I keď je čaj vo všeobecnosti považovaný za zdravší zdroj kofeínu než káva alebo energetické nápoje, ukázalo sa, že bežné čajové značky môžu obsahovať vysoké hladiny toxických látok.
Tieto toxické látky sú napríklad fluorid, pesticídy, rôzne umelé prísady, pridané arómy a GMO (geneticky modifikovaný kukuričný škrob, sójový lecitín a podobne).
Úrovne toxických látok, ktoré sa nachádzajú v týchto výrobkoch, môžu byť niekedy také vysoké, že z hľadiska spotreby sú považované za nebezpečné.
Rovnako ako u väčšiny výrobkov, ani v prípade čajov neplatí, že všetky sú pripravované rovnako. Väčšina čajov sa pred sušením nepremýva, preto ne-bio čaje obsahujú zvyšky pesticídov.
V prípade niektorých značiek čajov (dokonca aj tých, ktoré sú prezentované ako bio alebo neošetrované pesticídmi) sa v poslednom čase zistilo, že obsahujú pesticídy, ktoré sú známymi karcinogénmi, a to v množstvách, ktoré presahujú limity povolené v USA aj v EÚ. Čajové rastliny totiž do seba vpíjajú pesticídy a ťažké kovy ako špongie.
Výskumom boli odhalené fakty o škodlivinách obsiahnutých v bežných značkách čaju, ale aj v samotných vrecúškach, do ktorých sa čaj dávkuje.
Analytické správy o čajových výrobkoch z Indie a Číny upozorňujú na vysoký obsah nepovolených pesticídov. Pritom sa poukazuje na to, že v krajinách, ktoré sú najväčšími exportérmi čajov, absentuje mechanizmus, ktorý by ich donucoval nepoužívať pesticídy.
Nebezpečné látky v čajoch
Americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) v dovezenom čaji pravidelne nachádza vysoké úrovne rezíduí nelegálnych chemikálií.
Medzi tieto látky patria hlavne:
- permetrín (syntetický pyretroid spájaný s rakovinou a poškodením endokrinného systému)
- DDE (metabolit DDT, v USA zakázaný od roku 1972)
- heptachlór epoxid (derivát pesticídu heptachlór, ktorý bol v USA zakázaný na použitie v poľnohospodárstve ako termiticíd, ktorý je karcinogénny a nerozložiteľný v životnom prostredí)
- acetamiprid (neonikotinoid toxický pre včely).
Uvedené nálezy v bežnom čaji zvyšujú vystavenie ľudí nebezpečnej zmesi pesticídov. Niektoré čaje sú preplnené pesticídmi spôsobujúcimi rakovinu, GMO a arómami označenými ako prírodné.
Takým je napríklad aj kastoreum (látka vylúčená zo žliaz bobra, ktoré sa nachádzajú v blízkosti jeho konečníka a väčšina potravín s malinovou príchuťou sa vyrába práve z týchto sekrétov).
Ďalšou prísadou je karmín-prirodzená červeň č.4 (Vyrobená z vysušeného a rozomletého hmyzu Cochina brouci, chrobáka-článkonožca, čaju a potravinám dodáva červenú farbu).
Mnohé z bežných čajových značiek predávajú svoje výrobky ako zdraviu prospešné, ale neurobia nič pre to, aby skontrolovali toxíny, ktoré sa v ich čajových produktoch nachádzajú.
Sú vaše čajové vrecúška toxické?
Poďme sa teraz bližšie pozrieť na rôzdne druhy čajových vrecúšok z hľadiska ich možného obsahu škodlivých látok.
1. Sieťkové čajové vrecúška
Sieťkové vrecúška sú úplný módny výstrelok. Vedeli ste, že tieto toxické vrecúška na čaj sú vyrobené z plastu a môžu sa z nich pri vystavení vysokej teplote uvoľňovať toxické chemikálie?
A papierové vrecúška sú zasa trochu iným rizikom, pretože mnohé z nich sú potiahnuté karcinogénnou zmesou! To je to, čo potrebujete vedieť o každom z týchto vrecúšok.
2. Plastové čajové vrecúška
Plastové vrecúška sú vyrobené z rôznych druhov plastov – syntetického hodvábu, PVC, termoplastu, polypropylénu, ale tie najluxusnejšie sú z potravinového nylónu alebo polyetyléntereftalátu (PET).
Nylon a PET sa považujú za dva z najbezpečnejších plastov. Majú extrémne vysoké teploty tavenia; to znamená menšiu pravdepodobnosť, že by sa plastové chemikálie vylúhovali do vášho čaju. I keď obe majú veľmi vysokú teplotu tavenia, pre plasty existuje aj ďalší teplotný bod, ktorý je potrebné brať do úvahy: nazýva sa teplota skleného prechodu (Tg).
Je to teplota, pri ktorej sa začínajú molekuly materiálov rozkladať. Tg materiálu je typicky nižšia ako jeho teplota tavenia. Tg PET je asi 76 °C a Tg nylonu je 46,6 °C.
Vzhľadom k tomu, že voda sa varí pri teplote 100 °C, je to obrovský problém. Je to prekročenie Tg PET a nylonu.
Takže kým tieto plasty sú všeobecne považované za najbezpečnejšie, pokiaľ ide o ich potenciál vylúhovania, pri ich ponorení do vriacej vody sa ich molekuly môžu v skutočnosti rozpadnúť a vylúhovať.
Bohužiaľ ani Centrum pre zdravie, životné prostredie a spravodlivosť, ani Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) nemajú žiadne informácie o toxicite plastových vrecúšok, v ktorých sa dávkuje čaj, ale ani o hladinách umelohmotných chemikálií, ktoré by sa mohli presunúť do čaju v momente, keď ich ponoríte do horúcej vody.
3. Papierové čajové vrecúška
Papierové vrecúška na čaj predstavujú úplne iné riziko. Môžu byť ešte omnoho horšie, než tie plastové. Mnohé papierové vrecúška sú ošetrené chemickou zlúčeninou nazývanou epichlórhydrín.
Ten sa používa na výrobu epoxidových živíc a pôsobí ako pesticíd! Epichlórhydrín je umelá hmota, ktorá zabraňuje lámavosti čajových vrecúšok.
Problém je v tom, že epichlórhydrín sa môže vo vode rozpustiť a stane sa tak súčasťou nápoja. Podľa vyjadrenia Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA) dlhodobé konzumovanie pitnej vody s vysokým obsahom epichlórhydrínu môže spôsobiť žalúdočné problémy a zvýšené riziko vzniku rakoviny.
Národný inštitút pre bezpečnosť a ochranu zdravia USA pri práci (NIOSH) označuje hypochlórhydrín za potenciálny karcinogén. Zistilo sa, že u zvierat spôsobuje rakovinu, zhoršuje plodnosť a oslabuje imunitný systém.
Čajové vrecúška však nemožno považovať za jediného vinníka! Filtre do kávovarov, črievka klobás a vodné filtre sú takisto ošetrené epichlórhydrínom – chemickou zlúčeninou, ktorá sa používa predovšetkým pri výrobe epoxidových živíc, ale aj ako pesticíd.
Záver
Ak ste milovníkmi čajov, odporúčame kupovať čaje v certifikovanej bio kvalite, pri pestovaní ktorých sa nepoužívajú alebo len v minimálnom množstve pesticídy a iné chemické látky. Rovnako je tiež istejšie používať sypané čaje oproti porcovaným vo vrecúškach.
Aj keď tento článok môže v niektorých častiach znieť hrozivo, určite neprestaňte piť čaje, nakoľko by ste prišli nielen o ich dobrú chuť, ale aj liečivé účinky, ktoré ponúkajú hlavne bylinkové čaje.
Jozef
Názor,,,,,,,,, riziká je možné čiastočne ovplyvniť impulznou hexagonálnou energiou -kruhová a šesťuholniková rotačná symetria, po dokončenej príprave čaju…ale je to experiment…..
lubomír
Máte pravdu sypané čaje sú najvhodnejšie od kvalitných dodávateľov a hlavne výrobcov
Zelený čaj je považovaný za jeden z najzdravších čajov, pretože obsahuje veľa antioxidantov a katechínov, vrátane EGCG alebo epigalokatechínu galátu. Nedávny výskum ukazuje, že tento katechín môže významne prispieť k ochrane zdravia srdca. Konkrétne prispieva k zníženiu zápalu a zlepšeniu krvného obehu . Pravidelné pitie zeleného čaju ( ale tiež s mierou ) pomáha znižovať riziko srdcových chorôb a okrem iného má zelený čaj protizápalové vlastnosti. Pomáha tiež znižovať krvný tlak a LDL cholesterol. Zelený čaj je často spojený s diétami na chudnutie, pretože urýchľuje metabolizmus. Štúdie odborníkov tiež ukázali, že zelený čaj môže zabrániť rozvoju niektorých typov rakovinových buniek.
Vieme, že harmančekový čaj sa pripravuje z rastliny harmančeka, ktorá je známa svojimi upokojujúcimi účinkami. Najväčšími zdravotnými výhodami sú jeho upokojujúce účinky, ktoré zlepšujú spánok a zároveň predlžujú čas strávený v cykloch hlbokého spánku. Takže bez “ chemických práškov – tabletiek “ na stres.