Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoporóza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

S týmto testom zistíte, či sú vaše jablká pokryté rakovinotvorným voskom

13. októbra 2020 autor: redakcia 6 komentárov

     35  
  

S týmto testom zistíte, či sú vaše jablká pokryté rakovinotvorným voskom

Príroda nám poskytuje všetko, čo potrebujeme preto, aby sme si udržali dobré zdravie. Patrí medzi to aj ovocie, ktoré je rovnako sladké ako rôzne sladkosti, no pre nás omnoho prospešnejšie.

Jablká, hrušky a ďalšie druhy ovocia sú plné vitamínov a minerálov. Bohužiaľ, tak ako iných vecí na svete, aj ovocie sme dokázali pokaziť používaním pesticídov, umelých hnojív a iných chemikálií.


Pomerne vážnym problémom je aplikácia toxického vosku, ktorým výrobcovia a predajcovia pokrývajú mnohé druhy ovocia.

Používaný vosk totiž pochádza z rovnakého zdroja, z akého sa vyrábajú motorové oleje, čiže z ropy. No a takýto vosk je pre náš organizmus nadmieru toxický.

Prečo pestovatelia používajú umelý vosk

Farmári a distribútori ovocia si zaužívali tento odporný zvyk, kedy aplikujú na ovocie umelý vosk. Príčinou je údajne to, aby ovocie dlhšie vydržalo v skladoch.

Počas uvedeného procesu odstránia z ovocia jeho prirodzený ochranný povlak a namiesto neho aplikujú umelý vosk.

Tvrdia, že sa tým snažia ho chrániť pred plesňami a baktériami, čím si má takto ošetrené ovocie zachovať dlhšie svoju čerstvosť. Pravda je však trošičku iná.

Umelý vosk zvýrazňuje farbu ovocia a na pohľad ho robí atraktívnejším a chutnejším. No a takéto ovocie sa potom aj ľahšie predáva. Práve to je hlavným motivátorom predajcov.

V poslednom desaťročí sa začali spotrebitelia čoraz viac pýtať, či takýto postup je naozaj potrebný alebo, či sa jedná len o trik, ako obalamutiť spotrebiteľov.

Zloženie umelého vosku

Keďže sa v prípade vosku nejedná o potravinu, ale len o pomocnú látku, pestovatelia a predajcovia nie sú povinní zverejňovať jeho zloženie.

Výsledkom je, že sa šíria správy o tom, že takýto umelý vosk obsahuje viaceré toxické ingrediencie. Okrem ropných zložiek sa v ňom dokonca našli aj také alergény ako sója, lepok či mliečne zložky.

No a potom samozrejme sú to látky ako fungicídy, konzervačné činidlá, umelé farbivá a ďalšie veci, ktoré zlepšujú vzhľad ovocia.


Ide všetko o známe karcinogénny, ktoré v potravinách nemajú čo hľadať.

Test na zistenie, či ovocie pokrýva umelý vosk

Otázka teda znie, ako odhaliť, či vaše ovocie pokrýva takýto nebezpečný toxický vosk.

Ide o pomerne jednoduchý test. Vezmite vaše ovocie a vylejte na neho veľmi horúcu vodu – buď z kohútika, alebo ešte lepšie prevarenú vodu.

Ak sa povrch ovocia zmení z priesvitného na taký, ako je zobrazený na úvodnom obrázku, potom je vaše ovocie pokryté umelým voskom.

Môžete sa pokúsiť ho zoškrabať nožom dole, no najlepšie je takéto ovocie vôbec nejesť, keďže nikdy sa vám nepodarí odstrániť nános vosku kompletne.

Ako sa vyhýbať ovociu s umelým voskom

Oveľa lepšie ako zistiť, že ste kúpili ovocie pokryté umelým voskom, je takéto ovocie vôbec nekúpiť.

Hoci väčšina výrobcov používa umelý vosk, existujú aj výrobcovia, ktorí používajú prírodný vosk, prípadne nepoužívajú žiadny.

Prírodný vosk sa vyrába z vecí ako karnaubský vosk, drevná živica alebo včelí vosk. Navyše neobsahuje žiadne pesticídy, fungicídy, umelé konzervanty, ani žiadne ropné produkty.

Najlepšie je preto kupovať sezónne ovocie od drobných lokálnych pestovateľov (babky na trhovisku, ktoré predávjúa veci z vlastnej záhrady) alebo potom v obchodoch s bio potravinami.

Vždy sa však pre istotu opýtajte na pôvod predávaného ovocia a či neobsahuje umelý vosk alebo iné postrekové látky.





Súvisiace články:

  • Umyť vo vode nestačí: Všetky pesticídy z ovocia a zeleniny odstránite takto
  • 90% úspechu pri chudnutí je strava: Jedzte týchto 24 potravín a zbavte sa tuku natrvalo
  • 10 rastlinných potravín, ktoré spaľujú tuky a obsahujú viac bielkovín než vajíčka
  • Príznaky toho, že ste zahltení toxínmi a ako ich dostať z tela von


     35  
  

Kategória: Strava Značky: jablká, ovocie, pesticídy, strava

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Pavel Dvořák

    Promiňte,ale zbavit jablíčko vosku jen horkou vodou je téměř neúčinné!!! Mnohem lepší je připravit si octový nálev jako na salátek (hospodyně jistě znají) čí okurku a nachvilku jablíčko ponořit do nálevu a lehce otáčet.Že je vosk pryč poznáte podle toho, že jablíčko přestane klouzat. Je to velmi rychlé a šetří to čas i peníze za horkou vodu.Přeji hodně štěstí ! Pavel

    Odpovedať
    • iva

      Ďakujem, vyskúšam.

      Odpovedať
  2. Zina

    A nestačí len jablko ošúpať?

    Odpovedať
    • redakcia

      Dá sa aj tak, ak nechcete šupku, v ktorej je inak najviac vitamínov.

      Odpovedať
  3. Milan

    Jablčka som pestoval aj predával. Šupka obsahuje prirodzený ochranný obal a keď ich v rukách s flanelovou handričkou vyšúchate,lesknú sa jablčka ako povoskované.Pravda nie všetky sorty.Takže iba hlupáci voskujú a tým si navyšujú náklady.

    Odpovedať
    • viki

      Myslela som si , že sa voskujú, aby s nekazili.

      Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Magnetická rezonancia má vážny problém: Chuck Norris podáva žalobu na 11 firiem
  • Mnohí ju považujú za superpotravinu: Úžasné liečivé účinky sladkých zemiakov
  • 7 prírodných látok na depresiu a úzkosť, o ktorých väčšina ľudí netuší, že existujú

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ