Ľudia, ktorí to myslia so svojim zdravím vážne, veria, že sója a tofu sú pre nich zdravou náhradou mäsa a vajíčok.
Bohužiaľ, neuvedomujú si, že konzumácia komerčne vyrábaného tofu vás môže vystaviť veľkému množstvu vážnych zdravotných rizík.
Čo je zlé na sóji a tofu?
Odpoveď na túto otázku je krátka a jednoduchá: výrobný proces.
V porovnaní s ľuďmi v Ázii, ľudia v Európe a USA nejedia „celozrnné“, respektíve celistvé sójové produkty. To, čo jedia ako výsledok výrobného procesu, sú dve zložky sóje a to olej a bielkoviny.
Keďže tofu podlieha vysokému stupňu priemyselného spracovania, už sa nejedná o prirodzenú potravinu. A najhoršie na tom je, že výsledná substancia už nie je ani bezpečná.
Vysoký stupeň spracovania môže byť pre vaše zdravie nebezpečný hneď z niekoľkých dôvodov.
Používané výrobné metódy totiž neodstraňujú zo sóje viaceré toxické látky. Tie potom znehodnocujú aj tých pár prospešných živín, ktoré sa v nej nachádzajú.
Navyše látky z výrobného procesu, ktoré v nej zostávajú, sú karcinogénne. Ide zvyčajne o toxické zvyšky pochádzajúce z jednotlivých stupňov výroby, ako sú napríklad:
- alkaloidy a žieraviny
- kyselinové kúpele
- vysoký tlak
- vysoké teploty
- ropné rozpúšťadlá
Po procese, ktorý podstúpi tofu, je možné s určitosťou vyhlásiť, že sa v žiadnom prípade nejedná o zdravú potravinu – má od nej veľmi ďaleko.
Dokonca aj v Ázii, kde sa sójové produkty konzumujú pravidelne, sú považované za problémové potraviny.
Tam sú však o niečo zdravšie, pretože na rozdiel od západných krajín v Ázii stále používajú aj tradičné výrobné procesy spracovania sóje pomocou fermentácie, ktorá z nej odstraňuje časť škodlivín.
Napokon, netreba tiež zabúdať na to, že v súčasnosti až 99% sóje je geneticky modifikovaná. Sója tiež patrí k plodinám s najvyššou mierou kontaminácie pesticídmi.
Sója a problémy s absorpciou živín
Tofu pochádzajúce zo sóje má hneď niekoľko vážnych problémov. Jedným z nich je vysoká koncentrácia kyseliny fytovej.
Táto substancia môže nebezpečne blokovať absorpciu viacerých životne dôležitých minerálov v črevách, vrátane:
- vápnika
- medi
- horčíka
- zinku
- železa
Čo vám hrozí, ak budete jesť sóju alebo výrobky z nej
Pomaly sa dostávame k jadru tohto článku.
Vegáni a vegetariáni jedia tofu pravidelne ako náhradu za mäso a vajíčka, aby mali dostatok bielkovín. Ich strava sa preto dá považovať za vysoko sójovú diétu.
Po roku pravidelnej konzumácie tofu vášmu telu hrozí nasledovné:
- ochorenia štítnej žľazy
- rakovina
- predčasná puberta (u detí)
- poškodenie mozgu
- alergie na sóju
- problémy s reprodukčnými orgánmi
Sója a sójové produkty sú známe svoju schopnosťou znižovať cholesterol. Niektorí experti s tým však nesúhlasia.
V skutočnosti viaceré štúdie preukázali, že sója môže zvyšovať hladinu homocysteínu v krvi. Jeho zvýšené hodnoty vedú k vyššiemu riziku srdcových infarktov a ďalších ochorení srdcovocievného systému.
Záver
Mäso z voľne sa pasúcich zvierat kŕmených čerstvou trávou a vajíčka v bio kvalite predstavujú reálne oveľa lepšiu voľbu ako komerčne vyrábané tofu.
Navyše, deti a bábätka sú oveľa náchylnejšie na látky napodobňujúce hormóny, ktoré sa prirodzene a vo veľkom množstve vyskytujú v sóji. Matkám, ktoré svoje deti ešte koja sa preto odporúča, aby sa zďaleka vyhýbali sójovým náhradám materského mlieka.
niko
Chcem sa opýtať,čo robí tofu v naších predajniach,keď je také škodlivé.Niekedy taketo vyrobky sa ani neobjavili na pultoch. Tu sa veselo hovorií o negatívach,škodlivosti a nič.
roman
EU normy to tofu povoľujú . Staré normy CSN boli super . Vtedy išlo o zdravie obyvateľstva dnes je záujem o pacientov.
Peter
To je pravda preto dnes tak trpíme sme neustále chori, vlastne už teraz všetci zažívame peklo na zemi a rutime sa do záhuby, a zatiaľ čo dve generácie dozadu boli ľudia oveľa zdravší, pekne sa usmievali, radovali a všetko bolo oveľa lepšie ako v tomto nechutnom zlom škaredo svete