Vedeli ste, že takmer každé ovocie a zelenina produkujú neviditeľný plyn etylén, ktorému sa niekedy hovorí aj „hormón dozrievania“.
Práve tento poznatok využívajú aj obchodné reťazce, keď chcú urýchliť dozretie napríklad zelených banánov, tak ich umiestnia do skladu, ktorý naplnia uvedeným plynom.
Na druhej strane, produkciou tohto plynu môžu svoje dozrievanie, prípadne až prezrievanie ovplyvňovať aj rôzne druhy ovocia a zeleniny navzájom, ak sú uskladnené spoločne napríklad v chladničke alebo v jednom vrecúšku.
Ovocie, ktoré produkuje viac etylénu, dozrieva rýchlejšie. Takéto druhy by nemali byť skladované spoločne.
Iné druhy tým zasa nie sú až natoľko ovplyvnené a môžu byť skladované spolu.
Táto problematika je však pomerne zložitá. Môže sa totiž stať, že niektoré druhy ovocia skladované v blízkosti zeleniny môžu zapríčiniť jej rýchlu skazu.
Chladené ovocie
Väčšina druhov ovocia môžu byť skladované spoločne. Avšak, ak sa medzi nimi vyskytne jedno prezreté, rýchlejšie sa skazia aj ostatné.
Spomaliť produkciu etylénu môžete uskladnením ovocia v chladničke. Týka sa to prevažne jabĺk, marhúľ, ananásového melónu (kantalopa), fíg a medového melónu.
Najlepší spôsob skladovania uvedených druhov ovocia je v chladničke v oddelených perforovaných igelitových vrecúškach alebo kontajneroch. Čiže tak, aby od nich mohol etylén unikať, ale aby si ho navzájom nevymieňali a tým neovplyvňoval svoje zretie.
Spolu s týmito druhmi ovocia môžete skladovať aj čerešne, čučoriedky a citrusové ovocie. Červený melón však držte od nich preč.
Taktiež dozreté citrusové ovocie držte v chladničke nie v perforovaných, ale vzduchotesných igelitových vrecúškach. Týmto spôsobom vydržia oveľa dlhšie a nevyschnú.
Nechladené ovocie
Niektoré „vysoko etylénové“ druhy ovocia sú citlivé na chlad. Ak sa vložia do chladničky predtým, než úplne dozrejú, ich obsah vlahy a chuť sa výrazne zmenia.
Je možné ich držať v chladničke, ale až potom, keď úplne dozrejú. Nikdy nie predtým.
Medzi takéto druhy ovocia, ktoré by sa nemali chladiť, patria: avokádo, nezrelé banány, nektarinky, broskyne, slivky a paradajky.
U banánov však platí, že ani po dozretí by sa nemali skladovať v chladničke.
Ovocie a zelenina
Držte šalát, čerstvú listovú zeleninu a väčšinu ostatných druhov zeleniny oddelene od ovocia, pretože ovocie vo všeobecnosti produkuje viac etylénu.
Dodržiavaním uvedenej zásady bude pre vás ľahšie udržať zeleninu dlhšie čerstvú.
Taktiež od seba oddeľte šalát, listovú zeleninu, mrkvu, uhorky, papriku, brokolicu, ružičkový kel, kapustu a karfiol.
No a napokon s ovocím neskladujte ani baklažán, petržlen, hrach, zemiaky a tekvicu.
Zrelé ovocie
Poznatok o etyléne a jeho vplyve na dozrievanie môžete naopak aj využiť na to, ak chcete dozrievanie nejakého ovocia urýchliť.
V takom prípade vezmite nezrelé ovocie a vložte ho spolu do uzavretých papierových vrecúšok. Funguje to skvele napríklad u hrušiek a broskýň.
Urýchliť dozretie broskyne môžete aj tak, že ju vložíte do papierového vrecúška spolu s dozretým banánom alebo jablkom.
Nezabúdajte však na to, že takéto urýchlené dozrievania môže niekedy prebehnúť skutočne rýchlo. Musíte preto pravidelne kontrolovať vrecúška, inak vám ovocie môže zhniť.
Andrej Ilčík
„Taktiež od seba oddeľte šalát, listovú zeleninu, mrkvu, uhorky, papriku, brokolicu, ružičkový kel, kapustu a karfiol.“
To myslite vážne? Nazdávate sa, že mám desať pivníc?
redakcia
Nemusia byť v oddelených pivniciach. Stačia oddelené priehradky alebo nádobky.
Miriam
Tiež ma to napadlo ; a tiež – kto nemá pivnicu, len malé oddelenie v chladničke,hm..? Proste kupovať len malé množstvo, aby sa dalo nejako oddeliť 🙁