Zdravie a choroba ľudského tela závisia od chemickej a biologickej rovnováhy. Tú pre všetky telesné funkcie zabezpečujú regulačné mechanizmy.
Keď sú tieto mechanizmy narušené, telesná rovnováha sa začína narúšať a my sa blížime smerom k chorobe. Našťastie existujú signály, ktorými je možné tento posun zaznamenať.
Jedná sa hlavne o ukazovatele acidobázickej rovnováhy, teda inými slovami kyslosť alebo zásaditosť nielen našej krvi, ale všetkých ostatných telesných tekutín a orgánov.
Šanca úspechu každej liečby je oveľa vyššia vtedy, keď sa telo dokáže voľne zbavovať kyselín.
Rovnováha pH v krvi a ostatných častiach tela
Rovnováha medzi zásadami a kyselinami je pre naše zdravie extrémne dôležitá. Neexistuje v tele žiadna bunka, ktorej by sa to netýkalo a ktorá by nemohla byť poškodená zvýšenou kyslosťou.
Naše telo má samoregulačný systém, ktorý udržiava pH krvi vo veľmi úzkom pásme okolo hodnoty 7,4. Akýkoľvek výraznejší výkyv od tejto normy by znamenal v podstate rýchlu smrť.
To však platí len pre krv.
V ostatných telesných tekutinách a orgánoch nemá telo také silné a rýchle mechanizmy na udržiavanie optimálneho pH.
Tak sa potom stáva, že náš nezdravý životný štýl a zlá strava zvyšujú prekyslenie v týchto „periférnych“ častiach tela. Najvypuklejším príkladom je hromadenie kyseliny močovej v kĺboch, ktorá tam kryštalizuje a vyvoláva ochorenie známe pod menom dna.
To sa vyznačujúce hlavne prudkými bolesťami. Ide však už o prejavy chronického poškodenia, ktoré so sebou prináša viaceré zdravotné problémy.
Podľa výskumu, rakovina nedokáže vzniknúť a šíriť sa v zásaditom prostredí tak dobre ako v prostredí kyslom.
Ako udržať správne pH tela
Hodnota pH 7,0 predstavuje neutrálne prostredie.
Naše tela sú ale mierne zásadité, s hodnotou okolo 7,4. Na udržanie tejto hodnoty, aby sme sa vyhýbali ochoreniam, sa odporúča konzumovať približne 75% takzvaných „zásaditých“ potravín a 25% „kyslých“.
Tieto označenia však nie je možné brať doslovne. Nejedná sa totiž o chuť daných potravín, ale o to, akú stopu v organizme zanechávajú.
Tak napríklad citrón je kyslé ovocie, no v tele pôsobí zásadito, preto sa radí medzi „zásadité“ potraviny.
Pre dosiahnutie uvedeného pomeru je preto extrémne dôležité poznať, aký vplyv na telo majú rôzne potraviny. No a tomu potom prispôsobiť aj to, čo nakupujete a pomôcť tak telu obnoviť rovnováhu kyselín a zásad.
Čo môže v tele spôsobovať prekyslenie?
O zásaditých a kyslých potravinách sme podrobne písali v tomto článku. Prekyslenie v tele však nespôsobujú len určité druhy potraviny, ale aj ich množstvo a niekoľko ďalších faktorov.
Dávať pozor by ste si mali hlavne na nasledovné veci:
- konzumácia príliš veľa mäsa
- znečistenie z prostredia
- kyslé dažde, ktoré potláčajú minerály v pôde a tým ovplyvňujú aj inak zásadité potraviny
- spracovanie a varenie jedla
- dostatočný príjem tekutín
- alkohol, fajčenie
- stres, nedostatok pohybu
- externé faktory vedúce k úbytku minerálov v tele, ako napríklad horúčka alebo nadmerné potenie
- užívanie liekov, hlavne salicylátov, ktoré sú súčasťou analgetík
Existujú však aj významné interné faktory, ktoré vedú organizmus smerom k prekysleniu.
- zlá strava, rýchle prehĺtanie stravy a veľa prehltnutého vzduchu
- nadúvanie, plynatosť čriev
- chronické problémy s obličkami
- cukrovka
- infekcie a horúčky
- celkový, ale aj lokálny nedostatok kyslíka
- nerovnovážny srdcovocievny systém
V prípade, že dôjde k naručeniu acidobázickej rovnováhy v tele, nasledovať môže rozvoj nejakého ochorenia.
Najčastejšie sa táto nerovnováha prejaví takto:
- problémy s motorickým systémom – bolesti chrbta, osteoporóza, reuma
- ochorenia tráviaceho traktu – gastritída, zápaly čriev, kŕče, narušená črevná mikroflóra
- chronická únava, malátnosť, nedostatok energie
- depresia, nadmerná nervozita
- ochorenia srdca a obehového systému, nízky krvný tlak, arytmia
- bolesti hlavy, migrény
- zubný kaz, paradentóza
- problémy s obličkami
- dna
- zníženie vytrvalosti a stuhnutosť svalov
- nízky prah bolesti – intolerancia bolesti
Čo robiť v prípade vzniku prekyslenia?
V prvom rade by ste sa mali snažiť prekyslenie urýchlene neutralizovať.
Cukor počas svojho trávenia spotrebováva vápnik. Preto ľudia, ktorí konzumujú veľa sladkostí často trpia nedostatkom vápnika.
Prebytok kyselín núti telo používať na ich neutralizáciu zo svojich zásob minerály ako vápnik, horčík, draslík, železo, zinok a ďalšie.
Najväčšie zásoby vápniku sú v kostiach a zuboch. Väčšinu zubných kazov nemá na svedomí ani tak zlá zubná hygiena (samozrejme, aj tá ma svoj podiel), ale práve prekyslenie tela odčerpávajúce zo zubov vápnik.
Naše trávenie je zložitý systém pozostávajúci zo série chemických reakcií, v ktorých kyseliny hrajú dôležitú úlohu. Tá je však obmedzená na žalúdok. Po strávení jedla sa tieto kyseliny ďalej v čreve neutralizujú tráviacimi šťavami z pankreasu.
Tento proces však môže byť narušený napríklad zlým strávením jedla v žalúdku, keď to ďalej v črevách kvasí a neustále vytvára ďalšie kyseliny. Alebo tým, že nie je dostatok tráviacich štiav na zneutralizovanie všetkého obsahu žalúdka.
Obsah čriev by už nemal byť kyslý, ale mať neutrálne pH. Ak tomu tak nie je, je to problém.
Riešenie je jednoduché:
Mali by ste znížiť príjem „kyslých“ potravín a zvýšiť podiel „zásaditých“. Pomôže aj pitie alkalickej vody vyrobenej za pomoci ionizácie. Ak už nie alkalickej, tak aspoň bežnej čistej vody je potrebné piť dostatok.
Tiež je dôležité dobré trávenie žalúdka, ktoré narúša napríklad užívanie antacíd pri pálení záhy. Vhodné je tiež podporiť činnosť pankreasu.
Môžete si nechať urobiť laboratórnu analýzu, ktorá zistí na ktoré potraviny ste alergickí a ani o tom nemusíte vedieť (alergia sa nie vždy musí výrazne prejavovať).
Ďalej pomôže zvýšená fyzická aktivita podporujúca dobré prekysličenie tela. Výbornými prostriedkami sú aj meditácie.
Valentína
Šikovný doktor.
Takých doktorov tu treba ako soľ.
Jozeft
Uvedený lekár opakuje len to čo tvrdil vedec, nositeľ Nobelovej ceny O.H.Warburg—nejde ale o chemickú a biologickú rovnováhu, ale biologická rovnováha má podstatu v chemickej, fyzikálnej a energetickej rovnováhe…je to na dlhšiu reč…pH parametre sú 7,36-7,44…
Energetickú rovnováhu odporúčam riešiť na báze supergroundingu a hexagonovej životnej energie….
Acidobazickú rovnováhu je vhodné riešiť hydrogenuhličitanom sodným -sodou bikarbonou z lekárne
v kombinácii s medom od včelára, kurkumou a olejom z čiernej rasce…..aj antioxidanty – orechy…..
Prajem veľa zdravia aj v emocionálnej oblasti, ktorú nám v súčasnej dobe likviduje koronavírus, to je zasa iná téma na hrane noža medzi VEDOU a VIEROU…Jozeft
Jano
Dobrý deň aký pomer tej sody z medom a razcou uzit a ako často. Pred jedlom alebo po jedle?
jozeft
Je to individuálna osobná intuícia čo do množstva aj do častosti užitia….
Hexagonová energia spočíva vo využití elektromagnetického a gravitačného pola, ktoré vytvára
previdelný šesťúholník – hexagon z medeného plechu… vo veľkosti pôvodného kruhu 20-30 cm
pod nohy spolu a pod dlane rúk osobitne……Google „hexagon wikipedia“…..prajem veľa zdravia
Milan
Pán Jozef poprosím vás o súkromnú správu .vedeli by ste mi poradít.dik za info pozdr Milan.moj mail.
Monika
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu,ďakujem
Ema
Prosím o pomoc pri chronickej bolesti tela, kosti, svaly, šlachy… Lekár po preventívnej kontrole hovorí, že je všetko v poriadku. Keď som nazrela do výsledkov oberu mala som zvýšené pečeňové testy a lymfocyty… Ďakujem. Ema.