Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoartritída
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Prečo vzniká prekyslenie tela, ktoré ochorenia spôsobuje a ako ho napraviť

22. novembra 2022 autor: redakcia 1 Comment

        
  

Prečo vzniká prekyslenie tela, ktoré ochorenia spôsobuje a ako ho napraviť

Organizmus každého človeka je optimálne naprogramovaný na približne 130 rokov života, podľa toho, ako sa o svoje zdravie staráme.

To, či zostarneme zdraví alebo ochorieme a zomrieme predčasne, závisí od mnohých faktorov.


Prečo vzniká nerovnováha vnútorného pH prostredia

Konzumácia množstva potravín bohatých na bielkoviny stimuluje tvorbu kyselinového odpadu, ktorý je vedľajším produktom bunkového metabolizmu.

Počas vstrebávania týchto potravín sa vytvárajú jedovaté kyseliny (kyselina sírová a fosforečná).

Stres, emocionálne napätie, nesprávna výživa, nízka fyzická aktivita, nikotín, alkohol, chemické liečivá a znečistenie životného prostredia neumožňujú telu kyslý odpad úplne odstrániť.

Kyslý odpad sa hromadí, čo spôsobuje okyslenie vnútorných tekutín (krv, extracelulárna tekutina, lymfa) a dochádza k narušeniu rovnováhy medzi kyselinami a zásadami v tele.

Rovnováha medzi kyselinami a zásadami je tvorená špecifickým podielom koncentrácií vodíkových (H+) a hydroxylových (OH-) iónov v telových tekutinách. Normálny metabolizmus prebieha vtedy, keď je medzi týmito dvoma elementmi rovnováha.

Narušená rovnováha spôsobuje metabolické poruchy, má vplyv na schopnosť hemoglobínu prenášať kyslík do tkanív a mení aktivitu organických látok a chemických procesov v tele.

Kyslosť alebo zásaditosť je určená indikátorom pH. Ten ukazuje na množstvo kyselín v akejkoľvek látke, ktorá obsahuje vodu. Hodnoty pH sa môžu líšiť od 0 do 14.

6 stupňov prekyslenia

Dr. M. Worlitschek nasledujúce stupne prekyslenia podľa ich závažnosti:

1. Optimálna rovnováha medzi kyselinami a zásadami.

2. Latentná acidóza – skryté prekyslenie. Krv má ešte dobré hodnoty pH, ale v splodinách ostatných orgánov už prevažuje kyselinový odpad. Pacient v takomto štádiu sa necíti vyslovene chorý, pozoruje však isté príznaky ako únavu, zápchu, bolesti žalúdka.

3. Akútna acidóza – prechodné prekyslenie. Väčšinou ide o prejav infekčného ochorenia. Infekcia totiž núti telo na také protiopatrenia ako je horúčka, zápcha, zápaly, zvýšené vylučovanie moču.

4. Chronická acidóza – chronické prekyslenie. Táto forma sa prejavuje často až drastickým klinickým obrazom choroby, neraz pripisovanej „neznámym príčinám“ ( napríklad pri reume).

5. Lokálna acidóza – miestne prekyslenie. Nastáva porucha prekrvenia dôsledkom vysokej zrážanlivosť krvi a artériosklerózy, alebo môže dôjsť k nedostatku kyslíka spôsobenom klesajúcou tekutosťou krvi. V najhoršom prípade sa cieva tak upchá, že tkanivo sa udusí a odumiera

6. Kyselinová smrť – má mnoho podôb, napr. zlyhanie obličiek, smrteľný infarkt, rakovina, alebo diabetická kóma.

Ktoré choroby vyvoláva okysľovanie tela

Zdravé bunky v našom tele majú alkalický charakter.

Je vedecky dokázané, že telo má prebytok kyselín vo všetkých prípadoch ochorení. Pokračujúce a rastúce okyslenie tela spôsobuje obehové ochorenia a vytvára dobré podmienky pre rozvoj rôznych „neduhov“ a bolestí.

Najčastejším dôvodom týchto bolestí je nahromadenie kyselín v týchto častiach tela.

Keď sa vnútorné prostredie stáva kyslejším, mäkké erytrocyty (červené krvinky) stuhnú a tvrdnú. Je pre ne problém dostať sa do vlasovo tenučkých kapilár za účelom prenosu výživných látok a odstránenia odpadu.

Takýmto spôsobom kyslé prostredie zhusťuje krv, čo je jedným z dôvodov hypertenzie.


Vyššie hromadenie kyslého odpadu v blízkosti akéhokoľvek orgánu spôsobuje obehovú nerovnováhu a bráni zásobovaniu tela životne dôležitými látkami. Funkcia orgánov klesá a začínajú sa rozvíjať choroby.

Ak sa kyslý odpad hromadí v blízkosti pankreasu, ovplyvní sa produkcia inzulínu a takéto podmienky môžu viesť k rozvoju cukrovky.

Hromadenie kryštálov kyseliny močovej v chrupavkách kostných kĺbov spôsobuje dnu.

Ako napraviť prekysľovanie tela?

Na zastavenie prekysľovania tela je potrebné vykonať tieto kroky:

1. Zmena stravovacích návykoch

Prijímať viac zásaditých potravín (zeleninu, ovocie, čerstvé ovocné šťavy). Zásaditých potravín je prirodzene menej ako kyslých.

Konzumovanie iba zásaditých potravín je pomerne náročné, pripravovať rôzne pokrmy z obmedzeného výberu produktov si vyžaduje určitú kreativitu.

K najdostupnejším potravinám s prevahou kyselín patria: ančovičky, arašidy, avokádo, bôčik, biele víno, čokoláda, ementál ( 45% tukov v sušine ), husacina, jahňacina, párky, salámy, pečeň, kandizované ovocie, kapor, kečup, klobása, kokosový tuk, koňak, zákusky, sardinky, atď.

Najdostupnejšie zásadité a neutrálne potraviny sú: ananás, baklažán, banány, brokolica, camembert (30% v sušine), cesnak, cibuľa, citróny, cmar, čerešne, hrášok, hrušky, jahody, jogurt, kaleráb, kapusta (biela, červená, kyslá), jablká, minerálka (bez oxidu uhličitého), petržlen, pór, ružičkový kel, rajčiaky, šípky, špargľa, špenát, uhorky, treska škvrnitá, vodový melón, zemiaky.

2. Relaxácia

Ide o ďalší spôsob zvýšenia zásaditosti nášho tela. Problémom však často býva, že ľudia, ktorých telo je prekyslené, sa len ťažko dokážu uvoľniť.

Z dôvodu nadbytku kyseliny majú nadobličky zvyčajne vyčerpané. Sú preto často podráždení a ich nálada sa dokáže rýchlo meniť.

Zdá sa, že títo ľudia si nedokážu udržať stabilný duševný stav, pretože ich telá si neustále vyžadujú nové dávky kyselín.

3. Zvýšený príjem čistej vody

Výborným a jednoduchým liekom je pravidelné a dostatočné pitie vody. Voda je rozpúšťadlo, ktoré čistí naše bunky, odstraňuje odpad a hydratuje pokožku.

Voda spracovaná telom je hlavnou zložkou extracelulárnej tekutiny. Naše orgány sa „ kúpu“ v tejto kvapaline, ktorá prenáša výživné látky do buniek.

Na spiatočnej ceste sa zasa prepravujú nestrávené splodiny látkovej premeny a oxid uhličitý s vodou v lymfe a v krvi. Tie putujú k vylučovacím orgánom obličkám, pľúcam a pokožke, kde telo zasa opúšťajú vo forme moču, vydychovaného vzduchu a potu.

Tento proces látkovej výmeny je často narušený nedostatočným pitím vody. Naše bunky sú „vyschnuté “, čo následne ovplyvňuje telesné funkcie, chemické procesy, aj odstraňovanie kyslého odpadu.

4. Čaje a doplnky stravy

Starodávnym osvedčeným nápojom na očistenie od kyseliny sú čaje ako lucernový (špeciálna odroda lucerny siatej), prasličkový alebo indiánsky čaj (lapacho).

Za zmienku stoja aj čerstvé výhonky z lucerny Medicago Sativa, výťažok zo zeleného jačmeňa a obilné klíčky.





Súvisiace články:

  • Ako najlepšie zabrániť recidíve srdcového infarktu bez liekov
  • Tajomstvo čínskych mudrcov: Ako sa pri plnom zdraví dožiť až 120 rokov
  • Chronický stres spôsobuje vážne následky na zdraví. Zistite, ako sa pred ním chrániť
  • Podľa doktora Coldwella sa každá rakovina dá vyliečiť za pár týždňov


        
  

Kategória: Ostatné Značky: metabolizmus, pH, prekyslenie

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Olga

    Zaujímavosti ohľadom zdravia a rady, ktoré sú veľmi užitočné

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Jednoduchý spôsob, ako zastaviť úbytok svalov po tridsiatke
  • Najobávanejšie riziká, ktoré pre vaše zdravie predstavujú laky na nechty
  • Mnohí ju považujú za superpotravinu: Úžasné liečivé účinky sladkých zemiakov

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ