Zájdite do najbližších potravín a kúpte si zemiakový, vajíčkový, či iný šalát. Prípadne si urobte doma šalát vlastný a pridajte do neho kupovaný dresing. Pravdepodobne ste práve skonzumovali niekoľko polievkových lyžíc dnes tak populárneho repkového oleja.
Tiež si odmyslíme úvahu, či vôbec existuje bio-repkový olej, nakoľko je to dosť otázne. Aj bez ohľadu na spôsob jeho pestovania, repkový olej nie je pre vaše zdravie žiadnym prínosom.
Vedeli ste, že počas spracovania prechádza takzvaným procesom deodorizácie, ktorý z neho odstráni pomerne nepríjemný zápach? No a práve v tomto procese odstraňovania pachov je pes zakopaný.
Repkový olej môže mať na vaše zdravie pomerne neblahé následky. To platí obzvlášť, ak je vyrobený z geneticky modifikovanej repky, ktorá sa dnes už vo veľkom pestuje.
Väčšinu repkového oleja človek skonzumuje ani nie vyprážaním, ale práve prostredníctvom rôznych šalátov, o ktorých sa mylne domnieva, že sú čerstvé, a preto zdravé. Nič nie je ďalej od pravdy!
Entuziasti zdravého životného štýlu pristupujú k šalátovému pultu v supermarkete, naložia si z neho šalát, pridajú k tomu zopár druhov korenia a skladujú ho či už teplý alebo studený v plastikových nádobkách. Mnohé z týchto nádob okrem rôznych mixov repkového oleja dokonca obsahuje aj nebezpečnú chemikáliu BPA.
Čo presne si takto beriete domov?
Dva vážne problémy vznikajúce pri jeho spracovaní
Mysleli ste si doteraz, že repkový olej sa vyrába len jednoduchým lisovaní semien repky olejnej? Nie celkom… Poďme sa na to pozrieť trocha bližšie.
1. Chemikálie prítomné počas deodorizácie
Po vylisovaní sa pristupuje k procesu deodorizácie za pomoci rôznych chemikálií. Jednou z takýchto pomocných látok je napríklad hexán.
Hexán je plynná súčasť benzínu, ktorý sa používa pre spracovania olejov od už od Druhej svetovej vojny. A áno, hexán je zápalný. Je vyrábaný z ropy a ide o hlavnú extrakčnú metódu celého západného sveta.
Takže nakoľko organické je toto? Dobrá otázka…
2. Vznik nebezpečných trans-tukov
Omega-3 mastné kyseliny sa v procese deodorizácie repkového oleja menia na trans-mastné kyseliny.
Dôvodom, prečo obzvlášť repkový olej nie je vhodný pre ľudskú konzumáciu je ten, že obsahuje veľmi dlhé reťazce molekúl kyseliny erukovej, ktorá vyvoláva v tele zápaly a za určitých okolností je dokonca spájaná so srdečnými fibróznymi jazvami.
Tuto je jeden zaujímavý fakt: V roku 1985 federálny register USA konštatoval, že Americká agentúra pre lieky a potraviny (FDA) zakázala repkový olej používať v detských mliekach, pretože spôsoboval spomaľovanie rastu detí.
Takže si to zhrnieme…
Pred 25 rokmi nebol tento olej vhodný pre výživu detí a dnes je zrazu dobrý pre všetkých ostatných? Podľa štátnych orgánov sa to tak javí.
Ako reklama na repkový olej zavádza
Ak ste boli doteraz v presvedčení, že sa stravujete zdravo, mýlili ste sa. Ide o veľký podvod s výnosnou výrobou a predajom repkového oleja! Výrobcovia a spracovatelia potravín využívali v tejto oblasti šedú zónu po celé dlhé roky.
Dokonca aj niektoré veľké reťazce rýchleho občerstvenia v súčasnosti deklarovali, že zo svojich výrobkov odstraňujú trans mastné kyseliny. To robia to údajne tým, že nahradzujú doposiaľ používaný pesticídmi zamorený sójový olej za olej repkový.
Nejde teda o nič viac ako o marketingový ťah. V skutočnosti je to len nahradenie väčšieho zla menším.
Skúste sa pozrieť na etikety rôznych výrobkov a špeciálne si pozrite zopár prvých miest ingrediencií. Ono totiž výrobcovia musia uvádzať zloženie svojich výrobkov od najväčšieho po najmenšie množstvo použitej látky.
Ak si napočítate množstvo repkového oleja skonzumovaného za jeden deň, budete prekvapený, v akých množstvách ho naozaj konzumujete.
V jednom výrobku sa ho nemusí nachádzať až tak veľa, ale ak k tomu započítate rôzne šaláty, pečené výrobky a podobne, tak sa to postupne nazbiera. Takto sa repkový olej presúva vašim tráviacim traktom i vylučovacími orgánmi a vaše telo z toho vôbec nie je šťastné.
Myslíte si, že vaša cereálna alebo proteínová tyčinka je bio, takže je zdravá? Používa jej výrobca bio-repkový olej? Aj keby používal, sú srdcové bio-fibrózne lézie o niečo lepšie ako ne-bio lézie?
Každý biochemik by vám potvrdil, že repkový olej má vyšší obsah trans-mastných kyselín ako sójový olej, prípadné iné toxické geneticky modifikované oleje, ktoré ľudia pravidelne konzumujú. To zahŕňa aj hydrogenované rastliné oleje (margaríny) z bavlníka, slnečnice alebo kukurice.
10 zdravotných rizík konzumácie repkového oleja
Pravidelnou konzumáciou repkového oleja si môžete privodiť nasledujúce akútne, ale aj chronické zdravotné problémy:
- Odbúravanie vitamínu E z organizmu.
- Zvyšovanie tuhosti membrán, čo vedie k rozvoju degeneratívnych ochorení.
- Pre vysoký obsah síry repkový olej rýchlo zatuchne, čo zhoršuje alergie a vedie k problémom u ľudí s bronchitídou a astmou.
- Štúdie poukazujú na súvis repkového oleja s vyšším výskytom rakoviny pľúc.
- Skracovanie dĺžky života.
- Zníženie množstva krvných doštičiek.
- Denná konzumácia repkového oleja zvyšuje hladinu triglyceridov až o 40 percent.
- Repkový olej sa rýchlo kazí (plesnivie) a blokuje činnosť enzýmov.
- Otvára cestu voľným radikálom, podvracia prirodzené antioxidanty a je spájaný so vznikom mnohých iných ochorení.
- Keď sa repkový olej skazí, nezanecháva žiadny typický zápach skazenosti, preto je ťažké odhaliť či nekonzumujete zatuchlú kyselinu erukovú.
Harvardská fakulta verejného zdravia už pred desaťročiami deklarovala, že neexistuje bezpečná hladina prijímu trans-nasýtených mastných kyselín.
Aj napriek tomu úrady, ako napríklad americká FDA, dovoľujú výrobcom na obaloch svojich produktov tvrdiť, že neobsahujú trans mastné kyseliny, ak je ich obsah menší ako 500 mg na pol pohára.
Preto aj keď sa zaujímate o zloženie potravín, ktoré konzumujete, aj tak možno o prítomností týchto škodlivých tukov neviete.
Ozaj, vedeli ste, že genetický modifikovaný repkový olej bol vyrobený vedcom v kanadskom laboratóriu? Navrhol gény repky tak, aby rastlina produkovala menej toxickú kyselinu erukovú. Ten istý vedec, ktorý stvoril novú geneticky modifikovanú odrodu repky, Dr. Baldur Steffanson, šiel neskôr pracovať pre firmu Calgene, ktorú napokon kúpila firma Monsanto.
A kto si myslíte, že vyvinul GMO odrodu repky olejnej odolnú herbicídu Roundup?
Áno, bol ním opäť Dr. Steffanson, „otec novodobej repky“. Ďakujeme vám za váš príspevok smrtonosného herbicídu a repkového oleja ukrytých v našom jedle!
Záver
Tak ako, ešte stále si chcete naplniť plastové šalátové tégliky vo vašom supermarkete? Ešte stále si myslíte, že tie chutne vyzerajúce šaláty sú zdravé? Zamyslite sa prosím znova…
Nenechajte sa zmiasť len preto, že debata na túto tému ešte stále prebieha. Vďaka hmle okolo uvedenej debaty, repkový olej si naďalej nachádza cestu do našich potravín, i tých ktoré sa považujú za zdravé.
Ako zdravšia alternatíva olejov do šalátov, i všeobecne pre prípravu jedál, sú oleje z hroznových jadierok, alebo kokosový olej. Oba z týchto olejov znášajú aj vysoké teploty.
Oproti tomu extra panenský olivový olej je tiež zdraviu prospešný, musí byť však konzumovaný za studena, prípade môže byť aj varený, no nie pri vysokých teplotách (pridávaný do varených jedál áno, na vyprážanie nie).
Pridaj komentár