Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoartritída
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Čo hrozí vášmu telu, ak budete jesť sóju a výrobky z nej

27. júla 2020 autor: redakcia 3 komentáre

 5   23  
  

riziká tofu

Ľudia, ktorí to myslia so svojim zdravím vážne, veria, že sója a tofu sú pre nich zdravou náhradou mäsa a vajíčok.

Bohužiaľ, neuvedomujú si, že konzumácia komerčne vyrábaného tofu vás môže vystaviť veľkému množstvu vážnych zdravotných rizík.


Čo je zlé na sóji a tofu?

Odpoveď na túto otázku je krátka a jednoduchá: výrobný proces.

V porovnaní s ľuďmi v Ázii, ľudia v Európe a USA nejedia „celozrnné“, respektíve celistvé sójové produkty. To, čo jedia ako výsledok výrobného procesu, sú dve zložky sóje a to olej a bielkoviny.

Keďže tofu podlieha vysokému stupňu priemyselného spracovania, už sa nejedná o prirodzenú potravinu. A najhoršie na tom je, že výsledná substancia už nie je ani bezpečná.

Vysoký stupeň spracovania môže byť pre vaše zdravie nebezpečný hneď z niekoľkých dôvodov.

Používané výrobné metódy totiž neodstraňujú zo sóje viaceré toxické látky. Tie potom znehodnocujú aj tých pár prospešných živín, ktoré sa v nej nachádzajú.

Navyše látky z výrobného procesu, ktoré v nej zostávajú, sú karcinogénne. Ide zvyčajne o toxické zvyšky pochádzajúce z jednotlivých stupňov výroby, ako sú napríklad:

  • alkaloidy a žieraviny
  • kyselinové kúpele
  • vysoký tlak
  • vysoké teploty
  • ropné rozpúšťadlá

Po procese, ktorý podstúpi tofu, je možné s určitosťou vyhlásiť, že sa v žiadnom prípade nejedná o zdravú potravinu – má od nej veľmi ďaleko.

Dokonca aj v Ázii, kde sa sójové produkty konzumujú pravidelne, sú považované za problémové potraviny.

Tam sú však o niečo zdravšie, pretože na rozdiel od západných krajín v Ázii stále používajú aj tradičné výrobné procesy spracovania sóje pomocou fermentácie, ktorá z nej odstraňuje časť škodlivín.


Napokon, netreba tiež zabúdať na to, že v súčasnosti až 99% sóje je geneticky modifikovaná. Sója tiež patrí k plodinám s najvyššou mierou kontaminácie pesticídmi.

Sója a problémy s absorpciou živín

Tofu pochádzajúce zo sóje má hneď niekoľko vážnych problémov. Jedným z nich je vysoká koncentrácia kyseliny fytovej.

Táto substancia môže nebezpečne blokovať absorpciu viacerých životne dôležitých minerálov v črevách, vrátane:

  • vápnika
  • medi
  • horčíka
  • zinku
  • železa

Čo vám hrozí, ak budete jesť sóju alebo výrobky z nej

Pomaly sa dostávame k jadru tohto článku.

Vegáni a vegetariáni jedia tofu pravidelne ako náhradu za mäso a vajíčka, aby mali dostatok bielkovín. Ich strava sa preto dá považovať za vysoko sójovú diétu.

Po roku pravidelnej konzumácie tofu vášmu telu hrozí nasledovné:

  • ochorenia štítnej žľazy
  • rakovina
  • predčasná puberta (u detí)
  • poškodenie mozgu
  • alergie na sóju
  • problémy s reprodukčnými orgánmi

Sója a sójové produkty sú známe svoju schopnosťou znižovať cholesterol. Niektorí experti s tým však nesúhlasia.

V skutočnosti viaceré štúdie preukázali, že sója môže zvyšovať hladinu homocysteínu v krvi. Jeho zvýšené hodnoty vedú k vyššiemu riziku srdcových infarktov a ďalších ochorení srdcovocievného systému.

Záver

Mäso z voľne sa pasúcich zvierat kŕmených čerstvou trávou a vajíčka v bio kvalite predstavujú reálne oveľa lepšiu voľbu ako komerčne vyrábané tofu.

Navyše, deti a bábätka sú oveľa náchylnejšie na látky napodobňujúce hormóny, ktoré sa prirodzene a vo veľkom množstve vyskytujú v sóji. Matkám, ktoré svoje deti ešte koja sa preto odporúča, aby sa zďaleka vyhýbali sójovým náhradám materského mlieka.





Súvisiace články:

  • Čo vám výživoví "experti" nikdy nepovedali o sóji a prečo nie je vhodná na ľudskú konzumáciu
  • Ako môže vášmu zdraviu ublížiť pravidelná konzumácia tofu alebo sóje
  • Táto údajne „zdravá“ potravina vám môže poškodiť mozog a vyvolať rakovinu prsníka. Nejedzte ju!
  • Vedci varujú, že konzumácia sóje vám môže úplne rozhádzať hormóny v tele


 5   23  
  

Kategória: Strava Značky: hormóny, tofu

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. niko

    Chcem sa opýtať,čo robí tofu v naších predajniach,keď je také škodlivé.Niekedy taketo vyrobky sa ani neobjavili na pultoch. Tu sa veselo hovorií o negatívach,škodlivosti a nič.

    Odpovedať
    • roman

      EU normy to tofu povoľujú . Staré normy CSN boli super . Vtedy išlo o zdravie obyvateľstva dnes je záujem o pacientov.

      Odpovedať
  2. Peter

    To je pravda preto dnes tak trpíme sme neustále chori, vlastne už teraz všetci zažívame peklo na zemi a rutime sa do záhuby, a zatiaľ čo dve generácie dozadu boli ľudia oveľa zdravší, pekne sa usmievali, radovali a všetko bolo oveľa lepšie ako v tomto nechutnom zlom škaredo svete

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Laureát Nobelovej ceny popisuje, ako vo vašom tele spustiť samoočistný proces
  • Zbavte sa nafúknutého brucha za 60 sekúnd s pomocou tohto nápoja
  • 5 esenciálnych olejov, ktoré vám pomôžu vyriešiť problémy s hormónmi a štítnou žľazou

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.