Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoartritída
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Ako odstrániť prekyslenie tela spôsobujúce mnohé choroby? Jedzte tieto zásadotvorné potraviny

28. apríla 2023 autor: redakcia 1 Comment

        
  

Ako odstrániť prekyslenie tela spôsobujúce mnohé choroby? Jedzte tieto zásadotvorné potraviny

Je jasné, že naša strava musí byť rozmanitá, aby sme hladiny minerálov a vitamínov vo svojom tele udržiavali v rovnováhe. Keďže žijeme v stresujúcej dobe a veľmi dobre vieme, že ovocie a zelenina sa už nepestujú tak ako kedysi, mnohí radšej siahneme po doplnkoch stravy.

Ak beriete akékoľvek doplnky stravy, je dôležité vedieť kedy je pre nich najlepší čas. Vitamíny je dobré brať ráno, lebo vám dodávajú vitalitu. Minerály je naopak lepšie brať večer, pretože dokážu naše telo upokojiť.


Okrem adekvátneho množstva všetkých potrebných nutričných látok je nevyhnutné udržiavať aj rovnováhu pH vnútorného prostredia.

Prekyslenie organizmu totiž vytvára vhodné podmienky pre množenie sa patogénnych baktérií, húb, kvasiniek a ďalších škodlivých mikroorganizmov. Dlhodobé prekyslenie tela môže dokonca vyústiť k prepuknutiu rakoviny.

5 najlepších zásadotvorných potravín

Je to pomerne ťažké vybrať iba tých 5 najlepších alkalických potravín, pretože určite existuje viac ako 5 dobrých. Ak by sme vám mohli odporučiť tie najprospešnejšie, tak podľa nášho názoru ide o nasledovné:

1. Pohánka

Je vynikajúcou náhradou pšenice. Obsahuje rutín, ktorý dodáva energiu a je tiež výborná pri liečbe a prevencii kardiovaskulárnych chorôb.

Odporúča sa u tých, ktorým sa veľmi ľahko robia modriny a tiež vo všeobecnosti pre ženy, ktoré majú ťažkosti s praskaním kapilár. Pohánka je skvelou voľbou kedykoľvek počas dňa.

2. Mangold, kel, kapusta

Tieto druhy zeleniny sa často uvádzajú ako potraviny 21. storočia, bez ohľadu na to, či ide o ich vplyv na mužské alebo ženské zdravie. Majú antivírusové, antibakteriálne a antikarcinogenné vlastnosti.

Väčšina z nás vylieva vodu, ktorá ostane po varení týchto potravín, najmä pre jej nie veľmi vábnu vôňu. Keď ale budete najbližšie variť, nevylievajte ju! Použite ju na prípravu omáčky, alebo ešte lepšie – vypite ju!

3. Melón

Je výborným zdrojom vitamínu A (betakaroténu), B1, B5, B6, C, E, draslíka, rastlinnej vlákniny a kyseliny listovej. Kombinácia týchto nutričných látok nás nabíja energiou.

Melón je tiež antikoagulant, ktorý pomáha riediť krv a znižuje tak riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody, ktorých výskyt je čím ďalej, tým častejší.

4. Ľanové semienka a ľanový olej

Jedny z mojich najobľúbenejších. Sú totiž bohaté na lignany, ktoré chránia pred rakovinou prsníkov, maternice a prostaty.

Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín ich robí ideálnymi na akýkoľvek detoxikačný program. Sú výborné pri liečbe zápchy, pomáhajú znižovať zlý cholesterol a regulovať hladinu cukru v krvi.

Ľanové semienka sa hodia ako súčasť raňajok. Môžete si ich pridať aj do smoothies.

5. Olivový olej

Tento typ oleja je jednou z top alkalických potravín. Je bohatý na mononenasýtené mastné kyseliny a vitamín E. Ten nielenže znižuje riziko poškodenia a zápalov, no pomáha tiež znížiť frekvenciu návalov tepla u žien v prechode.


Polyfenoly, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji, majú protizápalové účinky, dokážu potlačiť príznaky astmy, osteoporózy a reumatoidnej artritídy.

Kyselinotvorné potraviny

Zaujíma vás, ktoré potraviny sú pre tvorbu kyslosti v organizme (pozor, nie v krvi, ako to mnohí neraz zle interpretujú) najhoršie?

Sú to jednoznačne tie, ktoré obsahujú rafinované cukry, všetko klasické nezdravé jedlo, cereálie plné cukrov, kofeín, alkohol a umelé sladidlá.

Škodlivé umelé sladidlá, ktoré sa pridávajú do mnohých známych nápojov a potravín (len aby ich konzument kúpil) sa často považujú za dobré, lebo sú bez cukru. To ale nie je vôbec pravda!

Nezabúdajme tiež, že fajčenie tiež prispieva k tvorbe kyslosti.

Ďalšie prospešné zásadotvorné potraviny

Ak chcete alkalizovať svoje telo, mali by ste jesť viac týchto potravín:

  • avokádo
  • brokolica
  • ružičkový kel
  • kel, kapusta
  • mrkva
  • karfiol
  • zeler
  • cuketa
  • orientálne huby, napríklad shitake a maitake
  • huby ako chanterelle a button
  • riasy ako nori, kombu, wakame
  • pažítka
  • figy
  • uhorka
  • cesnak
  • grep
  • banány
  • sójové klíčky
  • alfalfa klíčky
  • hrozno
  • zelená fazuľka
  • med
  • kivi
  • pór
  • citrón a limetka
  • ľadový šalát
  • mango
  • proso
  • cibuľa
  • pomaranč
  • papája
  • petržlen
  • hruška
  • hrášok
  • ananás
  • quinoa
  • reďkovka
  • špenát
  • jahody
  • paradajky
  • divoká ryža
  • tekvica
  • sezamové semienka a tahini (pasta zo sezamových semienok)

Potraviny, pri ktorých by ste mali byť radšej opatrní

Vyššie sme už uviedli, ktoré potraviny sú vo všeobecnosti kyselinotvorné. Tuto uvedieme ešte zopár konkrétnejších príkladov.

Proteíny (bielkoviny)

Väčšina kyslých reakcií v tele je spôsobená práve proteínmi, najmä živočíšneho pôvodu. Predpokladá sa, že každých 10g proteínu, ktoré prijmeme navyše, zapríčiní úbytok 100mg kalcia, najmä v moči.

Buďte preto s proteínmi opatrní. Odporúčaná denná dávka je 1 gram na 1 kg váhy.

Sýtené nápoje

Obsahujú veľa fosforu a minerálov ktoré, vo väčšom množstve spôsobujú pokles kalcia.

Káva

Neodporúča sa piť viac ako tri šálky kávy denne, pretože kofeín zvyšuje kyslosť v tele. Podľa niektorých výskumov môže byť dokonca časté pitie kávy spojené so zvýšeným výskytom osteoporózy – až o 82 percent.

Káva síce obsahuje veľa antioxidantov, no nachádza sa v nej aj nebezpečný akrilamid.

Spracované potraviny a polotovary

Biely chlieb, koláče a pečivo zvyšujú kyslosť v tele a vytláčajú kalcium z kostí. Kalcium (vápnik) totiž reguluje reakcie na kyslosť v tele.





Súvisiace články:

  • 17 potravín bohatých na horčík, ktoré znižujú riziko úzkosti, depresie, infarktu a iných chorôb
  • Prečo vzniká prekyslenie tela, ktoré ochorenia spôsobuje a ako ho napraviť
  • 7 rituálov z ajurvédskej medicíny, ktoré posilnenia vašu životnú energiu a vitalitu
  • 9 potravín, vďaka ktorým môže vaše telo omladnúť aj o 20 rokov


        
  

Kategória: Strava Značky: potraviny, zásadotvorné potraviny

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Dr.Jozef Tlamka

    Super článok………
    Dovoľte malú skúsenosť….aj bolesti kĺbov môžu byť spôsobené prekyslením vnútorných bunečných štruktúr a metabolických procesov……osvedčilo sa mi masírovať kĺby nechtíkovou masťou v ktorej je primiešaný hydrogén uhličitan sodný – farmaceutická sóda bikarbóna z lekárne a prekryť ľanovým plátnom…….je to aj Warburgov model a vo svojej podstate aj egyptský proces z Chrámu zdravia…….ale to už je spojené s pyramidálnymi energiami a hexagonitou…….

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Unikátne domáce recepty na odstránenie vrások a pigmentových škvŕn z rúk a tváre
  • 7 príznakov nedostatku vitamínu D, ktorý môže spôsobiť rakovinu či cukrovku
  • Jeho lekári onemeli: Prevarte jednu vec, pridajte druhú a rýchlo sa zbavte všetkého tuku

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ