Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Cievy a cholesterol
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Ak vás bolia kĺby, ihneď prestaňte jesť týchto 5 potravín

2. októbra 2020 autor: redakcia 9 komentárov

 1   120  
  

Ak vás bolia kĺby, ihneď prestaňte jesť týchto 5 potravín

Trápia vás bolesti, stuhnutosť či opuchy kĺbov zvyčajne ráno po zobudení? Potom by ste mali s tým čo najskôr niečo urobiť, inak si môžete privodiť vážnejšie komplikácie.

Niekedy bolesť v kĺbe môže byť prirodzená, napríklad po úraze či ťažšom cvičení. Avšak, keď sa bolesti vyskytujú pravidelne a bez zjavnej príčiny, ide zvyčajne o výsledok prebiehajúceho chronického zápalu v tele.


Príčinou môže byť niečo, čo pravidelne robíte, no ani si to neuvedomujete.

Ak sa vám podarí odhaliť príčinu, tento zdravotný stav je potom možné liečiť a predchádzať jeho opätovnému vzniku.

Jednou z najčastejších príčin chronických zápalov je konzumácia istých potravín, na ktoré je telo buď alergické, alebo ide o dlhodobý výsledok ich pôsobenia.

Zvyčajne ide o nasledovných 5 druhov potravín, ktoré, keď vyradíte z vášho jedálnička, zápaly a bolesti kĺbov čoskoro pominú.

1. Rafinované sacharidy a lepok

Rafinované sacharidy v podobe výrobkov z múky sa v tele spracovávajú podobným spôsobom, ako cukor.

Platí pritom, že vyhýbať by sme sa mali predovšetkým jednoduchým sacharidom. Komplexné sacharidy, ako sú napríklad beta glukany, problémom nebývajú a dokonca výrazne prispievajú k posilňovaniu imunity.

Jednoduché sacharidy a taktiež lepok však zvyšujú v organizme úroveň látok AGE (konečné produkty glykácie), ktoré vyvolávajú zápaly.

Zamerajte sa preto na zložité sacharidy, ktoré nájdete v semenách, orechoch, zelenine, strukovinách či celozrnných potravinách. Vyhýbajte sa cukru, zemiakom, ryži a bielej múke.

2. Cukor

Klasický cukor v podobe sacharózy  je extrémne nebezpečný a návykový. Považuje sa dokonca za jeden z hlavných faktorov vzniku rakoviny, cukrovky či obezity a sprievodných bolestí v rôznych častiach tela, vrátane kĺbov.

Podľa amerického Národného Inštitútu zdravia, keď telo metabolizuje cukor, tvorí sa pritom extrémne vysoké množstvo vyššie spomínaných látok AGEs zodpovedných za zvýšený oxidatívny stres.

Obmedzte preto konzumáciu cukru a potravín, ktoré ho obsahujú, ako sú sladené nápoje, sladkosti, cukrovinky, koláče, dresingy, ale napríklad aj niektoré druhy sladkého ovocia.

Taktiež buďte opatrní s „nízkotučnými“ potravinami, ktoré môžu taktiež prispievať k telesným nerovnováham a nedostatku látok, ktoré sú pre naše zdravie nevyhnutné.

3. Niektoré druhy rastlinných olejov a trans tuky

Trans tuky a niektoré druhy nezdravých rastlinných olejov spôsobujú ochorenia srdca. Vysoký obsah omega-6 polynenasýtených mastných kyselín a nízky podiel omega-3 vedie k vzniku zápalov.

Správny pomer uvedených mastných kyselín by mal byť 1:1, no súčasná západná strava sa vyznačuje skôr podielom 10:1.

Vyhýbajte sa sójovému, kukuričnému, repkovému a dokonca i slnečnicovému oleju. Namiesto nich si radšej zvoľte avokádový, tekvicový, ľanový alebo olivový olej.


Tiež obmedzte vyprážané jedlá, pri príprave ktorých trans tuky vznikajú. Keď už chcete vyprážať, robte to na bravčovej masti alebo kokosovom oleje, ktoré sú na vyprážanie vhodnejšie než napríklad repkový olej.

Tiež si pridávajte zdravé surové oleje priamo do šalátov či iných jedál.

4. Niektoré druhy zeleniny

Hoci často počúvame o tom, aké dôležité je konzumovať zeleninu, niektoré druhy zeleniny môžu prispievať ku vzniku zápalov a bolestiam kĺbov.

Týka sa to zeleniny akou je:

  • paprika
  • paradajky
  • baklažán
  • zemiaky

Uvedené druhy zeleniny totiž obsahujú látky ako solanín a kalcitriol, ktoré u niektorých ľudí zvyšujú riziko zápalových reakcií.

Preto, ak vás bolievajú kĺby a vy neviete prísť na to, čo ich spôsobuje, skúste na 3 týždne vysadiť z vášho jedálnička uvedené druhy zeleniny. Ak bolesti zmiznú alebo sa zmiernia a po ich znovuzačlenení do stravy opäť nastanú, potom viete, že predstavujú problém.

Niekedy pomôže, ak uvedené druhy zeleniny namiesto konzumácie v surovom stave uvaríte.

5. Všetky mliečne produkty

V dnešnej dobe stále viac a viac ľudí prestáva konzumovať mlieko a mliečne výrobky.

Hlavným dôvodom je intolerancia na laktózu, ktorá spôsobuje nielen tráviace ťažkosti, ale môže viesť až ku vzniku zápalov a bolestí v kĺboch.

Podľa Dr. Amy Myersovej, autorky kniky Riešenie na autoimunitné ochorenia, ešte väčším problémom než laktóza sú niektoré mliečne bielkoviny ako napríklad kaseín, ktoré narúšajú telesnú pH rovnováhu a podporujú zápalové procesy.

Namiesto mlieka a to nielen kravského, ale i kozieho či ovčieho, vyskúšajte ich delikátne rastlinné náhrady ako sú mandľové, kokosové či konopné mlieko.

Sójovému mlieku sa však vyhýbajte, pretože to tiež pôsobí v tele ako alergén a ohrozuje činnosť štítnej žľazy.

Vyhýbajte sa tiež produktom, ktoré obsahujú látku karagenan. Táto častá potravinová prísada totiž ohrozuje vaše zdravie.

Záver

Po vysadení spomínaných potravín z vášho jedálnička zvyčajne za pomerne krátky čas niekoľkých týždňov pocítite výrazné zlepšenie vášho zdravotného stavu.

Zápaly, bolestí a opuchy kĺbov sa znížia a časom často úplne pominú. Vy tak budete schopní nielen vysadiť lieky proti bolesti, ale sa vám aj výrazne zlepší kvalita vášho života.





Súvisiace články:

  • Ak vás trápia bolesti kĺbov, tak sa vyhýbajte týmto 8 potravinám
  • Arytmia (búšenie srdca): 10 príčin, o ktorých musíte vedieť
  • Čo sa naozaj stane, keď si pukáte kĺbmi? Je to bezpečné?
  • 10 prírodných metód, ktoré vás zbavia bolesti päty ráno po zobudení


 1   120  
  

Kategória: Choroby Značky: alergie, bolesti kĺbov, kĺby, zápaly

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Eva

    Mám problém zo žalúdkom a pijem pravidelne acidko , pomáha,tak ho zase mám prestať piť!?

    Odpovedať
    • miki

      ja som jedného času pyl veľa acidka, kefiru.. myslel som že to my napraví červenú mikrofloru, bolelo ma nohu r, teraz už nerob nepijem, všetko z mierou a nie na litre.

      Odpovedať
  2. Eva

    Kdybych měla používat „alternativní“ oleje (jako avokádový atd..) musela bych krást nebo chodit s „obrazama“, bohužel. Musím jíst to, na co mi vystačí důchod.🙌 🙌

    Odpovedať
    • Detlef

      no, to je smutné, Evo. Pak ale musíte trpět….. a nebo si zvýšit příjem – např. přivýdělkem…

      Odpovedať
      • Zdenka

        To není dobré ani jako vtip :(((

        Odpovedať
  3. Jozef

    hm – tieto oleje (za studena lisované a bio) stoja od 3,5 do 12 eur za 250ml – záleží od značky a druhu. Tiež je pravidlom že do pol roka po otvorení ich treba skonzumovať nakoľko žiadne pridané látky a konzervanty. Ale pozor : pri všetkých je písaná doporučená denná dávka max 1 až dve polievkové lyžice denne. Aby som sa nerozpisoval tak heslovite :
    * vždy mám doma min 4-5 druhov olejov momentálne rybí, konopný, ľanový, makový, tekvicový a denne si dávam za polievkovú lyžicu max z dvoch druhov takýmto spôsobom nakúpim oleje max 2x do roka
    * medzi výhody : ľahké vstrebávanie, vysoký prílev energie, odbúravajú pocit hladu, takmer všetky sa dajú použiť vnútorne ale i vonkajším spôsobom (prevažná väčšina má vynikajúce účinky na pokožku – jj s rybím sa nenatieram – väčšinou používam kokosový na pokožku) atď … – NEVÝHODY – po roku a pol používania zatiaľ žiadne
    pozn : obyčajná bravčová masť má taktiež plno výhod a podľa mňa je to super potravina ktorá nie je reklamou obľúbená len kôli cene a dostupnosti a za to že je prirodzene prospešná 🙂

    k mlieku a výrobkom z mlieka : nepijem nekonzumujem – max občasne raz do mesiaca nejaký syr s plesňou (NIVA …) už dva roky – zmizli mi črevné problémy a vôbec mi nechýbajú ani problémy ani tie výrobky – akonáhle sa pozabudnem a dám s nostalgiou pre chuť jogurt, alebo tvaroh či smotanové – do jedného dňa som vyhádzaný na celej tvári, lakťoch, medzi prsiami a lopatkami na chrbte so silným svrbením – síce tie derma problémy s použitím kokosového oleja do troch dní odídu – vždy je to mementom pre mňa na ďalšiu ignoranciu týchto výrobkov 🙂

    Jozef 49 rokov momentálne – netreba kupovať drahé BIO (väčšinou keď človek pozrie zloženie tak to až také bio nie je – je to len biznis) myslím že skôr nepovedať polotovary, radšej si pripravovať stravu z prvotných surovín doma – to je môj názor :), vylúčiť sladké atď v podstate sa s tym článkom plne stotožňujem …
    info : ohľadne panenských olejov sa dočítate bližšie tu napríklad :

    https://www.fitstrava.sk/rady-clanky-recepty/popis-jednotlivych-olejov

    Odpovedať
  4. Dina Bernar

    Stava s kyslej kapusty.

    Odpovedať
  5. Jozef Baráth

    Vsetko co lubim mam prestat jest.Co man jest. Dakujem

    Odpovedať
  6. Jan

    Treba jesť ako naši dedovia a nepocuvat žiadnych odborníkov .

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Týmto spôsobom vyliečite bolestivé afty do 24 hodín
  • Ako prírodne zastaviť šedivenie vlasov a vrátiť im pôvodnú farbu
  • Vraví sa, že tento elixír dokáže vyliečiť až 150 rôznych chorôb

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ