Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Candida
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Keby ste vedeli, ako sa vyrába margarín, viac by ste ho do úst nevložili

20. apríla 2023 autor: redakcia 3 komentáre

 1      
  

Keby ste vedeli, ako sa vyrába margarín, viac by ste ho do úst nevložili

„Lahodná chuť. Vhodné na teplú aj studenú kuchyňu. Súčasť pestrej a vyváženej stravy. Podporuje zdravý životný štýl. Obsahuje prospešné tuky,“ atď…

Aj takéto bývajú tvrdenia propagujúce margaríny a iné rastlinné nátierky. Tak sa teda pozrime bližšie na to, ako sa táto neskutočne „zdravá“, priam gurmánska pochúťka vyrába.


Krok 1: Výber ingrediencií

Primárnymi ingredienciami margarínov zvyčajne bývajú najlacnejšie a zároveň tie najhoršie oleje. Vyrábajú sa väčšinou zo sójoveho, kukuričného, bavlníkového alebo repkového oleja.

Občas do nich pridajú aj zdravý olivový olej. Podstatné však je, čo sa s týmito olejmi následne udeje.

Krok 2: Extrakcia oleja

Kvalita oleja a jeho využiteľných zložiek okrem samotného druhu závisí vo veľkej miere aj od spôsobu spracovania.

Oleje určené pre produkciu margarínov sa získavajú aplikáciou vysokých teplôt a tlaku. Ide o tú najnevhodnejšiu metódu získavania olejov. Teda, najnevhodnejšiu z hľadiska zdravotných účinkov. Z ekonomického hľadiska je najefektívnejšia.

Pri nej sa na jednej strane znehodnocujú takmer všetky prospešné zložky a na strane druhej sa vytvárajú látky škodlivé.

Krok 3: Čistenie olejov

Po prvej fáze získavania olejov nasleduje fáza ich čistenia. Počas nej sa používajú veľmi škodlivé chemikálie, ako napríklad hexán a tiež rôzne riedidlá.

Bohužiaľ, stopy týchto látok natrvalo ostávajú súčasťou aj výsledného produktu, ktorý si natierate na chlieb alebo pomocou neho pečiete koláče.

Krok 4: Odobratie vitamínov

Teraz je už olej dostatočne zoxidovaný a zatuchlý. Pre istotu sa ešte podrobí prefukovaniu horúcou parou.

Počas tohto procesu sa z neho odstráni aj to posledné málo vitamínov a minerálov, ktoré v ňom ešte po predchádzajúcom spracovaní ostali. Čo je však podstatné, pesticídy a riedidlá ostávajú.

Krok 5: Mixovanie s niklom

V tejto fáze sa do hmoty pridáva niklový katalyzátor. Už to však radšej nenazývame olejom, ale hmotou, pretože to, na čo sa pôvodný olej zmenil, sa už olejom dá nazvať len ťažko.

Zdravotné efekty niklu sú rozsiahle. Medzi tie miernejšie patrí napríklad precitlivelosť a alergia ľudí na nikel (preto sa dnes už priveľmi nepridáva do mincí).

Medzi závažnejšie zdravotné následky niklu zaraďujeme:

  • zvýšené riziko rakoviny pľúc, nosových dutín a prostaty
  • pľúcna embólia
  • respiračné zlyhanie
  • pôrodné defekty
  • astma a chronická bronchitída
  • srdcovocievne ochorenia

Mohli by sme pokračovať vo vymenovávaní aj ďalej, ale nechceme vás strašiť až príliš. Obraz ste si určite spravili aj na základe vyššie uvedeného.

Krok 6: Hydrogenácia

Hmota z predošlého kroku sa vo vysokotlakovom reaktore pri vysokej teplote vystaví vodíkovému plynu. Vodík sa naviaže na tukové molekuly hmoty a pozmení ich chemickú štruktúru. Preto sa aj tieto oleje nazývajú hydrogénované.

Hydrogenáciou sa zvyšuje ich bod topenia. Preto sú margaríny na rozdiel od olejov v tuhom skupenstve aj pri izbovej teplote. Problém je, že takto chemicky pozmenené tuky už majú úplne iné biologické a metabolické účinky. V tele človeka tak narobia poriadny zmätok.

Krok 7: Emulzifikácia

V predošlých krokoch sa do olejovej hmoty popridávalo množstvo ďalších ingrediencií. Ako však ale vieme, nie všetky látky je možné len tak ľahko namiešať do homogénnej formy.

Preto sa v tomto kroky pridajú emulgátory, ktoré už zabezpečia to, aby bola výsledná tekutina pekne a rovnomerne popremiešaná. No a hlavne, aby tak nejaký ten čas aj ostala. Inak by sa po čase mohli jej jednotlivé zložky oddeliť, ako to napríklad býva u rezaného piva či mlieka so smotanou na vrchu a zbytkom mlieka naspodu.

Krok 8: Dezodorizácia

Po doterajšej alchímii už zrejme tušíte, ako hrozne naša margarínová hmota musí páchnuť… Osobne som raz navštívil výrobňu margarínov a ten zápach by som vám nedoprial.


Ak sa pamätáte ako pred rokmi zapáchalo okolie Slovnaftu, tak asi tak nejako to páchne aj v rafinérii na margaríny. Rafinériou sa predsa výrobňa margarínov nenazýva len tak pre nič za nič. Ono to z technologického hľadiska aj rafinériou naozaj je.

No a keďže v určitom štádiu je nutné všetky tie pachy odstrániť, udeje sa tak práve teraz. Používa sa na to podobne, ako v štvrtom kroku, horúca para.

Krok 9: Bielenie

Margaríny ako výsledný produkt, ktorý si kúpite v obchode, majú krásnu bielu farbu, prípadne také to žltkasté zafarbenie.

To však nie je ich prirodzená farba. Bez technického bielenia (podobne ako sa bieli papier alebo bielizeň) by boli nepríťažlivo šedé. No a preto sa pomocou technických bielidiel pekne krásne vybielia.

A áno, predpokladáte správne, časť bielidiel v nich aj zostáva. Pri najbližšom natieraní rastlinných nátierok na to pamätajte…

A viete, čo je na celej tej veci najhoršie?

To, že vystavení margarínu nie ste len vtedy, keď ho priamo konzumujete ako nátierku na chleba či používate pri varení. Dnes už je súčasťou veľkého množstva iných produktov ako keksíky, sušienky, zákusky, koláče, niektoré druhy pečiva a mnohé ďalšie.

Krok 10: Pridanie vitamínov, farbív a príchutí

Po doterajšom opise si asi viete predstaviť, ako by margarín v tomto štádiu výroby asi chutil. Kúpili by ste si ho len raz a po prvom súste by zrejme skončil v koši. Takto by však ich výrobcovia z dlhodobého hľadiska veľa nezarobili. No a preto v tomto kroku ich dochutia a prifarbia.

Z marketingového hľadiska dnes už však chuť a farba nestačí. Preto do našej mŕtvej hmoty pridajú aj nejaké tie vitamíny (ktoré predtým odstránili), esenciálne mastné kyseliny, prípadne ďalšie látky.

Následne vám budú v reklame 100-krát vyhadzovať na oči, že aké sú tie ich výrobky pre vás zdravé… O tom, že to je len 0,1% ich objemu už radšej taktne pomlčia.

Krok 11: Balenie

Tak, blížme sa pomaly do cieľa. Hmotu však treba ešte pekne zabaliť do téglikov či krabičiek s peknými obrázkami. Samozrejme, celý výrobný proces prebieha na najmodernejších strojných linkách a v hygienicky bezchybnom prostredí.

Koho by už zaujímalo, čo sa v téglikoch v skutočnosti skrýva. Hlavne, že to bolo vyrobené podľa všetkých tých európskych noriem, ISO predpisov a kadejakých byrokratických nariadení.

Na forme dnes predsa záleží oveľa viac ako na samotnom obsahu. Hlavne, že sa v nich nebude nachádzať žiadna kontaminácia. To, že kontamináciou by sa dal nazvať produkt, podstatné vôbec nie je.

Krok 12: Propagácia margarínu ako zdravého produktu

Tak a po dlhej ceste útrap, rafinácie či bielenia sa náš margarín konečne dostáva na pulty obchodov. Paralelne s tým beží v médiách silná reklamná kampaň zdôrazňujúca zdravotné tvrdenia od výmyslu sveta, že aké sú tie ich margaríny zdravé, ako znižujú cholesterol, krvný tlak a podobne.

Príklady najčastejších zavádzajúcich tvrdení týkajúcich sa margarínov:

  • neobsahujú žiadne nasýtené tuky (v skutočnosti práve tie sú pre človeka dôležité)
  • neobsahujú žiaden cholesterol (len z čoho si má potom telo vytvárať hormóny?)
  • ľahké na trávenie (to určite, skúste zjesť formičku z umelej hmoty, že ako vám to telo strávi)

Záver

Takže milí čitatelia, ako? Ešte stále máte chuť si na chleba natrieť ten „zdravý“ margarín či chutnú (prichutenú) rastlinnú nátierku?

Tak potom teda dobrú chuť.





Súvisiace články:

  • 10 zdravotných rizík repkového oleja, o ktorých vám v televíznej reklame nepovedia
  • 4 najzdravšie oleje na varenie a ich zdravotné prínosy
  • 10 potravín, ktoré ľudia považujú za zdravé, no v skutočnosti škodia
  • Tento zoznam vám pomôže odlíšiť zdravé oleje a tuky od nezdravých


 1      
  

Kategória: Strava Značky: margarín, škodlivé potraviny, tuky

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Dr.Jozef Tlamka

    Konzumácii margarínu sa nevyhneme…je všade aj v každej domácnosti….jeho potencionálne negatívne účinky
    kompenzujem na báze hexagonálnych impulzov v elektromagnetickom poli…….platonská geometria a kvantová fyzika……

    Odpovedať
    • Nevyštudovaný

      ale
      Jožo, čo ti blinká, vyser sa na margarín, niet nad bravčovú masť…

      Odpovedať
  2. Jozef

    Najlepší ,,margarín „je domaca skvarená bravčová masť a maslo.Skuste zjesť halušky,alebo pirohy omastene,,pravou sestrou masla“

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • 7 dôvodov, prečo by ste mali začať večer konzumovať zeler
  • Dar z nebies pre ľudí: Antibiotikum, čistič krvi, antioxidat a ničiteľ cholesterolu
  • Užívajte toto iba raz denne a o 20 dní bude váš brušný tuk fuč

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ