Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoartritída
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Čo sa stane s vaším telom, ak mesiac budete jesť ľanové semienka

18. augusta 2020 autor: redakcia 11 komentárov

     124  
  

ľanové semienka

Ľanové semienka podporujú celkové zdravie človeka a chránia telo pred dlhým zoznamom ochorení, vrátane mnohých civilizačných.

Nie je preto divu, že sú dnes súčasťou mnohých diét zameraných na zdravý životný štýl.


Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo by sa stalo s vaším telom, ak by ste začali pravidelne konzumovať ľanové semienka?

Čo obsahujú ľanové semienka

Tieto malé semienka sú veľmi bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, konkrétne kyseliny alta-linoleovej, ako aj ľahko stráviteľných bielkovín a lignanov.

Obsahujú tiež veľké množstvo rozpustnej vlákniny a fenolických zlúčenín. No a samozrejme, ani sa netreba zmieňovať o celej palete vitamínov a minerálov.

Preto vôbec neprekvapuje, že sa ľanové semienka dnes často označujú aj ako supetravina. V prípade, že ešte netvoria súčasť vášho jedálnička, mali by ste ich naň rýchlo zaradiť.

Keď vás nepresvedčilo jej nutrične zloženie, čítajte ďalej a zistite, čo všetko pre vaše zdravie dokážu urobiť v priebehu krátkej doby.

Čo sa stane s telom po mesiaci konzumácie ľanových semienok

Z množstva účinkov na zdravie by sme chceli zdôrazniť hlavne nasledovné:

Cholesterol

Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi.

Zároveň potláča zápaly, čím zabraňuje hromadeniu usadenín a upchávaniu ciev. Tie by mohli v neskoršom štádiu vyvolať srdcový infarkt alebo mozgovú mŕtvicu.

Triglyceridy, vysoký krvný tlak a hladina cukru

Konzumácia ľanových semienok ukázala silný vplyv na triglyceridy v krvi.

Tieto látky zvyšujú riziko ochorení srdca a vzniku metabolického syndrómu, ktorý sa prejavuje vysokým krvným tlakom a vysokou hladinou krvného cukru.

Ľanové semienka dokážu znížiť úroveň triglyceridov v krvi až o neuveriteľných 25 až 60%.

Cukrovka

Reguláciou krvného cukru ľanové semienka účinne znižujú riziko cukrovky typu 2.

Ak už náhodou cukrovkou trpíte, výrazne zlepšia vaše príznaky. V niektorých prípadoch dokážu dokonca úplne odstrániť alebo aspoň výrazne zredukovať potrebu podávania inzulínu.

Bolesti a chronické zápaly kĺbov

Len 3 polievkové lyžice ľanových semienok obsahujú toľko omega-3 mastných kyselín ako 0,5 kg rýb.

Omega 3 mastné kyseliny v tele účinne potláčajú zápaly.


V prípade, že trpíte chronickými bolesťami kĺbov, artritídou či reumou, po mesačnej konzumácii ľanových semienok u vás dôjde k výraznému zlepšeniu zdravotného stavu a zmierneniu, prípadne až úplnému ústupu bolestí.

Prevencia a liečba rakoviny

Omega-3 mastné kyseliny spolu s lignanmi sú látky so silnými protirakovinovými účinkami. Pravidelná konzumácia ľanových semienok dokáže predchádzať vzniku takmer každého druhy rakoviny.

Najlepšie na nich je to, že rakovine nielen predchádzajú, ale ju vedia aj liečiť. Existuje viacero alternatívnych terapií liečby rakoviny založených práve na ľanových semienkach.

Jedným z najznámejších je recept Johanny Budwig, pri ktorom sa ľanový olej mieša s tvarohom alebo bielym jogurtom. Pomocou tohto receptu dokázala vyliečiť veľké množstvo onkologických pacientov.

Navyše, lignany pôsobia aj na ďalšie ochorenia ako sú lupus či psoriáza.

Osteoporóza

Osteoporóza je častým problémom hlavne u žien po menopauze. Už mesačná konzumácia ľanových semienok zastavuje rednutie kostí a obnovuje ich remineralizáciu.

Preto, namiesto rôznych liekov proti osteoporóze s množstvom vedľajších účinkov, radšej pravidelne jedzte ľanové semienka.

Chudnutie

Ľanové semienka obsahujú síce veľký podiel tukov, ide však o zdravé tuky, ktoré sa v tele neukladajú.

Naopak, tieto tuky stimulujú metabolizmus a podporujú tak chudnutie a snahu o získanie zdravej telesnej váhy.

Ako užívať ľanové semienka

Ľanové semienka majú pomerne odolný obal. V ich prirodzenej forme by cez telo iba prešli a ich liečivé vlastnosti by ostali nevyužité.

Preto je potrebné ich pred konzumáciou pomlieť napríklad v mlynčeku na mak alebo mlynčeku na čierne korenie. Pomlieť by sa mali tesne pred zjedením, inak zdravé tuky zoxidujú a zmenia sa na škodlivé.

Odporúčaná denná dávka je približne 2 polievkové lyžice pomletých semienok denne.

Druhým spôsobom konzumácie je ľanový olej. Ten sa však z rovnakého dôvodu zamedzenia oxidácie musí po otvorení držať v chladničke a skonzumovať ideálne do 1 mesiaca.

Ľanový olej sa konzumuje vždy surový, vysokou teplotou sa totiž znehodnotí. Môžete ho pridávať do šalátov alebo 2 až 3 čajové lyžičky rozmiešať s bielym jogurtom.





Súvisiace články:

  • Prečo majú vegetariáni až 2x väčšiu šancu trpieť depresiou
  • Prečo by ste po 40-ke mali užívať doplnky stravy s omega-3 kyselinami
  • 20 potravín, ktoré prirodzene čistia vaše cievy a chránia vás pred infarktom
  • Prečo lekári predpisujúci lieky na cholesterol nevarujú pacientov, že im zvyšujú riziko Alzheimera?


     124  
  

Kategória: Bylinky Značky: bolesti kĺbov, cholesterol, cukrovka, ľanové semienka, omega-3, osteoporóza, vláknina

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Miso

    Na to, aby ste ich strávili, a nie len preleteli crevami, musia byť rozdrvene.

    Odpovedať
    • Michal

      Staci ich podrvit zubami a nasledne prehltnut. Je to najlepsi sposob ako sa vyhnut oxidacii a navyse je strava dobre prezuta, co je taktiez velmi dobre pre travenie potravy.

      Odpovedať
  2. Ján Najtex

    Ľanové semiačka užívam denne pomleté s ovsennými vločkami, slnečnicovými semiačkami, vlašskými orechmi, tekvicovými semiačkami,hrozienkami, sušenými slivkami a jogurtom. Je to veľmi chutné a takmer denne mám takú desiatu. Ja si ich kupujem celé a doma zomeliem. Ale čítal som niekde, alebo dokonca videl v TV reláciu, v ktorej bolo hovorené, že ľanové semiačka obsahujú toľko antioxidantov, že pomleté vôbec nezoxidujú. Vy píšete že oxidujú. Je Vaša informácia dôveryhodná? Ďakujem.

    Odpovedať
  3. anna sykorova

    Dobry vecer ktore lanove semienka su lepsie pre chudnutie /zlate alebo tmave/ za odpoved dakujem

    Odpovedať
    • redakcia

      to je jedno

      Odpovedať
  4. Jožinko

    videl v TV reláciu, v ktorej bolo hovorené, že ľanové semiačka obsahujú toľko antioxidantov, že pomleté vôbec nezoxidujú. Ked sleduješ Markízu , ta je to overená správa. Ja už som také ako Mrkvíza a hnoj – alebo JOJ ? dávno vyhodil z predvolieb na TV.

    Odpovedať
  5. Marek

    POZOR PRI KÚPE ĽANOVÝCH SEMIEN, VŽDY SI ZISTITE O AKÚ ODRODU IDE!!!!!!!!
    Niektoré odrody sú vyslovene nezdravé, obsahujú totiž viac oveľa viac omega-6 ako omega-3 mastných kyselín.
    Bežne sa o tom nepíše a ľudia o tom nemajú ani šajnu. Bohužiaľ, na obaloch olejov a semien sa nič o odrode nepíše, treba to vypátrať priamo výrobcu.

    Vysvetlenie:

    Je dobře známo, že v současné stravě má člověk příliš velký přebytek omega6 nad omega3 mastnými kyselinami (mnohdy v poměru až 30:1), a to podporuje a akceleruje rozvoj zánětlivých onemocnění v těle. Potřebou je tedy zlepšit poměr přijímaných mastných kyselin ve prospěch omega3 a přiblížit se alespoň k poměru 1:1 či ještě lépe dosáhnout zřejmě optimálního poměru omega3 : omega6 = 3 : 1.

    A to je kamenem úrazu u různých nových odrůd lnu olejného. Staré odrůdy lnu měly standartně hodnoty omega3 : omega6 = 3 : 1 (omega3 průměrně 55-65% celkem z tuků, omega6 průměrně 16-20% celkem z tuků). Jenže ty nebyly v potravinářství moc oblíbené, protože pokud se z nich izoloval olej, rychle žluknul a stával se nechutný k požívání (oxidace omega3 mastných kyselin). V nedotčeném semínku však k takovým změnám rychle nedochází, a tak když se použije na omega3 bohatá odrůda, čerstvě se pomele a upeče se z ní pečivo, tak než by došlo k oxidaci, tak bude pečivo už dávno snězené. Potravinářský průmysl dotlačil šlechtění lnu k vyšlechtění odrůd, které mají velmi nízký obsah omega3 a vysoký obsah omega6 – výsledek? – olej je dlouhodobě velmi stabilní, chutný, nežlukne, ale z důvodu podpory rozvoje zánětlivých onemocnění je nezdravý a agresivní! A tak řada lidí, kteří vzhlíží k semínkům lnu (musí být samozřejmě rozemleto) jako k potravnímu doplňku pro zlepšení stavu svého zánětlivého onemocnění, dělá nevědomky přesný opak – své zánětlivé onemocnění ještě více rozdmýchává. Pro srovnání odrůdy lnu s těmito „lepšími potravinářskými“ vlastnostmi obsahují omega3 : omega6 = 1 : 12 !!! (omega3 průměrně 2-5% celkem z tuků, omega6 průměrně 70-75% celkem z tuků), některé odrůdy mají trochu mírnější nepoměr omega3 : omega6 = 1 : 1 (omega3 průměrně 36% celkem z tuků, omega6 průměrně 41% celkem z tuků). Dnes se právě v prodejnách zdravé výživy apod. prodávají převážně nové potravinářské odrůdy se stabilní olejovou složkou, ale bez výše uvedených zdravotních výhod a přitom se nikdy nedovíte, kterou odrůdu kupujete, abyste si mohli správně vybrat. A které odrůdy patří do těch rozdílných skupin podle obsahu omega3 a omega6 mastných kyselin?

    1. ty dobré omega3 : omega6 = 3 : 1, odrůda: Natural, Recital, Baladin, Kaolin, Flanders(omega-3 57%, omega-6 15%), Libra(omega-3 57%, omega-3 16%) …

    2. ty horší omega3 : omega6 = 1 : 1, odrůda: Raciol (omega-6 39%, omega-3 32%) …

    3. ty nejhorší z pohledu zdraví: odrůda Amon(omega-6 71%, omega-3 2%), Jantar, Lola(omega-6 72%, omega-3 3%)

    Odpovedať
  6. milos

    Zdravim ta Marek, mozes mi prosim ta poradit kde alebo ako mozem zistit o ake kiltivary lanu sa jedna?

    Odpovedať
    • Marek

      Bohuzial sa to bezne asi zistit neda. Jedine nejako vypatrat u vyrobcu. Moj email je [email protected], napiste mi tam a ja vam poslem link na stranku, z ktorej si mozete zakupit tie dobre odrody.

      Odpovedať
  7. Laco

    Kúpil som lan hnedý s Tesca ale bio výrobca z Ukrajiny máte niekto s ním skúsenosť

    Odpovedať
  8. Lubenka

    Ľanové semiačka nerozhrýzete, treba ich podrviť , ale nie do zásoby, v množstve iba na okamžitu spotrebu, recept Dr. Budwig je tu značne zjednodušený, treba si ho nájsť presnom znení a postupe, na to, aby bol účinný nestačí to napísať v takejto forme, len akoby po povrchu..

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Ako znížiť kyselinu močovú v krvi, aby vám nezničila obličky, srdce a kĺby
  • Málo známe, no pomerne vážne zdravotné riziká gélovej manikúry nechtov
  • 12 jednoduchých zásad, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa obávanej osteoporóze

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.