Najväčším producentom ryže na svete je Čina, ktorá vyprodukuje viac než 200 miliónov ton ryže ročne.
Nedávno však denník The Korean Times priniesol správu o tom, ako niektoré čínske firmy vyrábajú umelú ryžu z plastov a zemiakového škrobu, ktorú potom obohatia o ryžovú arómu.
Takúto toxickú ryžu potom pridávajú do bežnej ryže, aby zmiatli zákazníkov a zvýšili si tak svoje zisky.
Uvedená správa spustila ďalšie vyšetrovanie s cieľom odhaliť, či prezentované informácie sú pravdivé alebo nie. Záverečné zistenia boli šokujúce.
Niektorá čínska ryža obsahovala pomerne veľké množstvo plastov. Otázka teda znie, ako identifikovať, či vaša ryža neobsahuje aj uvedené škodlivé prímesi?
Našťastie existujú rozdiely medzi prirodzenou a umelou ryžou, ktoré vám pomôžu spozorovať tú umelú. No a o nich si viac povieme v dnešnom článku.
Test č.1: Voda
Naberte polievkovú lyžicu ryže a nasypte ju do misky s vodou.
Ak ryža klesne ku dnu, je prirodzená. Ak ostane plávať na hladine, pravdepodobne sa jedná o umelú ryžu.
Test č.2: Oheň
Pokúste sa zapáliť zopár zrniečok ryže.
Keď nehoria, ryža je pravá. Ak však začnú horieť, to naznačuje, že takáto ryža je falošná.
Test č.3: Drvenie
Rozdrvte ryžové zrná.
V prípade, že vám vznikne len biely prášok, ide o prírodnú ryžu. Ak okrem prášku zbadáte aj žlté škvrny, zrejme sa jedná o umelú ryžu.
Test č.4: Pleseň
Uvarte za hrsť ryže a umiestnite ju do misky, ktorú necháte niekoľko dní voľne položenú v kuchyni na svetlom mieste.
Ak po čase sa na nej vytvorí pleseň, ide o pravú ryžu. Ak ani po dlhej dobe nesplesnivie, je to pravdepodobne ryža umelá.
Záver
Uvedené testy sú jednoduché a ľahké. Odporúčame vyskúšať viacero z nich súčasne, keďže iba jeden nemusí vždy spoľahlivo určiť výsledok. Napríklad, aj pravé ryžové zrnká môžu niekedy plávať na hladine.
Dúfame, že vám tento článok pomôže ochrániť vaše zdravie tým, že odhalí pôvod ryže, ktorú sa chystáte konzumovať.
Dagmar Blábolilová
To není jenom rýže, svinstvo kterým nás krmí…Stačí se podívat na testy masných výrobků, ty nejí mnohdy ani náš kocour, testy sýrů/ samý škrob/, testy zeleniny/i sto násobně překračující dusičnany/ a tak bych mohla pokračovat ještě hodně dlouho. Raději jdu na zahradu zalít, abychom alespoň nějakou zeleninu měli opravdu bio. Jooo – a testy bio rýže a zeleniny, to je naprostá katastrofa a do nebe volající podvod. Čest výjimkám, které potvrzují pravidla. A žijte zdravě!!!Dáša