113
Voľba prírodnej liečby pred tabletkami na predpis je vždy dobrá voľba. Ľudia už od nepamäti používali bylinky a prírodné látky na liečbu všakovakých zdravotných problémov.
Bylinka, o ktorej si povieme viac v našom dnešnom článku, má prvú písomnú zmienku spred vyše 2000 rokov. Je vysoko aromatická a existuje až 60 jej rôznych odrôd, ktoré sa líšia vzhľadom i chuťou.
Na liečbu čoho sa používala bazalka v minulosti
Bazalku používali na medicínske účely už antickí Gréci1, Rimania, Egypťania a dokonca aj dávnovekí Indovia, pre ktorých bola priam posvätná rastlina.
Aplikovali ju prevažne na liečbu astmy, cukrovky, obličkových kameňov, alergií, impotencie a neplodnosti.
Bazalka obsahuje silné antioxidanty, ktoré chránia telo pred oxidačným stresom. Ten býva najčastejšou príčinou rakoviny.
Jeden z uvedených antioxidantov je betakarotén, prekurzor vitamínu A. Ten chráni vaše cievy pred oxidáciou, ukladaním cholesterolu a zlepšuje zrak.
Betakarotén navyše pomáha pri reumatoidnej artritíde, osteoartritíde, problémoch s astmou a má aj mnohé ďalšie liečivé účinky.
Bazalka chráni srdce a cievy
Táto užitočná bylinka je plná horčíka a vitamínu B6. To znamená, že má výborné použitie pri ochrane pred toxickým hromadením homocysteínu v tele.
Navyše horčík pomáha znižovať riziko srdcovej arytmie a infarktov.
Dosahuje to tým, že uvoľňuje cievy a zlepšuje tak prekrvenie a cirkuláciu krvi v srdci i v celom organizme.
Prírodné antibiotikum a stimulant imunity
Tuto však liečivé účinky bazalky nekončia. Jej ďalším významným prínosom je jej schopnosť posilňovať náš imunitný systém.
Náš tip: Zahoďte okuliare a získajte späť svoj zrak: Zistite, ako sa starať o oči, zlepšiť si zrak a zachovať dobré videnie do vysokého veku (bez laserovej operácie). Viac informácií tu
Okrem posilňovania imunity jej látky navyše aj priamo pôsobia proti rôznym patogénnym baktériám.
Antibakteriálne účinky bazalky pomáhajú liečiť a predchádzať vzniku mnohých infekcií v tele.
Použitie bazalky v kuchyni
Vďaka svojej jedinečnej chuti má bazalka široké použitie v mnohých svetových kuchyniach. Aby ste zachovali jej chuť a vôňu, vždy ju do jedál dávajte až na koniec po varení.
Ak je to možné, vždy si radšej zvoľte čerstvú bazalku pred sušenou. Dnes už v takmer každom väčšom supermarkete predávajú aj čerstvé bylinky.
Môžete ju použiť napríklad na výrobu pesta do špagiet či iných cestovín.
Tu je zopár jednoduchých receptov, ako ju pripraviť do jedál:
1. Bazalkové pesto
Jednoducho vezmite pár čerstvých lístkov bazalky a nakrájajte ich na malé kúsočky. Pridajte k nim popučený cesnak a zalejte olivovým olejom.
Celé to zamiešajte, nechajte chvíľu postáť a máte výborné pesto do rôznych jedál.
2. Ľadový bazalkový dezert
Ďalšou možnosťou pre použitie bazalky je výroba chutného a zdravého ľadového dezertu.
Opäť pokrájajte bazalku ma malé kúsočky, zmiešajte s vodou, citrónovou šťavou a trstinovým cukrom.
Túto zmes rozlejte do formy na ľadové kocky a dajte zmraziť. Potom vezmite ľadové kocky, vložte ich do mixéra a rozdrvte na ľadovú drť.
Tento dezert servírujte v južanskom stredomorskom štýle.
3. Bazalkový čaj
Vezmite za hrsť čerstvých nasekaných bazalkových lístkov a zalejte ich vriacou vodou.
Prekryte pokrievkou a nechajte 8 minút lúhovať. Potom čaj sceďte a môžete piť po malých dúškoch.
4. Taliansky šalát
No a na záver si ešte povedzme, ako si pripraviť chutný taliansky šalát s bazalkou.
Budete k tomu potrebovať zopár čerstvých lístkov bazalky, paradajky, olivový olej a syr mozzarella.
Všetky ingrediencie zmiešajte, dajte na chvíľu schladiť do chladničky a hneď na to si na ňom môžete pochutnať.
113
Eva jindrova
Toto je SUPER a FANTASTICKÉ TA DOMÁCÍ LÉKÁRNA DOPORUČUJI VŠEM PŘÁTELŮM