Zásadité prostredie organizmu je veľmi dôležité pre boj s rôznymi chorobami, vrátane artritídy, obezity či dokonca rakoviny.
Každý systém má svoje optimálne pH, v ktorom funguje najlepšie. Pre vaše telo je takým ideálnym pH mierne zásadité prostredie, ktoré si zabezpečíte konzumáciou zásaditej stravy.
Problém je, že naša „moderná“ diéta je plná kyselinotvorných potravín a jedál. Jej následkom potom bývajú zápaly, ktoré po čase vedú k rôznym chronickým ochoreniam.
Čo spôsobuje prekyslenie tela
Prekyslenie tela môže viesť k veľkému množstvu chorôb, vrátane vážnych chronických ochorení.
Tu niekoľko príkladov, čo môže spôsobiť:
- priberanie a cukrovka
- choroby obličiek
- hormonálna nerovnováha
- predčasné starnutie
- artritída, bolesti kĺbov a svalové kŕče
- únava, stres a vyčerpanosť
- zlé trávenie, žalúdočné vredy
- bolesti hlavy a migrény
- bolesti zubov a ochorenia ďasien
- suchá pokožka, vypadávanie vlasov
- mnohé iné
Ak sa s tým nič nerobí, konečným následkom nezriedka býva rakovina, ktorej sa v kyslom prostredí darí. Tá potom prekyslenie tela svojim metabolizmom ešte ďalej zvyšuje a problém sa tak ešte viac prehĺbi.
Aby ste preťali tento kolobeh narastajúceho prekyslenia, výborným spôsobom je konzumácia koreňovej zeleniny, ktoré telesné pH navracia do normálu a navyše dodáva telu mnohé potrebné živiny.
Druhy koreňovej zeleniny odstraňujúce prekyslenie tela
No a tu už nasledujú najlepšie druhy koreňovej zeleniny, ktoré vám pomôžu sa zbaviť prekyslenia tela.
1. Mrkva
Mrkva je výborná zásadotvorná zelenina, bohatá na beta-karotén, ktorý je navyše veľmi silným antioxidantom.
Táto zelenina má nasledujúce zdravotné prínosy:
- zlepšuje zrak a zdravie očí
- bojuje s obezitou a zmierňuje zažívacie problémy
- obsah draslíka pomáha udržiavať krvný tlak pod kontrolou
- jej protizápalové vlastnosti urýchľujú hojenie rán
- fytonutrient falcarinol pomáha predchádzať rakovine hrubého čreva
- zlepšuje ústnu hygienu a pôsobí antibakteriálne
2. Červená repa
Táto obľúbená koreňová zelenina je pre vás prínosom vo viacerých oblastiach.
Zlepšuje napríklad funkcie mozgu, znižuje krvný tlak, detoxikuje rôzne orgány a zvlášť pečeň. Navyše chráni srdce pred infarktom, aj kosti pred osteoporózou.
3. Zemiaky
Obyčajné zemiaky dokážu kontrolovať hladinu krvného cukru pri cukrovke a chránia kosti pred úbytkom minerálov.
Zemiaky majú tiež protirakovinové účinky, udržujú krvný tlak v norme a dodávajú telu veľa potrebného draslíka. Toho majú v sebe dokonca viac ako banány.
4. Reďkovka
Reďkovka je veľmi bohatá na vitamín C. Ak ju budete jedávať pravidelne, okrem odkyslenia tela si posilníte aj svoj imunitný systém.
Jej vysoký obsah vlákniny a nízky obsah kalórií z nej robí ideálnu zeleninu pri chudnutí.
Štúdie preukázali, že unikátne antioxidanty v reďkovke predchádzajú ochoreniam srdca a udržujú krvný tlak v norme.
Mnohí ľudia používajú reďkovky aj na liečbu tráviacich ťažkostí, pretože stimulujú tvorbu žlče. Netreba zabúdať ani na to, že sú prínosom i pre činnosť pečene a obličiek.
5. Kvaka
Kvaka je známa svojou horkou chuťou, vášmu telu však dokáže pomôcť viacerými spôsobmi.
Poskytuje celú paletu antioxidantov, vitamíny A a C, vzácny minerál mangán či protirakovinotvorný beta-karotén.
6. Sladké zemiaky
Sladké zemiaky sú dobrým zdrojom vitamínu B6, o ktorom je známe, že znižuje riziko srdcovocievnych ochorení.
Vysoký obsah draslíka je zasa veľmi dôležitý pre mozog a nervový systém.
Navyše sú sladké zemiaky bohaté na vlákninu a aj na napriek svojej sladkej chuti nemajú príliš veľa kalórií, preto sa hodia ako potravina pri chudnutí.
Martin
Dobrý den volám sa Martin a v minulosti som prekonal helikobakter pilori aj dodnes ho asi mám ale uz ma nenadúva , ale mám histaminovu intoleranciu a zlateho stafilokoka momentalne nepracujem lebo som doma po operacii ramena cakám na kúpele lebo som celý stuhnuty tak aspon cvicim 5 tibetanov ale mal by som asi aj upravit stravu takze tak. zistili my bronchyalnu hyperaktivitu tak nemam nejak silnu volu tieo prekazky prekonavat dakujem za kazdú radu.
Anna
Pán Martin, v prvom rade by to chcelo detoxikáciu organizmu – očistiť telo od toxínov a iných balastov.
Doporučovala by som Vám vyhľadať si na internete Dr. Buzgiho, ktorý sa zaoberá zdravím a má i produkty na jednotlivé problémy. Pokiaľ organizmus nedetoxikujete, všetka námaha je márna. Vravím to z vlastnej skúsenosti.Preto Dr. Buzgiho, lebo na internete nájdete alebo Vás oslovia rôzni ľudia a ponúknu Vám ich pomoc. Som zástankyňou odborných a uznávaných ľudí, so skúsenosťami, ktorí v tejto oblasti pracujú viac rokov.
Rozhodnite sa múdro, držím palce a skoré uzdravenie. Budem rada ak mi dáte vedieť ako ste sa rozhodli a hlavne ako ste na tom zdravotne.
Anka
Ladislav Sloviak
Doteraz som si myslel, že najviac zásadotvornou zeleninou sú uhorky. Ako je to s nimi?