Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Krvny tlak
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

10 zdravých dôvodov, prečo sa nemusíte báť pochutnať si na dobrom masle

28. decembra 2022 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

10 zdravých dôvodov, prečo sa nemusíte báť pochutnať si na dobrom masle

Maslo bolo veľa rokov zaznávané. Začalo sa to v minulom storočí s nástupom margarínu, ktorý teraz už považujeme za vysoko zdraviu škodlivý.

Ešte nedávno sme sa masla stránili a dávali sme prednosť olivovému a repkovému oleju. Prinášame však dôvody, pre ktoré by sme mali vyhradiť miesto pri stole starému dobrému maslu.


Jedna štúdia z Lundovej univerzity vo Švédsku ukazuje, že skonzumované maslo vedie k pozoruhodne menšiemu nárastu tukov v krvi v porovnaní s olivovým, ľanovým či novým typom repkového oleja.

Vysoký krvný tuk zvyčajne dvíha v krvi hladinu cholesterolu, čo podľa spochybňovanej „lipidovej hypotézy“ zvyšuje riziko aterosklerózy a infarktu.

Prečo maslo nezvyšuje v krvi hladiny lipidov?

Vedci  poukázali na to, že 20% tuku v masle pozostáva z mastných kyselín s krátkym a stredne dlhým reťazcom. Tie sa využívajú priamo ako energia a nezostávajú v krvi dosť dlho na to, aby závažne ovplyvnili hladiny krvného tuku.

Výskumníci vyhlásili, že hoci maslo krvný cholesterol v dlhodobom meradle zvyšuje, jeho krátkodobé účinky môžu byť v skutočnosti prospešné.

Nie všetci súhlasia s tým, že výhoda masla pred olivovým, repkovým či iným rastlinným olejom je len krátkodobý jav.

Sally Fallonová z Nadácie Westona A. Pricea je horlivou a výrečnou zástankyňou prospešnosti masla a nesúhlasí s tým, že by maslo alebo cholesterol mali nejakú súvislosť s nárastom kardiovaskulárnych ochorení.

Veľké beztukové sprisahanie

Od dvadsiatych rokov minulého storočia je maslo odsúvané do úzadia na úkor margarínu a ostatných módnych tukov a znevažované ako smrtiaci nasýtený tuk, spôsobujúci ochorenie srdca.

Lenže už tisíce rokov predtým bolo maslo hlavnou zložkou potravy u mnohých kultúr, ktoré nezaznamenali žiadne nepriaznivé zdravotné účinky.

V období rokov 1920 až 1960 poklesla spotreba masla u ľudí na Západe z 8 kilogramov na osobu ročne na necelé dva kilogramy, no ochorenie srdca sa z pomerne neznámeho stavu zmenilo na zabijaka číslo jeden.

Nakoľko pravdepodobné teda je, že nás zabíja maslo?

Podľa Fallonovej je maslo obeťou rozsiahleho beztukového sprisahania, vytváraného tými, ktorí profitovali z nahradenia zdravého masla choroby spôsobujúcimi, masovo vyrábanými rastlinnými olejmi a trans-mastnými tukmi.

Pravdou je, že maslo je pre vás dobré. Uvádzame 10 výhod konzumácie pravého, čerstvého masla z kravského mlieka.


1. Maslo je najľahšie vstrebateľný zdroj vitamínu A, ktorý podporuje činnosť štítnej žľazy a nadľadviniek a tým aj kardiovaskulárneho systému.

2. Maslo nevedie k nadmernému telesnému tuku, lebo jeho mastné kyseliny s krátkym a stredne dlhým reťazcom sa spaľujú na rýchlu energiu a neukladajú sa a tiež dodáva pocit sýtosti, ktorý môže znižovať chuť na maškrtenie a prejedanie.

3. Je bohaté na antioxidanty, vrátane vitamínov A a E, a tiež na selén, chrániaci pred ochorením srdca a rakovinou.

4. Maslo je dobrým zdrojom denného množstva cholesterolu, ktorý funguje ako antioxidant. Maslo napravuje poškodenia voľnými radikálmi spôsobené stuchnutými tukmi, rastlinnými olejmi a trans-mastnými kyselinami. Cholesterol je dôležitý aj pre vývoj mozgu a nervového systému u detí.

5. Nasýtený tuk v masle pozostáva z mastných kyselín s krátkym a stredne dlhým reťazcom, ktoré majú protinádorové vlastnosti a tiež posilňujú imunitný systém.

6. Maslo obsahuje konjugovanú kyselinu linolovú (CLA), chrániacu pred rakovinou.

7. Maslo vo svojom surovom a nepasterizovanom stave má vlastnosť pôsobiacu proti tuhnutiu kĺbov, zvanú Wulzenov faktor, ktorý chráni pred artritídou, zákalmi očí a kôrnatením ciev.

8. Maslo je dobrým zdrojom jódu vo vysoko absorbovateľnej forme a nevyhnutného pre správne fungovanie štítnej žľazy.

9. Prospieva gastro-inestinálnemu zdraviu a u detí znižuje výskyt hnačiek.

10. Maslo je dobrým zdrojom vitamínu K2, ktorý chráni pred zubným kazom a vytvára silné zuby a kosti.

Záver

Najväčšie zdravotné prínosy má maslo vyrobené z mlieka kráv pasených vonku na čerstvej tráve.

Ak však také nezoženiete, stále dosť dobré je aj to klasické z bežných obchodov.





Súvisiace články:

  • 10 zdravotných rizík repkového oleja, o ktorých vám v televíznej reklame nepovedia
  • Konečne vyšla na povrch pravda o masle, ktorú naše staré mamy po celý čas poznali!
  • Výskum ukázal, že iba 2 lyžičky tohto obľúbeného oleja denne môžu poškodiť mozog
  • 5 dôvodov, prečo si radšej dať do kávy maslo namiesto mlieka


        
  

Kategória: Strava Značky: cholesterol, maslo, tuky

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Recept na liečivý nápoj, čo vám posilní srdce, prečistí obličky a zahojí boľavé kĺby
  • 7 potravín, ktoré vám pomôžu zlepšiť prekrvenie vašich končatín
  • Výskum znova potvrdzuje, že injekčný vitamín C ničí rakovinu. Lekár vám to ale neprezradí

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ