Slovensku škodlivé olovo a arzén, alebo nie?
Milan
Ako tu čítam, zistujem že ked nebudem nič jest,piť ani dýchat ,budem načisto zdravý.