5 53
Neustále sa zvyšujúci výskyt rakoviny je priam alarmujúci. Preto by sme sa mali snažiť urobiť čokoľvek pre to, aby sme znížili riziko tejto smrteľnej choroby.
Okrem psychologických faktorov a znečisteného životného prostredia, ďalším významným faktorom prispievajúcim k nárastu jej výskytu je jedlo, ktoré konzumujeme.
Teda presnejšie povedané, ide o nesprávne druhy potravín, ktoré pre rakovinu predstavujú doslova palivo poháňajúce jej šírenie a rast.
Prevratný objav na začiatku 20. storočia
Existuje však jedna vec, ktorú ak eliminujete z vašej stravy, dramaticky tým znížite riziko vzniku rakoviny. A nie je to žiadna novinka!
O tejto veci sa vie už od 20-tych rokov minulého storočia, kedy nemecký laureát Nobelovej ceny, lekár a popredný biochemik Dr. Otto Warburg učinil jeden prevratný objav.
Zistil, že obyčajný cukor doslova ako palivo v motore poháňa rast rakoviny.
Je preto veľmi smutné, keď ešte ani dnes, takmer 100 rokov od uvedeného objavu, súčasní onkológovia nevarujú svojich pacientov pred nebezpečím cukru a spracovaných potravín.
Náš tip: Ak ste vegetarián alebo vegán, potom si pri vašom stravovaní musíte dávať veľký pozor na 2 dôležité veci. Viac zistíte tu
Trhá nám srdce, keď vidíme, ako na onkologických oddeleniach neraz pacientom servírujú veci ako sú biele pečivo (tvorené prevažne sacharidmi), mlieko (tiež podporuje rast rakoviny) či dokonca priamo cukrovinky alebo dezerty plné cukru.
Dr. Otto Wartburg bol presvedčený, že hoci to nie je úplne ľahké, no každý onkologický pacient by sám dokázal vyhladovať rakovinu na smrť.
Čo zistil Dr. Otto Wartburg o cukre a rakovine
Podľa neho je rast zhubných rakovinových buniek spôsobovaný spaľovaním glukózy prostredníctvom jej rozkladu bez použitia kyslíka (glukóza sa za normálnych okolností spracováva za prítomnosti kyslíka).
Tento anaeróbny rozklad glukózy je výsledkom recyklačnej glykolýzy (metabolického procesu) a alkoholovej dehydrogenázy pomocou génu adhA.
Ide teda o presný opak toho, ako pracujú zdravé bunky, ktoré vyrábajú energiu z glukózy za pomoci kyslíka v bunkových mitochondriách.
Na základe toho Dr. Wartburg došiel k záveru, že rakovina je v podstate mitochondriálna disfunkcia, pri ktorej telo namiesto normálneho využívania kyslíka, energiu tvorí fermentáciou cukrov.
Preto sa domnieval, že ak pacient zo stravy odstráni cukor, rakovina sa v tele nevyvinie. No a v prípade, že už sa vyvinula, tak ju týmto spôsobom dokážete vyhladovať na smrť.
Aké potraviny odstrániť zo stravy, aby ste vyhladovali rakovinu
O vyradení cukru zo stravy sa však ľahšie hovorí, ako prakticky realizuje.
Dokážete sa totiž vyhnúť potravinám, o ktorých je zrejmé, že obsahujú rafinovaný cukor – ako sú sladkosti, koláče, sušienky a podobne.
Avšak mnohé potraviny obsahujúce cukor jeho prítomnosť na obale buď vôbec nepriznajú, alebo ho skryjú pod inými názvami ako sú kukuričný či glukózovo-fruktózový sirup.
Najlepším pravidlom je preto vyhýbať sa spracovaným potravinám a polotovarom, do ktorých sa cukor najčastejšie pridáva. Namiesto nich uprednostnite nespracované potraviny.
To znamená nasledovné:
- čerstvú zeleninu a nie konzervovanú
- čerstvé nespracované mäso a nie mäsové výrobky (salámy, klobásy a podobne)
- žiadne keksy, sušienky, čokolády a iné sladkosti
- ovocie len obmedzene a len také, ktoré neobsahuje veľký podiel cukru
- žiadne mlieko a mliečne výrobky (okrem prírodných bielych jogurtov, alebo tvarohu pri Budwigovej protirakovinovej diéte)
- pečivo len veľmi obmedzene, aj to len celozrnné s nízkym glykemickým indexom
- žiadny alkohol (často obsahuje cukor a celkovo zaťažuje telo)
Taktiež je lepšie sa aspoň dočasne prestať stravovať v reštauráciách, kde si nie ste istí z akých surovín vám pripravili vaše jedlo a namiesto toho si varte sami doma.
Záver
Netreba zabúdať ani na také veci, ako je šalátový dresing z obchodu, ktorý obsahuje veľké množstvo cukru. Pripravte si radšej doma vlastný z olivového oleja a citrónovej šťavy.
Pri rakovine sa tiež odporúča obmedziť konzumáciu mäsa, pretože na jeho trávenie sa minie priveľké množstvo proteolytických enzýmov z pankreasu, ktoré sú potrebné na boj s rakovinou.
5 53
Stanislav
mlieko nie? zaujimave.. pritom do Budwigovej protirakovinoveho receptu idu 3 lyzicky plnotucneho pasterizovaneho mlieka(nie z krabice,iba priamo od kravy alebo v sklenenj flasi) (podla poslednych pokyov dr. Budwig a potvdila to aj mgr.Cmurova ktora ma oficialny certifikat od dr.Hirnaiseho).. a mlieko vraj v recepte musi byt, nesmie sa vynechavat.. to by sa potom pacienti vramci Budwig diety z rako nevyliecili.. potom to ale nesedi, cize s mliecnymi vyrobkami uplne vylucit nesuhlasim!
Viki
Vy ste si ten článok pozorne neprečítali.
Zdenka
Tak stravovací návyk práve tento, ktorý ste tu uviedli, by mal absolvovať už od narodenia každý človek, žiaľ stav ľudstva je taký aký je a v 50 rokoch prejsť na takúto stravu, vyžaduje veľmi veľa úsilia
Tina
Dá sa prejsť na takú stravu zo dňa na deň, ako ja.
Jindřiška
Tak navrhovanou stravou se živím desítky let- Letos jsem prodělala rakovinu. Před 16 lety mě rakovina týrala poprve. Zastávám názor, že rakovina je psychického rázu – stres, nespokojenost se životem atd. Na sladké jsem od dětství nebyla, uzeniny mě nechutnají, sušenky ? ani nevím, jaké se dnes prodávají, čaje bez cukru…..
milan
Cokolàda s obsahom viac ako 70% kakaa, je zdravà