Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Cievy a cholesterol
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Zásaditá strava, ktorú by mal poznať každý onkologický pacient

6. júna 2022 autor: redakcia 2 komentáre

        
  

Zásaditá strava, ktorú by mal poznať každý onkologický pacient

Znalosť o pH a acidobázickej rovnováhe je dôležité nielen pre onkologických pacientov, ale pre každého človeka, ktorý sa chce vyhýbať civilizačným a chronickým ochoreniam.

Každý človek totiž potrebuje vo svojom tele udržiavať zásadité prostredie na to, aby ostal zdravý.


pH vnútorného prostredia

Ako uvádza magazín Zdravie z prirodzených potravín (Raw Food Health):

„Ľudské telo sa všemožne snaží udržiavať mierne zásadité prostredie na úrovni pH 7,35. Avšak zlá strava stres menia toto prostredie smerom ku kyslosti, v ktorej choroby priam prekvitajú“.

Tuto sa však žiada pripomenúť, že je dôležité rozlišovať pH krvi a pH tkanív či medzibunkových priestorov. Kým krv si stráži pH a acidobázicku rovnováhu vo veľmi úzkom pásme, u ostatných telesných tkanív sa môže pohybovať voľnejšie.

Bohužiaľ, kvôli široko rozšírenému zvyku nezdravo sa stravovať, udržiavanie zásaditého vnútorného prostredia nie je jednoduché.

Ľudia zvyknú konzumovať predpripravené balené jedlá z mikrovlnnej trúby, pochúťky či iné spracované potraviny. Všetky z nich sú v prípade rakovinového ochorenia pre telo extrémne nezdravé.

Preto je dôležité, aby onkologickí pacienti konzumovali alkalickú, respektíve zásaditú stravu. Tým zvrátia progresiu ochorenia a urýchlia hojivé procesy v tele.

Zásady alkalickej stravy

Ako sme už uviedli, nerovnováha pH a kyslé prostredie sú perfektným podhubím pre rozvoj rakoviny.

Na druhej strane, zásaditá strava obnovuje rovnováhu a potláča v tele zápaly, ktoré bývajú hlavným predstupňom rozvoja rakoviny.

Dobré potraviny

Zásaditá strava pozostáva hlavne z týchto potravín:

  • zelená listová zelenina
  • brokolica
  • koreňová zelenina
  • korenie a bylinky
  • fazuľa, hrach, šošovica
  • karfiol a kapusta
  • cesnak, cibuľa, pór a pažítka
  • orechy a semená
  • malé množstvo bezlepkových zrnovín ako napríklad ryža

Okrem uvedených potravín je povolené aj striedme množstvo mäsa zo zvierat odchovaných na čerstvej tráve, čisté ryby a bio hydina párkrát do týždňa.

Avšak základ tvorí čerstvá zelenina a, v trochu menšom objeme kvôli cukrom, aj ovocie.

Veľmi dôležité sú tiež zdravé oleje: avokádový, ľanový či kokosový. Odporúča sa tiež konzumácia pomletých ľanových semienok a čerstvého avokáda (výborné zvlášť pri leukémiách)

Zlé potraviny, ktorým je treba sa vyhýbať

Lepok spôsobuje zápaly, preto sa vyhýbajte potravinám, ktoré ho obsahujú.


Ide o hlavne o potraviny s vysokým obsahom lepku, ako sú:

  • zrnoviny
  • raž
  • pšenica
  • tiež cestoviny, koláče, pečivo, chlieb, sušienky a ďalšie pečené potraviny

Namiesto nich konzumujte zrná, ktoré neobsahujú lepok, napríklad: ryža, quinoa, pohánka, amarant a proso.

Vyhýbajte sa tiež spravovaným bezlepkovým potravinám, nakoľko zvyčajne majú vysoký obsah cukrov a spracovaných olejov.

Cukor a rakovina

Je dokázané, že rakovinové bunky spotrebovávajú viac cukru než zdravé bunky.

Je tomu preto, lebo energiu získavajú nie spaľovaním cukrov, ale kvasením, ktoré je menej efektívne ako spaľovanie, preto toho cukru potrebujú viac.

Z tohto dôvodu by sa mal onkologický pacient vyhýbať potravinám s vysokým obsahom nielen cukrov, ale aj ostatným sacharidom, ktoré sa na cukry rýchlo premieňajú.

Navyše, cukor spotrebováva telesné zásoby horčíka, čo tiež prispieva k rakovine.

Je dobré sa tiež vyhýbať prírodným zdrojom cukrov ako sú agáva alebo med. Výnimkou je len malé množstvo medu, ktorý je súčasťou niektorých prírodných protirakovinových kúr.

Striedmo môžete konzumovať zopár fíg alebo sušených marhúľ, neprisladzovanú jablčnú omáčku a čerstvý ananás (ten má vysoký obsah protirakovinového enzýmu bromelainu).

Záver

Podľa štúdie uskutočnenej profesorom T. Collin Campbellom, PhD., z Cornellovej Univerzity, je hlavnou potravinou, ktorá podporuje rast rakoviny pasterizované kravské mlieko kvôli jeho obsahu bielkoviny kaseín.

Preto, ak trpíte onkologickým ochorením, pokúste sa vyhýbať mliečnym výrobkom (okrem bielych jogurtov zmiešaných s ľanovým olejom, ktoré sú súčasťou Budwigovej terapie).

Mlieko totiž podporuje tvorbu kyselín, zvyšuje zápaly a podporuje delenie rakovinových buniek.





Súvisiace články:

  • 6 zásad stravy, ktoré potrebuje poznať a dodržiavať každý onkologický pacient
  • Farmaceut na dôchodku: Svet musí poznať pravdu, ako zásaditá voda bráni rakovine
  • Choroby neznášajú zásadité prostredie: Týchto 10 potravín odkyslí vaše telo
  • Podľa doktora Coldwella sa každá rakovina dá vyliečiť za pár týždňov


        
  

Kategória: Choroby Značky: prevencia rakoviny, rakovina, zásadotvorné potraviny

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Jarda

    Podle mých zkušeností je důležitější vyčistit střevo tak, aby jím procházely škodliviny dovnitř a přirozenou cestou mohly být vyloučeny z těla ven. Tím nezpochybňuji správnou stravu.

    Odpovedať
  2. Valentína

    Nie až chorý na raka by mal poznať takú stravu.
    Ale pre každ=eho by to mala byť samozrejmosť.

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Sú verejné toalety skutočne tak nebezpečné, za aké sa považujú?
  • Vedci zistili, prečo by sme mali pracovať maximálne 4 dni v týždni
  • Robte tieto 4 veci a predíďte zubnému kazu prírodným spôsobom

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ