Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoartritída
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Umyť vo vode nestačí: Všetky pesticídy z ovocia a zeleniny odstránite takto

6. októbra 2021 autor: redakcia 4 komentáre

 9   37  
  

čistenie ovocia a zeleniny od pesticídov

So zvyšujúcimi sa cenami potravín a neutíchajúcim používaním pesticídov a iných chemických postrekov, zdravé ovocie a zelenina sa rýchlo stávajú luxusom.

Dovoliť si ich môžu len tí, čo sú ochotní si priplatiť za bio plodiny, u ktorých je používanie chemických postrekov buď úplne zakázané, alebo prísne regulované čo do množstva a druhu.


Po postrekoch sa síce väčšina chemikálií z plodín vplyvom dažďa časom zmyje, no nezanedbateľné zvyšky v nich naďalej zostávajú.

K tomu sa pridávajú aj postreky už obratého ovocia a zeleniny, aby sa predĺžila ich doba zachovania čerstvosti počas transportov neraz naprieč kontinentmi.

Čo môžu spôsobovať pesticídy na zdraví

Keď sa raz pesticídy dostanú do vášho tela, môžu viesť k rozvoju viacerých druhov vážnych akútnych aj chronických ochorení – od ekzémov počínajúc, až pri rakovine končiac.

Zbaviť ich ovocia a zeleniny je preto prvým krokom na vašej ceste za lepším zdravím.

Ako spotrebitelia väčšinou nemáme žiadny vplyv na to, čo všetko sa na naše potraviny sprejuje na farmách a počas prevozu.

Našťastie, existuje zopár rýchlych návodov, ako sa väčšiny pesticídov zbaviť.

Národný inštitút pre výživu nedávno vydal všeobecné odporúčania, ktoré obsahujú jednoduché kroky, ktoré by si mali domácnosti osvojiť pri zbavovaní ovocia a zeleniny pesticídov.

Krok 1

Približne 75 až 80% pesticídov sa z ovocia dostane po jednoduchom opláchnutí v studenej alebo ešte lepšie, vlažnej vode.

Ide o povrchové pesticídy na ovocí ako sú hrozno, jablká, slivky, broskyne či hrušky a tiež zelenine ako paradajky či paprika.


Zvyčajne si to vyžaduje 2 až 3 opláchnutia.

Krok 2

Ďalším krokom pri odstraňovaní pesticídov je ich namočenie do slanej vody.

2% roztok soli a vody zvyčajne z plodín vyplaví väčšinu pesticídov, ktoré sa nachádzajú na ich povrchu.

Zvlášť pri listovej zelenine je potrebné jej dôkladne viacnásobné prepláchnutie.

Krok 3

Posledným krokom je dôkladne očistenie od všetkých pesticídov, ktoré sa nachádzajú nielen na povrchu, ale často prenikli aj hlbšie do šupky alebo kôry ovocia a zeleniny.

Na tento účel je vhodné použiť roztok vody a octu v pomere 1 diel octu na 4 diely vody.

Vezmite veľkú misu a naplňte ju uvedeným roztokom. Môžete na tento účel použiť aj kuchynské umývadlo (samozrejme očistené).

Ponorte doň vaše ovocie a zeleninu a nechajte postáť aspoň 1 hodinu. Potom ho ešte prepláchnite pod tečúcou vodou a teraz už bude pripravené na konzumáciu!

Záver

Na koniec si ešte všimnite, čo všetko sa do roztoku počas tej hodiny uvoľnilo. Budete prekvapení, koľko špiny v nej nájdete.

Takéto umytie ovocia a zeleniny okrem zbavenia pesticídov má ešte jednu výbornú vlastnosť – výrazne predĺži dobu, počas ktorej sa nepokazia a nezhnijú.





Súvisiace články:

  • 10 rakovinotvorných potravín, ktoré by ste už nikdy viac nemali vložiť do úst
  • Keď zistíte, čo dokáže banánová šupka s obvodom vášho pásu, prestanete ju vyhadzovať
  • Tento džús ľahko nahradí vaše lieky proti bolestiam a zápalom
  • Príznaky toho, že ste zahltení toxínmi a ako ich dostať z tela von


 9   37  
  

Kategória: Strava Značky: ovocie, pesticídy, zelenina

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Václav Vondřich

    Jů – to už se toho nashomáždilo ! Ale prima – moc děkuji … W.

    Odpovedať
  2. Janík

    Myslím si, že v kroku 3 nie je vhodné použiť akýkoľvek ocot.
    Mal tam byť spomenutý jablčný ocot!!!

    Odpovedať
    • Daniel

      a najlepsie nefiltrovany, ze? No, ale ta zeleninka sa nam pekne predrazi, ale suhlasim, ja som to robil, ze som zeleninku nechal vo vode aj popri starostlivom umyti nejaky cas postat….ale ten tyup so solou, ci dokonca octom ma urcite co do seba, lebo podpori difuziu z prostredia hustejsieho do redsieho, cim zaposobi ako pumpa, len je otazka, ci, a kolko zivin vytiahne zo supky, kde je ich najviac….ale mozno ziadne//

      Odpovedať
  3. Valentína

    Pesticidy, už dávno prenikli do ovocia a zeleniny.
    Nie sú len na povrchu…nežime v sebaklame, že ich odstránime.
    TO NIE JE PRAVDA

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • 7 jednoduchých spôsobov, ako odstrániť kožné výrastky bez potreby návštevy lekára
  • Čo vypovedá tvar vašej ruky o vašej osobnosti a charaktere
  • Ako sa dá zistiť vyskočená platnička a čo s tým robiť

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ