Počuli ste niekedy o semene repky v súvislosti s olejom? Zrejme ste počuli o olivách a kokosovníkoch, no nie v prípade repky, je tak? To je preto, lebo taká súvislosť neexistuje.
Repkový olej nie je prírodný olej lisovaný zo semien, ale komerčný názov zvyčajne geneticky upravenej verzie repkového semena (ktoré je toxické).
Preto je skutočne zvláštne, prečo toľko obchodov s „prírodnými“ potravinami, stále používa repkový olej vo svojich hotových jedlách a ďalších potravinách, ako sú pečený tovar, šaláty, dresingy a podobne.
Repkový olej vytvoril kedysi dávno v laboratóriu kanadskej univerzity istý Dr. Baldur Steffanson.
Po tom, ako sa jeho novovytvorenej verzii repkového semena podarilo splniť smernice amerického Úradu pre lieky a potraviny (FDA) na menšie množstvo toxickej kyseliny erukovej, odišiel pracovať do spoločnosti Calgene, ktorú neskôr odkúpila spoločnosť Monsanto (známy korporátny zloduch a výrobca toxického herbicídu RoundUp).
Z tohto dôvodu nič také ako „organický“ alebo „bio“ repkový olej neexistuje, lebo samotná surovina, z ktorej sa vyrába, je toxické a zvyčajne geneticky upravené semeno repky.
Najväčšie riziká repkového oleja
Aké sú teda najväčšie zdravotné riziká konzumácie potravín s obsahom repkového oleja? Pozrime sa na týchto pár:
1. Repka odčerpáva z tela vitamín E.
2. Nedávne štúdie dávajú repkový olej do súvisu so zvýšeným zápalom a oxidačnýám stresom.
3. Repka zvyšuje tuhosť membrán, čo môže spúšťať degeneratívne ochorenia.
4. Kvôli vysokému obsahu síry v repke olej ľahko zatuchne, čo môže u ľudí s bronchiálnymi či astmatickými ťažkosťami aktivovať alergie a pridružené problémy.
5. Štúdie na ľuďoch ukázali, že repka spôsobuje nárast rakoviny pľúc a zvyšuje riziko rozvoja demencie.
6. U zvierat repka skracuje život a znižuje počet krvných doštičiek (u ľudí zrejme tiež).
7. Každodenná konzumácie repkového oleja vám môže zvýšiť hladinu triglyceridov o viac než 40%.
8. Repkový olej rýchlo plesnivie a tiež potláča činnosť enzýmov.
9. Otvára dvere voľným radikálom, ničí prírodné antioxidanty a môže mať súvis s rastúcim výskytom mnohých ochorení.
10. Pokazený repkový olej nezanecháva žiadnu pachuť, preto dokážete len ťažko určiť, či nekonzumujete stuchnutú kyselinu erukovú.
Záver
Keď nabudúce navštívite obchod s potravinami alebo iných predajcov potravín či občerstvenia s obsahom repkového oleja, dajte si pozor, aby vás nepresvedčili, že sú tou najzdravšou voľbou v meste.
Hľadajte predajne s potravinami a občerstvením, ktoré predávajú, prípadne vo svojich výrobkoch používajú prírodné oleje (druhy, ktoré pochádzajú zo skutočnej rastliny – olivový, avokádový, sezamový, kokosový).
A najdôležitejšie je mať na pamäti, že nič také, ako zdravý repkový olej, neexistuje.
veruna
Není nad vyškvařené domácí sádlo! 🙂 v.
Ivana
Je neskutečné, jak se prakticky denně dozvídáme, že je něco jedovaté… něco, co dříve bylo super zdravé. Strašná doba. Čemu se má věřit? Je to taktika a zaplacená reklama?
Mandi
Podľa tvrdenia v tomto článku je repkový olej mimoriadne škodlivý. Prečo sa potom predáva? Prečo sa nevyvíjajú opatrenia proti jeho výrobe.? Alebo je to jeden z dalších hoaxov?
redakcia
Lebo systém chce, aby ste boli chorý. Potravinársky, chemický a farmaceutický priemysel navzájom spolupracujú a jeden druhému vyrába stálych zákazníkov. Keď sú ľudia chorí, musia sa zvšovať odvody do zdravotných posťovní a z toho potom profitujú farmaceutiocké firmy, lekári, výrobcovia zdravotníckej techniky, atď., atď. Prečo by ste si mali z vašich peňazí zaplatiť napríklad dovolenku vy, keď tú dovolenku a nový dom s jachtou k tomu môže mať riaditeľ nemocnice, výrobca repkového oleja alebo majiteľ farmaceutickej firmy?