Leto sa rýchlo blíži a mnohí z nás hľadáme spôsoby, ako účinne, no čo možno najmenej bolestivo zhodiť pár kíl, ktoré sme počas zimy nabrali.
Ak tiež patríte medzi tých, ktorí majú problém s diétami a chceli by ste schudnúť bez nutnosti obmedzovať sa, potom máme pre vás niečo presne také.
V tomto článku vám prezradíme dva vedecky podložené princípy, ktoré zabezpečia, že budete menej jesť, a to aj bez nejakého prílišného sebaovládania.
Taktiež nezabudnite na jeden bonus, ktorý sa nachádza na konci článku.
Princíp č.1 – Vymeňte si taniere
Existuje termín gastrofyzika (gastronomická fyzika). Ide o vednú disciplínu skúmajúcu, ako prostredie ovplyvňuje naše stravovacie návyky.
Podľa tejto teórie všetko, od váhy príboru až po tvar, veľkosť a farbu tanierov určuje, aké množstvo potravy skonzumujeme.
Prvú vec, ktorú musíte urobiť, je vyhodiť všetky vaše nadmerne veľké tanierea zadovážiť si menšie. Nedávna štúdia dokázala, že to isté množstvo jedla pre náš mozog vyzerá rozdielne na malom a na veľkom tanieri.
Ak dáte malú porciu na veľký tanier, váš mozog vám povie, že nemáte dosť a zrejme si priložíte viac, až kým nebude tanier vyzerať plný. To samozrejme povedie k prejedaniu sa.
Pozrite si nasledovný príklad:
Ak však položíte tú istú porciu na menší tanier, jedlo bude vyzerať väčšie, takže vy nakoniec zjete menej, prípadne akurát na zasýtenie.
Inými slovami, ak vymeníte 30 cm taniere za 25 cm, znížite svoj kalorický príjem o 22%! Tento rozdiel v ponímaní veľkosti sa nazýva Delboeufová ilúzia.
Princíp č.2 – Vyberte si tanier vhodnej farby
Veľkosť taniera nie je jediná vec, na ktorej záleží. Tá istá štúdia, ako v predošlom prípade zistila, že farba tanierov hrá rovnako dôležitú úlohu.
Aby ste schudli, musíte si vybrať takú farbu taniera, ktorá kontrastuje s farbou jedla.
Ak máte napríklad biele špagety so svetlou alfredo omáčkou, mali by ste ich servírovať na červenom tanieri. Ak budú špagety s červenou paradajkovou omáčkou, tak potom si zvoľte biely tanier.
Výskum ukázal, že ak by ste naložili bielu omáčku na biely tanier, potom zrejme si naložíte viac než by ste mali a skôr sa prejete. Je to preto, lebo podobné farby splynú a porcia jedla potom nevyzerá taká veľká.
Ak však dáte bielu omáčku na červený tanier, kontrast sa zvýši a vy potom už tak veľa naň nenaservírujete.
Výskum zistil, že ak sa farby taniera a jedla nezhodujú, zvyknete naservírovať až o približne 30% menej jedla. Inými slovami, čím je väčší rozdiel medzi farbou jedla a farbou taniera, tým lepšie.
V prípade, že nemôžete vymeniť vaše taniere, tak pomáha aj to, keď dáte na stôl obrus kontrastnej farby.
Ak chcete, môžete ísť ešte ďalej a napríklad použiť modré taniere. Modrá farba totiž potláča chuť do jedla a žiadne prirodzené jedlo nie je modrej farby, preto vždy tam bude kontrast.
Bonusový tip
S týmto bonusovým trikom zabijete dve muchy jednou ranou. Tým trikom je, že vypijete aspoň jeden plný pohár čistej vody pred každým jedlom.
Voda totiž naplní váš žalúdok a vy potom menej zjete. To vám pomôže nielen obmedziť prísun kalórií, ale zabezpečí aj lepšiu hydratáciu, čo je dobré pre celkové zdravie.
Ide o užitočný trik hlavne pre tých, ktorí zabúdajú na svoj pitný režim alebo sa im nedarí ho dodržiavať.
Vypitie 0,5 litra vody vám navyše pomôže spáliť až o 30% viac kalórií počas prvej hodiny po jedle. No nezneje to lákavo?
Záver
Dúfame, že vám tieto tipy pomôžu pri vašej snahe o schudnutie.
Ak máte vaše vlastné odporúčania, ktoré nestoja žiadnu námahu ani peniaze, potom sa s nami o ne určite podeľte v komentároch pod článkom.
Ján
Veľmi dobré postrehy. Budem ich akceptovať.
Anka
Anka
Tie vizuálne sebaklamy sú dobré, ale s tou vodou opatrne, lebo funkciou žalúdočných štiav je tráviť potravu a emulgovať tuky, ak HCL zriedime tým, že vypijeme pol litra vody, môžeme si spôsobiť tráviace a zažívacie problémy.