V minulosti sa verilo, že cholesterol nachádzajúci sa vo vajíčkach zvýši hladinu cholesterolu v krvi a tým môže vášmu zdraviu uškodiť.
Avšak najnovšie vedecké poznatky tieto tvrdenia vyvracajú. Štúdie totiž zistili, že ak cholesterol z vajíčok vstúpi do vášho organizmu, telo automaticky zníži produkciu vlastného cholesterolu.
Ako je to s cholesterolom a zdravím?
Mali by ste tiež vedieť, že cholesterol nie je niečím škodlivým, čoho by ste sa mali báť. Naopak, je pre telo životne dôležitý a bez neho by život nebol možným.
Má napríklad kritickú úlohu pri produkcii hormónov ako sú testosterón, estrogén či kortizol.
Okrem toho, cholesterol tvorí súčasť bunkových membrán, zúčastňuje sa syntézy vitamínu D či tvorby tráviacich štiav, ktoré podporujú trávenie, obaľuje nervové bunky, zaceľuje poškodené steny ciev a plní mnoho ďalších funkcií.
Bez neho by jednoducho nedokázali fungovať naše bunky, orgány ani telo ako celok.
Jedna súčasná štúdia skúmala, čo spraví konzumácia 1 až 3 celých vajíčok denne s telami ľudí.
Zistila, že u 70% z účastníkov štúdie nemali žiadny negatívny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. U ostatných došlo len k malému zvýšeniu zlého LDL cholesterolu.
Jediná skupina, ktorá bola ovplyvnená pravidelnou konzumáciou vajíčok, boli cukrovkári. U nich sa čiastočne zvýšilo riziko ochorenia srdca.
Záver bol však taký, že takmer všetky negatívne predsudky o vaječných žĺtkoch je možné zamietnuť. Na druhej strane, štúdia preukázala zdravotné prínosy ich dennej konzumácie.
Zdravotné prínosy pravidelnej konzumácie vajíčok
Vajíčka sú plné veľmi prospešných látok a tým pádom poskytujú telu mnohé zdravotné prínosy.
Ako vieme, obsahujú veľmi kvalitné bielkoviny. Majú tiež vysoký objem cholínu – látky kritickej pre správnu funkciu mozgu.
Podľa posledných štatistík až 90% obyvateľov má nedostatok cholínu. ˇ
Z ďalších prospešných látok obsahujú vajíčka hlavne vitamíny skupiny B, vrátane B12 a kyseliny listovej, vitamíny A, D a E, vápnik, fosfor, síru, železo, draslík, zinok, meď, selén a napokon aj luteín a zeaxanthin (zdravie očí).
Netreba zabúdať ani na vysoký obsah pre náš organizmus extrémne dôležitých omega-3 mastných kyselín.
Kedy a koľko vajíčok konzumovať?
Vajíčka by ste mali konzumovať denne, hlavne ráno. To zabezpečí, že sa budete dlhšie cítiť sýty. Zvlášť dôležité je to vtedy, keď sa pokúšate schudnúť a neustále musíte bojovať s pocitom hladu.
Vajíčka vám pomôžu schudnúť, pretože obsahujú pomerne málo kalórií a tiež preto, že sú plné zdravých bielkovín a ostatných nutričných látok.
Najlepší prínos vám poskytnú 2 vajíčka denne. Toto množstvo sa považuje za bezpečné a navyše z nich získate ideálne množstvo živín.
Niektoré z týchto živín dokonca pokryjú štvrtinu až polovicu celodennej odporúčanej dávky, ako napríklad bielkoviny, fosfor, selén, vitamíny B5 či B12.
Valentína
Ale nie vajíčka z obchodu!