Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Candida
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Ktoré druhy ovocia a zeleniny by ste nikdy nemali skladovať spolu

3. januára 2021 autor: redakcia 3 komentáre

     22  
  

Tieto druhy ovocia a zeleniny nikdy neskladujte spolu

Vedeli ste, že takmer každé ovocie a zelenina produkujú neviditeľný plyn etylén, ktorému sa niekedy hovorí aj „hormón dozrievania“.

Práve tento poznatok využívajú aj obchodné reťazce, keď chcú urýchliť dozretie napríklad zelených banánov, tak ich umiestnia do skladu, ktorý naplnia uvedeným plynom.


Na druhej strane, produkciou tohto plynu môžu svoje dozrievanie, prípadne až prezrievanie ovplyvňovať aj rôzne druhy ovocia a zeleniny navzájom, ak sú uskladnené spoločne napríklad v chladničke alebo v jednom vrecúšku.

Ovocie, ktoré produkuje viac etylénu, dozrieva rýchlejšie. Takéto druhy by nemali byť skladované spoločne.

Iné druhy tým zasa nie sú až natoľko ovplyvnené a môžu byť skladované spolu.

Táto problematika je však pomerne zložitá. Môže sa totiž stať, že niektoré druhy ovocia skladované v blízkosti zeleniny môžu zapríčiniť jej rýchlu skazu.

Chladené ovocie

Väčšina druhov ovocia môžu byť skladované spoločne. Avšak, ak sa medzi nimi vyskytne jedno prezreté, rýchlejšie sa skazia aj ostatné.

Spomaliť produkciu etylénu môžete uskladnením ovocia v chladničke. Týka sa to prevažne jabĺk, marhúľ, ananásového melónu (kantalopa), fíg a medového melónu.

Najlepší spôsob skladovania uvedených druhov ovocia je v chladničke v oddelených perforovaných igelitových vrecúškach alebo kontajneroch. Čiže tak, aby od nich mohol etylén unikať, ale aby si ho navzájom nevymieňali a tým neovplyvňoval svoje zretie.

Spolu s týmito druhmi ovocia môžete skladovať aj čerešne, čučoriedky a citrusové ovocie. Červený melón však držte od nich preč.

Taktiež dozreté citrusové ovocie držte v chladničke nie v perforovaných, ale vzduchotesných igelitových vrecúškach. Týmto spôsobom vydržia oveľa dlhšie a nevyschnú.

Nechladené ovocie

Niektoré „vysoko etylénové“ druhy ovocia sú citlivé na chlad. Ak sa vložia do chladničky predtým, než úplne dozrejú, ich obsah vlahy a chuť sa výrazne zmenia.


Je možné ich držať v chladničke, ale až potom, keď úplne dozrejú. Nikdy nie predtým.

Medzi takéto druhy ovocia, ktoré by sa nemali chladiť, patria: avokádo, nezrelé banány, nektarinky, broskyne, slivky a paradajky.

U banánov však platí, že ani po dozretí by sa nemali skladovať v chladničke.

Ovocie a zelenina

Držte šalát, čerstvú listovú zeleninu a väčšinu ostatných druhov zeleniny oddelene od ovocia, pretože ovocie vo všeobecnosti produkuje viac etylénu.

Dodržiavaním uvedenej zásady bude pre vás ľahšie udržať zeleninu dlhšie čerstvú.

Taktiež od seba oddeľte šalát, listovú zeleninu, mrkvu, uhorky, papriku, brokolicu, ružičkový kel, kapustu a karfiol.

No a napokon s ovocím neskladujte ani baklažán, petržlen, hrach, zemiaky a tekvicu.

Zrelé ovocie

Poznatok o etyléne a jeho vplyve na dozrievanie môžete naopak aj využiť na to, ak chcete dozrievanie nejakého ovocia urýchliť.

V takom prípade vezmite nezrelé ovocie a vložte ho spolu do uzavretých papierových vrecúšok. Funguje to skvele napríklad u hrušiek a broskýň.

Urýchliť dozretie broskyne môžete aj tak, že ju vložíte do papierového vrecúška spolu s dozretým banánom alebo jablkom.

Nezabúdajte však na to, že takéto urýchlené dozrievania môže niekedy prebehnúť skutočne rýchlo. Musíte preto pravidelne kontrolovať vrecúška, inak vám ovocie môže zhniť.





Súvisiace články:

  • 9 hormónov, ktoré spôsobujú priberanie a ako im v tom zabrániť
  • Čo sa udeje s vaším telom, ak zjete banány s tmavými bodkami
  • Robte týchto 10 vecí a predídete až 90% prípadov rakoviny prsníka
  • 20 tipov, ako predĺžite trvanlivosť potravín a ušetríte až 50% výdavkov na stravu


     22  
  

Kategória: Strava Značky: čerstvosť, ovocie, skladovanie, zelenina

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Andrej Ilčík

    „Taktiež od seba oddeľte šalát, listovú zeleninu, mrkvu, uhorky, papriku, brokolicu, ružičkový kel, kapustu a karfiol.“
    To myslite vážne? Nazdávate sa, že mám desať pivníc?

    Odpovedať
    • redakcia

      Nemusia byť v oddelených pivniciach. Stačia oddelené priehradky alebo nádobky.

      Odpovedať
    • Miriam

      Tiež ma to napadlo ; a tiež – kto nemá pivnicu, len malé oddelenie v chladničke,hm..? Proste kupovať len malé množstvo, aby sa dalo nejako oddeliť 🙁

      Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • 8 varovných príznakov, že vaše srdce nefunguje správne
  • Príbeh ženy, ktorá sama vyliečila manžela z rakoviny a rozzúrila tým onkológov aj médiá
  • Stlačte tento bod na 1 minútu a sledujte, čo sa stane s vaším telom

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ