Podobne, ako v iných krajinách, aj v Rusku sa počas 20. storočia prudko zvyšovala miera výskytu rakoviny. Sovietski výskumníci si však všimli, že jeden región sa vymykal z priemeru.
V tomto regióne pohoria Uralu sa rakovina vyskytovala oveľa menej, ako na iných miestach, pričom miera znečistenia životného prostredia tak bola rovnaká, ak nie ešte horšia.
Prečo ľudia v okolí Uralu netrpeli rakovinou
Výskumníci sa pokúšali zistiť, čo prečo sú ľudia v tomto regióne imúnny pred rakovinou, kým inde v Sovietskom zväze prebiehala priam jej epidémia.
Skúmaním miestnych zvykov a štatistickým vyhodnocovaním došli k záveru, že existuje silná miera korelácie medzi pitím kombuchy a nízkym výskytom rakoviny.
V priebehu 20. storočia sa v Rusku i Nemecku uskutočnilo mnoho výskumov a štúdií o vplyve a zdravotných účinkoch kombuchy na ľudské telo a špeciálne, akým spôsobom bráni rozvoju rakoviny.
Postupom času sa zvesti o tomto priam zázračnom nápoji dostali aj do zvyšku Európy a USA.
Dokonca kolujú povery, že aj bývalý americký prezident Regan sa pomocou nej vyliečil z rakoviny v čase, keď u neho konvenčná liečba zlyhala.
Čo je vlastne kombucha
Kombucha je v podstate obyčajný čierny alebo zelený čaj sladený cukrom, ktorý podstúpil proces fermentácie (kvasenia).
Kvasenie prebieha za pomoci dvoch zložiek – kvasiniek, ktoré spracovávajú cukor a následne baktérií, ktoré produkty kvasiniek ďalej spracovávajú na látky prospešné ľudskému telu.
Výsledkom je elixír alebo kvasený čaj (niečo ako burčiak, ale oveľa menej alkoholické). Ten však už obsahuje len málo cukru, pretože sa kvasením premenil na mnohé enzýmy, takmer všetky vitamíny skupiny B a viaceré antioxidanty.
Najznámejším antioxidantom v kombuche je zrejme kyselina glukoronová, ktorá má mnohé terapeutické a detoxikačné vlastnosti.
Pôsobí proti rakovine, odstraňuje zápaly a bolesti pri reume a lieči aj mnohé iné degeneratívne ochorenia ako je napríklad cukrovka.
Ako sa dá získať kombucha
Ešte prednedávnom, ak ste chceli kombuchu, museli ste si ju sami doma vyrábať. Dnes našťastie sa už dá kúpiť v takmer každom obchode so zdravou výživou.
Pravdou však je, že najlepšia kombucha je domáca, keďže pri jej výrobe dokážete ovplyvniť z akého čaju ju robíte a akú chuť bude mať konečný produkt.
Na jej výrobu nepotrebujete nič len čierny alebo zelený čaj, obyčajný cukor a zhruba 2 dcl existujúceho nápoja, ktorý použijete ako násadu na zarobenie nového.
Jednoducho si kúpte v obchode 1 fľašu kombuchy, no nedopijete ju celú, nechajte si 2 dcl a tie potom použijete na výrobu vlastného nápoja. Celý proces zrenia (kvasenia) trvá zhruba 7 až 10 dní.
Môžete si tiež kúpiť hotovú násadu (na Slovensku TU, v Česku TU) a postupovať podľa priloženého návodu.
Postup výroby kombuchy
Ak si chcete kombuchu sami doma vyrobiť, postupujte nasledovne:
1. Prevarte toľko vody, koľko kombuchy si chcete pripraviť.
2. Do čaju vložte na 1 liter 3 vrecúška zeleného alebo čierneho čaju a nechajte 10 minút lúhovať.
3. Vrecúška vyberte a na 1 liter pridajte 4 polievkové lyžice bieleho alebo hnedého cukru (nie med, lebo med brzdí rast baktérii, ktoré tuto potrebujeme). Množstvo cukru môžete neskôr upravovať podľa želanej chuti.
4. Celé to dobre zamiešajte, aby sa všetok cukor rozpustil.
5. Počkajte, kým to vychladne na izbovú teplotu, potom čaj prelejte do sklenej fľaše, napríklad od uhoriek.
6. Pridajte do toho násadu – buď kúpenú, alebo existujúci nápoj kombuchy. Ak by ste násadu pridali skôr, kým je ešte čaj horúci, tak by ste zabili kvasinky a baktérie. Množstvo násady by malo byť 5 až 10%. Čiže na 1 liter stačí 0,5 až 1 dcl.
7. Fľašu prekryte prievzdušnou látkou, aby mohli kvasné plyny voľne unikať. Látku pripevnite o hrdlo fľaše gumičkou.
8. Po 7 až 10 dní je nápoj hotový. Na hladine sa vytvorí priezračná huba (akoby tuhá želatína). Hubu dajte z hladiny preč, opláchnite ju pod tečúcou vodou a neskôr ju znova použijete do novej várky nápoja.
9. Nápoj sceďte do fliaš (môžu byť aj PET fľaše) a uzavrite ich. Kombuchu môžete hneď piť, no lepšie je ju nechať ju postáť v uzavretej fľaši aspoň týždeň, aby sa v nej vytvorilo viac bubliniek.
10. Fľaše nemusia byť v chladničke, kombucha vo fľašiach vydrží bez problémov aj rok. Vo fľaši sa na vrchu môže znova tvoriť huba. Tú po otvorení fľaše môžete odobrať a vyhodiť.
11. Celý proces výroby novej várky kombuchy opakujte. Ako násadu použite najlepšie ten kal zospodu nádoby z predošlej várky, ktorý obsahuje najviac kvasiniek. Na vrch položte tú hubu.
12. Ak by počas kvasenia bublinky hubu nadvihli príliš hore, lyžicou alebo varechou ju zatlačte späť na hladinu alebo tesne pod hladinu.
Tak a to je všetko! Je to naozaj jednoduché.
Zdravotné účinky kombuchy
Najdôležitejším dôvodom, prečo piť kombuchu, je jej schopnosť detoxikácie tela pomocou kyseliny glukorónovej a množstva enzýmov.
Tieto látky pomáhajú pečeni a obličkám rozpúšťať a následne vyplavovať mnohé toxíny, vrátane ťažkých kovov von z tela.
V klinických štúdiách sa ukázalo, že kyselina glukorónova pomáha onkologickým pacientom zastavovať rast nádorov a mnohých ľudí z rakoviny aj úplne vyliečila.
Okrem protirakovinových a detoxikačných účinkoch pomáha kombucha s trávením. Je výborným prostriedkom dokonca aj v prípadoch otráv pokazeným jedlom.
Preto, ak idete niekam na dovolenku do exotických krajín, kde sa obávate rôznych črevných, žalúdočných a iných tráviacich ťažkostí, určite si so sebou ako prvú pomoc vezmite fľašu kombuchy.
Pridaj komentár