Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoartritída
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Ako tradičný ázijský nápoj v hodine dvanástej zachránil prezidenta USA Reagana z pazúrov rakoviny

16. decembra 2022 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

Ako tradičný ázijský nápoj v hodine dvanástej zachránil prezidenta USA Reagana z pazúrov rakoviny

V roku 1985 ochorel americký prezident Ronald Reagan na rakovinu hrubého čreva. Podstúpil operáciu a následnú chemoterapiou, avšak terapia nezaberala. Dospelo to až do štádia šírenia metastáz.

Sklamaný neúspechom konvenčnej liečby začínal byť prezident čoraz viac netrpezlivý. Jeho lekár si však spomenul, ako sa kedysi dočítal v zápiskoch známeho ruského spisovateľa Solženicina o zmienkach jednej priam zázračnej terapie.


Keďže Solženicin toho času pobýval v USA, Reganov lekár ho ihneď kontaktoval. Po tom, čo sa dozvedel cenné informácie o kombuche, nechali ju úrady rýchlo doviesť z Japonska.

Ronald Reagan vypil denne zhruba 0,5 až 1 liter tohto nápoja. Od toho času sa zmienky o jeho rakovine objavujú čoraz zriedkavejšie, až napokon úplne ustali.

Ako všetci dobre vieme, prezident Regan sa dožil pomerne dlhého veku. Zomrel až v roku 2004 vo veku 93 rokov, aj to nie na rakovinu.

Krátka história kombuchy

Kombucha je vyše 2000 rokov starý nápoj pôvodom z Číny, kde ju nazývajú aj „nápojom nesmrteľnosti“. Odtiaľ sa rozšírila do Ruska a Ázie. Potom neskôr v 20. storočí aj do Európy a odtiaľ do zvyšku sveta.

Prvý krát sa vedecky jej vlastnosti skúmali počas obdobia vlády Stalina za 2. Svetovej vojny.

Tím vedcov bol poslaný vyšetriť prípady nezvyčajného zdravia v zopár osadách v pohorí Uralu. Napriek silne znečistenému prostrediu, tamojší obyvatelia takmer nikdy netrpeli rakovinou a tiež sa u nich nevyskytovali otravy ťažkými kovmi.

Vedci spočiatku nevedeli prísť veci na koreň. Až raz, počas rozhovoru v jednom dome, ich domáci ponúkli zvláštnym nápojom, ktorý v dedine pripravovala každá domácnosť.

Vedci nápoj podrobne preskúmali a objavili v ňom veľké množstvo prospešných látok. Jednou z nich je napríklad kyselina glukónová, ktorá na seba viaže ťažké kovy a vyplavuje ich von z tela. Okrem toho obsahuje kombucha tiež prospešné črevné baktérie, vitamíny, minerály a enzýmy.

Čo je kombucha?

Kombucha je vlastne fermentovaný čaj, ktorý vznikne za pomoci kvasiniek (usadených na dne nádoby) a probiotických baktérií vo forme priesvitnej huby (plávajúcej na hladine).

Kvasinky kvasia cukor na malé množstvo alkoholu a iné zložky. Baktérie potom z produktov kvasenia vyrábajú ďalšie prospešné látky.

Čo lieči kombucha

Okrem už spomínanej rakoviny má kombucha veľmi dlhý zoznam klinických účinkov na zdravie človeka. Tuto uvedieme len pár najdôležitejších:

  • posilňuje imunitu
  • potláča kvasinkové infekcie
  • podporuje metabolizmus
  • predchádza a odstraňuje rakovinové bunky
  • zmierňuje prejavy menopauzy
  • odstraňuje chronickú zápchu
  • posilňuje funkcie žlčníka a obličiek
  • lieči srdce, predchádza infarktu
  • znižuje krvný tlak a cholesterol
  • chráni a lieči artériosklerózu
  • asistuje pri trombózach
  • zmierňuje nespavosť
  • podporuje trávenie
  • detoxikuje pečeň a žlčník, plus obnovuje ich funkcie
  • zmierňuje alergie a mnohé nervové bolesti
  • zvyšuje svalovú energiu
  • zrýchľuje metabolizmus tukov
  • pomáha udržiavať hladiny glukózy v krvi
  • pomáha tiež pri astme a kašli
  • stimuluje rast vlasov, ich hrubnutie a obnovu zafarbenia (zmierňuje šediny)
  • predchádza vzniku žalúdočných vredov
  • zvyšuje potenciu

Ako si vyrobiť kombuchu

Pre výrobu 3 litrov kombuchy budete potrebovať:

  • 1 veľkú sklenenú 3 litrovú fľašu (napríklad od uhoriek)
  • 12 až 15 polievkových lyžíc kryštálového cukru
  • 4 až 6 sáčkov zeleného alebo čierneho čaju (môže byť aj ochutený)
  • 2 až 3 dcl už existujúcej kombuchy (alebo násady)
  • gázu alebo bavlnenú utierku (minimálne 20×20 cm) a gumičku na jej upevnenie
  • lievik
  • pár fliaš pre uskladnenie nápoja (môžu byť aj PET)

Postup prípravy kombuchy je veľmi jednoduchý, postupujte nasledovne:

1. Prevarte 3 litre vody vo veľkom hrnci. Vložte do nej sáčky čaju. Pridajte 12 až 15 polievkových lyžíc cukru (podľa chuti – či chcete kombuchu sladšiu alebo kyslejšiu).

2. Nechajte čaj vychladnúť na vlažnú teplotu.


3. Prelejte čaj do sklenenej nádoby alebo fľaše od uhoriek.

4. Pridajte do čaju 2 až 3 dcl existujúcej kombuchy.

Najlepšie je ako násadu použiť nedopitý zvyšok z predchádzajúcej várky. Na spodku budú usadené kvasinky, ktoré nie je dobré piť, avšak pre výrobu novej kombuchy sú nevyhnutné.

Ak robíte kombuchu prvý krát a nemáte 2 až 3 dcl z predošlej kombuchy, môžete si kúpiť v obchode už hotovú kombuchu (nesmie byť však pasterizovaná). Prípadne si môžete zadovážiť štartovaciu násadu, ktorú je tieź dostať v obchodoch so zdravou výživou.

5. Na vrch hladiny položte hubu tvorenú baktériami. Vždy ju položte tak, ako vyrástla (nikdy nie naopak) – spodok je tmavší, vrch svetlejší a hladší.

Ak robíte kombuchu prvý krát a nemáte hubu, nevadí. Ona sa vám po prvej výrobe na hladine vytvorí.

Pri každom ďalšom použití sa na hube vytvorí nová vrstva. Po čase bude vyzerať ako niekoľko palaciniek poskladaných na seba. Keď už bude príliš hrubá, spodné vrstvy môžete odstrániť.

6. Vrch fľaše prekryte gázou alebo bavlnenou utierkou a upevnite gumičkou (aby do nej nenaliezli chrobáky). Prikrývka však musí byť dostatočne prievzdušná.

7. Nechajte kvasiť 7 až 10 dní na tmavšom mieste bez priameho slnka. V teple kvasí rýchlejšie, v chlade pomalšie. Teplota v izbe by však nemala byť nižšia ako 18 stupňov, ideálne kvasí pri 20 až 23 stupňoch celzia. Vyššie teploty nevadia, o to rýchlejší bude proces kvasenia.

8. Po dokvasení prelejte kombuchu lievikom do fliaš. Môžu byť sklenené, ale aj klasické PET fľaše. Pred konzumáciou je dobré fľaše uzavrieť ešte aspoň na pár dní, nech sa v nich kombucha trošku natlakuje. Bude tak chutnejšia s viac bublinkami.

9. Hubu premyte poď tečúcou vodou a skontrolujte, či sa na nej náhodou nevytvorila pleseň.

Ak je huba počas kvasenia ponorená v nápoji, jeho kyslá povaha zabráni vytvoreniu plesní. Pleseň môže vytvoriť iba vtedy, ak unikajúce bublinky vytlačia hudu nad hladinu, preto počas kvasenia nádobu občas pretraste, aby sa uviaznuté bublinky spod huby uvoľnili a huba padla opäť mierne pod hladinu. Ak by nechcela klesnúť sama, môžete ju lyžicou trocha potlačiť.

10. Celý proces opakujte odznovu.

Záver

Tak a to je všetko! S prípravou kombuchy je síce trochu viac roboty, no chutí oveľa lepšie ako tá kupovaná z obchodu.

A s chuťami čaju sa nebojte trocha experimentovať. Môžete použiť napríklad rôzne typy zelených čajov alebo zelený čaj s malinovou, broskyňovou, či inou príchuťou.





Súvisiace články:

  • Čo pre vaše telo dokáže urobiť kombucha, ak ju budete piť každý deň
  • Štúdia porovnávala dobu prežitia pacientov s chemoterapiou a bez nej. Výsledok vedcov prekvapil
  • Najväčšie tajomstvo onkológie odhalené: Skutočná pravda o chemoterapii a ožarovaní
  • Ako sa funkčná medicína líši od klasickej západnej a prečo dosahuje lepšie výsledky


        
  

Kategória: Ostatné

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Naučte sa, ako si vyrobiť vlastné maslo a už viac nekupujte predražené z obchodu
  • Každý človek trpiaci na cukrovku by mal poznať tento koreň
  • Každá žena by mala ovládať týchto 15 trikov so sódou bikarbónou

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ