Príroda nám poskytuje všetko, čo potrebujeme preto, aby sme si udržali dobré zdravie. Patrí medzi to aj ovocie, ktoré je rovnako sladké ako rôzne sladkosti, no pre nás omnoho prospešnejšie.
Jablká, hrušky a ďalšie druhy ovocia sú plné vitamínov a minerálov. Bohužiaľ, tak ako iných vecí na svete, aj ovocie sme dokázali pokaziť používaním pesticídov, umelých hnojív a iných chemikálií.
Pomerne vážnym problémom je aplikácia toxického vosku, ktorým výrobcovia a predajcovia pokrývajú mnohé druhy ovocia.
Používaný vosk totiž pochádza z rovnakého zdroja, z akého sa vyrábajú motorové oleje, čiže z ropy. No a takýto vosk je pre náš organizmus nadmieru toxický.
Prečo pestovatelia používajú umelý vosk
Farmári a distribútori ovocia si zaužívali tento odporný zvyk, kedy aplikujú na ovocie umelý vosk. Príčinou je údajne to, aby ovocie dlhšie vydržalo v skladoch.
Počas uvedeného procesu odstránia z ovocia jeho prirodzený ochranný povlak a namiesto neho aplikujú umelý vosk.
Tvrdia, že sa tým snažia ho chrániť pred plesňami a baktériami, čím si má takto ošetrené ovocie zachovať dlhšie svoju čerstvosť. Pravda je však trošičku iná.
Umelý vosk zvýrazňuje farbu ovocia a na pohľad ho robí atraktívnejším a chutnejším. No a takéto ovocie sa potom aj ľahšie predáva. Práve to je hlavným motivátorom predajcov.
V poslednom desaťročí sa začali spotrebitelia čoraz viac pýtať, či takýto postup je naozaj potrebný alebo, či sa jedná len o trik, ako obalamutiť spotrebiteľov.
Zloženie umelého vosku
Keďže sa v prípade vosku nejedná o potravinu, ale len o pomocnú látku, pestovatelia a predajcovia nie sú povinní zverejňovať jeho zloženie.
Výsledkom je, že sa šíria správy o tom, že takýto umelý vosk obsahuje viaceré toxické ingrediencie. Okrem ropných zložiek sa v ňom dokonca našli aj také alergény ako sója, lepok či mliečne zložky.
No a potom samozrejme sú to látky ako fungicídy, konzervačné činidlá, umelé farbivá a ďalšie veci, ktoré zlepšujú vzhľad ovocia.
Ide všetko o známe karcinogénny, ktoré v potravinách nemajú čo hľadať.
Test na zistenie, či ovocie pokrýva umelý vosk
Otázka teda znie, ako odhaliť, či vaše ovocie pokrýva takýto nebezpečný toxický vosk.
Ide o pomerne jednoduchý test. Vezmite vaše ovocie a vylejte na neho veľmi horúcu vodu – buď z kohútika, alebo ešte lepšie prevarenú vodu.
Ak sa povrch ovocia zmení z priesvitného na taký, ako je zobrazený na úvodnom obrázku, potom je vaše ovocie pokryté umelým voskom.
Môžete sa pokúsiť ho zoškrabať nožom dole, no najlepšie je takéto ovocie vôbec nejesť, keďže nikdy sa vám nepodarí odstrániť nános vosku kompletne.
Ako sa vyhýbať ovociu s umelým voskom
Oveľa lepšie ako zistiť, že ste kúpili ovocie pokryté umelým voskom, je takéto ovocie vôbec nekúpiť.
Hoci väčšina výrobcov používa umelý vosk, existujú aj výrobcovia, ktorí používajú prírodný vosk, prípadne nepoužívajú žiadny.
Prírodný vosk sa vyrába z vecí ako karnaubský vosk, drevná živica alebo včelí vosk. Navyše neobsahuje žiadne pesticídy, fungicídy, umelé konzervanty, ani žiadne ropné produkty.
Najlepšie je preto kupovať sezónne ovocie od drobných lokálnych pestovateľov (babky na trhovisku, ktoré predávjúa veci z vlastnej záhrady) alebo potom v obchodoch s bio potravinami.
Vždy sa však pre istotu opýtajte na pôvod predávaného ovocia a či neobsahuje umelý vosk alebo iné postrekové látky.
Pavel Dvořák
Promiňte,ale zbavit jablíčko vosku jen horkou vodou je téměř neúčinné!!! Mnohem lepší je připravit si octový nálev jako na salátek (hospodyně jistě znají) čí okurku a nachvilku jablíčko ponořit do nálevu a lehce otáčet.Že je vosk pryč poznáte podle toho, že jablíčko přestane klouzat. Je to velmi rychlé a šetří to čas i peníze za horkou vodu.Přeji hodně štěstí ! Pavel
iva
Ďakujem, vyskúšam.
Zina
A nestačí len jablko ošúpať?
redakcia
Dá sa aj tak, ak nechcete šupku, v ktorej je inak najviac vitamínov.
Milan
Jablčka som pestoval aj predával. Šupka obsahuje prirodzený ochranný obal a keď ich v rukách s flanelovou handričkou vyšúchate,lesknú sa jablčka ako povoskované.Pravda nie všetky sorty.Takže iba hlupáci voskujú a tým si navyšujú náklady.
viki
Myslela som si , že sa voskujú, aby s nekazili.