Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Štítna žľaza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Ako môže vášmu zdraviu ublížiť pravidelná konzumácia tofu alebo sóje

23. februára 2022 autor: redakcia 1 Comment

        
  

Ako môže vášmu zdraviu ublížiť pravidelná konzumácia tofu alebo sóje

Mnohí ľudia, ktorým záleží na svojom zdraví, považujú sóju, tofu a iné výrobky zo sóje za zdravú náhradu vajíčok či mäsa.

Bohužiaľ, nie sú si plne vedomí faktu, že konzumujú druh potraviny, ktorá ich v skutočnosti vystavuje veľkému množstvu zdravotných rizík.


Čo je zlé na tofu?

Odpoveď na túto otázku je jednoduchá: proces jeho výroby.

Ľudia na západe nekonzumujú celé sójové výrobky. To, čo sa konzumuje u nás, je výsledok spracovania, ktorého úlohou je odseparovať dva základné zložky sójových bôbov: oleja a bielkovín.

No a po takomto spracovaní sa už vôbec nejedná o prírodný produkt. A čo je ešte horšie, nie je ani bezpečný.

Vysoký stupeň spracovania z tofu neodstráni mnohé toxíny. Navyše, chemikálie použité v procese spracovania ničia aj to málo prospešných látok, ktoré sa v sóji nachádzajú.

To, čo ostane zo sóje na konci výroby, je karcinogénny produkt plný toxických zvyškov. Tie pochádzajú z týchto zdrojov:

  • kyselinové kúpele
  • látky vznikajúce pri vysokom tlaku a teplote
  • ropné rozpúšťadlá

V každom prípade, po celom procese spracovania sóje nemôžeme s kľudom vyhlásiť, že sa jedná o zdravé jedlo. Práve naopak, ide o zdraviu škodlivú potravinu.

Dokonca aj v Ázii, kde sa sója konzumuje pravidelne, je považovaná za nevhodnú na časté jedenie. Tam sa však tofu zvyčajne vyrába pomocou procesu fermentácie sóje, čo je diametrálne odlišný a zdravší proces.

Navyše, spomedzi všetkých potravín je sója najviac zamorená pesticídmi.

Zdravotné riziká spájané so sójou

Tofu, ktoré pochádza zo sóje, má niekoľko problémov týkajúcich sa jeho obsahu.


Medzi najvážnejšie patrí vysoká koncentrácia kyseliny fytovej, ktorá sa nachádza v šupke a otrubách. Táto látka dokáže nebezpečne blokovať absorpciu viacerých životne dôležitých minerálov v tráviacom trakte.

Ide hlavne o nasledovné minerály:

  • vápnik
  • meď
  • horčík
  • zinok
  • železo

Konzumácia sóje počas jedného roka

Keďže mnohí vegetariáni a vegáni často jedia sójové produkty namiesto mäsa, podstupujú takzvanú vysoko sójovú diétu.

Pravidelná konzumácia sóje počas jedného roka môže viesť k viacerým závažným zdravotným problémom, ako napríklad:

  • ochorenia štítnej žľazy
  • rakovina
  • predčasná puberta
  • poškodenie mozgu
  • alergie
  • problémy s pohlavnými orgánmi

Sója a tofu sú známe tým, že dokážu znižovať zlý cholesterol v krvi. Avšak niektorí experti s tým nesúhlasia.

Ich štúdie ukazujú, že v skutočnosti konzumácia sóje vedie u väčšiny ľudí k nárastu hladiny homocysteínu v krvi. Zvýšená úroveň homocysteínu zasa zvyšuje riziko infarktu a ďalších ochorení srdcovocievneho systému.

Záver

Vajcia a mäso z voľne chovaných zvierat, kŕmených trávou a inou prirodzenou potravou, je oveľa lepšou voľbou než komerčne vyrábané tofu.

Obzvlášť deti a mládež sú veľmi citlivé na efekty sóje, ktoré napodobňujú pohlavné hormóny, hlavne estrogén.

Tiež sa odporúča, aby sa dojčiace matky vyhýbali všetkým sójovým produktom.





Súvisiace články:

  • Čo hrozí vášmu telu, ak budete jesť sóju a výrobky z nej
  • 10 rastlinných potravín, ktoré spaľujú tuky a obsahujú viac bielkovín než vajíčka
  • 10 potravín, ktoré ľudia považujú za zdravé, no v skutočnosti škodia
  • 10 zdravotných rizík repkového oleja, o ktorých vám v televíznej reklame nepovedia


        
  

Kategória: Strava Značky: hormóny, sója, strava

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Valentína

    Ahá, tak že tak je to so sojou.
    Nie samotná rastlina je zlá, ale proces výroby z nej rrrrrobí jed.
    Nič nové na svete…

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Ako sa ľahko zbaviť prebytočných kíl a tuku pomocou zázvoru
  • Jediná prírodná látka, ktorú potrebujete pre lesklé, husté a zdravé vlasy
  • Odstráňte kyselinu močovú z kĺbov a zbavte sa dny s týmito 9 prírodnými receptami

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ