I keď je čaj vo všeobecnosti považovaný za zdravší zdroj kofeínu než káva, nápoje alebo energetické nápoje, ukázalo sa, že mnohé značky čajov môžu obsahovať vysoké hladiny toxických látok.
Ide o toxické látky ako fluoridy, pesticídy, umelé farbivá, pridané arómy a geneticky modifikované zložky (modifikovaný kukuričný škrob a sójový lecitín).
Úrovne toxických látok, ktoré sa nachádzajú v týchto výrobkoch, môžu byť také vysoké, že z hľadiska spotreby sú považované za nebezpečné.
Rovnako ako u väčšiny výrobkov, ani v prípade čajov neplatí, že všetky sú pripravované rovnako. Väčšina čajov sa pred sušením nepremýva, preto čaje, ktoré neboli pestovalé ako bio, obsahujú zvyšky pesticídov.
V prípade niektorých značiek čajov (dokonca aj tých, ktoré sú prezentované ako bio alebo neošetrované pesticídmi) sa v poslednom čase zistilo, že obsahujú pesticídy, ktoré sú známymi karcinogénmi, a to v množstvách, ktoré presahujú limity povolené v USA aj v EÚ.
Čajové rastliny do seba vpíjajú pesticídy a ťažké kovy ako špongie
Výskumom boli odhalené fakty o škodlivinách obsiahnutých v bežných značkách čaju, ale aj v samotných vrecúškach, do ktorých sa čaje dávkujú.
Analytické správy o čajových výrobkoch z Indie a Číny upozorňujú na vysoký obsah nepovolených pesticídov. Pritom sa poukazuje na to, že v krajinách, ktoré sú najväčšími exportérmi čajov, absentuje mechanizmus, ktorý by ich donucoval nepoužívať pesticídy.
Americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) v USA v dovezenom čaji pravidelne nachádza vysoké úrovne rezíduí nelegálnych chemikálií. Medzi tieto látky patria hlavne:
- permetrín (syntetický pyretroid spájaný s rakovinou a poškodením endokrinného systému)
- DDE (metabolit DDT, na Západe zakázaný od roku 1972)
- heptachlór epoxid (derivát pesticídu heptachlór, ktorý bol v USA zakázaný na použitie v poľnohospodárstve ako termiticíd, ktorý je karcinogénny a nerozložiteľný v životnom prostredí)
- acetamiprid (neonikotinoid toxický pre včely)
Tieto nálezy v bežnom čaji zvyšujú vystavenie ľudí nebezpečnej zmesi pesticídov. Otázkou je, či pri pití čaju prevažujú NEGATÍVA alebo POZITÍVA?
Niektoré čaje sú preplnené pesticídmi spôsobujúcimi rakovinu, GMO a arómami označenými ako prírodné. Tieto príchute a arómy sú však prísadami. Takým je napríklad aj kastoreum (látka vylúčená zo žliaz bobra, ktoré sa nachádzajú v blízkosti jeho konečníka a väčšina potravín s malinovou príchuťou sa vyrába práve z týchto sekrétov).
Ďalšou prísadou je karmín-prirodzená červeň č.4 (vyrobená z vysušeného a rozomletého Cochina brouci, chrobáka-článkonožca). Čaju a potravinám dodáva červenú farbu.
Mnohé z čajových značiek predávajú svoje výrobky ako zdraviu prospešné, ale neurobia nič pre to, aby skontrolovali toxíny, ktoré sa v ich produktoch nachádzajú.
Sú vaše čajové vrecúška toxické?
Poďme sa teraz trocha bližšie pozrieť na to, ako to vyzerá s rôznymi druhmi čajových vrecúšok.
1. Sieťkové čajové vrecúška
Sieťkové vrecúška sú úplný módny výstrelok. Vedeli ste však, že tieto vrecúška na čaj sú vyrobené z plastu a môžu z nich pri vystavení vysokej teplote vytekať toxické chemikálie?
Aj papierové vrecúška sú rizikom, hoci trochu iným, pretože mnohé z nich sú potiahnuté karcinogénnou zmesou. Toto by ste mali vedieť o každom z týchto vrecúšok.
2. Plastové čajové vrecúška
Plastové vrecúška sú vyrobené z rôznych druhov plastov – syntetického hodvábu, PVC, termoplastu, polypropylénu a tie najluxusnejšie sú z potravinového nylónu alebo polyetyléntereftalátu (PET).
Nylon a PET sa považujú za dva z najbezpečnejších plastov. Majú extrémne vysoké teploty tavenia – to znamená menšiu pravdepodobnosť, že by sa plastové chemikálie vylúhovali do vášho čaju.
I keď obe majú veľmi vysokú teplotu tavenia, pre plasty existuje aj ďalší teplotný bod, ktorý je potrebné brať do úvahy a nazýva sa teplota skleného prechodu (Tg). Je to teplota, pri ktorej sa začínajú molekuly materiálov rozkladať. Tg materiálu je typicky nižšia ako jeho teplota tavenia. Tg PET je asi 76 °C a Tg nylonu je 46,6 °C.
Vzhľadom k tomu, že voda sa varí pri teplote 100 °C, je to obrovský problém. Je to prekročenie Tg PET aj nylonu.
Takže, kým tieto plasty sú všeobecne považované za najbezpečnejšie, pokiaľ ide o ich potenciál vylúhovania, pri ich ponorení do vriacej vody sa ich molekuly môžu v skutočnosti rozpadnúť a vylúhovať.
Bohužiaľ ani Centrum pre zdravie, životné prostredie a spravodlivosť, ani Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) nemajú žiadne informácie o toxicite plastových vrecúšok, do ktorých sa dávkuje čaj, ani o hladinách umelohmotných chemikálií, ktoré by sa mohli presunúť do čaju v momente, keď ich ponoríte do horúcej vody.
3. Papierové čajové vrecúška
Papierové vrecúška na čaj predstavujú úplne iné riziko. Môžu byť ešte omnoho horšie, než tie plastové.
Mnohé papierové vrecúška sú ošetrené chemickou zlúčeninou nazývanou epichlórhydrín. Ten sa používa na výrobu epoxidových živíc a pôsobí ako pesticíd! Epichlórhydrín je umelá hmota, ktorá zabraňuje lámavosti čajových vrecúšok.
Problém je v tom, že epichlórhydrín sa môže vo vode rozpustiť a stane sa tak súčasťou nápoja. Podľa vyjadrenia Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA) dlhodobé konzumovanie pitnej vody s vysokým obsahom epichlórhydrínu môže spôsobiť žalúdočné problémy a zvýšené riziko vzniku rakoviny.
Národný inštitút pre bezpečnosť a ochranu zdravia USA pri práci (NIOSH) označuje hypochlórhydrín za potenciálny karcinogén. Zistilo sa, že u zvierat spôsobuje rakovinu, zhoršuje plodnosť a oslabuje imunitný systém.
Čajové vrecúška však nemožno považovať za jediného vinníka! Filtre do kávovarov, črievka klobás a vodné filtre sú takisto ošetrené epichlórhydrínom – chemickou zlúčeninou, ktorá sa používa nielen pri výrobe epoxidových živíc, ale aj ako pesticíd.
michal hakoš
Ako je to možné, že sa dostanu do predaja? Kontrola a hygiena to ignoruje, alebo participuje?
záhradník
My používame čajové vrecká v dobrej viere že sú neškodné.
Prečo s tým kompetentní niečo neurobia?
Je taký problém vymyslieť a dať do užívania neškodné vrecko???