Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Štítna žľaza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

4 riziká geneticky modifikovaných potravín, o ktorých vám v médiách nepovedia

10. mája 2022 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

4 riziká geneticky modifikovaných potravín, o ktorých vám v médiách nepovedia

Sú geneticky modifikované (GMO) potraviny bezpečné na konzumáciu? Ich zástancovia argumentujú tým, že tieto potraviny boli testované oveľa intenzívnejšie než iné bežné potraviny.

Ich odporcovia sú zasa presvedčení, že testovanie nebolo dostatočné na to, aby sa uspokojivo vylúčili možné zdravotné problémy.


Napriek tomu, že GMO potraviny sa v niektorých krajinách konzumujú už niekoľko rokov, doteraz sa nevykonával žiadny monitoring škodlivých účinkov. Preto akékoľvek vyhlásenia o preukázaní ich neškodnosti sú nepodložené.

Hlavné obavy ohľadne geneticky modifikovaných plodín (GMO)

Prvé konkrétne regulačné predpisy pre testovanie bezpečnosti geneticky modifikovaných potravín boli presadené do legislatívy Európskej Únie v roku 1997 a následne prehodnotené v roku 2003.

Existujú 4 hlavné obavy o bezpečnosti GMO potravín:

  1. Genetické modifikácie samotné môžu spôsobiť, že rastlina sa stane toxická a tým nevhodná pre konzumáciu.
  2. Nové génové charakteristiky môžu spôsobovať alergie.
  3. V prípade použitia génov na odolnosť voči antibiotikám môžu nastať problémy vyvolávané chorobami odolnými voči liekom.
  4. Proces genetickej manipulácie môže mať nechcené vedľajšie účinky na rastlinu, čo následne ovplyvní bezpečnosť potraviny.

1. Toxicita

Keď je rastlina menená tým spôsobom, aby bola odolná voči škodlivému hmyzu (vlastnou produkciou pesticídu), alebo odolná proti prípravkom na burinu (herbicídom), potom je potrebné, aby v rámci svojho nového fungovania produkovala aj nové chemické látky.

V prípade, ak ľudia takéto látky predtým nekonzumovali, je nutné uskutočniť testy nezávadnosti. Ako príklad by sa dala uviesť kukurica odolná voči hmyzu, ktorá začne sama produkovať pesticíd zabíjajúci škodlivý hmyz.

Konzumovať takúto kukuricu znamená prijímať do tela zároveň aj daný pesticíd.

Kým pri tradičnej postrekovanej kukurici sa postrek dal zmyť vodou, tak u GMO kukurice to už možné nie je. Je tomu tak preto, lebo daný pesticíd sa stal integrálnou súčasťou každej jej bunky.

Čiastočné testovanie toxicity sa síce vykonáva na zvieratách, to je ale schopné objaviť len akútne škodlivé účinky, no dlhodobé už nie. Môže to byť podobné ako u pesticídu DDT, u ktorého sa závažné škodlivé účinky dostavili až s odstupom času.

2. Alergie

Nové zložky produkované GM plodinou môžu spôsobovať alergické reakcie.

Výskyt potravinových alergií je na vzostupe. Do značnej miery je to aj tým, že sa čoraz viac konzumujú potraviny obsahujúce rôzne nové zložky.

Ak by genetické zmeny prichádzali zo známych organizmov, ako napríklad z arašidov, pri ktorých vieme predvídať alergické reakcie, potom takéto predvídanie by teoreticky bolo možné.

U nových a doteraz neznámych zdrojov alergénov je predvídanie reakcií oveľa ťažšie.

Pri novom jedle zvyčajne trvá až 5-6 rokov, kým sa dokážu rozpoznať alergie naň. Pri GM potravinách sa jedná o desiatky až stovky nových zložiek, preto predvídanie, odhalenie a identifikovanie zdroja nových alergií sa takto stáva veľmi ťažké.


3. Neželané vedľajšie účinky

Genetické manipulácie nie sú presné techniky. Neexistuje žiadna kontrola nad tým, do ktorého miesta pôvodného génového reťazca rastliny budú vložené nové gény.

Je možné, že budú včlenené viaceré ich kópie alebo ich fragmenty, prípadne že budú vložené v opačnom poradí, čiže obrátene.

Je tu teda veľký potenciál pre nepredvídané dôsledky v prípade narušenia pôvodných génov, respektíve v prípade, ak nové gény nebudú správne fungovať.

To môže ďalej ovplyvniť chemické zloženie konečnej rastliny a následne potraviny z nej vyrobenej.

Až do súčasnosti testovanie GM potravín ignorovalo tento potenciál neželaných účinkov a nové techniky testovania, ktoré by zohľadnili aj uvedenú stránku, sú ešte stále iba vo vývoji.

4. Odolnosť baktérií voči antibiotikám

Gény rezistencie na antibiotiká sú bežne používané ako značkovacie gény v GM plodinách. Účelom indikácie je to, či daná modifikácia prebehla úspešne.

Proces genetickej manipulácie je málo efektívny a nový gén sa úspešne včlení len do malého počtu buniek.

Následne, keď je týmto spôsobom do genómu začlenený aj gén rezistencie na antibiotiká, nová plodina bude vyrastať aj v prostredí obsahujúcom antibiotiká.

Ak sa tieto gény pretransformujú do organizmov spôsobujúcich ochorenia (napríklad infekčných baktérii), potom liečba antibiotikami bude neúčinná.

Niektorí by tuto mohli namietať, že vertikálny (čiže medzidruhový) prenos génov nie je možný. V skutočnosti takýto prenos už bol vedecky dokázaný.

Išlo o prípad, keď sa z GM plodiny produkujúcej vlastný pesticíd preniesol daný gén do vnútročrevných baktérií. Tie sú za normálnych okolností neškodné, avšak po ich kontaminácií cudzími génmi začali baktérie produkovať v organizme spomenutý toxín.

Podobný prípad môže nastať aj pri prenose génu rezistentnosti na antibiotioká.





Súvisiace články:

  • Ako sa prestať znepokojovať a robiť si rôzne obavy viac, než je to potrebné
  • 10 zdravotných rizík repkového oleja, o ktorých vám v televíznej reklame nepovedia
  • 10 potravín, ktoré ľudia považujú za zdravé, no v skutočnosti škodia
  • Týmto dvom chemickým prídavným látkam v kozmetike sa radšej vyhýbajte


        
  

Kategória: Strava Značky: falošné potraviny, gmo, potraviny

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Štúdia zistila, prečo je víno dôležitejšie než cvičenie, ak sa chcete dožiť 90-ky
  • Výskum zistil, že za osteoartritídu kostí nemôže starnutie, ale niečo iné
  • Pripravte si domáci nápoj, čo vám posilní imunitu, prečistí pečeň a zlepší spánok

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ