Ľanové semienka sú v súčasnosti pomerne novým zdravotným trendom, ktorý objavili milióny ľudí v západnom svete.
Ľan ako rastlina sa pritom používa už takmer 5000 rokov pri výrobe plátna.
V prípade vyžitia ľanu textíliách, hodí sa na ne preto, lebo táto rastlina má silné a pružné vlákna, ktoré dorastajú do pomerne veľkej dĺžky. Je tak možné z neho vyrobiť jemné plátna, ktoré dlho vydržia.
V prípade využitia ľanu pre konzumáciu, na západe ide síce o pomerne nový trend, no v ázijských krajinách poznajú jeho zdravotné prínosy už stovky rokov.
Ako konzumovať ľanové semienka
Niekedy sa o ľanových semienkach hovorí aj ako o takzvanej „super potravine“. To vďaka ich vysokému obsahu nutričných látok a vlákniny.
Aby sa ľahšie jedli, je ich možné pridať do každého jedla, ako napríklad do ovsenej kaše, miešaných nápojov, ryže, zemiakov či jogurtu.
Ľanové semienka by sa mali konzumovať vždy pomleté (napríklad v mlynčeku na mak). V opačnom prípade by len prešli tráviacim traktom neporušené a telo by tak z nich takmer nič nezískalo.
Ak sa vám ich nechce vždy zakaždým mlieť a potom čistiť mlynček, dajú sa kúpiť aj pomleté. Dávajte ale pozor, aby boli uzavreté vo vzduchotesnom obale a po otvorení ich držte v chladničke, aby nezoxidovali.
Čo dokáže v tele spôsobiť ich pravidelná konzumácia?
No a teraz sa už poďme bližšie pozrieť na to, aké sú ich hlavné zdravotné prínosy pre naše telá a čo všetko v ňom dokážu napraviť.
1. Blahodárne pre nervovú sústavu
Ľanové semienka majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín.
Posledný výskum poukazuje na to, že omega-3 kyseliny sú jednou z najdôležitejších látok, ktoré telo potrebuje pre boj s depresiou.
Okrem toho, sú veľmi potrebné aj pre udržiavanie mozgu v dobrej kondícii, prejavujúcej sa napríklad dobrou pamäťou a rýchlym myslením.
2. Znižujú cholesterol
Ľanové semienka dokážu znížiť hladinu cholesterolu v krvi v priemere až o 50%.
Okrem toho, znižujú aj hladinu trigliceridov, čo je snáď ešte dôležitejšie ako samotný cholesterol -a to v rozmedzí 25 až 60%.
3. Pomáhajú pri cukrovke
Ľanové semienka nepredchádzajú iba vzniku cukrovky, no v mnohých prípadoch výrazne zlepšujú aj stav už existujúceho ochorenia.
A to až natoľko, že pri troche skromnosti môžeme hovoriť o jej liečení, hlavne čo sa týka cukrovky typu 2.
4. Nielen omega-3, ale aj 6 a 9
Ako sme už spomenuli vyššie, ľanové semienka sú veľmi bohaté na omega-3 kyseliny.
Obsahujú však aj dôležité omega-6 a 9 mastné kyseliny.
V podstate, len 3 polievkové lyžice ľanových semienok vám ich dodajú toľko, ako riadne veľký, až pol kilový kus ryby.
5. Pravidelné vyprázdňovanie čriev
Vysoké množstvo vlákniny v ľanových semienkach zabezpečí, že pohyb potravy a jej strávených zvyškov nebude v črevách ničím blokovaný.
Pravidelná stolica je jedným z najdôležitejších faktorov detoxikácie tela a prevencie rakoviny hrubého čreva.
6. Prevencia civilizačných ochorení
Ľanové semienka obsahujú lignany, ktoré bránia rozvoju viacerých druhov rakovín, ale napríklad aj takej osteoporóze.
Okrem toho, lignany znižujú v tele zápaly a pôsobia priaznivo na ochorenia ako lupus či artritída.
7. Dodávajú telu bielkoviny
Ľanové semienka majú vysoký podiel kvalitných bielkovín.
Táto ich vlastnosť sa zíde nielen vegetariánom, ktorí majú často problém dodávať telu dostatok kvalitných bielkovín, ale prínosom budú aj pre ľudí konzumujúcich mäso.
8. Pomáhajú pri chudnutí
Ľanové semienka po konzumácii nasávajú do seba vodu a výrazne tým zväčšujú svoj objem.
Aj malé skonzumované množstvo tak dodá telu pocit plnosti, čím znižujú chuť do jedla a pomáhajú preto pri chudnutí.
Záver
Ako vidíte, pravidelná konzumácia ľanových semienok so sebou prináša širokú paletu zdravotných prínosov – od znižovania rizika niektorých ochorení, cez zlepšovanie telesných funkcií až po úpravu telesnej váhy.
Existuje však nejaké riziko nadmernej konzumácie ľanových semienok?
Samozrejme, ako sa vraví, všetkého veľa môže škodiť. V črevách zvyknú ľanové semienka výrazne zväčšiť svoj objem a ich nadmerná konzumácia by tak mohla črevá upchať. Preto to s ich konzumáciou nepreháňajte.
Vo všeobecnosti sa odporúča zjesť 1 až 2 polievkové lyžice pomletých ľanových semienok denne.
Matus
DAKUJEM
Novinár
Zdravím Vás, je známe, že ľanové semienka obsahujú aj vysoký podiel hormónu estrogénu a to neprospieva,pretože podporuje rakovinu v jej raste. Myslím si, že toto nové náboženstvo tela a stravy môže aj škodiť, nielen pomáhať, najmä ak sú v obehu informácie, ktoré zveličujú „vedecké“ poznatky a rôzne „štúdie“. Často ide len o marketing „zdravých“ potravín, ktoré chce niekto predávať, lebo mu to hodí do kešene pekné kôpky peneži, je tak? V otázkach správnej výživy by som saradil najmä s dr. Bukovským, ktorý je v tejto oblasti jednička.
Okrem toho by bolo dobré, aby ste pri prekladaní týchto článkov uverejňovali aj linky na tie štúdie a výskumy, ktoré spomínate…
redakcia
500 gramov ľanových semienok stojí asi 2 Eura, čo je dávka na 1 až 2 mesiace (1 polievková lyžica = 10 gramov). To je ale „strašné zarábanie“.