Stále narastajúci počet výskumov ukazuje, že ketóza je odpoveďou na dlhý zoznam zdravotných problémov, počínajúc obezitou a končiac rakovinou.
Ketóza, alebo inak povedané ketogénna diéta, je spôsob stravovania, ktorý posunie váš metabolizmus zo spaľovania cukrov do spaľovania tukov.
Čo je to ketogénna diéta
Takáto diéta si vyžaduje, aby 50% až 70% vášho kalorického príjmu tvorili zdravé tuky, ako sú napríklad:
- kokosový olej
- maslo z kráv kŕmených čerstvou trávou
- vajcia z voľného alebo podstieľkového chovu sliepok
- avokádo
- surové orechy a semená
- ľan a ľanový olej
Príjem sacharidov (pečivo, sušienky, cukrovinky a sladké druhy ovocia) je minimálny. Vaše telo tak na výrobu energie musí namiesto cukrov spaľovať tuky.
Inými slovami, vo vašom tele sa nachádza príliš málo cukrov a preto je telo nútené prejsť na získavanie energie z tukov.
Čo sa v tele deje počas ketogénnej diéty
Počas trvania stavu ketózy, telo produkuje ketóny, ktoré vyrába z tukov v pečeni. Konečným cieľom správne prevedenej ketogénnej diéty je prepnutie tela do stavu spaľovania tukov.
Dosiahne sa to však nie celkovým strádaním a hladovaním, ale vytvorením nedostatku len cukrov.
Naše telá sú extrémne schopné adaptácie. Spracujú to, čo do nich vložíte. Keď ich zásobíte tukmi a odoberiete cukry, začnú využívať ketóny ako hlavný zdroj energie.
Zdravotné prínosy ketogénnej diéty
Znížený príjem cukrov je najjednoduchším spôsobom, ako schudnúť. Pri tejto diéte sa ich príjem drží na veľmi nízkej úrovni.
Oproti tomu sa dbá na adekvátny príjem bielkovín a zvýšený príjem tukov, teda presnejšie povedané zdravých tukov, nie akýchkoľvek.
Takto jemným spôsobom podporíme telo, aby si spomenulo, ako využiť tuk vo forme primárneho zdroja energie. K tomu potrebuje vyrábať z uloženého tuku ketóny.
Konkrétne sa prínosy tejto diéty ukazujú v týchto oblastiach:
1. Bojuje s rakovinou
Rakovina miluje cukor. Ten v podstate priamo vyživuje rakovinové bunky a podporuje ich rast.
Rakovinové bunky na druhej strane nedokážu spaľovať tuk. Preto, ak im odoprieme prísun cukrov, zabrzdí to ich rast a následne dochádza aj k ich odumieraniu.
Zdravé bunky so spaľovaním tuku problém nemajú. Týmto spôsobom sa zdravé bunky zachránia, no rakovinové hynú.
Jedna štúdia publikovaná v publikácii Redox Biology poukázala práve na tieto protirakovinové účinky ketogénnej diéty, konkrétne pri rakovine hrubého čreva, prostaty a žalúdka.
V tejto správe Dr. Eugene Fine z Fakulty medicíny Alberta Einsteina hypotetizuje, že ketogénna diéta zastavuje rakovinu tým, že mení energetické procesy v rakovinových bunkách.
Ako ďalej uvádza, predbežné údaje od pacientov v pokročilých štádiách rakoviny poukazujú na bezpečnosť a účinnosť tejto diéty potláčajúcej inzulín.
Rozsah ketózy, no nie nedostatok kalórii, u nich koreloval s ústupom ochorenia.
2. Ochrana mozgu a nervovej sústavy
Diéta chudobná na sacharidy a bohatá na zdravé tuky pomáha aj s ďalšími, hlavne neurologickými ochoreniami.
Výskum publikovaný v žurnále Behavioral Pharmacology (Farmácia pre poruchy správania) zistil, že katogénna diéta je efektívna aj pri minimalizovaní prejavov Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby.
V jednej štúdii pacienti s Parkinsonom, ktorí vykonávali túto diétu, zaznamenali až 43% zlepšenie ochorenia už po prvom mesiaci.
Štúdie odporúčajú katogénnu diétu aj pre autizmus. Veľa autistov totiž mávajú aj epileptické záchvaty v dôsledku nadmernej stimulácie mozgových buniek.
Výskum ukázal, že väčšina detí s autizmom a ADHD (poruchami pozornosti) zaznamenali po katogénnej diéte zlepšenie stavu už po 6 mesiacoch.
Veľmi sľubné výsledky ukazuje použitie tejto diéty aj pri ďalších zdravotných problémoch s nervovou sústavou ako sú migrény, bolesti hlavy, depresia, stavy úzkosti či zvýšené nervové vypätie.
edita horna
ok.
Maros
Dobry den, v clanku v uvode mate nepresne uvedene:
Ketóza, alebo inak povedané ketogénna diéta, je sposob stravovania …
Ketoza nie je ketogenna dieta ale stav ku ktoremu dochadza pri ketogennej strave, cize nemozete mat napisane ze „inak povedane“. Cize spravne mate cast ketogenna dieta je sposob stravovania. Ketoza (nutricna) ako taka vsak nebude nikdy dieta.
redakcia
Áno, technicky vzaté, máte pravdu.
Stanislav
ano je to tak toto ci uz priamo alebo nepriamo suvisi aj s pomerne uspesnou protirakovinovou liecebnou metodou dr.Budwig ktora je tiez zalozena na olejovo bielkovinovej strave a tvarohovo lanovom kreme zlozeneho z nizkotucneho tvarohu a lanoveho oleja a linomelu ,ktory sa robi z drvenych lanovych semien(cca 2 lyzicky na jednu davku kremu) a malu lyzicku medu(od vcelara, nie kupneho!) med nie je v tomto pripade skodlivou latkou a nepodporuje rast nadorov nakolko sa nejedna o rafinovany cukor ale naopak med uz viackrat preukazal protirakovinove ucinky a ma celkom ine vlastnosti ako cukor! med je dokonca vramci Budwigovej protokolu pouzity az 2x a to jednak do linomelu a jednak do samotneho kremu ktory pozostava z cca 100-120g nizkotucneho tvarohu (s tukom max do 1%) , cca 3 lyzic plnotucneho mlieka v skle, max. pasterizovaneho, nie zohriateho a ani nie v krabiciach v supermarketoch, na to pozor! najlepsie priamo od kravy ci z automatu, potom sa prida cca 1 lyzicka medu a cca 3 PL samotneho oleja a nasledne zmixovat tuto zmes (zatial bez tvarohu) rucnym mixerom (najlepsi je braun,lebo nema diery po stranach na spodku-nakolko zmes sa dokonale mixuje, nestrieka do stran) ,potom pridame samotny tvaroh a opat pomixujeme a nasledne mozme dochutit kuskom cejlonskej skorice alebo vanilky (uz na co mame chut) a k receptu sa odporuca jest postruhane domace jablcko ,prip v lete hlavne jahody marhule ci ribezle proste letne ovocie zo zahradky , vsetko mate zdokumentovane aj nazorne vo videu pripravy samotnej zmesi od p.Cmurovej ktora tuto metodu propaguje a uz pomohla mnohym ludom s rakovinou https://www.youtube.com/watch?v=iNNxfYjbOHE&t=5s prip video s prednaskou od p.Cmurovej https://www.youtube.com/watch?v=lfQeZ6zxBBk&
Valentína
Stanislav, ďakujem za linky na dietu Dr. Budwigovej.
Všetko, čo sa týka tých vecí, hltám ako hladný tiger 🙂
Sama som držala 5 mesiacov ľanovo proteinovú dietu a je faskt bomba!
Ladislav
Cholesterol – načo je dobrý ?
– poskytuje surovinu pre bunkové membrány, všetky bunky v tele sú vyrobené z cholesterolu, v tele ich je vyše 100 biliónov buniek, každá jedna bunka má povlak cholesterolu
– je súčasťou štrukturálnej vlastnosti membrány okolo vašej bunky, ktorá umožňuje prijímať živiny, vitamíny a minerály, dokonca aj glukózu a iné veci
– má antioxidačné vlastnosti, zabraňuje poškodeniu voľnými radikálmi a má protizápalové vlastnosti
– vytvára vitamín D, ktorým vytvára žlč a pomáha rozpúšťať tuk a získavať tukový typ vitamínov
– vytvára stresový hormón kortizol (nevyhnutný pre život) a všetky pohlavné hormóny typu testosterón, estrogén, progesterón (všetky hormóny sú vyrobené z cholesterolu), je to normálna funkcia
– keď má niekto infekciu v tele, cholesterol bude stúpať, pretože viaže a inaktivuje bakteriálne toxíny a zabraňuje poškodeniu mikróbmi
– pôsobí ako náplasť, cholesterol pomáha hojiť bunky a poskytovať leukoplast
– celá vonkajšia časť vašej pokožky má cholesterolovú vrstvu
– jedno je isté, bez cholesterolu umierame
Cukor vytvára zápal a je veľmi deštruktívny pre bunky.
– preto majú diabetici veľa poškodenia nervov, problémy so zrakom, zápal koronárnych srdcových chorôb
– nízka funkcia štítnej žľazy
– vysoký kortizol, telo je viac v strese
– rastlinné oleje (sója v kuričnom oleji a repke sú GMO, má vysoký obsah omega-6 mastných kyselín, čo vytvára v tele viac zápalov)
– nízky obsah vitamínu C (napr. krvácajú ďasná)
Fruktóza má toxický účinok a ten vedie k inzulínovej rezistencii, oveľa silnejšie ako glukóza, vedie k stukovateniu pečene, nervové problémy, zlyhávanie pankreasu, problémy s obličkami, problémy s krvnými cievami, môžete oslepnúť, dostať artritídu (kĺbové ochorenie). Fruktóza je oveľa horšia ako stolový či trstinový cukor. Fruktóza je jeden z najškodlivejších sacharidov pre telo, najtoxickejší biely jed.
Vysoké hodnoty LDL cholesterolu s normálnymi hodnotami tracylglycerolmi a normálnym HDL cholesterolom, nepredstavuje zvýšené riziko kardiovaskulárnych chorôb a je to úplne poriadku. Toto platí len na Keto strave.
Triacylglyceroly sa používajú na prepravu nadbytočných sacharidov, ak je hodnota v krvi vysoká, znamená to, že máte v tele príliš veľa cukru.
Ladislav
Skúste vypočítať pomer triacylglycerolov k HDL (napríklad ja mám 1.28 / 1.30 = 0.985) -som na Keto strave už 10. mesiac
– ukazuje Vaše riziko srdcových chorôb
– ak je pomer nižší ako 1.3, je to skvelé, ale ak je viac ako 1.3, je to problém
– neexistuje nič také ako dobrý alebo zlý cholesterol
– Cholesterol „je cestujúci, nie vodič !“ – Dave Feldman
Nasýtené tuky v strave nie sú spojené so žiadnymi škodlivými zdravotnými následkami, čo je bezpečné, čo sa narozdiel o sacharidoch nedá povedať.