Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Štítna žľaza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Prečo vedec z Harvardu vystríha pred konzumáciou nízkotučného mlieka

27. apríla 2023 autor: redakcia 1 Comment

        
  

Prečo vedec z Harvardu vystríha pred konzumáciou nízkotučného mlieka

Väčšina z nás vyrastala vo viere, že kravské mlieko je zdravé a keď ho nebudeme piť dostatok, tak naše kosti budú oslabené a začnú sa lámať. David Ludwig, vedec z Harvardu, sa pripojil k mnohým ďalším výskumníkom, ktorí pravdivosť uvedeného tvrdenia spochybňujú.

Jeho nedávna publikácia v Journal of the American Medical Association Pediatrics (Žurnál americkej lekárskej pediatrickej asociácie) sa venovala veľkému „boomu“ s nízkotučným mliekom.


Prvotné riešenie na obezitu viedlo k ešte väčšiemu rozšíreniu obezity

Keď obezita nabrala epidemické rozmery, veľkej popularite a reklamám sa začali tešiť najmä nízkotučné produkty.

Avšak, dosť skoro sa ukázalo, že ak sa z potraviny odoberie tuk a pridá sa do nej ako náhrada cukor, tak ten môže v konečnom dôsledku narobiť viac škody, ako jeho tučný predchodca.

Americké ministerstvo poľnohospodárstva spolu s Americkou pediatrickou akadémiou následne sformulovali odborné odporúčania apelujúce na ľudí, aby obmedzili príjem cukrom sladených nápojov. To sa však netýkalo nízkotučného mlieka. Ľudia všetkých vekových kategórii sú dodnes podnecovaní k pitiu aj 3 pohárov mlieka denne.

Doktor Ludwig spochybňuje dôvody, pre ktoré sa pitie mlieka prezentuje ako správna vec. Zastáva názor, že všetky kalorické nápoje by sa mali hodnotiť rovnakým meradlom.

K problému uvádza:

„V prvom rade prehodnoťme dôležitosť mlieka (plnotučného či nízkotučného) v našom stravovaní. Ľudia totiž nemajú prirodzenú potrebu prijímať živočíšne mlieko, keďže z neho získavajú len málo potrebných živín.“

Mlieko v strave našich predkov

Pitie mlieka je relatívne moderný luxus, bez ktorého naši dávni predkovia prežili celé tisícročia.

Skutočnosť je taká, že ak sa na mlieko pozrieme gram po grame, zistíme, že existujú potraviny, ktoré obsahujú oveľa viac vápnika v porovnaní s mliekom.

Potraviny ako brokolica, kel, rukola alebo špenát majú viac než 160 mg vápnika v jednej porcii. Dobrými zdrojmi sú tiež sardinky, orechy, semienka a fazuľa.

Takže, ak neplánujete vyrásť na poriadne veľkú kravu, nemusíte vôbec piť tak veľa mlieka len kvôli vápniku. Radšej sa obzrite aj po iných zdrojoch.


Ako nízkotučné mlieko vedie k obezite?

Čo sa týka nízkotučného mlieka (s 0% až 2% obsahom tuku), je tento argument ešte jasnejší.

Podľa doktora Ludwiga, existuje zopár klinických pokusov, ktoré porovnávajú vplyv nízkotučného a plnotučného mlieka na redukciu váhy, ale aj na iné oblasti zdravia.

Niektoré štúdie už poukázali na to, že keď ľudia konzumujú nízkotučné mlieko, cítia sa menej sýti. To samozrejme vedie ku kompenzácii iným jedlom, niekedy dokonca až k prehnanej.

Ľudia potom zjedia omnoho viac a ich celkový príjem kalórií sa zvýši.

Podporuje mliečny tuk zlý cholesterol alebo nie?

Mnoho ľudí má strach z plnotučného mlieka pre vysoký obsah nasýtených tukov (až 60% mliečneho tuku).

Tento typ tukov údajne podporuje tzv. „zlý“ LDL cholesterol (ide o lipoproteín s nízkou hustotou), ktorý sa často spája so srdcovocievnymi ochoreniami.

Avšak nasýtený tuk v mlieku zvyšuje aj „dobrý“ HDL cholesterol (lipoproteín s vysokou hustotou). Tento má, naopak, ochranné účinky na kardiovaskulárny systém.

Analýza publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition (Americký žurnál klinickej výživy) z roku 2010 v závere uvádza:

„Neexistuje žiaden významný dôkaz, ktorý by spájal mliečne nasýtené tuky so zvýšeným rizikom ischemickej choroby srdca alebo iných kardiovaskulárnych ochorení“.

Záver

Existujú pre človeka aj lepšie zdroje vápnika a ostatných živín než mlieko. Ak sa však predsa len rozhodnete pre konzumáciu mlieka, uprednostnite radšej plnotučné mliečne výrobky.

Plnotučné mlieko a výrobky z neho dokážu lepšie podporiť zdravie srdca, kontrolovať cukrovku, zvýšiť absorpciu vitamínov, znížiť riziko rakoviny čriev, ba dokonca pomôcť aj pri chudnutí ako ich „nízkotuční príbuzní“.





Súvisiace články:

  • 10 spôsobov, ako u detí podporiť vývin mozgu a vyššiu inteligenciu
  • Odvápni kosti a privolá osteoporózu: 11 dôvodov, prečo sa tejto potravine vyhnite
  • 9 dôležitých rád pre začiatočníkov, ktorí chcú začať s behaním
  • Ako kokosový olej pomáha pri liečbe "nevyliečiteľnej" chronickej Crohnovej choroby čriev


        
  

Kategória: Strava Značky: mlieko, tuky, zásady stravy

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Jozef

    Súhlas, možno s malým názorom na využitie hexagonitových impulzov na vyššiu absorbciu Ca do kostí…..

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Tento často predpisovaný liek má na svedomí viac úmrtí, než čokoľvek iné
  • Toto úplne zmení váš pohľad na červenú repu: S telom robí neuveriteľné veci
  • 17 prírodných látok proti bolestiam zubov, ktore nie sú spôsobené zubným kazom

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ