Mnohí ľudia, ktorým záleží na svojom zdraví, považujú sóju, tofu a iné výrobky zo sóje za zdravú náhradu vajíčok či mäsa.
Bohužiaľ, nie sú si plne vedomí faktu, že konzumujú druh potraviny, ktorá ich v skutočnosti vystavuje veľkému množstvu zdravotných rizík.
Čo je zlé na tofu?
Odpoveď na túto otázku je jednoduchá: proces jeho výroby.
Ľudia na západe nekonzumujú celé sójové výrobky. To, čo sa konzumuje u nás, je výsledok spracovania, ktorého úlohou je odseparovať dva základné zložky sójových bôbov: oleja a bielkovín.
No a po takomto spracovaní sa už vôbec nejedná o prírodný produkt. A čo je ešte horšie, nie je ani bezpečný.
Vysoký stupeň spracovania z tofu neodstráni mnohé toxíny. Navyše, chemikálie použité v procese spracovania ničia aj to málo prospešných látok, ktoré sa v sóji nachádzajú.
To, čo ostane zo sóje na konci výroby, je karcinogénny produkt plný toxických zvyškov. Tie pochádzajú z týchto zdrojov:
- kyselinové kúpele
- látky vznikajúce pri vysokom tlaku a teplote
- ropné rozpúšťadlá
V každom prípade, po celom procese spracovania sóje nemôžeme s kľudom vyhlásiť, že sa jedná o zdravé jedlo. Práve naopak, ide o zdraviu škodlivú potravinu.
Dokonca aj v Ázii, kde sa sója konzumuje pravidelne, je považovaná za nevhodnú na časté jedenie. Tam sa však tofu zvyčajne vyrába pomocou procesu fermentácie sóje, čo je diametrálne odlišný a zdravší proces.
Navyše, spomedzi všetkých potravín je sója najviac zamorená pesticídmi.
Zdravotné riziká spájané so sójou
Tofu, ktoré pochádza zo sóje, má niekoľko problémov týkajúcich sa jeho obsahu.
Medzi najvážnejšie patrí vysoká koncentrácia kyseliny fytovej, ktorá sa nachádza v šupke a otrubách. Táto látka dokáže nebezpečne blokovať absorpciu viacerých životne dôležitých minerálov v tráviacom trakte.
Ide hlavne o nasledovné minerály:
- vápnik
- meď
- horčík
- zinok
- železo
Konzumácia sóje počas jedného roka
Keďže mnohí vegetariáni a vegáni často jedia sójové produkty namiesto mäsa, podstupujú takzvanú vysoko sójovú diétu.
Pravidelná konzumácia sóje počas jedného roka môže viesť k viacerým závažným zdravotným problémom, ako napríklad:
- ochorenia štítnej žľazy
- rakovina
- predčasná puberta
- poškodenie mozgu
- alergie
- problémy s pohlavnými orgánmi
Sója a tofu sú známe tým, že dokážu znižovať zlý cholesterol v krvi. Avšak niektorí experti s tým nesúhlasia.
Ich štúdie ukazujú, že v skutočnosti konzumácia sóje vedie u väčšiny ľudí k nárastu hladiny homocysteínu v krvi. Zvýšená úroveň homocysteínu zasa zvyšuje riziko infarktu a ďalších ochorení srdcovocievneho systému.
Záver
Vajcia a mäso z voľne chovaných zvierat, kŕmených trávou a inou prirodzenou potravou, je oveľa lepšou voľbou než komerčne vyrábané tofu.
Obzvlášť deti a mládež sú veľmi citlivé na efekty sóje, ktoré napodobňujú pohlavné hormóny, hlavne estrogén.
Tiež sa odporúča, aby sa dojčiace matky vyhýbali všetkým sójovým produktom.
Valentína
Ahá, tak že tak je to so sojou.
Nie samotná rastlina je zlá, ale proces výroby z nej rrrrrobí jed.
Nič nové na svete…