Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Candida
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Čo hrozí vášmu telu, ak budete jesť sóju a výrobky z nej

27. júla 2020 autor: redakcia 3 komentáre

 5   23  
  

riziká tofu

Ľudia, ktorí to myslia so svojim zdravím vážne, veria, že sója a tofu sú pre nich zdravou náhradou mäsa a vajíčok.

Bohužiaľ, neuvedomujú si, že konzumácia komerčne vyrábaného tofu vás môže vystaviť veľkému množstvu vážnych zdravotných rizík.


Čo je zlé na sóji a tofu?

Odpoveď na túto otázku je krátka a jednoduchá: výrobný proces.

V porovnaní s ľuďmi v Ázii, ľudia v Európe a USA nejedia „celozrnné“, respektíve celistvé sójové produkty. To, čo jedia ako výsledok výrobného procesu, sú dve zložky sóje a to olej a bielkoviny.

Keďže tofu podlieha vysokému stupňu priemyselného spracovania, už sa nejedná o prirodzenú potravinu. A najhoršie na tom je, že výsledná substancia už nie je ani bezpečná.

Vysoký stupeň spracovania môže byť pre vaše zdravie nebezpečný hneď z niekoľkých dôvodov.

Používané výrobné metódy totiž neodstraňujú zo sóje viaceré toxické látky. Tie potom znehodnocujú aj tých pár prospešných živín, ktoré sa v nej nachádzajú.

Navyše látky z výrobného procesu, ktoré v nej zostávajú, sú karcinogénne. Ide zvyčajne o toxické zvyšky pochádzajúce z jednotlivých stupňov výroby, ako sú napríklad:

  • alkaloidy a žieraviny
  • kyselinové kúpele
  • vysoký tlak
  • vysoké teploty
  • ropné rozpúšťadlá

Po procese, ktorý podstúpi tofu, je možné s určitosťou vyhlásiť, že sa v žiadnom prípade nejedná o zdravú potravinu – má od nej veľmi ďaleko.

Dokonca aj v Ázii, kde sa sójové produkty konzumujú pravidelne, sú považované za problémové potraviny.

Tam sú však o niečo zdravšie, pretože na rozdiel od západných krajín v Ázii stále používajú aj tradičné výrobné procesy spracovania sóje pomocou fermentácie, ktorá z nej odstraňuje časť škodlivín.


Napokon, netreba tiež zabúdať na to, že v súčasnosti až 99% sóje je geneticky modifikovaná. Sója tiež patrí k plodinám s najvyššou mierou kontaminácie pesticídmi.

Sója a problémy s absorpciou živín

Tofu pochádzajúce zo sóje má hneď niekoľko vážnych problémov. Jedným z nich je vysoká koncentrácia kyseliny fytovej.

Táto substancia môže nebezpečne blokovať absorpciu viacerých životne dôležitých minerálov v črevách, vrátane:

  • vápnika
  • medi
  • horčíka
  • zinku
  • železa

Čo vám hrozí, ak budete jesť sóju alebo výrobky z nej

Pomaly sa dostávame k jadru tohto článku.

Vegáni a vegetariáni jedia tofu pravidelne ako náhradu za mäso a vajíčka, aby mali dostatok bielkovín. Ich strava sa preto dá považovať za vysoko sójovú diétu.

Po roku pravidelnej konzumácie tofu vášmu telu hrozí nasledovné:

  • ochorenia štítnej žľazy
  • rakovina
  • predčasná puberta (u detí)
  • poškodenie mozgu
  • alergie na sóju
  • problémy s reprodukčnými orgánmi

Sója a sójové produkty sú známe svoju schopnosťou znižovať cholesterol. Niektorí experti s tým však nesúhlasia.

V skutočnosti viaceré štúdie preukázali, že sója môže zvyšovať hladinu homocysteínu v krvi. Jeho zvýšené hodnoty vedú k vyššiemu riziku srdcových infarktov a ďalších ochorení srdcovocievného systému.

Záver

Mäso z voľne sa pasúcich zvierat kŕmených čerstvou trávou a vajíčka v bio kvalite predstavujú reálne oveľa lepšiu voľbu ako komerčne vyrábané tofu.

Navyše, deti a bábätka sú oveľa náchylnejšie na látky napodobňujúce hormóny, ktoré sa prirodzene a vo veľkom množstve vyskytujú v sóji. Matkám, ktoré svoje deti ešte koja sa preto odporúča, aby sa zďaleka vyhýbali sójovým náhradám materského mlieka.





Súvisiace články:

  • Ako môže vášmu zdraviu ublížiť pravidelná konzumácia tofu alebo sóje
  • Pozor na sójový proteín! Je takmer všade a môže vám rozhádzať hormóny
  • 10 potravín, ktoré ľudia považujú za zdravé, no v skutočnosti škodia
  • Ak máte chorú štítnu žľazu, týmto 6 potravinám sa úplne vyhýbajte


 5   23  
  

Kategória: Strava Značky: hormóny, tofu

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. niko

    Chcem sa opýtať,čo robí tofu v naších predajniach,keď je také škodlivé.Niekedy taketo vyrobky sa ani neobjavili na pultoch. Tu sa veselo hovorií o negatívach,škodlivosti a nič.

    Odpovedať
    • roman

      EU normy to tofu povoľujú . Staré normy CSN boli super . Vtedy išlo o zdravie obyvateľstva dnes je záujem o pacientov.

      Odpovedať
  2. Peter

    To je pravda preto dnes tak trpíme sme neustále chori, vlastne už teraz všetci zažívame peklo na zemi a rutime sa do záhuby, a zatiaľ čo dve generácie dozadu boli ľudia oveľa zdravší, pekne sa usmievali, radovali a všetko bolo oveľa lepšie ako v tomto nechutnom zlom škaredo svete

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Odvápni kosti a privolá osteoporózu: 11 dôvodov, prečo sa tejto potravine vyhnite
  • Jedna lyžička tejto veci pred spaním vám navždy zmení život
  • Najúčinnejší domáci sirup na odstránenie hlienov z priedušiek a pľúc

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ